Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Κι εγω σε πολλα μου ποστ εχω γραψει οτι δεν ειναι αναγκη να το σκεφτεσαι τοσο αυστηρα το 2009 ως καποιο ετος μεγαλης αλλαγης απο ουτοπια σε δυστοπια, και κανενας δεν το ειπε αυτο. Συζηταμε για το πως ο κοσμος τις τελευταιες δυο δεκαετιες φανταζει με πολλους τροπους οργουελικος.

Δεν ειναι ασπρο μαυρο αυτα τα πραγματα. Μπορεις να υποστηριζεις μορφωση για την αξια της μορφωσης και για καθε ανθρωπο στον πλανητη αν αυτο ειναι εφικτο, και ταυτοχρονα να θελεις και να αμοιβεται δικαια και σωστα οποιος θελει να παρει την μορφωση του και να προσφερει καπως σε αυτον τον κοσμο μεσω εργασιας. Ειναι σιγουρα θετικο το οτι εχουμε το διαδικτυο και μια τεραστια ποσοτητα ανθρωπων παγκοσμιως εχει προσβαση σε απειρη γνωση. Δεν ειπε ποτε κανενας οτι με τον ορο “δυστοπια” εννοουμε οτι ολα ειναι σκατα και μετα πεθαινεις. Εχεις μια ταση να τα ερμηνευεις ολα ειτε ως ασπρα ειτε ως μαυρα σε αυτην την κουβεντα. Εγω ο ιδιος εγραψα συθγκεκριμενα οτι ο ορος “δυστοπια” χρησιμοποιειται υπερβολικα.

Για γκουκλαρε την ιστορια του currency (εχεις πανευκολη προσβαση στην ποιοτικη ζωη που εχουμε :stuck_out_tongue: ) και παρτο αλλιως λιγακι… Να σου θυμησω οτι η εννοια του χρηματος υπηρχε απο τοτε που εγραφε ο Ομηρος επη?

Εκανα ξεκαθαρη συγκριση και αναφορα στον τελευταιο αιωνα, δεν το πηγα τοσο παλια, αν και θα μπορουσα και παλι. Υπηρχαν και στο παρελθον ιστορικες φιγουρες με αμετρητη περιουσια (κι αν κανουμε την αναγωγη, καποιοι ηταν πιο πλουσιοι απο τον Musk και τον Bezos, βλεπε Mansa Musa) αλλα χανεις το point. Το point ειναι πως μεσω του καπιταλισμου η φαση τωρα ειναι STATUS QUO, δεν ειναι 5-10 πλουσιοι και ολοι οι αλλοι φτωχοι. Ειναι μια μεριδα ανθρωπων που μεσω τεχνολογιας και τραπεζων ελεγχει το χρημα και την εξουσια παγκοσμιως (βλεπε Cayman Islands, τραπεζες σε Ελβετια, hedge funds, χρηματιστηριο, Dow Jones κ.ο.κ.) που καθιστουν ολη την κατασταση οργανωμενα δυστοπικη, κι οχι επειδη ετυχε να αποκτησουν μια τεραστια περιουσια στην ζωη τους οπως η Κλεοπατρα ή ο Mansa Musa.

Καμια κωλοτουμπα, ακομα δεν θεωρω οτι θα γινει πολεμος στην Ελλαδα ή στην Αμερικη οσο ζω. Ή για να μην λεω μεγαλα λογια, εστω στις επομενες 2 δεκαετιες. Αλλα το να πιστευω οτι δε θα γινει ποτε ξανα πολεμος ειναι απλα ουτοπικο. Καποια στιγμη θα πεσει κι η αυτοκρατοριας της Αμερικης (ηδη εχει αρχισει και ζυμωνεται περιεργα…) και θα αλλαξουν οι παγκοσμιες δυναμεις και ισορροπιες, και μπορει και καποια εθνη να σταματησουν να υπαρχουν. Η ουσια ειναι πως ΔΕΝ ζουμε σε καμια ξεχωριστη εποχη χωρις πολεμους στον δυτικο κοσμο, οπως θελεις να παρουσιασεις (?) νομιζω.

Α ενταξει αν υπαρχει νομοθεσια με 300 παραθυρακια που δεν ακολουθει κανενας και τελικα ολος ο κοσμος ακομα καιει fossil fuels σα να μην υπαρχει αυριο (κυριολεκτικα) τοτε οκ, ας περιμενουμε πρωτα να βυθιστουν η Βενετια και ενα σωρο αλλες πολεις και μετα εφαρμοζουμε και την νομοθεσια.

I ll believe it when I see it, που λενε και στο χωριο μου (που κι αυτο θα βυθιστει).

Προφανως και εστιαζω στο τωρα. Που να εστιασω? Για τις τελευταιες 2 δεκαετιες λεμε. Εκει ειναι η κουβεντα. Δεν ειπα ουτε εννοησα ποτε οτι η ΝΔ του Μητσοτακη ειναι χειροτερη απο την Τουρκοκρατια ας πουμε. Αν και… δεν ημουν κι εκει να ξερω, τουλαχιστον αυτοι μας εμαθαν το κεμπαμπ γιαουρτλου και τον μπακλαβα :stuck_out_tongue:

Για να ξεκαθαριζω, η δικη μου συγκριση γινεται μεταξυ της περιοδου 2000-2020 και των προηουμενων κανα 2 αιωνων συνολικα, και μου φαινεται πως εχουμε μπει σε μια “περιεργη” αν μη τι αλλο εποχη την τελευταια δεκαετια. Δεν γουσταρω τις θεωριες συνωμοσιας ουτε θεωρω οτι θα μας σκλαβωσουν ολους μεσω μετρων ελεγχων λογω τρομοκρατιας και Covid19 οπως λενε αλλοι, αλλα ουτε γουσταρω τις μαλακιες που συμβαινουν πλεον σε ολον τον δυτικο κοσμο και τον τροπο με τον οποιο πολλες κυβερνησεις αποφασιζουν να εφαρμοσουν νομους, κανονες, και τεχνολογια, στην παρουσα φαση. Εγω αυτο λεω. Και πολλα πραγματα με κανουν να αισθανομαι πως εχουμε μια πολυ ηπια μορφη δυστοπιας οντως. Αλλα ευελπιστω οτι θα φτιαξουν τα πραγματα.

2 Likes

Παντως με την μολυνση τα πραγματα ηταν πολυ πολυ χειροτερα 30 χρονια πριν. Οχι οτι τωρα δεν γαμαμε τον πλανητη αλλα τον γαμαμε με μικροτερη ταχυτητα. Οποιος εχει ζησει Αθηνα και θυμαται πχ την αιθαλομιχλη στα 80-90 καταλαβαινει τι λεω, ειδικα την δεκαετια του 70 ηταν εντελως Αγρια Δυση η φαση, τωρα τουλαχιστον υπαρχουν ΚΑΠΟΙΟΙ περιορισμοι (παει η ελευθερη αγορα κλαψ λυγμ, αν οι παλιοκυβερνησεις αφηνανε ελευθερους τους βιομηχανους το αορατο χερι της αγορας θα τους αναγκαζε να σεβαστουν το περιβελλον, καλα τα ελεγε η Ayn Rand) και δεν κανουν ο,τι τους κατεβει, πχ η τρυπα του Οζοντος εχει κλεισει. Το οτι βλεπουμε περισσοτερες συνεπειες απο την υπερθερμανση και την συνεχη μολυνση ειναι κατι που εχει ξεκινησει πολλες πολλες δεκαετιες πριν.

2 Likes

Εγώ πάντως δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό. Πιο κάτω, διαγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κίνα, τριπλασιασμός της παραγωγής τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου τριπλασιασμός και στον άνθρακα. Πλέον είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, πέρασε και τις ΗΠΑ από το 2011. Χοντρικά χτίζουν 1 εργοστάσιο με καύσιμο τον άνθρακα ανά βδομάδα, ενώ έχουν και περίπου 5000 ορυχεία.

Η.Π.Α., σταθερή περίπου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Εδώ έχει μπει στο παιχνίδι και η εξοικονόμηση, χωρίς την οποία δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως δουλειά αναφορικά με το περιβάλλον, από τη στιγμή που μιλάμε ότι ο πληθυσμός της Γης ανεβαίνει με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Οι ΗΠΑ ανήκουν εις την Δύσιν και κοιτάζουν και το θέμα της εξοικονόμησης - βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους είναι, εννοείται, από συμβατικά καύσιμα.

Ινδία, περίπου διπλασιαμός της παραγωγής την τελευταία δεκαετία. Η soon to be πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ακολουθεί τα χνάρια της Κίνας.

Η Αθηνα και ολοκληρη η Ευρωπη (και καποια αλλα μερη) ειναι καλυτερα σε σχεση με παλια, αλλα ολος ο υπολοιπος κοσμος, δε θα το ελεγα. Δες την αιθαλομιχλη του Πεκινου ας πουμε…

4 Likes

Σίγουρα παίζει ρόλο και σε τι φάση είναι η οικονομία της κάθε χώρας, η Κίνα τώρα βρίσκεται σε φάση έκρηξης οπότε δεν είναι παράλογο, τουλάχιστον υπάρχει σχέδιο να πανε σε ανανεώσιμες, από το τίποτα κάτι είναι.

Δεν λέω πως τα πράγματα είναι καλά αλλά σε σχέση με 30 χρόνια πριν που δεν υπήρχε καν σαν σκέψη και ο καθένας έκανε ότι ήθελε νομίζω είναι αρκετά καλύτερα. Όχι ότι μικραίνει η ζημιά αλλά τουλάχιστον μεγαλώνει με μικρότερο Ρυθμό…

3 Likes

Δεν υπαρχει συγκριση βασικα. Το οτι η Αθηνα δεν εχει το νεφος που ειχε, δεν λεει πολλα.

Τα γραφηματα που εβαλες τα λενε ολα. Για τα ματια του κοσμου ειναι οι κινησεις που γινονται προς το παρον.

Ας μην συγκρινουμε το ποσα πλαστικα εχουμε στον κοσμο αυτην την στιγμη τωρα, και ποσα ειχαμε πριν 30 ή 50 χρονια. Η αυξηση ειναι εκθετικη.

3 Likes

Όπως ίσως είδατε στο “Ειδήσεις από τον κόσμο”, η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αναβλήθηκε προσωρινά σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας για το αν ευθύνεται για τους θρόμβους που παρατηρήθηκαν σε κάποια άτομα που έκαναν το εμβόλιο.

Στην Ελλάδα όμως, επειδή με έναν σμπάρο 2 τρυγόνια (κι ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει καθώς σε λιγότερο από 2 μήνες έρχονται οι πρώτοι τουρίστες - που παρεμπιπτόντως δεν ευθύνονται κι επίσημα για τη διάδοση του ιόυ - επομένως δε γίνεται να πάει άχρηστος ο προγραμματισμός αλλά και πρέπει να λυθεί το συνταξιοδοτικό) αποφασίστηκε να συνεχιστεί η χρήση:

Παναγία μου θα σκοτωθούμε…

5 Likes

Ο αποτυχημένος μπασκετμπολίστας (από πάνω).

Τι θέλετε τώρα; Αλλού χρησιμοποιούν λαστιχένιες σφαίρες, άλογα και σκύλους. Ποια βία τώρα και μπούρδες;

Άντε να έχεις ραντεβού για εμβόλιο σήμερα-αύριο ξέρω 'γω.

Έχει ραντεβού η μάνα μου αύριο. Άντε βγάλε άκρη τι να κάνει.

1 Like

Αν είχα εγώ ο ίδιος πάντως, νομίζω ότι θα πήγαινα κανονικά.

2 Likes

Ξέρει πως θα της κάνουν το Astra? Εμένα του πατέρα μου του έκαναν της Moderna και το έμαθε εκείνη τη στιγμή (δεν είχε καμία παρενέργεια - κρίμα που δεν είχε και τσιπάκι). Εγώ στη μάνα μου θα της έλεγα να κάνει το εμβόλιο πάντως. Η ανησυχία για το εμβόλιο της Astra αφορά το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας σπάνιας εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης η οποία δεν εμφανίστηκε σε άλλες χώρες πριν της Γερμανίας. Η Αγγλία έχει χορηγήσει πάνω από 11 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και δεν είδε κάποια συσχέτιση (δηλαδή εμβολίασε μία Ελλάδα). Στη Γερμανία όμως βρήκαν 7 περιπτώσεις σε ~1.6 εκατομμύρια εμβολιασμένους και προβληματίστηκαν οπότε θέλουν να το ψάξουν. Δεν αποκλείεται και διατροφικές συνήθειες να παίζουν τον ρόλο τους.

3 Likes

Της astrazeneca εκανε η μανα μου πριν 2.5 βδομαδες. Για 2-3 μερες ειχε λιγο πυρετο και αρκετη δυσφορια/πονο στις αρθρωσεις, απο τοτε και μετα ειναι μια χαρα

5 Likes

Ναι το Astra θα κάνει. Αν δεν κάνω λάθος, οι 60-65 κάνουν Astra μόνο.

2 Likes

Πας και το κάνεις, αθροιστικά οι αποφάσεις που παίρνουμε μέσα στη μέρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθεις κάτι από αυτό το εμβόλιο. Αν δε θέλει κάποιος να το κάνει, ρισκάρει να νοσήσει σοβαρά από κορονοιό, είναι πολύ απλό το trade off. Αν κάποιος φοβάται και πάει να το κάνει, στο δρόμο ας παίξει ταυτόχρονα και ένα τζόκερ, πιο πιθανό είναι να πιάσει το τζόκερ παρά να πάθει κάτι απ’το εμβόλιο.

3 Likes

Όχι, κάνουν και το Moderna. Εμένα σε γνωστούς που που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει και το Moderna και το AstraZeneca και δεν ξέρεις από πριν ποιο θα σου κάνουν.

Η μανα μου ειναι 59 παντως που εκανε το Astra. Μπηκε αυτοματα (απο το συστημα δηλαδη χωρις να κανει καποια επιπλεον ενεργεια εκτος απο την εγγραφη στο site) σε προτεραιοτητα για εμβολιασμο παρα την ηλικια της επειδη επαιρνε λογω προβληματος υγειας που ειχε για πολυ μεγαλο διαστημα κορτιζονη (απο τον Σεπτεμβριο του '19 μεχρι τον Αυγουστο του '20 περιπου).

1 Like

Προφανώς αν το πάμε με πιθανότητες, είναι προτιμότερο να κάνεις το εμβόλιο της Astra παρά να μην το κάνεις (δλδ trade off του να κολλήσεις τον ιό VS παρενέργειες).

Το θέμα που σχολιάζω είναι η αξιοπιστία της εταιρίας (που στο άλλο topic μπορείτε να δείτε ότι έκανε σοβαρά λάθη στις δοκιμές του εμβολίου), οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν από κάθε χώρα και προφανώς ενδεχόμενα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται για το ποιο εμβόλιο θα προτιμηθεί.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία… Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος δλδ ότι οι συγκεκριμένες παρενέργειες είναι ο μόνος λόγος που η AstraZeneca στοχοποιήθηκε περισσότερο από τις υπόλοιπες φαρμακευτικές.

2 Likes

Γιατί είναι πολιτική απόφαση και όχι ιατρική απόφαση; Οι γιατροί σε Αγγλία, Ελλάδα και Γερμανία έχουν τα νούμερα για τις χώρες τους και αποφασίζουν τι προτείνουν στις κυβερνήσεις κατά περίπτωση.

:point_up_2:

Την τελική απόφαση την παίρνει η πολιτική ηγεσία -> πολιτική απόφαση. Παντού μπαίνει το οικονομικό κομμάτι στην απόφαση, δλδ η αναβολή εμβολιασμών (γενικά), φέρνει και καθυστερήσεις στο πλάνο που έχει κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση για χαλάρωση μέτρων lockdown κτλ.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα πάντως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη (επιτροπή λοιμωξιολόγων) ότι η κυβέρνηση έχει πάρει κι αντίθετες αποφάσεις από τις εισηγήσεις της.

2 Likes

9 Likes