Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Το γνωριζω πολυ καλα, αλλα δυστυχως εχω χασει πλεον την αισιοδοξια μου πως οι ανθρωποι ως συνολα μπορουν να αλλαξουν γενικα τον κοσμο προς το καλυτερο οταν συσπειρωνονται, περα απο καποιες μικρες περιπτωσεις που απλως κανουν υποφερτη την κοινωνια ενιοτε. Απαισιοδοξο ναι, αλλα it is what it is, sorry not sorry.

Είμαι αρκετά άσχετος από το τι συμβαίνει στην Αμερική, όμως ήθελα να ρωτήσω: παρατηρώ μια χαοτική διαφορά μεταξύ των ψήφων στις πόλεις σε σχέση με την ύπαιθρο. Δηλαδή ακόμα και οι πιο κόκκινες πόλεις ψηφίζουν πολύ περισσότερο Δημοκρατικούς απ’ ότι η ύπαιθρος. Συζητείται αυτό σαν φαινόμενο;

1 Like

Λογικο δεν ειναι? Σκεψου πολεις σε Ελλαδα και επαρχια. Παγκοσμιο φαινομενο, δεν ειναι μονο στην Αμερικη.

Οι ανθρωποι στις επαρχιες ειναι πιο συντηρητικοι γενικα, πιο παραδοσιακοι, λιγοτερο μορφωμενοι.

Καπου εκει βρισκονται και οι ελπιδες μου πως θα γινει ανατροπη σε μια απο τις 3 κομβικες πολιτειες μετα την πληρη καταμετρηση των ψηφων. Γενικα καταμετρωνται πρωτα οι ψηφοι απο rural περιοχες γιατι ειναι πιο ευκολο, ενω στις μεγαλουπολεις παιρνει περισσοτερο χρονο.

Δεν είναι έτσι στην Ελλάδα ακριβώς. Δηλαδή δεν ειναι πιο μορφωμένοι όσοι ζουν στο άστυ ή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ίσα ίσα που λόγω τουρισμού στα νησιά η μόρφωση έγινε και καλύτερη σε μερικά μέρη.
Σε αυτό που μοιάζουμε και συμφωνώ γενικα σε όσα λες είναι στη θρησκεία, αυτά πηγάζουν μέσα στον παραδοσιακό συντηρητικό Έλληνα που αποχαυνωνουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να μην σκέφτεται καν. Αν αυτό εννοούσες μαζί σου φυσικά.

2 Likes

Μόλις γύρισε στο Μίτσιγκαν! Ο Τράμπ φώναζε από τον πάγκο “σφύρα το” :joy:

4 Likes

Η αληθεια ειναι πως εχω 11 χρονια που εχω φυγει απο Ελλαδα, αλλα στην περιοδο 1995-2010 που ειχα ενα μυαλο να μπορω να καταλαβαινω τι γινεται γυρω μου σε πολιτικο επιπεδο, θυμαμαι να βλεπω τους πρασινομπλε χαρτες και να αναγνωριζω απο τοτε τα patterns καθε φορα. Δεν ηταν και πολυ τυχαιο το ποιοι νομοι ηταν συνηθως πρασινοι και ποιοι μπλε, και σε ποιους νομους βλεπαμε τα μεγαλυτερα ποσοστα απο κοκκινο.

Η πολιτικη κατασταση εχει αλλαξει δραματικα στην Ελλαδα απο το 2010 και μετα αφου ΠΑΣΟΚ πλεον δεν υφισταται ως οντοτητα, ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι αυτο που ειναι, και εχουμε πολυ περισσοτερα κομματα να μπαινουν βουλη ή να εχουν ελπιδες εστω απο οτι πριν κανα 2 δεκαετιες.

Στα νησια μπορει να εχουμε πιο μορφωμενους ανθρωπους… αλλα η προσωπικη μου εμπειρια απο επαρχια λυπαμαι πολυ, αλλα επαληθευει το στερεοτυπο που εξεφρασα λιγο πιο πανω. Και θα με εξεπληττε αν μου εδειχνε καποιος στοιχεια πως το επιπεδο μορφωσης ειναι το ιδιο σε κατι Λιβαδειες και Πυργους απο οτι σε Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Ωπα τι λες, οντως γυρισε αλλα ειναι οριακο… Ρε λες?!

Αν το σφυριξουν τωρα ο Τραμπ χανει btw ε

Και σε Pennsylvania η διαφορα ειναι πλεον 11 μοναδες απο 13.5 που ηταν χθες βραδυ.

Είναι πάρα πολύ κοντά η φάση, και ο Bernie και ο John Oliver μάλλιασε η γλώσσα τους να μας λένε ότι θα έχουμε νικητή αρκετά αργότερα, μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Η φάση είναι αισιόδοξη πάντως.

2 Likes

Ισχύει ότι δεν έχουν μετρηθεί ακόμη οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που είναι συνήθως υπέρ των Δημοκρατικών; ή αρλούμπες;

1 Like

Ισχυει για 3 πολιτειες νομιζω, οι οποιες βασει νομοθεσιας μπορουσαν να ξεκινησουν την καταμετρηση των ψηφων μεσω ταχυδρομειου την ημερα των εκλογων και οχι νωριτερα.

Δες το αρθρο που εβαλα για Πεννσυλαβνια, τα εξηγει ωραια. Η πλειονοτητα των ψηφων μεσω ταχυδρομειου σε αλλες πολιτειες εχει ηδη μετρηθει.

Χασαμε Φλοριντα ρε γαμωτο, και ηταν πολυ οριακο νομιζω 52-48, με Φλοριντα θα ειχε κλειδωσει Μπαηντεν.

2 Likes

Υφίσταται ρε, λέγεται πλέον “ΣΥΡΙΖΑ”

5 Likes

Το ΠΑΣΟΚ δε θα το ξεγράφεις:

11 Likes

Πενσυλβάνια προηγείται ο Κυριάκος.

3 Likes

10 Likes

Αλλάζει το πράγμα ξεκάθαρα.
Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν πάνε στον Μπαιντεν και στην Πενσυλβανια η διαφορά μειώνεται.
Ήξερε το σίχαμα για αυτό βγήκε το πρωί και είπε ότι θα πάει στο ανώτατο δικαστήριο, στέλνει emails τώρα στους ψηφοφόρους του ότι κλέβουν τη νίκη του.

7 Likes

Λογικα κερδιζει ο Τζο με οριακη διαφορα εκτος αν παρει Πενσυλβανια με γκολ στο 93’

Τρελο οτι ειναι 2.5 εκατομμυρια ψηφους πανω (2%+) και μιλαμε για νικη με 2-3 εκλεκτορες διαφορα. Γαμαει το electoral college.

3 Likes

Εδω το 2004 ο Al Gore και πριν 4 χρονια η Χιλλαρι εχασαν αν και ειχαν μερικα εκατομμυρια ψηφους περισσοτερες, τι να λεμε τωρα. Απλα για το πεος το συστημα τους.

Χθες βραδυ ειχα παραιτηθει ολοκληρωτικα, σημερα νιωθω μια πολυ μικρη συγκρατημενη αισιοδοξια γιατι ακομα ειναι πολυ οριακες οι διαφορες στις πολιτειες που πρεπει να κερδισει ο Μπαηντεν

6 Likes

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα τελικά, θεωρώ μεγάλη ήττα του Biden το ότι έφτασε να είναι τόσο αμφίρροπη η αναμέτρηση, έχοντας σαν αντίπαλο κάποιον σαν τον Trump. Και βέβαια ενδεικτικό της αποτυχίας του συστήματος, να μπορεί να αναδειχθεί κάποιος σαν τον Trump (και όχι μόνον αυτός, εννοείται) στο ύπατο αξίωμα της υπερδύναμης.

Κατά τα λοιπά, όσοι πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι προτιμότεροι αφού είναι οι καλοί, αριστεροί κλπ πλανώνται πλάνην οικτροτάτην. Οι όποιες κατά καιρούς διαφορές των δύο κομμάτων έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό κατά καιρούς συσχετισμό δυνάμεων αναφορικά με εκείνους που τους επηρεάζουν.

Καλά τα λες, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις πολύ μετά τον Β’ ΠΠ. Το 1980 (Reagan), το 1984 (Reagan) και το 1988 (G. Bush ο πρεσβύτερος).

Συνειρμικά θυμήθηκα ότι παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένη και πιστευτή η θεωρία συνωμοσίας που υποστήριζε ότι με κάθε εκλογή προέδρου των ΗΠΑ άλλαζε ανάλογα μετά από λίγο κι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, με το ΠαΣοΚ να ακολουθεί τον Δημοκρατικό Πρόεδρο και η ΝΔ τον Ρεπουμπλικάνο αντίστοιχα. Είχαμε δηλαδή:

1988 Bush R – 1989 ΝΔ

1992 Clinton D – 1993 ΠαΣοΚ

1996 Clinton D – 1996 ΠαΣοΚ

2000 Bush υιός R – 2000 ΠαΣοΚ (εδώ μας τα χαλάει λίγο, μάλλον για ξεκάρφωμα!)

2004 Bush υιός R – 2004,2007 ΝΔ

2008 Obama D – 2009 ΠαΣοΚ

Από εκεί κι έπειτα, με την κρίση στην χώρα μας και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, χάθηκε η μπάλα, μην τα θέλετε κι όλα δικά σας!

3 Likes

Σιγά μην είναι αριστεροί οι Δημοκρατικοί. Κάποιος εδώ μέσα είχε επισημάνει πολύ σωστά ότι ο πιο αριστερός Αμερικανός στην Ελλάδα θα ψήφιζε Ποτάμι.

5 Likes

Μακαρι να βγει ο μιστερ εμενταλ εχω βαλει δεκα ευρω στοιχημα