Είναι δεδομένο πως όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου χαρακτηρίζονται από άσχετους, λαμόγια και γραφειοκρατία. Στο δίπλα νήμα για τις ειδήσεις από την Ελλάδα κοροιδεύαμε πως δώσαμε 30k για ένα μ, για ένα έργο που τρέχει 30 χρόνια (?).
Από το πως το ονομάζει ή αν έχει συναισθηματική νοημοσύνη 12χρονου ή αν βρήκε τα λεφτά του έτοιμα από το μαμά και τη μπαμπά, θα πρότεινα να εστιάζατε ότι η (ιδιωτική του) εταιρία κατάφερε να κάνει έναν πύραυλο reusable και να κατεβάσει πολλές τάξεις μεγέθους το κόστος, που για να υπνεθυμίσουμε, τα διαστημικά προγράμματα ήταν κρατικά για πολύ απλούς λόγους, ήταν πανάκριβα (όπως και τα δίκτυα ενέργειας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) και άρα τα πλήρωναν οι πολίτες. Κάπου κυκλοφορεί και ένα video που ο μαν της NVIDIA μιλάει για τον Μασκ, αλλά επειδή δεν το βρίσκω εδώ ένα άρθρο
In an extraordinary feat of engineering, Elon Musk and his team at xAI have constructed a supercluster powered by 100,000 of NVIDIA’s cutting-edge H200 Blackwell GPUs—in just 19 days. NVIDIA CEO Jensen Huang recently detailed this achievement, calling Musk’s execution “superhuman” and an example of unprecedented innovation and speed.
According to Huang, xAI’s journey began with a concept phase that was turned into reality faster than most tech projects of this magnitude. From building a dedicated facility to housing the massive GPU cluster, to setting up advanced liquid cooling and electrical infrastructure, Musk’s team pushed the boundaries of what’s achievable in tech infrastructure development. By comparison, an average data center of this scale would typically require up to four years to plan, ship, and install hardware, Huang noted. “They went from concept to a fully operational AI training facility in under three weeks. It’s something we’ve never seen before,” Huang said.
For context, typical data center projects this size generally dedicate three years solely to planning, with the final year focused on hardware shipping, installation, and operational integration. Musk’s team bypassed the traditional timeline with remarkable speed, coordinating closely with NVIDIA engineers to ensure precise and synchronised delivery of the GPUs and related infrastructure.
The complexity of setting up NVIDIA’s hardware cannot be overstated. Huang explained that networking a high-density array like NVIDIA’s GPUs involves a staggering amount of intricate wiring and system integration. “The back of each node is nothing but wires,” he remarked, emphasising the challenges the team had to overcome.
Δεν πιστεύω ότι κανείς διαφωνεί ότι η κυβερνητική γραφειοκρατία είναι σε αδιανόητα επίπεδα και θα πω ένα παράδειγμα δικό μου χθεσινό.
Θέλω μια απόφαση δικαστηρίου για να πάει σε μια κρατική υπηρεσία, “γιατί δε μας τις στέλνουνε”. Πάω στο δικαστήριο, μου δίνουν το πρωτότυπο και μου λένε βγάλτο φωτοτυπίες. Είναι πολλές σελίδες, και το κόστος 50€. Αφήνω στην άκρη το γεγονός, ότι εντός των δικαστηρίων, ο μαν μου είπε 43€ χωρίς απόδειξη, Τις θέλω με σφραγίδα, άρα πηγαίνω ξανά στο αρχείο με τις φωτοτυπίες για να αφήσω το πρωτότυπο και να μου τα σφραγίσει. Όταν μπαίνω, ο μαν εκεί μου λέει “την ταυτότητα την πήρες” για να του πω ναι, που απ’ ότι καταλαβαίνω αυτό είναι red flag, γιατί εγώ μπορεί να έπαιρνα την πρωτότυπη απόφαση και να έφευγα και να μην υπήρχε μετά πουθενά (?). Τέσπα, πληρώνω 2.5€ μεγαρόσημο, και μου λέει ο μαν στο αρχείο, “για να φύγουμε στην ώρα μας και επειδή έχουμε κλείσει για το κοινό (09.00-13.00 btw), έλα από μέσα και βάζε εσύ τις σρφαγίδες και τη μονογραφή”. Άντε τι να κάνω λέω, θα το κάνω (αμισθί).
Κάποια στιγμή ενώ ήμαστε δίπλα και εγώ σφραγίζω κι αυτός δουλεύει, του κάνω “ρε μλκ, είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα; Για μια κρατική υπηρεσία στην άλλη, να έχω δώσει ήδη 50€, βάλε άλλα 10 το ταχυδρομείο, και έχουμε χαλάσει 250σελίδες χαρτί? Γιατί δεν είναι ψηφιακά αυτά?”, για να μου πει “Ξεκινάνε και τα ψηφιοποιούνε, αλλά για να καταλάβεις, όταν μου ζητάνε από τα δικαστήρια αποφάσεις από το αρχείο, πρέπει να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία που κάνεις εσύ τώρα (φωτοτυπίες και σφραγίδα) και μετά να τα σκανάρω”.
Άρα που καταλήγουμε? Εγώ χθες έχασα 4 ώρες από τη ζωή μου (και από τη δουλειά μου), 65€ από τα λεφτά μου, και 250 σελίδες χαρτί, επειδή το κράτος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Θα έλεγα ότι είναι anecdotal, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι γιατί υπάρχει πλ πλ πλ πλ χρήμα που κινείται από αυτή τη γραφειοκρατία.
Σίγουρα θα φάει και χλωρά και ξερά γιατί υποστηρίζει τον Τραμπ, αλλά μια χαρά δουλειά θα κάνει ο Μασκ σε άλλο ένα θέμα που είναι βασικότατο πρόβλημα (και όχι μόνο στις ΗΠΑ). Δεν πάω καν στο να θίξω το “συναισθηματική νοημοσύνη 12χρονου” (και λοιπόν?) ή αν “είναι αυτοδημιούργητος και πόσο δούλεψε” (δεν είδα ποτέ κάποιον ενεργά να υποστηρίζει να μην μπορεί να περνάει η περιουσία του προς τα κάτω ή 100% φόρος κληρονομιάς για να ξεκινάμε όλοι από τα ίδια)