Σειρά σου τώρα:
Εγώ πόσο πιό σαφές να το κάνω που απαντάς σε άλλα από αυτά που έγραψα; Δες ξανά τι έγραψα:
Ονομάζεις χειροτέρευση την τήρηση των νόμων, την βελτίωση της παιδείας και την επέκταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που αναφέρω;
Ή απλά απαντάς μόνο στο τελευταίο που έγραψα (λιγότερο κράτος) αυτό που περίμενα πως θα έγραφες;
Eγώ έγραψα για βελτίωση της παιδείας (μέρος της οποίας είναι και η εκπαίδευση) και εσύ μου απαντάς για ιδιωτική εκπάιδευση μόνο…
Γράφωντας για τήρηση νόμων δεν αναφερόμουν σε αυτούς που διασφαλίζουν την ελεύθερη αγορά, αναφερόμουν στο κράτος δικαίου γενικότερα και στους νόμους που η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί (ή να εφαρμόζει όπως η ίδια θέλει) με αποτέλεσμα την ατιμωρησία των μελών της και των φίλων της που ευθύνονται για τα σκάνδαλα.
Έχω την εντύπωση πως λογικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να θεωρείς χειροτέρευση…
Αυτό που σου λέω είναι απάντηση σε ό,τι μου έγραψες απλά δεν το καταλαβαίνεις. Η βελτίωση της παιδείας γενικά, είναι σαφές ότι, σαν όρος, έχει θετική χροιά. Δεν μπορεί να διαφωνώ σε αυτό. Διαφωνώ όμως στο τι θεωρείς εσύ καλύτερη παιδεία. Επίσης η τήρηση των νόμων γενικά δεν είναι κακή έννοια. Τους νόμους όμως που μας κυβερνούν δεν τους παραδέχομαι στην ολότητά τους και σε πολλούς θέλω να είμαι ανυπάκουος. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε αλλά σε γενικές γραμμές άλλο πράγμα έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε “βελτίωση”
Τέλος, εγώ μίλησα για επέκταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (με δεδομένο πως ρεαλιστικά δεν μπορούμε να έχουμε άμεση). Ειλικρινά θα σε πείραζε να ειχες την ευκαιρία να εκφράζεσαι μέσω δημοψηφισμάτων πάνω σε περισσότερα θέματα; Moυ κάνει εντύπωση που απαξιώνεις αυτή τη διαδικασία γιατί αν θυμάμαι καλά η αριστερά γκρίνιαξε που στην Ελλάδα δεν έγινε δημοψήφισμα για το Ευρω-σύνταγμα π.χ. :-k
Το δεδομένο για σένα δεν είναι δεδομένο και για μένα. Ούτε το ρεαλιστικό ταυτίζεται στο μυαλό μας. Πιθανόν να μην μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία του αθηναϊκού τύπου ξανά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και το μοναδικό μοντέλο που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Εξηγώντας μου τι ακριβώς εννοείς “επέκταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας” σαφώς και δε θα διαφωνήσω, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι περιορισμός της αντιπροσώπευσης και επέκταση της άμεσης δημοκρατίας. Τέλος πάντων, ας μην κολλάμε στις ταμπέλες. Συμφωνώ σε αυτό που λες όχι σαν λύση στα προβλήματα του πολιτεύματος αλλά σαν ένα βήμα προς πιο σωστή κατεύθυνση.
Κάθε άλλο. Η ελευθερία για να υπάρξει και να διατηρηθεί απαιτεί την μέγιστη συμμετοχή και υπευθυνότητα των πολιτών. Πουθενά ιστορικά δεν “επιβλήθηκε” σε κάποιους.
Η ελευθερία ναι, δεν επιβάλλεται
Σε βάρος ποιών ακριβώς μπορεί να “ευνοείται” ένας συνθέτης/μουσικός; Εδώ πλεόν δεν μιλάμε για “ιδιοκτησία μέσων παραγωγής” που είναι αυτό που “σας ενοχλεί”. Το μέσο παραγωγής είναι το κεφάλι του…
Ευνοείται ως προς τα μέσα, τις ευκαιρίες και τις αμοιβές που του παρέχονται. Αν ο χ άσημος πιανίστας της Ρωσίας αυτομολούσε στις ΗΠΑ, αλλά δεν είχε την τύχη να είναι ο Ραχμανινοφ, πιστεύεις ότι θα συναντούσε την ίδια συμπεριφορα ώστε να του φαίνεται εξίσου ελκυστική η Δύση; Πρόσεχε, για να μην παρεξηγηθώ πάλι και μπούμε σε άλλη συζήτηση, δε λέω καλώς ή κακώς. Δεν το εξετάζω ακόμα αυτό.