Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Όχι, αλλα είναι προβληματική η ύπαρξη και διάδοση δύο εκδόσεων για να τα φέρουμε όλα στα μέτρα της εποχής που ζούμε τωρα. Μπορεί κάποιος να μην θελήσει ή να τύχει να μη δει την πρωτότυπη έκδοση ποτέ.
Αντι να βγουν τόσες εκδόσεις για να εξυπηρετούν όλες τις ατζέντες, πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα φίλτρα της κριτικης μας σκέψης.

2 Likes

Εμένα δε μου φαίνεται περίεργο να σου πω την αλήθεια. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι για την έκδοση και διανομή οποιοδήποτε είδους καλλιτεχνικού έργου, έχουν λόγο στην τελική του μορφή. Αυτό το πράγμα εμπεριέχει το adaptation στην τρέχουσα εποχή, έστω και σε πιο έμμεσο επίπεδο.

Και οι καλλιτέχνες πολλές φορές το αποδέχονται, ώστε να μπορέσει να εκδοθεί το έργο τους ή για να έχει μεγαλύτερη εμπορική επίδραση. Αυτό δεν είναι επηρεασμός του έργου του καλλιτέχνη?

Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα οποιοδήποτε έργο, μπορεί να το κάνει διαθέσιμο στο διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς. Αυτό που “ενοχλεί” είναι καθαρά και μόνο για εμπορικούς λόγους.

Το adaptation έχει άλλο σκοπό και είναι μακριά από τη λογική του να αφαιρεθούν κομμάτια γιατί μπορεί να θιχτεί κάποιος. Ακόμη κι αν δεχτούμε όμως ότι είναι στην ίδια λογική, πρέπει ο ίδιος ο καλλιτέχνης που το έχει γράψει να αποφασίζει για το αν θα κυκλοφορήσει μία λογοκριμμενη εκδοχή του έργου του, όπως έχει συμβεί και με ταινίες και με μουσική. Αλλά όταν μιλάμε για κλασικά έργα, εκεί ο καλλιτέχνης δεν είναι παρών για να αποφασίσει.

1 Like

Εξού και η απορία αν το πρωτότυπο απαγορεύεται ή αν οι εκδοτικοί οίκοι αποφασίζουν ποια βερσιόν θα εκδίδουν.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει δώσει δικαιώματα (πνευματικά προς εμπορική χρήση) που δίνουν τη λύση σε αυτές τις αποφάσεις. Ξαναλέω, όλη αυτή η υπόθεση λύνεται με το να κάνουν άμεσα ελεύθερα διαθέσιμα τα έργα τους στο διαδίκτυο.

Δεν ξέρω ακριβώς τι ισχύει. Πάντως τα πνευματικά δικαιώματα είναι αμφίβολο αν επιτρέπουν τέτοιες αλλαγές στο πρωτότυπο.

1 Like

Επίσης αν είναι ξεκάθαρο από τον τίτλο πως το έργο δεν είναι το πρωτότυπο άλλα είναι λογοκριμμένο από τον εκδότη, ούτε εγώ βλέπω πρόβλημα. Αν ο συγγραφέας του 19ου αιώνα ήταν ρατσιστής γιατί να το κρύψουμε και να τον παρουσιάσουν πιο μοντέρνο από ότι ήταν; Αν τον παρουσιάζει λιγότερο ρατσιστή ο εκδότης θα πρέπει να το ξέρει ο αναγνώστης πριν το πάρει το βιβλίο και το διαβάσει (και φυσικά στα επίμαχα σημεία να τονίζεται)

1 Like

Ναι ούτε εγώ προφανώς. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει πρόσβαση στο πρωτότυπο, και οι εκδοτικοί οίκοι μπορούν να εκδίδουν οποία βερσιόν θέλουν, εγώ δε βλέπω κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα ανάγεται αποκλειστικά στην εμπορευματοποίηση

Η Αγκαθα Κριστι τι ακριβως αποδεχτηκε μωρε; Ελεος με την πολιτικη ορθοτητα της πουτσας, εχουμε χασει το νοημα.

1 Like

Είπα δεν ξέρω, αν θες δώσε τα συμβόλαια που έχει υπογράψει να τα δούμε

1 Like

Και αν έχει μεταβιβάσει κληρονομικά τα δικαιώματά της στην οικογένειά της? Αν τα είχε πουλήσει σε κάποια εταιρεία? Μην πάμε σε περιπτωσιολογία δλδ, η γενική ιδέα που εμένα με βρίσκει σύμφωνο είναι πως απ’τη στιγμή που δεν απαγορεύεται η πρόσβαση στο πρωτότυπο, είναι κομπλέ.

1 Like

Ειδικά τους Ιρλανδούς θα τους σταματήσει πολύ αυτό :rofl:

Τι λέει επί του θέματος ο επίτιμος Fenian @Aldebaran

4 Likes

Δεν υπάρχει καμία σωτηρία, θα παραμείνουμε η πιο αλκοολική χώρα στον κόσμο ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.

5 Likes

Επική τούμπα!

Θέλει να κατέβει και για re-election. Γιατί όχι όλη την ζωή μπροστά του έχει :stuck_out_tongue:

5 Likes

Από τα μάτια του περνάει :joy:

8 Likes

Ούτε σε ταινία…

1 Like

Ημερήσια υπενθύμιση πως θα πεθάνουμε όλοι.

Νομίζω λίγα θέματα με γεμίζουν με περισσότερη θλίψη/απογοήτευση/απόγνωση.

6 Likes