Τι αλλο θα διαβασουμε…
Περιεργο, γιατι ανεβασε αρθρο το κουλουρι στην σελιδα του λιφο?
Και τα εγκληματα συνεχιζονται, και δεν υπαρχει τελειωμος.
Απιστευτο αυτο που συμβαινει και ολος ο κοσμος απλα καθεται απραγος επειδη ειναι απο Εβραιους.
Σιχαμενη φαση. Γενοκτονια μπροστα στα ματια ολων μας.
Εισαι αντισημιτης!!!111!1!
Φαίνεται μια ελπίδα στα σχόλια από κάτω.
Αλλά δεν είναι αρκετό.
Εννοειται, διελυσε την εκπαιδευση της Ελλαδας πριν σχεδον 30 χρονια, του γαμιεται!
Λένε πως το ΑΙ θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά τελικά βλέπω να καταστρέφει πρώτα το ιντερνετ όπως το ξέρουμε… και δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο ειναι κακο τελικά.
Βασικά παίρνουμε ό,τι ζητάμε. Αν 3.9 εκ. κόσμος βλέπει ψεύτικες ανθρωπόμορφες γάτες στο ΥΤ, τότε αυτό χρειάζονται. Και οι εταιρίες το δίνουν, διότι κάνουν monetize. Το ΑΙ είναι ακόμα ένα γρήγορο ψσχτηρι που λύνει τέτοιου είδους προβλήματά του κοινού. Ας κοιταχτουμε στον καθρέφτη για να βρούμε τους υπαίτιους αυτής της υπερπροαφορας σκουπιδιών προς κατανάλωση.
Εγώ έπαθα πλάκα όταν ο ανιψιός έβλεπε βίντεο με AI γάτες για να τρώει. Προφανώς εμείς ως ενήλικες έχουμε την εικόνα της πραγματικότητας και την επιλογή να μην δούμε αυτό το περιεχόμενο, για τη νέα γενιά όμως διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα.
Μπορει κανεις να μου εξηγησει γιατι ειναι “κακο” να βλεπει κανεις βιντεο που δημιουργηθηκαν με ΑΙ, χωρις να χρησιμοποιησει ομως ντεμεκ ηθικα επιχειρηματα?
Εγω παντως εχω δει βιντεακια με διαλογους μεταξυ χαρακτηρων Star Wars που δεν τους βρισκει κανεις στις ταινιες, και τα εχει φτιαξει κοσμος με μερακι και αγαπη για το franchise. Δεν ειναι ακομα στο επιπεδο του να αντικαταστησει τις αθλιες sequel ταινιες, αλλα σε λιγα χρονια λογικα θα μπορει κανεις να βλεπει για παραδειγμα βιντεο με τις ιστοριες που γραφουν μερικοι σε βιβλια, και αυτο θεωρω πως ειναι πολυ κουλ.
Υπαρχουν ηδη καναλια που κανουν animate τετοιες ιστοριες και σε εναν τυπο που ακολουθω παιρνει γυρω στους 2 μηνες να φτιαξει ενα κεφαλαιο μερικων σελιδων, ενω το αποτελεσμα δεν ειναι και εντυπωσιακο. Πλεον θα μπορει να το κανει μεσα σε λιγες μερες και να παιρνει πολυ καλυτερο αποτελεσμα.
Το προβλημα δεν ειναι απλως ο χρηστης ή το τι ζηταει ο κοσμος, το προβλημα ειναι και οι αχρηστες εφαρμογες των δημιουργων. Οπως με καθε τι αλλο στην τεχνολογια, θα γινει το απαραιτητο φιλτραρισμα και σε βαθος χρονου δε θα υπαρχει μια απειρη ποσοσητα απο αχρηστα βιντεο, ή απλα θα ειναι αυτα με τα λιγοτερα views. Δε θα γινει απο την μια μερα στην αλλη. Μεχρι τοτε ας φαμε ΑΙ βιντεο με γατες μεχρι να ριξει κοκκινο χιονι, εμενα δε με ενοχλει κιολας.
Δεν νομιζω οτι αναφερθηκαμε στα βιντεο με ΑΙ γενικως (αν και θα μπορουσα να μπω σε καποια συζητηση). Αυτα με τις γατες σχολιασαμε. Φανταζομαι οποιοσδηποτε εχει το δικαιωμα να βλεπει ΑΙ γατες που μιλανε κι ενδεχομενως να κανει παρεα μαζι τους αν θελει, αλλα δεν σημαινει ουτε οτι πρεπει να αρεσουν σε ολους ουτε οτι ειναι και ωραιο προϊον επειδη ειναι τυχον καλοφτιαγμενο.
Αν θελουμε να το ανοιξουμε σαν κουβεντα, δεν νομιζω να υπαρχει καλο και κακο, ουτε (νομιζω) ο μοντε ειπε οτι ειναι κακες οι συγκεκριμενες δημιουργιες, αλλα τις σχολιασε ειρωνικα (να χαλασει το ιντερνετ). Ειναι σαν τα ακουσματα μας: δεν μου αρεσει π.χ. το μπλακ μεταλ και δεν σου αρεσει π.χ. το ντεθ μεταλ, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι “κακα”. Σε πολλους αλλους αρεσει. Το κρινουμε ομως, ετσι δεν ειναι;
Παντως, οτι ο κοσμος παιρνει αυτο που ζηταει ειναι γεγονος. Και οτι ο κοσμος “εκπαιδευεται” αναλογως απο τους δημιουργους, ειναι επισης γεγονος. Φυσικα, μπορει να μην εχει εφαρμογη σε εσενα ή εμενα, αλλα η πραξη το εχει αποδειξει. Αληθεια, ποια ειναι τα “ντεμεκ ηθικα επιχειρηματα”;
Ε το οτι ανθρωποι χανουν τις δουλειες τους επειδη πλεον υπαρχει το ΑΙ.
Ηταν απλα θεμα χρονου να γινουν αυτες οι δουλειες obsolete, οπως γινεται εδω και χιλιαδες χρονια με παμπολλες δουλειες, και οπως θα γινει και στο μελλον με πολλες αλλες.
Αυτο είπα, αλλά εννοώ και κάτι ευρύτερο.
έχετε ακούσει τον όρο enshittification ? χοντρικά σημαίνει ότι τα services (ειδικα τα ψηφιακα), αποσκατοποιούνται, γίνονται όλο και χειρότερα.
Στο κοντινό μέλλον, για να δουμε ενα βιντεο που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να σκρολάρουμε πέρα από πολλά ΑΙ βίντεο με γάτες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Δεν το βλέπω καλό αυτό προσωπικά, και ήδη το ιντερνετ με απωθεί όλο και περισσότερο - πχ άφησα το τουιτερ που είχε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, γιατι δεν άντεχα το shitposting που ηταν παντου. Και γι αυτο μου αρεσει το φορουμ μας - λιγοι και καλοί. Ισως εκει εξω υπαρχει πιο ενδιαφερον κοντεντ, αλλα δεν αντεχω να σκαβω σε τονους λασπης για να το βρω.
Προτιμω να διαβαζω τον προκλητικουλη @QuintomScenario (τον οποιο και συμπαθω, dont get me wrong), να γραφει απλουστευσεις του τυπου “ελα μωρε τωρα θα χασει κοσμος τις δουλειες του”. Το ΑΙ θα αντικαταστήσει όντως πολύ κόσμο, αλλα οι οικονομολογοι ανησυχουν οτι θα οδηγησει κι ολας σε συρρικνωση της οικονομιας, καθώς οι απολυμενοι δεν ξοδευουν. Και τελικα θα εχεις μια μετοχη με απανωτα λιμιτ απ (για τους λιγους), αλλα προϊοντα στα ραφια που δεν θα αγοραζουν οι ανθρωποι χωρις δουλεια.
Για τις γατες, το luben ειχε σε βιντεο μια φραση που απεδωσε στον Καρλ Μαρξ - τη μεταδιδω με επιφυλαξη, αλλα μου εμεινε.
“Ο Καπιταλισμος δεν δημιουργει μονο ενα αντικειμενο για το υποκειμενο, αλλα και ενα υποκειμενο για το αντικειμενο”.
αν τα παιδια μας αρχισουν απο μικρα να βλεπουν ΑΙ γατες, ναι σε 5 χρονια θα λεμε " ε οκ, ΑΙ γατες θελει ο κοσμος". Προσωπικα πιστευω ειναι κριμα (οχι παρανομο) να περασεις τη ζωη σου με ΑΙ γατες, αλλα here we are.
Ηδη παντως λενε οτι και τα νεα παιδια στρεφονται σε private chats με φιλους, γιατι το ιντερνετ εχει γινει ενα wasteland με ΑΙ και σκουπιδια. Και ειναι κριμα γιατι ηταν ενα ωραιο μερος, καποτε.
Πιο πολύ με αγχωνει η κακόβουλη χρήση του ΑΙ παρά οι όποιες γάτες
πχ κάπου είδα ότι παρουσίασαν τον Γκάλη ότι είχε αρθρίτιδα και ήταν σε αμαξίδιο μέχρι που βρήκε την Χ θεραπεία, μετά θα του προσθέσουν και μαλλιά ξέρω γω και ψωνίστε το Ψ προϊόν για να βγάλετε κι εσείς
Και ξέρω κόσμο που άνετα θα το πίστευε, ηλικίας των γονιών μου πχ
Και σε πιο γενικό πλαίσιο, ύστερα από συζήτηση χθες με φίλους για ένα θεμα , είμαι σε φάση όπου σιγά σιγά " the world doesn’t make sense to me anymore"
Και είμαι 34
Στα λογια μου ερχεσαι. Συντομα το ιντερνετ θα ειναι γενικα fake και μας βλεπω να γυριζουμε στις εγκυκλοπαίδειες.
Dead internet theory strikes again.
Δυστυχως το βλέπουμε παντού γύρω μας. Προσωπικά βασικός λόγος που έχω αφήσει σχεδόν όλα τα social media, πέρα από ότι βαρέθηκα να βλέπω τις μαλακίες του καθενός.
Το πως οι αλγόριθμοι στοχεύουν το παρατεταμένο engagement, είναι πολύ βασικό και έχει κ επίδραση στο μυαλό μας. Γι αυτό και σκατοβίντεο όπως αυτά που γίνονται μέσω AI γίνονται αμέσως viral και ανατροφοδοτούν τους αλγορίθμους των feeds.
Όσο πιο περίεργο, πρωτοφανές ή ακραίο το περιεχόμενο, τόσο τραβάει την προσοχή. Με το AI απλά ανέβηκε κι άλλο level.
Ενταξει, αν υπεραπλουστευω, τοτε σιγουρα εσυ (και οι οικονομολογοι - τους οποιους δε θα παρω ποτε στα σοβαρα αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα) καταστροφολογεις λιγακι (εως πολυ) ![]()
Εδω δεν εχει γινει δραματικη συρρικνωση της οικονομιας τα τελευταια 80 χρονια που ο καπιταλισμος απομυζει τους μη εχοντες για να γινονται ολο και πλουσιοτεροι οι απληστοι σοσιοπαθεις που μαζευουν λεφτα απλα για να εχουν, θα τα κανει το ΑΙ ολα αυτα?
Δυο αποριες
- δεν βλεπεις πως πλησιαζουμε ενα breaking point ? πχ το γεγονος οτι τα τελευταια 20 χρονια ζουμε σε μια διαρκη κριση, δεν σου λεει κατι ;
- αφου δεν παιρνεις στα σοβαρα τους οικονομολογους, που στηριζεις τη γνωμη σου ;
Η οικονομωλόγη φτενε και κειρίως ο Βαρουφάκεις