Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Προφανώς ισχύει για μεγάλα καταστήματα supermarket,εμπορικά που έχουν πολλούς υπαλλήλους και με την ανεργία στα ύψη σίγουρα πολλοί θέλουν να δουλέψουν και το βράδυ το θέμα είναι ποιος θα πατάει για ψώνια τα μεσάνυχτα δεν θα υπάρχει κέρδος .

Ε μα θα μας τρελάνουνε!!!

Δηλαδή το πρόβλημα της κρίσης είναι ότι ο κόσμος δεν έχει αρκετό χρόνο να ψωνίζει???

Συμφέρει -ακόμα και το πολυκατάστημα- να συντηρεί +50% (τουλάχιστον) υπαλλήλους κάθε μέρα,με την υπάρχουσα κατάσταση?Αυτούς ποιος θα τους πληρώσει??

Βέβαια… άλλωστε τα πολυκαταστήματα (και μάλιστα ξένων συμφερόντων τα περισσότερα) στην Ελλάδα λειτουργούν άψογα. Εχμ… το ότι σε κάποια από αυτά μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι επί μήνες, ενώ σε άλλα τους αναγκάζουν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μειωμένο ωράριο (και μειωμένο μισθό φυσικά), ειδάλως απολύονται… αυτά είναι στα πλαίσια του “ανταγωνισμού” και της “ελεύθερης αγοράς” να φανταστώ;
Ας μην αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα καταστημάτων.

Επιτέλους, βρήκαμε ποιά είναι η αιτία της κρίσης. Η έλλειψη χρόνου!!!8O
Ξέρετε τι είναι να έχεις γεμάτες τσέπες και αστρονομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά να μην έχεις χρόνο να ξοδέψεις ή καλύτερα να “καταναλώσεις”; Μιλάμε για δυστυχία…

Aυτό το σύστημα εφαρμόζουν τα σουπερμάρκετ στην Αγγλία και είναι ένας εξαιρετικός(-α αμφιλεγόμενος) τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας.
Ουσιαστικά μεταβάλλει άρδην όλη τη φιλοσοφία των εργασιακών σχέσεων, εντάσσοντας μας στην ιδέα των πολλών part time (και ενίοτε υπερωριακών) εργασιών.
Δουλεύω ένα 4ωρο 12-4 το βράδυ, κοιμάμαι 4 ώρες, πάω στην πρωινή κακοπληρωμένη part time δουλειά μου και λέω και ευχαριστώ.
Ναι μεν δεν συμφωνω ιδεολογικά, δεδομένου ότι ουσιαστικά καταργούνται οι 8ωρες συμβάσεις σε τέτοιους φορείς, από την άλλη άνθρωποι άνεργοι όντως θα προσληφθούν. Με μισθό πείνας, ναι. Αλλά τα σουπερμάρκετ απ’όσο ξέρω πληρώνουν ακόμη.
Ε, αυτού του είδους η εργασιακή σχέση που περιλαμβάνει ανατίναξη του φυσιολογικού ωραρίου, με κυκλικό τρόπο καθιστά απαραίτητο να δουλεύουν τα σουπερμάρκετ τέτοιες ώρες - γιατί απλά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μόνο τότε θα μπορούν να ψωνίζουν.

Αλλά το θέμα δεν είναι ο χρόνος, το θέμα είναι η φύση των συμβάσεων και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. τα υπόλοιπα όλα είναι αποπροσανατολιστικά. αν εμένα μου κ***λώσει να πάω σούπερμάρκετ τα μεσάνυχτα και έχω τη δυνατότητα, γιατί όχι. Χίλιες φορές καλύτερα από σάββατο μεσημέρι πουχου, τα’χω κάνει και τα δύο.

Μα το Δία, ανοίχτε όντως σουπερμάρκετς και ό,τι άλλο θέλετε 12-4 τα μεσάνυχτα!

Χρυσές δουλειές θα κάνουν οι ληστές. :lol:

βασικά αυτό θα είναι ένα μεγάλο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.άσε που πλεον οι νονοι της νύχτας θα πουλάνε προστασία και σε super market.

Σωστός!

Ένα σωρό κλάδοι θα ωφεληθούν, λοιπόν.

Μπα, μόνο ο τριτογενής τομέας… τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα!

Κόσμος που δουλεύει σαν τρελός τις καθημερινές και δεν προλαβαίνει να πάει σούπερ μάρκετ παρά μόνο το Σάββατο που η ουρά στα ταμεία διαρκεί όσο και τα ψώνια, φοιτητές που ακολουθούν έτσι και αλλιώς ανορθόδοξα ωράρια, τουρίστες, αρκετός κόσμος για να υπάρχει κέρδος! Ειδικά αν το χειριστούν έξυπνα και οι αλυσίδες με ειδικές προσφορές για τα “νυχτοπούλια” και εκπαιδεύσουν τον κόσμο στα βραδινά ψώνια. Αλλά αυτό προϋποθέτει ανοιχτό μυαλό και διάθεση, εδώ και οι περισσότεροι λιανέμποροι είναι παγιδευμένοι σε έναν κακομοίρικο τρόπ σκέψης μικρομεσαίου και ας έχουν φτάσει να κάνουν τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων…
Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ήδη γίνεται σε άλλες χώρες, το έγραψε η almughty C για την Βρετανία και μπορώ και εγώ να σου επιβεβαιώσω πως μιά χαρά λειτουργεί το 24/7 στην Αμερική.

Όχι, αλλά η κατάργηση ενός διοικητικά επιβεβλημένου εμποδίου όπως το ωράριο των καταστημάτων μπορέι να γίνει μέρος της λύσης και να δημιουργήσει δουλειές. Ας δωθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να ανοίγουν όποτε θέλουν (χωρίς να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία) και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι όσων μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμα ή να μπουν μέσα.

Αφού τα έχει πει όλα ο παππούς ρε! :lol:

O Mule είπαμε είναι σαρανταφεύγα ε;

Δεν ήξερα οτι το αλτσχάιμερ μπορεί να βαρέσει κάποιον ΤΟΣΟ νωρίς.

Mule, χωρίς καμία εμπάθεια, από περιέργεια αλλά κι επειδή κάνω μια σημαντική έρευνα (στατιστικοί λόγοι), πες μου αν θέλεις τι δουλειά(-ες) κάνεις. Αν θες μπορείς ν’απαντήσεις και σε πιεμ.

Kάτι ξέρει ο “παππούς” από εγκληματίες. Σε όλο τον δυτικό κόσμο πλην Ελλάδας τέτοιος θεωρείται!

@μπούλης: Πάλι μαζί μου ασχολείσαι; Tράβα να παίξεις με τον εαυτό σου πιό πέρα.

Εντάξει ρε παιδί μου, θα παίξω πιο πέρα και δεν θα σε κολλήσω μύξες, απάντα όμως μια φορά σε κάτι που σε ρωτάνε ευθέως.

Για τον θειούλη να το δεχτώ ότι έτσι θεωρείται από το δυτικό κόσμο, αλλά όχι και τον παππού ρε συ.

Και μιας και ξαναπιάσαμε τα κομμουνιστικά, θυμήθηκα το παλιό, σοβιετικό ανέκδοτο στο οποίο πάει μια κυρία σε ένα μαγαζί (στην ΕΣΣΔ) και ρωτάει:

“Εσείς εδώ έχετε ψάρια;”
“Όχι κυρία μου, εμείς δεν έχουμε κρέας, ψάρια δεν έχουν οι δίπλα”.

Τώρα, οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ θα λένε μεταξύ τους:

“Εσύ είχες πελάτες στην πρωινή βάρδια;”
“Όχι, εγώ δεν είχα στη βραδινή. Ο Κώστας δεν είχε πελάτες στην πρωινή”.

Βρήκαμε και τη λύση στην κρίση λοιπόν…

:lol: Kαλό το ανέκδοτο, συμπληρώνει το “παριστάνουν πως μας πληρώνουν και παριστάνουμε πως δουλεύουμε” που περιέγραφε ακριβώς τον κόσμο της εργασίας σε εκείνα τα καθεστώτα.
Το οποίο σε λίγο καιρό μπορεί να ισχύει και για την Ελλάδα με βάση τα όσα ακούω να σχεδιάζουν οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης μαζί με τους γραφειοκράτες της τρόικας…
Θα είναι μοναδικό επίτευγμα να έχουν καταφέρει να στήσουν μία -φυσικά αποτυχημένη- κεντρικά ακατευθυνόμενη οικονομία μέσα στην Ευρωζώνη…
Αλλά η απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων δεν έχει να κάνει με αυτούς τους καραγκιόζηδες (δεν έχω ακούσει να την συζητούν άλλωστε!). Είναι βασικό χαρακτηριστικό κάθε ελεύθερης οικονομίας. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί με νόμο που θα την απαιτεί από όλα τα καταστήματα γιατί φυσικά κάποια δεν την χρειάζονται ή δεν την σηκώνουν! Απλά θα πρέπει να πάψουν να καθορίζονται ωράρια από τις νομαρχίες και τους εμπορικούς συλλόγους. Ας ανοίγει ο καθένας όποτε τον φωτίσει, αυτό λέω.

Και φυσικά δεν δίνω συγχωροχάρτι στον “παππού”, θα ήμουν ασυνεπής στις θέσεις μου! Για μένα είναι ξεκάθαρο πως από εκείνον και τις προτάσεις του ξεκίνησαν τα εγκλήματα των επιγόνων του. Αυτό δεν σημαίνει πως συμβουλεύω κανένα να μην τον διαβάσει. Και εγώ τον έχω διαβάσει (το “κεφάλαιο” που έχει αξία να διαβαστεί ως βιβλίο οικονομικών) και καλό είναι όποιο παιδί ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα να τον διαβάσει, να μάθει τι λέει. Αλλά να διαβάσει και την απέναντι πλευρά, που στην Ελλάδα επιμελώς κρύβεται και δυσφημείται, για να μπορέσει να κάνει συνειδητές επιλογές στη ζωή του βασισμένες σε γνώσεις και όχι σε συνθηματολογία.

Αν κάποιος θέλει να διαβάσει τον “παππού” καλό θα ήταν να το κάνει δίχως να πηγαίνει προκατειλημμένος,αρνητικά ή θετικά,και απλώς να θαυμάσει έναν μεγάλο κοινωνικό επιστήμονα ο οποίος έθεσε τις καλύτερες προβληματικές στην κοινωνία,ασχέτως αν κάποιοι από εμάς δεν αποδεχόμαστε τις λύσεις του.
Πάντα στο πλαίσιο της εποχής του.

Το να του ρίχνουμε ευθύνες για ότι έγινε μετά είναι λίγο άσκοπο.
Μου έρχονται στο μυαλό κάτι αναλφάβητοι που κράζουν τον Άνταμ Σμιθ για την σημερινή μορφή της αγοράς#-o

O Άνταμ Σμιθ μια χαρά τα είπε όταν τα είπε όπως και ο Πόππερ και αρκετοί άλλοι.

Το μουνί τον Φρίντμαν να κρεμάσουμε μια μέρα (αγοράζοντας το σκοινί μετά από άσκηση δικαιώματος αγοράς μιας και θα έχουμε προβλέψει άνοδο της τιμής του στο μέλλον 8) ) και όλα καλά. :smiley:

Υπάρχει βέβαια και το άλλο ανεκδοτάκι, στο οποίο ρωτάει ο Αμερικάνος το Ρώσο τι γίνεται με τις εφημερίδες της χώρας του, για να του απαντήσει ο άλλος ότι: “τα ίδια και με σας, μας λένε τη μισή αλήθεια. Μας λένε ψέμματα για το γίνεται μέσα και την αλήθεια για τον καπιταλισμό”.

Τέλος πάντων, για να ξαναγυρίσουμε στην αρχική μας συζήτηση για το ωράριο των καταστημάτων, ωραία ακούγονται τα περί ελεύθερης αγοράς, αλλά θα περιμένω να μου δείξεις πρώτα μια πραγματικά ελεύθερη αγορά και μετά θα πεισθώ ότι τα πλεονεκτήματά της υπάρχουν. Στο ενδιάμεσο και επειδή ζούμε στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να απαντηθούν πρώτα τα εξής ερωτήματα:

[ul]
[li]ΠΟΙΟΣ θα αγοράζει ΤΙ σε ένα κατάστημα με απελευθερωμένο ωράριο υπό της σημερινές συνθήκες ή αλλιώς ποιος περιμένει ότι θα αυξηθεί ο όγκος πωλήσεων από την απελευθέρωση του ωραρίου.
[/li][li]Τι επιπτώσεις θα έχει το απελευθερωμένο ωράριο καταστημάτων στα μικρομάγαζα (ποσοτικοποιημένες, όχι γενικολογίες)
[/li][li]Ποιος μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι η απασχόληση του προσωπικού σε καταστήματα με απελευθερωμένο ωράριο θα πληρεί τις στοιχειώσεις προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας ή της αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης (εκτός κι αν αυτές δεν έχουν θέση στην ελεύθερη οικονομία).
[/li][li]Εναλλακτικά του προηγούμενου τι ποσοτικοποιημένη εκτίμηση έχουμε για τη μείωση της ανεργίας λόγω του απελευθερωμένου ωραρίου
[/li][/ul]