Με το φτωχό μου το μυαλό, και επειδή αναφέρθηκες στο θέμα του Κοσόβου που εγώ πόσταρα πιο πάνω και υποθέτω πως τα σχόλια σου απευθύνονταν σε εμένα:
Το ποστ σου βρίθει ανακριβειών και κυρίως, καταδεικνύει τις ιδεολογικές παρωπίδες σου, τις οποίες μέμφεσαι τους υπόλοιπους πως φορούν. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πάντες εδώ μέσα αντιλαμβάνομαι πως στέκονται αποτροπιασμένοι με την πρακτική της Ρωσσίας. Ωστόσο, ειπώθηκαν μερικά πράγματα, έστω και σε ένα επιφανειακό επίπεδο που επιτρέπει ένα μουσικό φόρουμ, αναφορικά με την οπτική του καθενός για τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη κρίση (όπως πχ το λινκ του @Sevek με το άρθρο του Κούλογλου, ή και όσα έγραψε ο @karvou με τον οποίο γενικά με χωρίζει άβυσσος και οπτικής και θέσης και και και).
Η αναφορά στο Κόσοβο, καθόλου τυχαία δεν ήταν και προφανώς δεν γίνεται για να ξεπλύνει ούτε τους Ρώσσους ούτε τους Σέρβους. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια κόπια των γεγονότων που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του 2008. Μια υπερδύναμη, με πρόσχημα την εθνοκάθαρση συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας την οποία προτίθεται να προστατεύσει, καταργεί το δικαίωμα ενός έθνους-κράτους στην εδαφική του ακεραιότητα και στην ρύθμιση των υποθέσεων στο εσωτερικό του.
Το παράδειγμα του Κοσόβου, θα πεις γιατί; Για να την πούμε στους Αμερικάνους; Είχε τόση σημασία;
Με λίγα λόγια, το εν λόγω, στάθηκε ως συνταρακτική μεταβολή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και θα σε παρέπεμπα να το τσεκάρεις. Πρόκειται για τη de facto κατάργηση της Συνθήκης της Βεστφαλίας μετά από 350 χρόνια ουσιαστικής ισχύος. Συνθήκη, η οποία έχει αποτελέσει κατά κύριο λόγο τη βάση του σημερινού συστήματος αρχιτεκτονικής με βάση τα ένθη-κράτη, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου, όπως το γνωρίζουμε. Μάλιστα, οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της τότε επέμβασης, είχαν σπεύσει να επισημάνουν πως αποτελούσε μια εξαίρεση, η οποία έλαβε χώρα για ύψιστους λόγους ανθρωπισμού και χωρίς να συνοδεύεται από πρόθεση τοποθέτησης βόμβας στα θεμέλια του οικοδομήματος -αν και εκ των πραγμάτων σήμερα, μπορούμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως αυτό είναι μια μπαρούφα και μισή.
(Ενδεικτικά λινκ από πηγές που μάλλον δε μπορεί να τις θεωρήσει και κανείς “αντιαμερικανικές”. Ντάξει βαρέθηκα, 2 από τα πρώτα 4 αποτελέσματα του ψαξίματος):
https://www.nato.int/docu/speech/1998/s981112a.htm
https://americandiplomacy.web.unc.edu/1999/09/waging-peace-in-kosovo/
Καταλήγω λοιπόν να συμφωνήσω στο συμπέρασμά σου, όταν η ιδεολογία σου δείχνει (δε σε ξέρω παραπάνω, δε με ξέρεις και μόνο αυτά που έγραψες κρίνω, ε) να καταλήγει υποκατάστατο θρησκευτικής πίστης και ειδικότερα περιορίζεται σε καταδίκη του “αντιαμερικανισμού” ή ξέρω γω, της “ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς” ή ξέρω γω του “ναι αλλά για την Ουκρανία πορείες δεν κάνετε”, θα καταλήξεις σε τέτοια συμπεράσματα.
Και μιας και το θυμήθηκα, επίσης όχι, το Κόσοβο δεν έγινε 51 πολιτεία, αλλά δεν παύει να αποτελεί προτεκτοράτο.