Υπερκαταναλωτισμός και παράνοια

Αυτό ήταν, η τελευταία ατάκα που άκουσα με χτύπησε κατακέφαλα, μου ήρθε μια ζαλάδα, στριφογύρισα μερικές φορές και έβγαλα αφρούς απ’ το στόμα.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ την εκπομπή της αξιόλογης δημοσιογράφου και συζύγου του κύριου Ευαγγελάτου (επίσης αξιόλογου), κυρίας Τατιάνας Στεφανίδου. Δείχνει διάφορες νεαρές κακομαθημένες δεσποινίδες που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες. Μετά από κάποια βιντεάκια παρουσίασης, η κυρά Τατιάνα καλεί τις κοπέλες στο στούντιο και συνομιλεί μαζί τους.

Αυτά που άκουσα και είδα ήταν αρκετά για να βάλω τις κοπέλες στη λίστα με τους επικηρυγμένους ΜΕ χρηματική αμοιβή. Μία ξόδεψε 4.500 χιλιάδες ευρώ για ένα κακόγουστο χρυσό μπουφάν. Η ίδια δήλωσε πως η τιμή της φάνηκε πολύ υψηλή αλλά έπρεπε να το αποκτήσει. Μια άλλη έχει εκατοντάδες παπούτσια πολλά από τα οποία δεν έχει φορέσει ποτέ στη ζωή της, ένα σάπιο φετίχ μάλλον. Μια τρίτη όταν δεν έχει πια λεφτά χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα του πατέρα της, ο οποίος τη κρύβει αλλά η κοράκλα του ανακάλυψε το μυστικό spot και ο πατερούλης δεν έχει πάρει χαμπάρι ακόμα (μπορεί μετά την εκπομπή να πέσει φάπα όμως).
Το αποκορύφωμα όμως ήταν μια κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη που ευχήθηκε από το Θεό να έχει καλά τους γονείς της για να μπορούν να της δίνουν λεφτά για τα ψώνια της! Ύστερα δήλωσε πως όταν φοράει ακριβές μάρκες νιώθει ξεχωριστή και όταν η Τατιάνα έκοβε live μια επώνυμη τσάντα (κορυφαία σκηνή) εκείνη κάλυπτε τα μάτια της, ένιωθε άσχημα και δήλωσε πως “Είναι το μωρό μου και δε μπορώ να το βλέπω”. Μετά της είπανε πως η τσάντα είναι μαϊμού και τότε αυτή είπε με στόμφο “Εντάξει τότε, κάψτε την”.

Αξιοπρόσεχτο είναι δε το γεγονός ότι από τις 5 κοπέλες, οι 4 είναι ξανθιές.
Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό το σαχλό φαινόμενο δε παρατηρείται μόνο στις γυναίκες, έχω γνωστό που αγοράζει συνεχώς επώνυμα ρούχα, το παίζει κάποιος και μιλάει απαξιωτικά για όσους δε κάνουν το ίδιο με αυτόν.

Προσωπικά δεν είμαι κατά των επωνύμων ρούχων, αλλά με μέτρο μωρή! Δε μπορώ να καταλάβω πως κάποια κομπλεξικά άτομα που δε ξέρουν τίποτα γύρω απ’ τη ζωή ξοδεύουν τόσα λεφτά σε ρούχα τα οποία δε φοράνε καν την ώρα που ένα παιδάκι οικογένειας πολύτεκνων αποκτά μια μεταχειρισμένη - καινούργια φόρμα και κλαίει από τη χαρά του. Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα πάθουν αυτά τα κοριτσάκια αν μια μέρα ο μπαμπάς αποφασίσει να μη δίνει πια λεφτά ή χρεοκοπήσει και δε μπορεί να δίνει (και να θέλει).

Ωραίος ο Ντεντ!

μακριά μου αυτοί όλοι. Με αηδιάζουν! Ειλικρηνά, έχει τύχει να συναναστραφώ με τέτοια άτομα, και ένιωσα αηδία!

οκ, κάνα-δυο καλά γκομενάκια θα’μουν πρόθυμος να ικανοποιήσω τα “καταναλωτικά” τους ένστικτα μια-κι-έξω 8)8)8)

Έχω πιάσει και τον εαυτό μου να παρασύρεται (όχι σε τέτοιο ακραίο βαθμό βέβαια), αλλά όλα έσβησαν όταν η πανάκριβη/πανέμορφη volcom μπλούζα μου κάηκε από τσιγάρο. Έκτοτε κατάλαβα πόσο ανούσιο είναι το πανηγύρι.

Ετσι μάθανε, έτσι πράττουν.
Τους λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς που ξοδεύουν τα λεφτά τους για ρούχα που θα χρειαστούν που θα βγουν το βράδυ στα μπουζούκια ή στην τάδε περίπτωση.

Τις προάλλες τον Αύγουστο είχαμε ένα γάμο ξαδέρφης.
Δεν είχα ρούχα κατάλληλα για τον γάμο (κατάλληλα:roll:…αυτό είναι άλλο θέμα και καταλαβαίνετε τι εννοώ) και πήγαμε και πήραμε, με την μαμά φυσικά γιατί είμαι άσχετος στο να κάνω επιλογές τέτοιου στυλ.:lol:
Αλλά αυτά που πήρα, θα χρειαστούν πάλι αργότερα, θα τα ξαναφορέσω σίγουρα σε καμιά βάπτιση, γάμο ή ότιδήποτε άλλο, από τότε δεν τα ξαναφόρεσα γιατί δεν χρειάστηκε απλά.
Εξαρχής, κάπως μου φαίνονταν να πάρω ρούχα για μια παράσταση, αλλά είπα αυτό, ότι θα χρειαστούν στο μέλλον.

Ενιγούει, αξίζει με το παραπάνω να θυσιάσεις τις αγορές σου με ένα ταξίδι πχ στον κόσμο.
Οι γονείς μου, μου χαν πει ότι είχαν συναντήσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που συγκεγκριμένα η γυναίκα τους είπε πόσο χεσμένα είχε πάντα τα κοσμήματα, ρούχα, αρώματα κλπ… και ότι μάζευαν πάντα ότι είχαν για να γυρίσουν όλο τον κόσμο στο τέλος.
Ε είναι και τι προτεραιότητες δίνεις και πως έχεις μάθει.

Αηδία και αποστροφή λοιπόν.

emetos.

Δεν ξέρω ρε παιδιά, και λεφτά να είχα σε ρούχα και αυτά δεν θα τα έδινα με την καμία.Το χρόνο άντε να κάνω αγορές 300 ευρώ και αν.Ταξίδια και πάλι ταξίδια.

Τώρα όταν βλέπω κάτι τέοιες μου γυρίζουν τα άντερα.Οι λέξεις χαζές και βλαμένες είναι λίγες να για περιγράψουν την κατάσταση.Σαφώς και οι γονείς φταίνε κατά ένα μεγάλο βαθμό που δίνουν τόσο δικαιώματα.
Πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, απλά τους δίνουν λεφτά και τους καλύπτουν όλες τις “ανάγκες” αυτές για να τα έχουν καλά μαζί τους…

Νταξ στην τελική δεν σε νοιάζει τι κάνουν κιόλας, ξέρεις τουλάχιστον ότι εσύ δεν είσαι τόσο χαζός και έχεις το μυαλό να κάτσεις να σκεφτείς.

Now playing: Anathema - Lovelorn Rhapsody
via FoxyTunes

Είμαι που είμαι τσιγκούνα, κάτι τέτοια μου δίνουν στα νεύρα. Βλέπω κάτι κοπελιές στη σχολή με ρούχα πανάκριβα και που εγώ δεν θα φόραγα ούτε σε επίσημη συγκέντρωση και λέω “άλλη δουλειά δεν έχουν αυτές?”. Και το χειρότερο είναι όταν σε πρήζουν οι γονείς να παίρνεις ακριβά ρούχα, ενώ δε θες. Τις προάλλες είχαμε κι εμείς γάμο και πήγα και πήρα φόρεμα (ενώ είχα) για να σταματήσει να γκρινιάζει η μάνα μου.

Τέλος πάντων, δεν λέω να μην έχεις δυο-τρία καλά κομμάτια στην ντουλάπα σου (χρειάζονται) αλλά όχι και όλα, και να μην τα φοράς κιόλας…

Τετοιες αχρηστες ψευτοαναγκες και αγορες/δανεια ειναι που οδηγησαν τον κοσμο στη κριση αυτη

Δυστυχώς έχω πετύχει περίπτωση κάποιος/κάποια να απορρίπτει τον άλλον επειδή δε φοράει μάρκες και ντύνεται “φθηνά”.

Επίσης είναι ο ορισμός της κοροϊδίας. Ζώα αγοράζουν παντόφλες (!!!) με 60-70 ευρώ μόνο και μόνο επειδή πάνω γράφει Levis ή Nike.

Το κακο δεν ειναι οτι αγοραζουν “μαρκες” ειναι το προθεμα που λεει και ο τιτλος.
Υπερκαταναλωτισμος.Πραγματικα προκειται περι ασθενειας :stuck_out_tongue:
Αλλα δεν φταινει και τα παιδια.Οταν τα βρισκουν ολα ετοιμα στην ζωη τους…

Τα δάνεια βασικά. Τις ψευτοανάγκες τις καλύπτει ο μπαμπάς :stuck_out_tongue:
Ούτε εγώ τα μπορώ αυτά. Και δεν φταίνε εν μέρει οι κοπέλες, αλλά ο καλός τους ο μπάμπας και η μαμά που τους μαθαίνουν έτσι και τους αφήνουν να ξοδεύουν ασυλλόγιστα. Υπάρχουν τζιν των 30 που αντέχουν το ίδιο με τζιν των 105.Όσο καλό και να ‘ναι δηλαδή ένα παντελόνι δεν γίνεται να πουλιέται 100-200 ευρώ για μια σκατουπογραφή! Είναι τα πρώτυπα της εποχής που προβάλλονται, τι να το κάνεις. Εκείνο το φόρεμα της Βίσση το είχαμε πληρώσει 10.000 ευρω, ας μην μας πειράζουν μόνο οι χαζογκόμενες που βρίσκουν διαφυγή σε κάτι αναλώσιμο. Είναι και ο χρόνος που τα επηρρεάζει όλα αυτά, εκεί είναι το κόλπο. Θα περάσει το καλόκαιρι και η κοπέλα θα παχύνει/αδυνατίσει, το πορτοκαλί δεν θα είναι της μόδας, η μπλούζα της θα φθαρεί και φτου κι απ’ την αρχή. Αυτό την βάζει σε άγχος. Μεγαλύτερο από το άγχος που έχει κάποιος που δίνει βάση στα πνευματικά αγαθά, γιατί στα υλικά δεν μπορείς να έχεις την σιγουριά ότι θα 'ναι κάτι πάντα δίπλα σου. Ε, κάθεται και αναλώνεται εκεί και γυρνάει την πλάτη της σε αρκετά άλλα, σημαντικότερα ίσως, θέματα. Στο τέλος θα παρανοίσεις, δεν γίνεται.

Δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς το ζητάει η κοινωνία τον υπερκαταναλωτισμό.

Δεν νομιζω οτι το ζηταει η κοινωνια.Υπαρχουν καποια προτυπα αυτη την στιγμη και ο
ανταγωνισμος μεταξυ των ατομων σε μια μικρη παρεα/“φυλη” που ωθει το ολο θεμα.

Ολες αυτες οι παρεες που για να σε δεχτουν πρεπει να περασουν απο ελεγχο την γκαρνταρομπα
σου,οι αντρες που θελουν τις γυναικες τους ντυμενες στην τριχα και με 100 διαφορετικα ρουχα
απο το καθε ειδος,οι γυναικες που θελουν τους αντρες τους μεσα στην μοδα.
Ε χεσμενους τους εχουμε ολους αυτους!
Εχω κατσει με μια τετοια παρεα και το μονο θεμα ηταν το καινουργιο παπουτσι της ταδε,το
τζην που ηθελε να παρει η αλλη και ουτω καθεξης.Εχε χαρη που ειχα παει για συμπαρασταση σε
εναν φιλο.

Ρε καθεστε κ ασχολειστε τωρα με μαλακιες και σορρυ κιολας ετσι; δε το λεω με κακεντρεχεια. Απλα αυτα δεν αλλάζουν.

Εξαλλου το χουν πει αλλοι πριν απο μας. ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ.

The things you own end up owning you.

εμένα μ αρέσει να ψωνίζω πάντως :p. αλλά επειδή είμαι λίιιγο μυστήριος και σε αυτό το θέμα, χαλβαδιάζω τους υποψήφιους στόχους για μήνες και αν τελικά εξακολουθούν να μ αρέσουν μπαίνουν στη λίστα των μελλοντικών αγορών. ξοδεύω συγκεκριμένο ποσό αποφασισμένο από πριν, το οποίο είναι σχεδόν πάντα (ακόμα και τώρα που έχω δικά μου χρήματα) από δώρα. επίσης προσέχω σε βαθμό αηδίας τα ρούχα/παπούτσια μου (μισώ τη φθορά του χρόνου και προσπαθώ να παρατείνω το χρόνο ζωής των πραγμάτων μου, μάλλον νομίζω ότι θα ζήσω παραπάνω κι εγώ έτσι :lol:) και κάνω κάθε χρόνο εκκαθάριση και για να δώσω αυτά που δεν φοράω και κάθονται, κρίμα είναι.

ε δε νομίζω ότι φταίγανε οι άχρηστες ψευτοανάγκες για την κρίση. αλλά ακόμα και στο ποσοστό που ευθύνονταν αυτές, ας υπήρχε σωστό θεσμικό πλαίσιο.

μας λες έτσι χύμα φτηνούς και λίγους? :frowning:

Ετσι ειναι,τα εχει διαμορφωσει ολα με τον ενα η τον αλλο ωστε οι ανθρωποι να θελουν περισσοτερα και ν’αγνοουν σημαντικοτερα πραματα για το συμφερον της.Μιζερια.:frowning:

μάλλον δε καταλαβες τι εννοώ

Τσεκάρετε το βιβλίο “Να Έχεις ή Να Είσαι” του Erich Fromm. :wink:

αστείο ήταν μπρε (χτ).

Παιδια δεν νομιζω οτι το προβλημα βρισκεται στα ρουχα…αυτο ειναι μια μικρη πτυχη μονο…Και ενας τροπος να κατηγορουμε μονο τους αλλους…

Ειλικρινα δεν θελω εδω να ανοιξω πολιτικη συζητηση αλλα δεν γινετια να μην αναφερουμε οτι ζουμε σε καπιταλιστικες κοινωνιες οπου οι επιχειρησεις προσπαθουν να βγαλουν οσο μεγαλυτερο κερδος και οι επιχειρηματιες ειναι αρχοντες του κσομου αυτου.Με τη δυναμη που εχει η ΕΤΑΙΡΙΑ εχει καταφερει να φτιαξει προτυπα οχι καταναλωσης αλλα ΖΩΗΣ.Λιγο πολυ ολοι ειμαστε ποτισμενοι με αυτα…Αλλοι εχουν αφεθει εντελως ομως…Μιλαμε παντα για το δυτικο κοσμο βεβαια αλλα οχι μονο…Οποια χωρα αναπτυσεται χαρις του καπιταλστικου συστηματος μετατρεπεται και γινεται τετοια…(Κινα?Ινδια?)…(Το θεμα σηκωνει πολλη ακομα αναλυση την οποια μπορουμε να κανουμε)

Οπως ειπα ομως το προβλημα δεν ειναι τα ρουχα…Υπερκαταναλωτισμος υπαρχει παντου.
*Στο φαι…Παμε σε μια ταβερνα και παραγγελνουμε τα δεκαπλασια απο αυτα που θα φαμε…Αν δεν υπαρχει κανα παμφαγο στη παρεα ολα μενουν…Φαινεται αστειο αλλα δεν ειναι τοσο αν αναλογιστουμε οτι αυτα που πεταμε αλλα θα μας φιλαγαν τ αποδια ια να ειχαν(και φυσικα αναφερω ταβερνα και οχι fridays ας πουμε)
*Στα αυτοκινητα.Για Ελλαδα θα μιλησω…Τι επαθαν οι Ελληνες με την εναρξη των 00s.Μολις τους πεσαν καποια λεφτα αμεσως εγορασαν μια Mercedes(ΜΕΡΤΣΕΝΤΕ) γιατι εχει το αστερι λεει και προσδιδει κυρος.Μετα γεμισαμε cayenne.Το ονειρο των περισσοτερων Ελληνων ειναι να παρουν μια κουρσα η μαλλον οχι κουρσα πια.Ενα ΤΖΗΠ.Ανεβαινει κοινωνικη ταξη ετσι.Δειχνει οτι καποιος ειναι.Ισως αμερικανιζει κιολας.Και ετσι γεμισαμε με Μερτσεντε Μπεμβε και Πορσε…
*Χρειαζεται να μιλησω για ειδη πληροφορικης?
2 προχειρα παραδειγματα για να μην κατηγορουμε μονο τις ξανθιες…Και για να δουμε οτι στην ουσια ολοι ειμαστε μεσε στο λουκι…Αλλοι λιγοτερο αλλοι περισσοτερο φυσικα…

There’s no money, there’s no possessions, only obsession
I don’t need that shit, take my money, take my obsession