Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Tι εχουν παρει οι ελληνικες εφοπλιστικες οικογενιες απο το ελληνικο κρατος? Η λεξη Liberty σου λεει κατι? Μετα το Β’ Παγκοσμιο και μεσω του σχεδιου Μαρσαλ η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει μέρος του πλεονάσματος των πλοίων που είχε κατασκευάσει την περίοδο του πολέμου σε συμμαχικές κυβερνήσεις ή σε ιδιώτες με κρατική εγγύηση. Η ελληνική κυβέρνηση εγγυήθηκε αμέσως την αγορά 100 liberties για λογαριασμό ελλήνων εφοπλιστών. Εκατο πλοια λοιπον χαρισμα στους εφοπλιστες , απο το ελληνικο κρατος. Η αγορά των liberties αποδείχθηκε σημείο καμπής στην ιστορία του ελληνικού εφοπλισμού. Ηταν αυτη ουσιαστικα που εκτοξευσε την ελληνικη ναυτιλια, σε συνδιασμο παντα με τις ευνοικες συνθηκες της μεταπολεμικης παγκοσμιας πραγματικοτητας- ανοικοδομηση ευρωπης, πολεμος της Κορεας κλπ. Χωρις λοιπον τη - κατα τα αλλα τοσο μισητη - κρατικη παρεμβαση οι ελληεςν εφοπλιστες δε θα μπορουσαν ποτε να φτασουν τα επιπεδα οικονομικης πεκτασης που ακολουθησε τον β παγκοσμιο πολεμο.

nice try Isis, but … not.

Αυτός που εκμεταλλεύτηκε οικονομικώς το άνοιγμα της Κίνας πριν από 10 χρόνια δε χρωστάει την ύπαρξη του στο σχέδιο Μάρσαλ. Οι εφοπλιστές που πήραν αυτά τα καράβια που λες 1) πρώτον είχαν χάσει τα καράβια τους όταν ο ελληνικός στρατός τα επίταξε για τις ανάγκες του (υπήρξαν και ευνοημένοι (πχ. Νιάρχος) αλλά και ζημιωμένοι, 2) είναι νεκροί εδώ και χρόνια, 3) οι οικογένειες τους είναι μικρό ποσοστό στο σύνολο ελλήνων εφοπλιστών, 4) τα εγγόνια τους/γιοι ή όποιος άλλος διοικεί είναι εκτός Ελλάδος εδώ και χρόνια γιατί δε μεγάλωσαν στην Ελλάδα (Γουλανδρήδες, Νιάρχοι, κ.α.), 5) οι εφοπλιστές εκείνοι κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα λεφτά που έβγαλαν τα κράτησαν εντός Ελλάδος και στήριξαν την ανάπτυξη της χώρας (όσο ήταν εν ζωή), όμως πλέον αυτοί που υποστηρίζεις τη σκληρή φορολόγηση τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς. Οι περισσότεροι των νεκρών το έχουν ξεπληρώσει το όποιο ηθικό χρέος πας να τους προσάψεις, το οποίο στο κάτω κάτω της γραφής, περισσότερο στους Αμερικάνους το χρωστάνε και λιγότερο στην ελληνική (αμερικανοφερμένη) κυβέρνηση τότε.

Αλλά και πάλι το γυρίσαμε στις ψευτοηθικές. Σε ένα πράγμα που μόνο με τη λογική θα έπρεπε να το κρίνουμε…

Γι αυτό έγραψα ότι συμφωνώ μαζί σου.

Γιατί ο καπιταλισμός μέσω της παγκοσμιοποίησης βρήκε πλέον το τέλειο όπλο ώστε να τρομοκρατεί τις κυβερνήσεις. “Μου ανεβάζεις το φόρο? Παίρνω τα εργοστάσια/πλοία μου εκεί που δεν έχουν να φάνε και άντε γεια”. Μήπως δε συμβαίνει ήδη με ελληνικές επιχειρήσεις που μετακόμισαν στα φτωχά Βαλκάνια?

Το θέμα είναι ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου πού θα έχει τα πλοία του ο Μαρινάκης και ο κάθε Μαρινάκης. Δεν είμαι ζητιάνος να τον παρακαλάω να μείνει εδώ ώστε να κάνει επενδύσεις και να μου πέσει και μένα ένα ξεροκόμματο. Αν το υπάρχον οικονομικό σύστημα λοιπόν αδυνατεί να αποτρέψεις καταστάσεις που χαμηλώνουν το βιοτικό επίπεδο των ανθεώπων, ας το συντρίψουμε, αυτό λέω.

Από κει και πέρα θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο.

Βλέπω από την πλευρά μερικών να μιλάνε μόνο για νούμερα. “Τοσες χιλ. υπάλληλοι ο δημόσιος τομέας, να απολύσουμε τους μισούς”, “τόσα δίς κοστίζει ο ΟΣΕ, να τον κλείσουμε” κτλ

Και ρωτάω, αν πχ περιορίσουμε τον δημόσιο τομέα των 700.000 υπαλλήλων στο μισό, αυτές οι 350.000 τι ακριβώς θα κάνουν? Θα τους στείλουμε εξορία να καλλιεργούν ντομάτες? Θα αυτοκτονήσουν? Θα τους εκτελέσουμε μαζί με τις οικογένειές τους?

Επειδή η απάντηση στα παραπάνω είναι “έτσι είναι αυτά, τι να κάνουμε?” να ένας ακόμα λόγος να συντρίψουμε τον καπιταλισμό.

@ Karvou

1. Δεν παω να προσαψω σε κανεναν το οποιοδηποτε ηθικο χρεος. Εξαλλου εχω ξαναπει οτι στις επιχειρηματικες δραστηριοτητες δε μπορουμε να μιλαμε με ψευτοδιλημματα ηθικης, με το κλασικο διαχωρισμο “καλου-κακου”. Οποιος προσπαθησε να λειτουργησει “ηθικα”, τον εφαγε η μαρμαγκα, με αλλα λογια ο ανταγωνισμος.

2. Ιστορικα τωρα, αυτη η ακριβως η δωρεα του ελληνικου κρατους (δανεικα και αγυριστα) των liberties σε συνδιασμο με τις διεθνεις συγκυριες της εποχης, ειναι οπως γραφω το σημειο καμπης της ελληνικης ναυτιλιας μεταπολεμικα, η απαρχη αν θες της κυριαρχιας των ελληνων εφοπλιστων παγκοσμια. Μεσα λοιπον στα πλαισια του ανταγωνισμου του κεφαλαιου, καταφερε ο ελληνικος εφοπλιστικος κοσμος να αποκτησει τα φιλετα αν θες της παγκοσμιας ναυσιπλοιας. Στους διαφορους Νιαρχους, Ωνασηδες, Γουλανδρηδες χρωστουν ουσιαστικα την υπαρξη τους οι σημερινοι νεοεφοπλιστες.

Τωρα αν οι παλιοι εφοπλιστες επανεπενδυσαν ενα μερος των κερδων τους εντος Ελλαδας, δε το εκαναν για την ψυχη της μανας τους, μιλωντας με ηθικους ορους. Παλι πρεπει να δουμε τις οποιες κινησεις τους στα πλαισια του ανταγωνισμου του κεφαλαιου, εγχωριου και διεθνους.

Κάρβου για τους εφοπλιστές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη έχω τελείως διαφορετική άποψη. Όπως και για το κεφάλαιο γενικά. Τέλος πάντων, αυτό είναι μια πάγια αντίθεση ζούμε με αυτή :stuck_out_tongue:

Οι παπάδες είναι μέρος του δημόσιου. Οι δαπάνες για τις αμοιβές τους εγγράφονται στον προυπολογισμό. Λες πως δεν είναι?

Θα έγραφα και άλλα , αλλά καταλήγω σε αυτό. Ο Μαρινάκης αν ακούσει slayer θα πάθει σοκ, οπότε άσε τα ποιος είναι πιο μάγκας :lol:

[SPOILER]Η προεδράρα όμως πήρε τον Μιραλάς και ΔΕ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ :yahoo:[/SPOILER]

Και επαναλαμβάνω. Δεν ήταν δωρεά του ελληνικού κράτους, το κράτος δεν έδωσε φράγκο, γιατί απλούστατα [U]δεν είχε[/U]. Οι Αμερικάνοι έκαναν τη “δωρεά”. Το ότι το ελληνικό κράτος εγγυήθηκε για τους Έλληνες εφοπλιστές, ώστε να προχωρήσουν τις αγορές τους, αν και vital δεν είναι δα και τόσο σημαντική στήριξη. Όταν δεν υπάρχει φράγκο δε φοβάσαι να εγγυηθείς για τον οποιοδήποτε (βλ. Καραμανλή και την 100,000? εγγύηση/τραπεζικό λογαριασμό). Οι άνθρωποι με δάνεια από Αμερικάνικες τράπεζες τα αγόρασαν τα καράβια. Όχι με λεφτά του δημοσίου. Έχει μια τεράστια διαφορά.

Οι Έλληνες εφοπλιστές το 45 εκμεταλλεύτηκαν τις διεθνείς συγκυρίες (τεράστιος αχρησιμοποίητος στόλος στις ΗΠΑ που έπρεπε να ξεπουληθεί, 70% ελληνικού στόλου κατεστραμμένο από τον πόλεμο άρα έπρεπε να επενδύσουν, ανερχόμενη αγορά λόγω ανοικοδόμησης της Ευρώπης, κλπ). Όχι το ελληνικό κράτος. Θα τα είχαν καταφέρει ακόμη κι αν δεν είχε υπάρξει μεταπολεμική Ελλάδα.

Γενικά πάντως, είναι οφθαλμοφανές ότι ο καπιταλισμός ως σύστημα είναι εξ’αρχής ενάντια στη δημοκρατία. Γιατί αν η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που προσπαθεί να αποδόσει ελευθερία σε κάθε μέλος της κοινωνίας, ισότιμα, ο καπιταλισμός δίνει την “ελευθερία” στο κάθε μέλος να αποκτήσει όση δύναμη θέλει. Και η ανάγκη για δύναμη είναι το ακριβές αντίίθετο της ελευθερίας. Μεγαλύτερο φιάσκο μεταξύ της συνύπαρξης δημοκρατικών κοινωνιών και καπιταλιστικού συστήματος δεν υπάρχει, γι’αυτό έχουν πάψει εδώ και καιρό να κυβερνούν οι πολιτικές ηγεσίες.

και ποιος κυβερνα δηλαδη…τα ελοχιμ η τα νεφελιμ…:stuck_out_tongue:

οσο για τα υπολοιπα, εξαρταται η εννοια που δινει ο καθενας στην ελευθερια…αλλα και στη δημοκραρτια…εγω παντος δεν ξερω καποιον συγκεκριμενο ορισμο για αυτους του δυο ‘‘ορους’’, αξιες κτλ οπως θες πες το, που να ειναι αποδεκτοι απο ολους.

To κεφάλαιο, αυτοί που έχουν τα φράγκα…αυτοί κανονίζουν τους κανόνες όλου του παιχνιδιού. Οι πολιτικές ηγεσίες είναι απλά πιόνια που και νομοθετούν κατά τέτοιο τρόπο που συνεχώς να στηρίζουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου αλλά και στηρίζουν την εκλογή τους στην εκάστωτε (οικονομική και όχι μόνο) στήριξη που δέχονται από τις ελιτ.

καταλαβα που το πηγαινες.
απλα για μενα αυτη η αποψη ειναι πολυ επιφανιακη. κατ εμε θα μπορουσαμε να πουμε πως το κεφαλαιο ειναι πιονι των πολιτικων, οχι το αντιθετο, εχει διαφορα πιστευω…αλλα οκ ειναι τι αποψη εχει ο καθενας για το πως λειτουργει η πολιτικη.

ασχετο
Μου φαινεται περιεργο που δεν ασχολειται πολυς κοσμος με τα γεγονοτα στη Κορεα (2 ποστ αναφορας πιο πισω). Δεν ειναι ενα αμελητεο γεγονος κατα τη γνωμη μου. Εχω την εντυπωση πως αν γινοταν κατι στη ‘‘γειτονια’’, μας πολλους θα τους ειχε προβληματισει αρκετα. Ειδικα αν γινοτανε κατι σε βαρος των Παλαιστηνιων ή ο θυτης ηταν οι ΗΠΑ κτλ κτλ πολλοι περισσοτεροι θα ‘‘φωναζανε’’ σημερα.

μα ειναι αμελητεο γεγονος… αιτιολογηση???

Σουζα ολοι στον γοη8)

δεν καταλαβαινω…ειλικρινα πιστευεις οτι ειναι αμελητεο;; εγω θες να κανω αιτιολογηση; δεν καταλαβα…

εγω πιστευω οτι οντως ειναι αμελητεο γεγονος… γεωπολιτικα παιχνιδακια απλα στη περιοχη… και κατα τη γνωμη μου στο αιτιολογω γιατι ειναι αμελητεο, με το λινκ που παρεθεσα… μια βιομηχανικη πολη στην αποστρατικωποιημενη ζωνη μεταξυ Β. και Ν. Κορεας, η οποια αφενος παρεχει φτηνο εργατικο δυναμικο στις νοτιοκορεατικες πολυεθνικες, αφετερου εργασια σε χιλιαδες βορειοκορεατες. Με τις ευλογιες και των 2 κυβερνησεων. Απλα οσο ναναι, πρεπει να διατηρηθει αυτο το “ψυχροπολεμικο” κλιμα μεταξυ των 2 κρατων, για εσωτερικη καταναλωση κυριως…

Καλα ναι δεν ειπα και οτι ειναι η αρχη του 3ου παγκοσμιου οπως αναφερθηκε πιο πανω…προφανως και κατα τη γνωμη μου ειναι απλα μια μικρη(:wink: επιδειξη δυναμης της Β. Κορεας που βρισκεται και σε μεταβατικο σταδιο. Απλα κατα τη γνωμη μου ισως ειναι ενα δειγμα οτι θα αρχισουνε διαφορα και ακομα πιο σοβαρα παιχνιδια ανακατανομης της ισορροπιας ισχυως στην περιοχη… Τη Βορειο Κορεα δεν ειναι ευκολο να της βαλει κανεις ‘‘χερι’’ οταν μαλιστα ειναι ενα τελειως ανορθολογικο κρατος με πυρηνικη ισχυ. Και δεν νομιζω οτι μια βιομηχανικη ζωνη που ισως εξυπηρετει και τους δυο ειναι εμποδιο για τεραστιες ανακαταταξεις ισχυως. Τουλαχιστον εγω δεν μπορω να το αποδεχτω τοσο ευκολα. Η ιστορια μας το εχει διδαξει αυτο. Γι αυτο και ειναι πολυ ενδιαφερον το γεγονος (και καθε αναλογο στην περιοχη) και καθολου αμελητεο.

Γενικα δεν πιστεψω οτι ειναι τοσο απλα τα πραγματα εκει περα…με την ιδια λογικη σχεδον καθε διαμαχη θα μπορουσε να εχει βαθυτερα αιτια που θα μπορουσαν με τη σειρα τους να ονομαστουν ‘‘γεωπολιτικα παιχνιδακια’’ με παρομοιους ορους που περιεγραψες. Απλα καποια αλλα ‘‘γεωπολιτικα παιχνιδακια’’ τυγχανουν μεγαλυτερης προσοχης απο μεγαλη μεριδα της κοινωνιας μας, για διαφορους λογους, που δεν ειναι της παρουσης να αναλυθουν. Νομιζω δηλαδη, ισως κανω και λαθος.

η ισχυς, της ισχυος… sorry #-o:?

Έλληνες φοιτητές βεβήλωσαν ιερούς χώρους και στην ιταλία 8O
Νέο πλήγμα στον τουρισμό :stuck_out_tongue:

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και σήμερα στην Ιταλία ενάντια στην μεταρρύθμιση για την Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δεκάδες φοιτητές πραγματοποίησαν κατάληψη στον Πύργο της Πίζας στην Τοσκάνη και στο Κολοσσαίο στη Ρώμη

Έλμαραντ θα μπορούσες να μας πείς ποιές χώρες στον κόσμο θεωρείς πως έχουν τον συγκριτικά μεγαλύτερο βαθμό δημοκρατίας και ελευθερίας;
Γιατί πάω στοίχημα πως όποιες θα αναφέρεις θα έχουν ένα περισσότερο ή λιγότερο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Αντίθετα όσο πας μακρύτερα από αυτό το οικονομικό σύστημα τόσο υστερούν και οι ατομικές ελευθερίες.
Θα χαρώ να διαβάσω τα παραδείγματα σου.

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Τα “παιχνιδάκια” όταν υπάρχουν στη μέση πυρηνικά είναι επικίνδυνα και δεν θα έπρεπε να τα προσπερνάμε έτσι εύκολα.

To γράφω εδώ γιατί δεν ξέρω που αλλού κολλάει …

Πήρα 2 εισιτηριάκια για Hellfest , και έβλεπα την αναλυτική χρέωση του εισιτηρίου … και έγραφε TVA ( Taxe sur la valeur ajoutée ) … 2,1% !! … Aπορώ , δαύτος ο Dominique Strauss-Kahn , που είναι και συμπατριώτης τους και είχε συναντηθεί και με τον Nicolas πρόσφατα , δεν έχει κάνει “μαθήματα” οικονομίας στα Γαλλάκια ? :stuck_out_tongue: Άκου 2,1% [-X

Κι εμεις ετσι μαζικα αντιδρασαμε βρε…8)