Αν και λίγο πολύ με κάλυψαν οι προλαλήσαντες, να πω ότι η θρησκεία πάει χεράκι χεράκι με την εξουσία. Και δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτά τα οποία θεσπίστηκαν από τις διάφορες θρησκείες ήταν αποκλειστικά για το καλό του συνάνθρωπου. Για παράδειγμα το ότι στο χριστιανισμό απαγορεύεται το προγαμιαίο σεξ αλλά και το σεξ για ευχαρίστηση δε νομίζω ότι είχε να κάνει μόνο με την προσπάθεια περιορισμού των ΣΜΝ ούτε το ότι επιβάλλεται μια νηστεία για 40 μέρες κάθε 3 4 μήνες είναι για θέματα υγείας. Προσωπικά πιστεύω πως με το να προσπαθήσουν να “ελέγξουν” δύο θεμελιώδη ένστικτά αμέσως αποκτούν το πάνω χέρι με την έννοια ότι αφού καταφέρουν και χαλιναγωγούν τα ένστικτα αυτά τα αντικαθιστούν με την πίστη και την προσήλωση στην εκκλησία που μεταφράζεται άμεσα σε λεφτά και ισχύ για αυτούς.
Όσο για το ότι δε θα εξαρτάται από ένα μάθημα στο σχολείο, στην 5η δημοτικού δεν έχεις την κρίση αν αυτά που σου λένε είναι αλήθεια ή παραμύθια. Χαρακτηριστικά θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και διάβαζα είχα ζητήσει από τον πατέρα μου να μου εξηγήσει κάτι γιατί δεν καταλάβαινα. Ο πατέρας μου λοιπόν (φανατικός της εκκλησίας ) με το που το διαβάζει, κάθεται λίγο, το σκέπτεται και μου λέει “τί βλακείες είναι αυτές, παραμυθάκια είναι, μάθε τα όπως τα λέει να τελειώνεις” (και δεν είναι ότι βαριόταν, καθόταν και με βοήθαγε σε όλα τα μαθήματα όποτε χρειαζόταν). Αν δε γινόταν αυτό τότε και είχε μπει στο τρυπάκι να μου πει ότι είναι αλήθεια και όντως έτσι έγιναν, θαύματα και λοιπά που είδαν και άκουγαν φωτισμένοι άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα ακόμα θα πίστευα ότι ο Ιησούς όντως περπάτησε στη θάλασσα και ο Μωυσής είδε μια βάτο να καίγεται χωρίς να καίγεται και να του μιλάει.
Και για κλείσιμο, αν και (όπως πιθανότατα καταλάβατε) δεν πιστεύω πουθενά, όταν μιλάω με κάποιον fundie και το φέρνει η κουβέντα, δηλώνω συνήθως παγανιστής, κυρίως για τη φρίκη που τρώνε. Είναι απίστευτα διασκεδαστικό. Αν έχετε κανέναν δοκιμάστε το και δε θα χάσετε. Σχεδόν σεληνιάζονται και προσπαθούν να σε πείσουν ότι είσαι κεκαλυμμένος σατανιστής και πρέπει να έρθεις στο σωστό δρόμο του θεού. Το άθεος δεν έχει τέτοια αποτελέσματα, απλά προσπαθούν να σε πείσουν ότι ο θεός υπάρχει. Αλλά το παγανιστής έχει άλλη χάρη.