Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ είναι αρνητική. Η ζήτηση είναι μηδενική και δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης στις ΗΠΑ.

Η ανεργία στις ΗΠΑ επίσης έφτασε σε επίπεδα Great Depression των 30s μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το αν είναι κάτι προσωρινό ή αν αυτό το απόλυτο shutdown θα μας στοιχειώνει για χρόνια μένει να φανεί. Προσωπικά, δεν ασπάζομαι καθόλου τις απόψεις περί V-shape recovery και άμεσης επαναφοράς στην κανονικότητα. Ελλείψει εμβολίου, πάμε για τουλάχιστον 1-1.5 χρόνο υποτονικής δραστηριότητας.

2 Likes

Ειναι ωρα να επενδυσουμε σε πετρελαιο λες;

Νομίζω πως το ίδιο έλεγαν όσοι επένδυσαν όταν ήταν στα 30, 20, 10, 5 δολάρια και ούτω καθεξής :sweat_smile:

1 Like

Discuss.

Το WION ειναι νοτιοασιατικο δορυφορικο καναλι.

Προφανως δε νομιζω απο οσο ξερω να υπαρχει κυβερνητικος δαχτυλος στο συγκεκριμενο ρεπορταζ.

Τελικα καναμε ή δεν καναμε καλυτερα απο σχεδον ολες τις αλλες χωρες? Τεινω να δηλωσω πως μαλλον ναι.

3 Likes

Δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι δεν υπαρχουν δαχτυλοι πισω απο τετοια ρεπορταζ. Δουλευω κεντρο κ περναω απο το Συνταγμα συνεχως και δεν εχω δει ποτε να κανουν απολυμανση :stuck_out_tongue: Οχι οτι δεν θα χουν κανει, απλα δειχνει μια εικονα εγρηγορσης που δεν νομιζω οτι ειναι πραγματικη. Παρολα αυτα πιστευω οτι οντως, και εκ του αποτελεσματος, εχουμε αντιμετωπισει πολυ καλα την κριση. Οι λογοι και το αφτερμαθ με προβληματιζουν. Δεν νομιζω πχ οτι ειμασταν γρηγοροι γτ νοιαζονται για την ανθρωπινη ζωη, αλλα πχ γτ ξερουν οτι εχει ελαττωθει η “χωρητικοτητα” του συστηματος υγειας και θα πρεπε να προστατευθει οσο δεν παει η ικανοτητα αντιδρασης του. Για το αφτερμαθ δεν εχω ιδεα, αλλα το περιμενω με τρομο :smiley:

3 Likes

Η Ελλάδα τα έχει πάει καλά, όπως όμως και σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από Βουλγαρία μέχρι Λευκορωσία.

Ψάξε τον διαδραστικό χάρτη στο παρακάτω λινκ, επίλεξε Ευρώπη και δες πάνω από κάθε χώρα ποσοι είναι οι θάνατοι ή τα περιστατικά ανά χώρα.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η στρατηγική της κάθε χώρας αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το pattern στον χάρτη.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Ελλάδα 10.5 deaths per million
  • Αλβανία 9
  • Βουλγαρία 6
  • Σκοπια 24
  • Κοσοβο 6
  • Βοσνια 14
  • Ρουμανία 22
  • Πολωνια 9.5
  • Σλοβακία 2
  • Τσεχία 17
  • Ουκρανία 3
  • Λετονία 2.5
  • Εσθονία 30

Νομίζω ότι έχει παίξει μεγάλο ρόλο η γεωγραφική θέση των χωρών αυτών (δε βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης - όχι πέρασμα ή κόμβος αεροπορικός για μετεπιβίβαση), πολλές απ αυτές δεν έχον μεγάλες πολυεθνικές στα εδάφη τους, ο χειμερινός τουρισμός τους είναι μικρός (άλλα τα δεδομένα αν το outbreak γινοταν καλοκαίρι), δεν υπάρχει daily commuting πληθυσμών όπως πχ μεταξύ Βελγίου - Ολλανδίας - Γαλλίας και πολλά άλλα τέτοιας φύσης θέματα.
Και μην ξεχνάμε και το mentality των συγκεκριμενων Ανατολικών λαών.

4 Likes

Κόβουν αβέρτα χρήμα, που θα δημιουργήσει θέμα - με το χρέος/πληθωρισμό. Απο την άλλη, όσο εύκολα σταμάτησε, να γίνεται οτιδήποτε, μετά θα πέσουν τρέλα φράγκα εδώ κι εκεί, απλά πολλές εταιρίες θα αγοραστούν μπιρ παρά, από μεγαλύτερες. Τα ίδια. Πάντως με τη φτώχεια που επικρατεί ένας ΠΠ, είναι θέμα ετών.

1 Like

Nαι ξερω. Απλα εννοουσα εδω στην χωρα. Δηλαδη οκ καλα εχουμε παει κλεισανε ολα, αλλα πχ αν δεν ανοιξουνε τα ξενοδοχεια και δεν εχουνε καποια κινηση, η οικονομικη καταστροφη και η ανεργεια θα φτασουν στον θεο. Προφανως και δεν λεω ανοιξτε τα ολα να πεθανουμε. Απλα ανησυχω για το πως θα εξελιχει η φαση σε ολη της την πορεια και οχι σε αυτο το πρωτο σταδιο που οντως τα εχουμε παει καλα.

Υπαρχει μια θεωρια που εξεταζουνε οι επιστημονες, την εχει αναφερει και ο Τσιορδας, με τα εμβολια για την φυματιωση. Παρατηρειται οτι οι χωρες, σαν την δικη μας, που το κανανε υποχρεωτικα, εχουν πολυ λιγοτερα κρουσματα και θανατους. Ακομα πχ και στην Γερμανια, στην Ανατολικη υπαρχουν λιγοτερα κρουσματα. Εκει πχ κανανε το εμβολιο επι Συμφωνου Βαρσοβιας.

2 Likes

Δεν άκουσα αυτό που είπε ο Τσιόδρας, αλλά νομίζω ότι σχετικά με το εμβόλιο για τη φυματίωση υπάρχει debate για το κατά πόσο πρέπει να γίνεται τελικά. Νομίζω ότι το ποσοστό κάλυψης που σου παρέχει δεν είναι τόσο υψηλό τελικά.

1 Like

Καλή η παρατήρηση σου και εγώ το είχα προσέξει αλλά δεν ξέρω πως και εάν μεταφράζεται. Πολλές από τις χώρες της λίστας σου ούτε Σένγκεν είναι ούτε έχουν συγκρίσιμο πληθυσμό. Η Αλβανία επίσης έκλεισε τα σύνορα της με Ελλάδα και Ιταλία από πολύ νωρίς, ενώ ο αγώνας ακόμη παίζεται: και για Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη δυστυχώς :confused: Άσε που μπορεί να υπάρχει και για τις υπόλοιπες χώρες κάποιο Ασιατικό βίντεο που τις εκθειάζει :stuck_out_tongue:

Πάντως και για εμένα η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα ξεκίνησε με πολύ δύσκολο test case: κάτι δεκάδες μέλη της ευάλωτης ομάδας νόσησαν στα Ιεροσόλυμα, ήταν ασυμπτωματικοί και ήρθαν σε επαφή με άλλα ευάλωτα άτομα. Δεν είναι πως προσπαθούσαμε να μη γίνει κάποιο μεγάλο cluster στην ευάλωτη ομάδα. Εμείς ξεκινήσαμε με μεγάλο cluster κατευθείαν.

3 Likes

Τα ναύλα για tanker ξεπερνούν τα 150,000$/ημέρα αυτή τη στιγμή. Κι αυτό ενώ τα λειτουργικά κόστη για να βρίσκεται παρκαρισμένο ένα tanker άντε είναι το πολύ 200$. Τρελά νούμερα, αν σκεφτεί κανείς πως πριν 2 χρόνια τα ναύλα ήταν 15 χιλιάρικα κατά μέσο όρο. Δεκαπλασιασμός κερδών για τα tanker. Αυτή ήταν η επένδυση που έπρεπε να είχε γίνει :sweat_smile: (από τον προπάππου μας)

Ζήσαμε να ακούσουμε πλανητάρχη να καλεί τον κόσμο να κάνει ένεση με απολυμαντικό για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

11 Likes

Ειλικρινα δεν μπορω να καταληξω αν αυτος ο ανθρωπος ειναι τοσο ηλιθιος η απλα εχει συνειδητοποιησει ποσο ηλιθιοι ειναι αυτοι που τον ψηφιζουν και το κανει επιτηδες για να ειναι relatable.

1 Like

Μην τον λες πλανηταρχη σε παρακαλω. Ειναι και ακυρο, και ενοχλητικο. Δεν το δεχομαι.

Το πρωτο.

1 Like

Δε νομίζω πως είναι απλά ηλίθιος (εν μέρη είναι), είναι ένας συνδιασμός λαοπλάνου που χαϊδεύει τα αυτιά του ακροατηρίου του (συνωμοσιολόγων, τύπων που από τη μία μαζεύουν όπλα, πυρομαχικά και κονσέρβες για να επιβιώσουν από πολύμηνη επίθεση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή διαδηλώνουν για ένα lockdown μερικών εβδομάδων*) αλλά και παράλληλα ενός τύπου που δεν έχει την παραμικρή ιδέα από διακυβέρνηση, που η εντύπωση που είχε είναι πως θα είναι μονάρχης αλλά τα checks and controls του Συντάγματος των ΗΠΑ είχαν -εν μέρη- προβλέψει για τέτοιους τύπους.

*σε όποιον δεν το έχει διαβάσει, προτείνω το Educated της Tara Westover που δίνει ένα αρκετά καλό insight για ένα τέτοιο υπερσυντηρητικό κομμάτι των ΗΠΑ.

1 Like

7 Likes

Απλα τρομακτικο το οτι ειναι απο Μαρτιο 2016.

@Alejandro.m Δεν προκειται ποτε να δεχθω με οσα εχω δει, πως ο Τραμπ ειναι πιο εξυπνος απο εναν ασβο ή μια αμοιβαδα βασικα. Δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ εξυπνο πανω του, και το γεγονος οτι ειναι λαοπλανος δεν τον κανει εξυπνο. Ειναι αυθεντικος στο ποσο σκουπιδι ειναι. Απλως τα σκουπιδενια πραγματα που λεει, ειναι αποτελεσμα της ιδιας πλυσης εγκεφαλου με αυτα που εχουν στο μυαλο τους και οσοι ψαρωνουν με αυτα που λεει.

Δεν ειναι τιποτα υπολογισμενο, απλως ο τυπος ειναι προιον της χειροτερης εκφανσης του αμερικανικου πολιτισμου, και καπου εδω να θυμισω πως τον ψηφισαν το 19.4% των Αμερικανων συνολικα, και βγηκε λογω τεραστιας αποχης και λογω swing states. Δεν βγηκε λογω καποιου εκπληκτικα ορχηστρωμενου σχεδιου ή καποιας εξυπνης στρατηγικης. Βγηκε απλως γιατι ολα πηγαν στραβα, και ζουμε σε νταρκ ταημλαην. Δεν δεχομαι για κανεναν λογο πως υπαρχει το οτιδηποτε μη ηλιθιο πανω του. Αρκει ενας οποιοσδηποτε τυχαιος λογος που εχει βγαλει για να με πεισει πως δεν εχει ουτε ενα κυτταρο εξυπναδας.

3 Likes

Διαφωνώ, βγήκε γιατί είχε ανθρώπους και χρηματοδότες σαν το Bannon και το Mercer που έκαναν μια φοβερά ανήθικα στοχευμενη καμπάνια (συμπεριλαμβανω το Cambridge Analytica), στοχευσαν εκεί που έπρεπε να στοχευσουν (βλ. Swing states) και κατάφεραν να τον εκλέξουν.

Βγήκε επίσης γιατί είχε μια εξίσου αντιπαθή και βρώμικη αντίπαλο.

Δεν τον θεωρώ χαζό πάντως. Κάνει όλο αυτό το σόου με τον κορονοιο κάθε μέρα επί 2 ώρες ουσιαστικά κάνοντας την καμπάνια του. Την ίδια ώρα ο Biden δεν έχει φωνή πουθενά λόγο lockdown. Ακόμα και σε ένα θέμα που είναι προνομιακό για αυτόν λόγο empathy που δείχνει και εμπειρίας σε διαχείριση κρίσεων, δεν έχει βήμα πουθενά.

Όσο αντιμετωπίζουμε τον Τραμπ σαν ένα χαζό, γραφικό, τόσο πιθανότερο είναι να επανεκλεγει (που το θεωρώ λίγο-πολύ βέβαιο πλέον).

Και στην τελευταία τετραετία θα εξαργυρωσει όλα του τα γραμμάτια. Δε θεωρώ απίθανο να επιτεθεί στο Ιράν για να βοηθήσει τους φίλους του στις πετρελαϊκές κοκ.

7 Likes

Μέτρησε πάρα πολύ και αυτό, ναι.

2 Likes