Ωραία, και τώρα που άλλο ένα UTH πέρασε στην αιωνιότητα, ας κάνουμε μια σύνοψη, αρχίζοντας όμως με κάποιες σκέψεις, για το χαρακτήρα του φεστιβάλ και όχι μόνο.
Συνολικά ήταν μάλλον η πιο αδύναμη χρονιά στα τρία χρόνια που παρακολουθώ το φεστιβάλ. Περίμενα εδώ και καιρό ότι θα είναι έτσι και επιβεβαιώθηκα. Το λέω αυτό κυρίως λόγω line up, το οποίο κατά τη γνώμη μου ήταν κατώτερο και από πέρυσι και από πρόπερσι. Είχα μια κουβέντα γι’ αυτό το θέμα χτες προς το τέλος της βραδιάς μ’ έναν φίλο, εξαιρετικό γνώστη της σκηνής (ο οποίος μάλιστα βγάζει κι ένα εξαιρετικό fanzine, το Steel for an Age, να το διαβάσετε όλοι), και παρά κάποιες μικροδιαφορές σε μουσικές προτιμήσεις συμφωνήσαμε σ’ αυτό το πράγμα. Το doom, όσο κι αν το λατρεύω, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι δεν είναι και η πιο συναυλιακή μουσική στον κόσμο. Και ειδικά όταν μιλάμε για φεστιβαλικές καταστάσεις, όπου προηγούνται ή έπονται old school metal αλητείες τύπου Ostrogoth και Jaguar, το καλύτερο είναι να βάλεις δυο-τρεις πολύ δυνατές doom μπάντες, να προσθέσουν αυτή την πινελιά στο όλο συμβάν, και όχι να “μπουκώνεις” ένα φεστιβάλ με τέτοιους ήχους. Φαντάζομαι βέβαια ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μ’ αυτό που γράφω.
Τώρα αν διαβάσατε την παραπάνω παράγραφο και κατάλαβατε ότι ξενέρωσα με το φετινό φεστιβάλ… λάθος καταλάβατε. Το κουβεντιάζαμε χτες και με το σπόρο σε μια ανάπαυλα του φεστιβάλ. Το UTH στην ουσία δεν είναι μια διοργάνωση που προσελκύει κατά κύριο λόγο τους οπαδούς των συγκεκριμένων συγκροτημάτων που φέρνει κάθε χρόνο. Μάλλον περισσότερο προσελκύει κόσμο που ενδιαφέρεται για τα είδη μουσικής με τα οποία το φεστιβάλ καταπιάνεται. Είναι δηλαδή πια, [B]θεσμός.[/B] Είναι για τους λάτρεις του κλασσικού μέταλ, του επικού μέταλ, του αμερικάνικου power, του doom. Τέλος. Οπότε και εγώ και νομίζω ο περισσότερος κόσμος που πάει κάθε χρόνο στο UTH, το κάνει όχι “για να δει τους τάδε και τους δείνα”, αλλά γιατί απλά κάθε χρόνο το Μάρτιο έχει UTH και θα πάει όπως και να χει, χωρίς αιτιολόγηση. Όχι από συνήθεια. Αλλά από αγάπη για τη σκηνή και διάθεση να τη στηρίξει. Και οικονομικά αλλά και ψυχικά και με την έννοια της φυσικής παρουσίας. Απ’ αυτή την άποψη δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά το Μανώλη που διοργανώνει κάθε χρόνο το αγαπημένο μου φεστιβάλ, όπως επίσης το Γρηγόρη και όλους τους υπόλοιπους που συμβάλλουν στην επιτυχία του.
Για τις μπάντες που είδα:
[B]Sacred Steel:[/B] Παίξανε πολύ καλά και δικαίως αποθεώθηκαν από τους οπαδούς τους, οι οποίοι ήταν πολλοί, και θεωρήθηκαν ένα από τα highlights του φεστιβάλ. Όσο για μένα, δεν μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα αλλά ούτε και ότι τρελάθηκα, γιατί για να πω τη μαύρη αλήθεια μου ποτέ δε μου έκαναν “κούκου” που λέμε. Τίμιοι όμως και μπράβο τους.
[B]Solstice:[/B] Η μεγάλη απογοήτευση, ήταν η μπάντα που ήθελα να δω περισσότερο από κάθε άλλη φέτος (και μεταξύ μας, μετά και την ακύρωση των Ruthless, η μόνη που [U]καιγόμουνα[/U] να δω) και στο τέλος έμεινα με την ψωλή στο χέρι. Γελάω με ποστ Red Viper σύμφωνα με το οποίο “έπαιξαν καλά αλλά τους είχε επηρρεάσει η περιπέτεια στο θέμα του τραγουδιστή”. Όχι, το πρόβλημα δεν ήταν ο Φελίπε, το παλικάρι τα πήγε μια χαρά κι εγώ προσωπικά σε καμία στιγμή δεν είπα από μέσα μου “αχ, πού είναι ο Ίνγκραμ”. Το πρόβλημα ήταν ότι [U]ΔΕΝ έπαιξαν καλά.[/U] Χωρίς ψυχή, χωρίς πάθος, χωρίς το αναγκαίο feeling που πρέπει να διαπνέει τη μουσική των Solstice. Δε θέλω να πω περισσότερα για να μη γίνω κακός, αλλά ρε πούστη, αφού σε χαλάει το Jameson, παράτα το γαμημένο!..
[B]Jaguar:[/B] …και μετά την ξενέρα, η αποζημίωση στο πολλαπλάσιο. Θα ακουστώ υπερβολικός, αλλά μα την Παναγία, αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα λάηβ που έχω δει στη ζωή μου. Και μάλιστα από ένα συγκρότημα που δεν είχα ακούσει νότα μέχρι προχτές. Δεν την περίμενα τέτοια μουνόπλακα ε. Πέρα απ’ το ότι έχουν τραγουδάρες, με ριφφάρες, ρεφραινάρες, σολάρες και φωνάρα (τίποτα απ’ όλα αυτά εξωπραγματικό, σε φάση του να πεις δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου, αλλά πραγματικά άριστα παιγμένα όλα), ο τραγουδιστής είναι άνετα μέσα στους 3 καλύτερους φρόντμεν που έχω δει με τα μάτια μου και συνολικά το λάηβ ήταν ο ορισμός του rock’n’roll. Άσε που τα πάντα ακούγονταν τέλεια. Μεγαλύτερη απόδειξη η παράκρουση στην οποία οδήγησαν μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Ενός κοινού κάργα ξενερωμένου από τους Solstice που είχαν προηγηθεί ε, το θυμίζω. Άρα οι ίδιοι οι Jaguar τους τρέλαναν. Εγώ μια φορά, δήλωσα υποταγή.
[B]Emerald:[/B] Πολύ καλοί στο μελωδικό heavy/power που παίζουν οι Ελβετοί. Ωραία φωνή ο τραγουδιστής, δυνατές συνθέσεις, σκηνική παρουσία κομπλέ και γενικά μου έδειξαν ότι το χουν, χωρίς όπως είπε και ο σπόρος να είναι η σούπερ μπάντα ή κάτι τέτοιο. Τώρα βέβαια μάλλον θ’ ακουστώ γραφικός, αλλά η διασκευή Metallica στο τέλος ήταν λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Τέλος πάντων.
[B]Procession:[/B] Από τα highlights του φεστιβάλ πολύ άνετα, heavier than hell το doom τους όπως ξέρετε ήδη πολλοί, στο σωστό δρόμο που χάραξαν οι Candlemass και οι Soltude Aeturnus. Και μια που είπαμε για Candlemass, η διασκευή σε Solitude στο τέλος γάμησε στεγνά. Ο Φελίπε πολυλογάς αλλά φωνάρα ο πούστης και γενικώς μορφή. Πάντα τέτοια.
[B]Dawn of Winter:[/B] Άλλη μια πολύ καλή doom μπάντα, όχι α’ εθνική για μένα αλλά τιμιότατοι και χωρίς ψεγάδια. Παρακολούθησα όλο το σετ τους αραχτός, οι παρενέργειες του doom overdose που λέγαμε. Ίσως να σηκωνόμουν αν είχαν καλύτερο τραγουδιστή, δεν ξέρω. Πάντως ο κόσμος τους γούσταρε. Ίσως βέβαια και λόγω της διασύνδεσης με Sacred Steel (κακία).
[B]While Heaven Wept:[/B] Δύσκολα τα πράγματα εδώ. Πώς να το θέσω για να μη φάω ψηφιακές ντομάτες; ΟΚ, ας πούμε ότι είναι μπάντα που καλύτερα να την ακούς σπίτι σου παρά σε κλαμπ. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθησή μου. Η μουσική τους βέβαια ΟΚ, είναι υπεράνω κριτικής, πραγματικά υπέροχη, θυμίζοντας βέβαια περισσότερο Fates Warning παρά Candlemass ξέρω γω, και ο κιθαρίστας σπουδαίος. Όχι μισό, ΠΟΛΥ σπουδαίος. Αν τους έβλεπα μόνους τους ίσως και να έλιωνα.
[B]Ostrogoth:[/B] Τί χρειάζεσαι λοιπόν όταν έχεις γίνει μάρτυρας ενός μπαράζ θρηνωδιών, ωραίων μεν, που όμως έχουν παραβαρύνει την ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ; Ostrogoth. Ακριβώς. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τί έγινε στη διάρκεια του σετ τους, γιατί τέτοιοι πανζουρλισμοί δε συμβαίνουν σε κάθε συναυλία. Και βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι είχες από κάτω τους βλαμμένους με την καλή έννοια γνωστούς - άγνωστους της σκηνής, αλλά κυρίως με την ίδια τη μουσική των Ostrogoth, που όπως ειπώθηκε κατά κόρον (και ισχύει) είναι ο ορισμός της 80’s heavy metal αλητείας. Αν εξαιρέσεις λοιπόν κάνα δεκάλεπτο, χονδρικά, προς τη μέση του σετ που παίξαν απανωτά δυο-τρία μπαλαντοειδή και κάπου εκεί για μένα έκανε μια μικρή κοιλιά το όλο πράγμα, το υπόλοιπο σετ ήταν μια συνεχής έκκριση αδρεναλίνης. Ωραία πράματα.
[B]Tribute to Dio:[/B] Τα είπα και χτες, ας μην επαναληφθώ. Θα προσθέσω μόνο ότι ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα να ακούς τόσα αγαπημένα κομμάτια από Sabbath, Rainbow και Dio (εδώ άκουσα Falling off the Edge of the World ας πούμε, τί άλλο να ζητήσω), και μάλιστα τόσο καλά ερμηνευμένα, δηλαδή με τόσο μεράκι και αγάπη από την πλευρά των μουσικών. Ήταν απλά ο καλύτερος τρόπος να τελειώσει και φέτος το UTH, τίποτα άλλο.
Τις υπόλοιπες μπάντες του φεστιβάλ είτε δεν τις πρόλαβα, είτε τις “έκαψα” για τις απαραίτητες ανάσες.
Cheers σε σπόρο, tatsoman, δισκοβόλο και Τραμπάκουλα. 
Και του χρόνου να μαστε καλά παιδιά!