Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

ρε φίλε και γω το διάβασα και είναι αρκετά ταϊσμένο το ζώον για να το πει, αλλά δεν έχω βρει ακόμη κάποιο απόσπασμα

Μαζί με αυτό μάλλον είπε και το “ο Έλληνας δεν καθαρίζει το οικόπεδό του αλλά όταν πιάσει φωτιά μετά διαμαρτύρεται ότι του κάηκε το σπίτι”

1 Like

Ο πουτανας γιος στραβελακης ειπε οτι καταφεραν να σωσουν 1500 απο τη Εύβοια με φερυ μποτ και οχι 110.

1 Like

Ο στραβελάκης αν θυμάμαι καλά ήταν και στη ζωντανή σύνδεση του μέγκα του βράδυ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου όπου είχαν περάσει πάνω από το βίντεο ήχους από επεισόδια. Βέβαια αν τον επισκεφτεί ο ρουβίκωνας πλήττεται η δημοκρατία

1 Like

Ο μεγαλύτερος πουτάνας γιος είναι ο Βουλαρίνος. Ψάξτε για τον δεύτερο. Δεν είπε κάτι τώρα, γενικά το λέω.

Παρεμπιπτόντως τώρα με τις φωτιές ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και τα πλαστικά καλαμάκια.

Παιδιά, ξέρουμε για συντονισμένες προσπάθειες αλληλέγγυων; Να αρχίσουμε να γράφουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε;

Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής

(Βαρυμπόμπη και Αμυγδαλέζα)

The Love Van

(Βαρυμπόμπη και Αμυγδαλέζα)

Μαλιάτσης (ναι, ο γνωστός)

(Εύβοια)

Εl Camino
https://twitter.com/ElCaminochalkis
(Εύβοια)

Act4Evoia
https://www.instagram.com/act4evoia/
(Εύβοια)

Το Μπουλούκι

(Βαρυμπόμπη και Εύβοια)

Save a Greek Stray
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2024561237683086&id=151300185009210&fs=0&focus_composer=0
(Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία)

Ο Άλλος Άνθρωπος - Συλλογική Κουζίνα

(Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία)

Οργανωμένοι Οπαδοί Άρη

2 Likes

Οι φλόγες αυξάνουν την ταχύτητα του αέρα από μόνες τους και έχουν δικό τους μικροκλίμα. Την άπνοια πριν τη φωτιά μη τη λέτε ως επιχείρημα. Το ελάχιστο budget για τη δασοπυρόσβεση είναι επιχείρημα και εγώ εκεί θα έκανα focus. Ούτε τα πολλά περιπολικά είναι επιχείρημα γιατί με αυτά γίνεται η εκκένωση και δεν επαναλαμβάνεται το Μάτι.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθουμε να ζούμε με καύσωνες, υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ή πλημμύρας και ότι άλλο θα φέρει η κλιματική αλλαγή τα επόμενα 50 χρόνια. Ο κόσμος (εμείς) πρέπει να εκπαιδευτούμε σε αυτό και για αυτό είναι σημαντικό οι επόμενοι να έχουν διάθεση να μας εκπαιδεύσουν. Βέβαια όλα αυτά τα λέω και επηρεασμένος από τους τουρίστες (ημεδαποί) που έχουν έρθει στο νησί μου και ζητούν air condition που θα ψύχει στους 19 με τον τωρινό καύσωνα ακόμη και στη μπανιέρα.

1 Like

To μικροκλίμα δε δημιουργείται αμέσως, χρειάζεται χρόνος και έκταση για να δημιουργηθει ειδικά σε τέτοιες συνθήκες άπνοιας. Οπότε ναι μεν, αλλά αν πετάς χαρταετό και επεκταθεί η φωτιά, τότε ναι δημιουργείται μικροκλίμα.

Σε όλα τα άλλα που λες συμφωνώ.
Αλλά αυτή η χώρα ειναι κωλοχανείο, τα πάντα λειτουργούν με βάση το από που μπορούν να φάνε οι εκάστοτε λαμογιάρηδες, και θα κοιτάξουν να φάνε από παντού.

Επίσης επειδη δεν υπάρχει ούτε δικαιοσύνη, και η ατιμωρησία πάει σύννεφο (εκτος αν εισαι κανένας φουκαράς που χρωστάει στην τράπεζα), θα βλέπουμε ξανά το χιλιοπαιγμένο έργο “δεν είναι δική μας αρμοδιότητα” κι όλα καλά.

Στην παρούσα φάση είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό κομμάτι που θα παίξει είναι “προστατεύσαμε ανθρώπινες ζωές” μετά την τραγωδία του Ματιού, άσχετα που οι συνθήκες είναι διαμετρικά αντίθετες.

Δεν αλλάζει τίποτε στο γιδότοπο. Μέχρι να καεί και το τελευταίο δέντρο και να έρθουν ως από μηχανής θεοί οι “επενδυτές”.

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, στο ίδιο έργο θεατής. Μια τριτοκοσμική χώρα με φερετζέ ανεπτυγμένης δήθεν ευρωπαϊκής “δημοκρατίας”.

8 Likes

Επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός, θα κάνω κάποιες ερωτήσεις:

Αυτό με το μικροκλίμα ισχύει από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μία φωτιά; Λόγω του μικροκλίματος που δημιούργησε δεν υπήρχε καμία παρέμβαση τις πρώτες δύο ώρες που ήταν μόνο μία εστία;

Απαιτούνται διπλάσιες αστυνομικές ομάδες από πυροσβέστες στα σημεία των εστιών για να εκκενωθεί ο κόσμος; Ή γίνεται και με λιγότερους αστυνόμους και περισσότερους πυροσβέστες η ίδια δουλειά (και ίσως καλύτερη);

Μπορούμε να εκπαιδευτούμε να μην δεχόμαστε να γαμάνε συθέμελα το περιβάλλον; Να εκπαιδευτούμε στην οργάνωση και στην πολιτική θέση, ώστε να μην γίνουμε η μπρίζα της Μεσογείου με θέρετρα και σπα για τους λεφτάδες; Ή πάμε κατευθείαν στο ό,τι έγινε έγινε;

5 Likes

Μεγάλη και σωστή κουβέντα. Αυτή είναι η ανάπτυξη όπως την ορίζουν τα συμφέροντα που υποστηρίζει η “φιλελεύθερη” παράταξη. Όπως και με την επάρκεια ρεύματος, που ξαφνικα το συστημα δεν ξέρουμε αν θα αντέξει.

Ο λινγήτης όντως είναι επιβλαβής. Αλήθεια, το φυσικό αέριο που καίει ο Μυτιληναίος είναι οικολογικό;

Γι’αυτό ξαναλέω, γιδότοπος. Δέκα οικογένειες να γαμάνε μια ολόκληρη χώρα.
Δεν πειράζει όμως, έχουμε εκκλησια και Survivor.

4 Likes

Ωραία λογική, ελπίζω αν το αναφέρει κανένας αυτό να του πουν γιατί δεν τα αλλάζετε με πουλμαν που χωράνε χ25 περισσότερους ανθρώπους και δεν κινδυνεύουν οι αστυνομικοί ανά αμάξι

5 Likes

ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Αρκετά διαφωτιστική η ανάλυση από το meteo

Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του ΤατοΪου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 km/h) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 oC) (Εικόνα 2)

Πηγή: meteo.gr - meteo.gr: Νεότερα στοιχεία για τη δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Τα 20χλμ/ωρα ανέμου ισοδυναμούν με 4 μποφόρ, όπως διευκρινίζεται και εδώ:
http://www.hnms.gr/emy/el/navigation/naftilia_beaufort

4 6-8 11-16 20-29 Σχεδόν μέτριος Μικρά κλαδιά αρχίζουν να κινούνται. Ο άνεμος σηκώνει σκόνη και πεσμένα χαρτιά. Μικρά κύματα, που γίνονται πιο μακριά. Μάλλον συχνός ο σχηματισμός «προβάτων» και πιτύλου.

Όσον αφορά το επιχείρημα της αστυνομίας που βοηθούσε στην εκκένωση, τουλάχιστον έωλο. Αν υπήρχε επαρκής πυροσβεστική δύναμη, δε θα χρειαζόταν εκκένωση, αυτό είναι το νόημα. Και ως υποσημείωση, στην Ελλάδα όπως άκουσα στην τιβι το πρωί, απασχολούνται περίπου 11.000 πυροσβέστες. Αν θυμάμαι σωστά (υπάρχει στατιστική της Eurostat) απασχολούνται επίσης 65.000 μπάτσοι. Μάλιστα, όπως είχαμε ξαναγράψει παλαιότερα, είναι ο μοναδικός κλάδος που σημειώνει αύξηση δυναμικού την τελευταία δεκαετία μνημονίων, νομίζω πάνω από 20%. Σε συνδυασμό με τα κονδύλια που διοχετεύονται στον εξοπλισμό του ενός και του άλλου σώματος (πχ. νεα περιπολικά κάθε 2 βδομάδες έναντι αεροπλάνων που δεν πετούν σε συνθήκες καύσωνα), ο τομέας ενδιαφέροντος της πολιτείας καθίσταται εμφανής και στον πλέον αδαή.

Λες να μην έχει συντελεστεί (δρόμος χωρίς γυρισμό) το συγκεκριμένο τις τελευταίες δεκαετίες;

5 Likes

Συντελείται ακόμη, έχουν πολλά να κάψουν και έχουμε πολλά να σώσουμε

2 Likes

Αυτό ακριβώς και έγινε.

…και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

2 Likes

Φαντάζομαι παίζουν πολλά ακόμη πράγματα το ρόλο τους για να μπει η ατμόσφαιρα σε μη ευσταθή κατάσταση: θερμοκρασία εδάφους, μορφολογία εδάφους, κ.α. Με 30 βαθμούς κελσίου η άπνοια ίσως να ήταν σημαντική. Με 45 που είχε η Αττική όμως εκείνη τη στιγμή, δε το ξέρω. Γενικά θα γίνει έρευνα και θα βγουν πορίσματα με το γιατί είχε όλη η Ελλάδα πυρκαγιές ενώ είχε άπνοια. Θα πρέπει δηλαδή γιατί τέτοιους καύσωνες θα τους έχουμε ξανά πιο σύντομα λένε.

Για αρχή, οι Έλληνες πυροσβέστες είναι εξαιρετικοί στο να απεγκλωβίζουν κόσμο από τροχαία και να αδειάζουν πλυμμηρισμένα υπόγεια, αλλά η δασοπυρόσβεση απαιτεί δασοπυροσβέστες. Εξ’οσων γνωρίζω η Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια έχει δώσει τις ευθύνες της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική με ταυτόχρονη κατάργηση της αρμόδιας υπηρεσίας για δεκαετίες.

Περί μικροκλίματος, μιλάμε για χαοτικά συστήματα όταν ξεκινούν που όμως τροφοδοτούν με πολύ οξυγόνο την πυρκαγιά. Δε μπορώ να σου πω κι εγώ πολλές λεπτομέριες γιατί δε τα έχω μελετήσει σε βάθος. Αλλά αυτό που θέλει 2 ώρες στους 30 βαθμούς, ίσως να θέλει 15 λεπτά στους 45 βαθμούς. Τίποτα δεν είναι γραμμικό σε αυτές τις ροές.

Επειδή όμως είχαμε πολλές διάσπαρτες πυρκαγιές στην άπνοια (Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Ρόδος, Άνδρος, κ.α.) τώρα με τις σπάνιες θερμοκρασίες, εγώ συνιστώ να περιμένουμενα βγει το πόρισμα του γιατί άρπαξε η καθεμιά τους. Ευτυχώς, μετά την πυρκαγιά έχουμε τα μέσα να βρούμε τι πήγε λάθος. Βέβαια στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πως βρίσκουμε το τι ΞΑΝΑπήγε λάθος, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση

Σε σύγκριση με τον λιγνήτη το φυσικό αέριο έχει λιγότερες εκπομπές CO2, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο στα καυσαέρια του, μη ραδιενεργό, με λιγότερα επιβλαβή παράγωγα μετά την καύση του και μεγάλος βαθμός απόδοσης του εργοστασίου.

Και εισαγόμενο.

1 Like

Από λιγνίτη μπορείς να κάνεις σύνθετο φυσικό αέριο αν χρειαστείς. Αλλά όσο το φυσικό αέριο είναι πολύ και εύκολα προσβάσιμο από τη διεθνή αγορά, δεν υπάρχει ο λόγος κατανάλωσης εγχώριου λιγνίτη. Ας τον καταναλώσεις όταν είναι ανάγκη. Και όχι με τον Μυτιληναίο :stuck_out_tongue:

3 Likes

Όχι τα δάση, τον οικονομικό μετασχηματισμό της κοινωνίας εννοούσα :roll_eyes: Δάση, απ΄ότι φαίνεται, υπάρχουν ακόμα, θα “διορθωθεί” και αυτό όμως

Δεδομενο είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν για συνεχόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τα μόνιμα προβλήματα (δίκτυο ΔΕΗ πεπαλαιωμενο και εντός δασικών εκτάσεων, μη απομακρυνση ευφλεκτων υλικών από τα δάση, μη καθαρισμός απο ξερόκλαδα) ήταν εύκολο να προκαλέσουν πυρκαγιές.
Τωρα η Πυροσβεστική εχει μισθώσει αμφίβια αεροσκάφη τα οποία υποτίθεται τις ημέρες με μεγάλη επικινδυνοτητα για φωτιά, μαζί με άλλα μη επανδρωμενα αεροσκάφη θα επιτηρούν την Αττική για τυχόν φωτιές.
Η φωτιά μαζεύεται όταν είναι σε αρχικό στάδιο γι αυτό το αναφέρω. Δεν υπάρχει ενημέρωση για την επιτήρηση από την πυροσβεστική.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σχεδόν 100% η δαπάνη για μισθωση εναέριων μέσων με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού τους. Αναφερω ότι κατ’ έτος ξοδεύονται περι τα 25 με 30 εκατομμύρια μονο για μισθωση συν αλλα 5 - 10 για τη συντήρηση εναέριων μέσων.
Από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από συγχρηματοδοτουμενα προγράμματα μέσω των οποίων προμηθεύεται οχήματα η Αστυνομία.
Επίσης, η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία εχει τον κύριο λόγο σε περίπτωση φωτιας αλλα υπάρχει συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς.
Η διαχείριση της κυκλοφορίας και η εκκένωση οικισμών είναι παρα πολύ σοβαρές υποθέσεις που όταν δεν γίνονται σωστά, έγκαιρα και από επαρκές προσωπικό έχουμε τραγωδίες (Ματι).
Συμφωνώ ότι είναι μεγάλο λάθος η κατάργηση των δασοπυροσβεστων.
Οι πυροσβέστες εχουν διαφορετική εκπαίδευση κατα βάση.
Πάντως το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα στην πρόληψη. Η καταστολή δεν φτάνει.
Νομιζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη μεριμνα και έλεγχος από όλους τους φορείς για τη διαχείριση των δασών, τον καθαρισμό, τη δημιουργία αντιπυρικων ζωνών, την αναδάσωση, την απαγόρευση αποχαρακτηρισμου των δασικών εκτάσεων χωρις παραθυράκια.
Νομίζω ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά πριν μια 10ετια. Τώρα ίσως είναι αργά.

4 Likes

Βέβαια οι Γερμανοί σκοπεύουν να κάνουν phase out το λιγνίτη ως το 2038 λόγω των βιομηχανιών τους, ενώ εμείς τρέχουμε για να προλάβουμε να απολιγνιτοποιηθούμε όσο πιο άμεσα γίνεται. Καλή η Ευρωπαική ολοκλήρωση αλλά δε δουλεύει το πράγμα για όλους.

2 Likes