Κι εγω σε πολλα μου ποστ εχω γραψει οτι δεν ειναι αναγκη να το σκεφτεσαι τοσο αυστηρα το 2009 ως καποιο ετος μεγαλης αλλαγης απο ουτοπια σε δυστοπια, και κανενας δεν το ειπε αυτο. Συζηταμε για το πως ο κοσμος τις τελευταιες δυο δεκαετιες φανταζει με πολλους τροπους οργουελικος.
Δεν ειναι ασπρο μαυρο αυτα τα πραγματα. Μπορεις να υποστηριζεις μορφωση για την αξια της μορφωσης και για καθε ανθρωπο στον πλανητη αν αυτο ειναι εφικτο, και ταυτοχρονα να θελεις και να αμοιβεται δικαια και σωστα οποιος θελει να παρει την μορφωση του και να προσφερει καπως σε αυτον τον κοσμο μεσω εργασιας. Ειναι σιγουρα θετικο το οτι εχουμε το διαδικτυο και μια τεραστια ποσοτητα ανθρωπων παγκοσμιως εχει προσβαση σε απειρη γνωση. Δεν ειπε ποτε κανενας οτι με τον ορο “δυστοπια” εννοουμε οτι ολα ειναι σκατα και μετα πεθαινεις. Εχεις μια ταση να τα ερμηνευεις ολα ειτε ως ασπρα ειτε ως μαυρα σε αυτην την κουβεντα. Εγω ο ιδιος εγραψα συθγκεκριμενα οτι ο ορος “δυστοπια” χρησιμοποιειται υπερβολικα.
Για γκουκλαρε την ιστορια του currency (εχεις πανευκολη προσβαση στην ποιοτικη ζωη που εχουμε ) και παρτο αλλιως λιγακι… Να σου θυμησω οτι η εννοια του χρηματος υπηρχε απο τοτε που εγραφε ο Ομηρος επη?
Εκανα ξεκαθαρη συγκριση και αναφορα στον τελευταιο αιωνα, δεν το πηγα τοσο παλια, αν και θα μπορουσα και παλι. Υπηρχαν και στο παρελθον ιστορικες φιγουρες με αμετρητη περιουσια (κι αν κανουμε την αναγωγη, καποιοι ηταν πιο πλουσιοι απο τον Musk και τον Bezos, βλεπε Mansa Musa) αλλα χανεις το point. Το point ειναι πως μεσω του καπιταλισμου η φαση τωρα ειναι STATUS QUO, δεν ειναι 5-10 πλουσιοι και ολοι οι αλλοι φτωχοι. Ειναι μια μεριδα ανθρωπων που μεσω τεχνολογιας και τραπεζων ελεγχει το χρημα και την εξουσια παγκοσμιως (βλεπε Cayman Islands, τραπεζες σε Ελβετια, hedge funds, χρηματιστηριο, Dow Jones κ.ο.κ.) που καθιστουν ολη την κατασταση οργανωμενα δυστοπικη, κι οχι επειδη ετυχε να αποκτησουν μια τεραστια περιουσια στην ζωη τους οπως η Κλεοπατρα ή ο Mansa Musa.
Καμια κωλοτουμπα, ακομα δεν θεωρω οτι θα γινει πολεμος στην Ελλαδα ή στην Αμερικη οσο ζω. Ή για να μην λεω μεγαλα λογια, εστω στις επομενες 2 δεκαετιες. Αλλα το να πιστευω οτι δε θα γινει ποτε ξανα πολεμος ειναι απλα ουτοπικο. Καποια στιγμη θα πεσει κι η αυτοκρατοριας της Αμερικης (ηδη εχει αρχισει και ζυμωνεται περιεργα…) και θα αλλαξουν οι παγκοσμιες δυναμεις και ισορροπιες, και μπορει και καποια εθνη να σταματησουν να υπαρχουν. Η ουσια ειναι πως ΔΕΝ ζουμε σε καμια ξεχωριστη εποχη χωρις πολεμους στον δυτικο κοσμο, οπως θελεις να παρουσιασεις (?) νομιζω.
Α ενταξει αν υπαρχει νομοθεσια με 300 παραθυρακια που δεν ακολουθει κανενας και τελικα ολος ο κοσμος ακομα καιει fossil fuels σα να μην υπαρχει αυριο (κυριολεκτικα) τοτε οκ, ας περιμενουμε πρωτα να βυθιστουν η Βενετια και ενα σωρο αλλες πολεις και μετα εφαρμοζουμε και την νομοθεσια.
I ll believe it when I see it, που λενε και στο χωριο μου (που κι αυτο θα βυθιστει).
Προφανως και εστιαζω στο τωρα. Που να εστιασω? Για τις τελευταιες 2 δεκαετιες λεμε. Εκει ειναι η κουβεντα. Δεν ειπα ουτε εννοησα ποτε οτι η ΝΔ του Μητσοτακη ειναι χειροτερη απο την Τουρκοκρατια ας πουμε. Αν και… δεν ημουν κι εκει να ξερω, τουλαχιστον αυτοι μας εμαθαν το κεμπαμπ γιαουρτλου και τον μπακλαβα
Για να ξεκαθαριζω, η δικη μου συγκριση γινεται μεταξυ της περιοδου 2000-2020 και των προηουμενων κανα 2 αιωνων συνολικα, και μου φαινεται πως εχουμε μπει σε μια “περιεργη” αν μη τι αλλο εποχη την τελευταια δεκαετια. Δεν γουσταρω τις θεωριες συνωμοσιας ουτε θεωρω οτι θα μας σκλαβωσουν ολους μεσω μετρων ελεγχων λογω τρομοκρατιας και Covid19 οπως λενε αλλοι, αλλα ουτε γουσταρω τις μαλακιες που συμβαινουν πλεον σε ολον τον δυτικο κοσμο και τον τροπο με τον οποιο πολλες κυβερνησεις αποφασιζουν να εφαρμοσουν νομους, κανονες, και τεχνολογια, στην παρουσα φαση. Εγω αυτο λεω. Και πολλα πραγματα με κανουν να αισθανομαι πως εχουμε μια πολυ ηπια μορφη δυστοπιας οντως. Αλλα ευελπιστω οτι θα φτιαξουν τα πραγματα.