Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

ΒΑΝ, οι αναρχικοί που λες όμως, τι ακριβώς περιμένουν πως θα πετύχουν αν επιτήθονται σε τράπεζες, υπουργεία, κλπ; Και όταν αυτό το κάνουν ενώ παράλληλα 200,000 άνθρωποι προσπαθούν να διαδηλώσουν ειρηνικά, τότε αυτές τους οι ενέργειες τους οδηγούν πιο κοντά στους στόχους τους ή απλά ζημιώνουν και την ειρηνική διαδήλωση;

Γιατί το “είμαι αναρχικός και κατά του κεφαλαίου, οπότε ας σπάσουμε μια τράπεζα” στα αυτιά μου ηχεί σαν “θέλω να σταματήσω να βρέχει, οπότε ας σπάσω την ομπρέλα μου”…

Δεν είμαι αναρχοπατέρας και δεν εκπροσωπώ κανέναν πάρα μόνο τον εαυτό μου σ’αυτά που λέω, γι’ αυτό θα σου συνοψίσω την δική μου εκδοχή που δημουργείται συνεχώς μέσα από συζητήσεις και αναζήτηση, κι αν κάποιος ταυτίζεται με αυτά που λεω, πολύ όμορφα. Σ’ ένα καπιταλιστό κράτος και στον αστικό πολιτισμό (λολ) που αυτό εμπεριέχει, δεν υφίσταται αλλαγή με ειρηνικές πορείες. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδυναμίας του λαού να αλλάξει κάτι στα πράγματα ΕΙΡΗΝΙΚΑ (αλήθεια το αστείο με το “ο λαός έχει την δύναμη” στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας το ξέρετε;;; ). Ειδικότερα στην Ελλάδα το πράγμα γίνεται δύσκολο, όταν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες, όπως ήθος και παιδεία, δεν διαπρέπουν στην πλειονότητα του πληθυσμού και πόσο μάλλον στον πολιτικό/εξουσιαστικό χώρο. Τώρα θα μου πεις πως “αφού η πλειοψηφία είναι έτσι, τότε για ποιές αλλαγές που θέλει ο λαός μας λες ρε φίλε”; Δεν πιστεύω ότι η πλειψηφία είναι σκουπίδια, θεωρώ τον περισσότερο κόσμο ανώριμο (χωρίς να θέλω να φανώ ο ώριμος) και αδιάφορο πάνω σ’αυτά τα πράγματα. Το πόρισμα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, μπορεί ο καθε συνειδητοποιημένος άνθρωπος να το ψάξει κάνοντας μερικές κουβέντες με απλούς τυχαίους τύπους που θα συναντήσει στον δρόμο. Όλοι όμως θέλουν το κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους, έστω και σε ατομικό επίπεδο σκέψης, είναι κάτι που ισχύει. Όλοι αυτοί όμως, είναι τύποι με αδιέξοδα που προσπαθούν να πετύχουν αυτό το καλύτερο με λάθος τρόπους, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εννοώ (σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες ή προχτες η Ελλάδα είναι πρώτη χώρη στην Ευρώπη στη διαφθορά, έπειτα υπάρχει το βόλεμα, το γλείψιμο, η κουτοπονηριά και το σκεπτικό του να την φέρεις στον άλλον και πολλά ακόμα). Εδώ πέρα κανονικά σκάνε λοιπόν οι σκεπτόμενοι, που κανείς δεν τους ακούει και τους γράφει στ’αρχίδια του γιατί οι συνθήκες είναι έτσι ώστε να απορρίπτει ο κόσμος κάτι διαφορετικό και άγνωστο προς αυτόν. Αυτοί οι τύποι είναι ανοιχτοί σε κάθε διάλογο για να εξηγήσουν όλα όσα έχουν να πουν, κομμουνιστές ή αναρχικοί (αφήνω απ’ έξω το ΚΚΕ που τους μισώ γιατι οι τύποι πνίγονται στον εσωτερικό φασισμό τους, δεν θα κάτσω να κάνω κόντρα με κνίτη, προσοχή!), και είτε εγώ διαφωνώ με κάποιους από αυτούς, οφείλω να παραδεχτώ ότι τουλάχιστον σκέφτονται με έναν θετικό τρόπο για το σύνολο του κόσμου και εμένα με καλύπτουν ακόμα κι αν δεν εχουν την άμεση υποστήριξη μου. Επειδή όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τους ακούσει, γυρίζουμε στον αγώνα που λέγαμε. Ο οποίος αγώνας σε κάποια αντικειμενικά μάτια μόνο συμβολικός μπορεί να φανεί, καθώς δεν υπάρχουν όντως οι αλλαγές μιας επαναστατικής περιόδου, ούτε καν η αποδοχή αυτών. Μέχρι λοιπόν ο λαός να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι του γαμάνε τη μάνα από το πρωί μέχρι το βράδυ μια χούφτα χοντρομαλάκες, οι τράπεζες απλώς θα καίγονται και τα υπουργεία θα σπάνε, συμβολικά και προς ένδειξη ότι το όραμα υπάρχει ακόμα.

Ωραία τα λέω, μπράβο μου!
Μόλις διαβάσω μερικά βιβλία που έχω κατα νου και γίνω όντως αναρχοπατέρας θα ποστάρω το μανιφέστο μου και τότε τον ήπιατε.

Που τους ειδες ολους αυτους?
Το σπασιμο τζαμαριων-τραπεζων συμβολικο ειναι. αλλιως θα μπαιναν μεσα και θα κλεβαν.
Αρκετοι αναρχικοι περιμενουν την κοινωνικη αφυπνιση. Κανουν μια πραξη και οποιος θελει ας ακολουθησει.
Παντως αμα θες πραγματικα να “χτυπησεις” μια τραπεζα ληστεψε την.:wink:

Πάντως η πλάκα είναι ότι πλέον από πολλούς ουδέτερους (όχι απολιτίκ απαραίτητα) πολίτες ακούς όλο και συχνότερα το:

“Τι σας φταίνε τα μαγαζάκια και τα αυτοκίνητα του κοσμάκη, πηγαίντε να κάψετε τράπεζες και τη βουλή!”

2 Απορίες

Πρώτη

Δέχομαι πως είναι συμβολικό το κάψιμο του μικρού υποκαταστήματος ενός τεράστιου οργανισμού με μετόχους σε όλες τις γωνιές της Γης. Τόσα χρόνια που γίνεται όμως, θεωρείς πως αφύπνισε τόσο πολύ κόσμο; Με το κάψιμο της τράπεζας ακολουθεί μετά μια συγκεκριμένη διαδικασία που συμπεριλαμβάνει ΜΑΤ, δημοσιογράφους και βία (καλώς ή κακώς έτσι είναι η κατάσταση). Όλα αυτά “κόβουν” πολύ κόσμο από τις ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις (διάλογος πριν με manson) που καλώς ή κακώς τόσα χρόνια, αποδεδειγμένα, έχουν “αφυπνίσει” πολύ περισσότερο κόσμο από το συμβολικό κάψιμο τραπεζών.

Ο κόσμος που “αφυπνίζεται” από το συμβολικό κάψιμο τράπεζας καλύπτει πιστεύεις τη χασούρα από τον κόσμο που τελικά δε θα “αφυπνιστεί” από μια ειρηνική πορεία είτε γιατί κόσμος φοβήθηκε τα επεισόδια και δεν κατέβηκε στην πορεία κι έτσι δεν ήταν μαζική για να έχει απήχηση, είτε γιατί ακόμη κι αν είναι μαζική καπελώνεται η δημοφιλία της από τα διάφορα “καψίματα”;

Γιατί αν το κάψιμο κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ότι κέρδος, τότε δεν έχει και νόημα να το κάνεις.

Απορία 2η.

Λες πως οι αλλαγές δε μπορούν να γίνουν ειρηνικά. Διαφωνώ αλλά για να εκφράσω την απορία μου ας συμφωνήσω. Αφού το κάψιμο δεν έχει ως σκοπό να αλλάξει κάτι, αλλά είναι συμβολιστικού χαρακτήρα, γιατί δε θα μπορούσε ο ίδιος συμβολισμός να γίνει με λιγότερο βίαιο τρόπο και να έχει έτσι ακόμη μεγαλύτερη απήχηση και πάτημα για “σκέψη” και “συζήτηση” από την κοινωνία;

@ Destroyer
Δήλωση Χρυσοχό ήταν οι 200,000 ειρηνικοί διαδηλωτές, όπως πληκτρολογούσα στα γρήγορα το έγραψα. Είχα ρωτήσει κάποτε για το νούμερο, αλλά δε μου απάντησε κανεις για αυτό και χρησιμοποιώ αυτό.

Νομίζω ότι η απάντηση στην πρώτη απορία είναι ότι μια “ειρηνική διαδήλωση” με 200.000 ανθρώπους που κάνουν τη βόλτα τους στο κέντρο της Αθήνας μάλλον δεν επιφέρει και κανένα καίριο χτύπημα είτε στο κράτος είτε στο κεφάλαιο. ΟΚ, βγήκαμε, περπατήσαμε, φωνάξαμε και πέντε συνθήματα και τώρα ας πιούμε κι ένα καφεδάκι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα δώσει συγχαρητήρια στους διαδηλωτές που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με κόσμιο τρόπο και στο τέλος της ημέρας η διαδήλωση θα είναι ως μη γενόμενη.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως για εμένα προσωπικά, το κάψιμο τραπεζών και υπουργείων (έστω και ως συμβολική κίνηση) προσφέρει έστω και λίγο στο κίνημα, αλλά αυτή είναι απλά η άποψή μου.

Karvou ακόμα και αν οι διαδηλωτές αποφάσιζαν ότι δεν θα γίνει κανένα σπάσιμο τζαμαρίας τράπεζας ή Atm, οι ασφαλήτες θα έσπαγαν και θα έκαιγαν αμάξια και βιτρίνες.
Άρα και πάλι θα έχουμε καψίματα και σπασίματα. Αν και για μένα αυτά δεν είναι το μείζον ζήτημα.

Προσωπικά και εγώ θα ήθελα να δω κάτι πιο δημιουργικό όσον αφορά το επίπεδο των συμβολισμών. π.χ. όποτε έχω δει μουσικούς σε πορείες με ταμπουρλα κλπ έχω γουστάρει πιο πολύ από το να βλέπω να σπάει ένα ΑΤΜ.

Ειρηνικές πορείες δεν γίνεται να έχουμε από τη στιγμή που τα Ματ παίρνουν εντολές να σπάνε τις διαδηλώσεις με χημικά και επιθέσεις. Αν υπάρχει αφορμή την εκμεταλλεύονται, αν δεν υπάρχει απλά την δημιουργούνε 8)

ρε σεις σοβαρα τωρα…τι αλλαγη μπορει να γινει σε μια χωρα που κλεβουν απο τον υπουργο και τον τελευταιο δημοτικο συμβουλο μεχρι τον προεδρο του 15μελους οταν πανε πενταημερη στη τριτη λυκειου…???

χειροτερη ρατσα απο αυτη του νεοεληνα δεν υπαρχει…η ποιο πουστικη ρατσα…αυτοι μας αξιζουν…

Nα πω κάτι όμως, δεν ανοίγετε ξεχωριστό τόπικ με διαδηλώσεις/πορείες/διαμαρτυρίες?

Αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο όταν αυτοί που βλέπουν τι συμβαίνει και δεν γουστάρουν την κατάσταση, προσπαθούν να αλλάξουν κάτι. Δεν είναι όλοι οι έλληνες κλέφτες και απατεώνες.Φέρουμε ευθύνη όμως που αφήσαμε να μας κατσικωθούν κάτι άχρηστοι κλέφτες στο κεφάλι μας. Κανονικά πρέπει να τους ρίχνουμε κράξιμο παντού κ όπου τους βρίσκομαι.

Μα όπως λες κι εσύ και ο ΒΑΝ κι εγώ, ούτε το κάψιμο είναι χτύπημα στο κεφάλαιο. Συμβολικός είναι ο χαρακτήρας του. Επομένως το ότι η ειρηνική διαδήλωση δεν επιφέρει την αλλαγή, αλλά αφυπνίζει τον κόσμο για να γίνει η αλλαγή (όπως και το Πολυτεχνείο το '73 δεν έριξε τη χούντα, αλλά χρειάστηκε στρατιωτικό πραξικόπημα για να πέσει η χούντα) δεν βλέπω γιατί είναι απάντηση στο πρώτο ερώτημα μου.

Το ερώτημα μου παραμένει. Τι “αφυπνίζει” και αλλάζει περισσότερο το κλίμα και τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη;

Μία πορεία με 200,000 πολίτες που δε λαμβάνει τη δημοσιότητα που της αξίζει γιατί 1000 έκαψαν/προσπάθησαν να κάψουν τράπεζες/υπουργεία/κάμερες ή μια πορεία με 200,000 πολίτες που αν είναι ειρηνική την επόμενη φορά θα είναι πολύς περισσότερος κόσμος;

Ζούγκλα, πέρσι τα ίδια λέγαμε για τους ασφαλίτες που τα σπάνε και μετά εμφανίστηκαν κάποιοι που δήλωναν “αναρχικοί” και λάμβαναν την ευθύνη βρίζοντας όσους έλεγαν πως είναι προβοκάτσια. Πορείες ειρηνικές έχουν γίνει κατά καιρούς και τόσο μαζικές που κανει δεν ασχολήθηκε με τα διάφορα “ευτράπελα”. Και πέρσι το Δεκέμβρη συμφωνα με μαρτυρίες που είχα διαβάσει, οι πορίες γίνονταν μαζικότατα σε παράλληλους δρόμους από τα επεισόδια και απλά καπελώνονταν…

εγώ από μικρός δε μπορούσα να καταλάβω γιατί αυτοί οι καυλωμένοι γιαλαντζί μπαχαλάκηδες “αναρχικοί” (η συγκεκριμένη μερίδα εννοώ) δεν κατεβαίνουν και καμμια φορά μόνοι τους να κάνουν το κομμάτι τους. τους έχω ρωτήσει κιόλας δυο-τρεις φορές αλλά δεν εισέπραξα απάντηση

Ένας αναρχικός δεν θα μπει ποτέ στη διαδικασία να σπάσει τη βιτρίνα ενός μαγαζιού. Να σπάσει ένα ατμ ή μια κάμερα το συζητάμε. Τώρα κανάς μπαχαλαίος που νομίζει ότι κατέχει την αναρχία μπορεί να δηλώνει αναρχικός αλλά σίγουρα δεν είναι. Προβοκάτσιες από ασφαλήτες πάντα είχαμε . Και πέρσι και φέτος παίζουν το ρόλο τους.

Το κύριο ερώτημα που θέτεις είναι τι αφυπνίζει περισσότερο. Εγώ νομίζω πως καταρχήν η πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Παλιά ένας “άσχετος” έβλεπε απλά τβ ή άντε διάβαζε καμιά εφημερίδα και αυτό ήταν. Τώρα παίζουν blog, site, email που μπορούν να πληροφορήσουν έναν “άσχετο”

Βέβαια δεν αρκεί η πληροφόρηση. Πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει τι συμβαίνει και να αναλογιστεί αν του αρέσει η κοινωνία που ζει. Και να ξεκουβαλήσει. Και αν δεν του αρέσουν οι μορφές δράσεις που βλέπει, ας βρει αυτός τις μορφές δράσης που γουστάρει.

Έχει δίκιο ο red rum, ας συνεχίσουμε στο “πρωτοφανή επεισόδια”.

Φυσικά και όχι εκεί. Ανοίξτε νέο τόπικ.

Καρβού, η χούντα δεν έπεσε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Προκόπη Παυλόπουλου για την εικόνα της αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τη ΝΔ για «τη διάλυση» της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε δηκτικά ότι επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ «δεν είχαμε ξυλοδαρμένο πρύτανη».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1084715&lngDtrID=244

Ξερνάω.

Λοιπόν θα σας πω τώρα και εγώ την αποψάρα μου…

Καταρχήν συμφωνούμε όλοι πως μια πορεία δεν θα αλλάξει από μόνη της τον κόσμο, ούτε θα τρομάξει από αυτή η εξουσία. Οι πορείες (είτε απόλυτα ειρηνικές είτε με σπασίματα και συγκρούσεις) έχουν έτσι και αλλιώς συμβολικό χαρακτηρα και το μόνο που μπορούν να πετύχουν κοντοπρόθεσμα είναι η αφύπνηση πολλών ατόμων που θα μπορούσαν να βρίσκονται μαζί σου (“μας βλέπεις, είμαστε έξω και φωνάζουμε, δεν είσαι μόνος σου, έλα μαζί μας”). Από εκεί και πέρα κάποιοι επιλέγουν και τα συμβολικά σπασίματα (η ανάλυση του BAN για το ποιοι τα κάνουν πάνω-κάτω είναι πολύ σωστή). Υπάρχει μια πεποίθηση στην αριστερά γενικότερα πως τα σπασίματα δεν πρέπει να γίνονται διότι η εξούσια τα εκμμεταλλεύεται για να προβοκάρει την πορεία κάτι που σημαίνει πως ο πολύς κόσμος δημιουργεί λανθασμένη άποψη για το κίνημα. Η δικιά μου άποψη είναι πως το σύστημα θα προβοκάρει μια πορεία είτε αυτή έχει βίαιο είτε ειρηνικό χαρακτήρα οπότε το να διαφωνούμε (αυτοί που κατεβαίνουμε σε πορείες) για το αν πρέπει να γίνονται σπασίματα είναι ανούσιο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον περσινό Δεκέμβρη. Από την στιγμή που έγινε η δολοφονία και για περίπου τέσσερα 24ωρα υπήρχε μια απίστευτη συγκρουσιακή (βίαιη) λογική στις (μαζικότες) πορείες που γινόντουσαν. Τα αστικά ΜΜΕ εκμμεταλλευόμενα αυτή την οργή προβόκαραν μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων το φαινόμενο εκείνων των ημερών, μιλούσαν για σπασμένα μικρομάγαζα την στιγμή που τα μικρομάγαζα έσπαγαν κυρίως μετά την πορεία από ασφαλίτες (αλλά κάποιος που τα βλέπει από την tv και του δείχνουν απλά μια εικόνα που να το καταλάβει) και γενικά για ένα κύμα βανδαλισμού. Μετά τις τέσσερις πρώτες μέρες σταδιακά τα βίαια χτυπήματα σταμάτησαν. Οι πορείες ωστόσο συνεχίστηκαν και είχαν την ίδια μαζικότητα. Ξαφνικά τα ΜΜΕ σταμάτησαν να ασχολούνται με το θέμα δίνοντας στον πολύ κόσμο πως τα πάντα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Προβοκάτσια λοιπόν είναι αυτό που γινόταν τις τέσσερις πρώτες μέρες, προβοκάτσια είναι και αυτό που γινόταν τις επόμενες. Οπότε για μένα έχει ελάχιστη σημασία το αν θα γίνουν σπασίματα ή όχι, δεν με ενοχλούν πάντως καθόλου.

Μια χαρά τα λές εκτός από αυτά τα δύο σημεία, βασικά εφόσον εξαρτάσαι από τα ΜΜΕ για την προβολή της πορείας τα οποία είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ σε βαθμό ΑΗΔΙΑΣ τα προβοκάτσια είναι σίγουρα, μια αλλαγή στον τόνο της ομιλίας την ώρα της παρουσίασης των γεγονότων από τον κάθε καραγκιόζη παρουσιαστή ειδήσεων και αυτομάτως 2-3 εκατομμύρια κόσμος έφαγε την πλύση εγκεφάλου και άντε μετά εσύ βγάλε άκρη πόσους επηρρέασε και με ποιά εντύπωση τους άφησε…

Άρα να μην κάνουμε πορείες επειδή μπορούν να βρεθούν κάποιοι που θα σπάσουν βιτρίνες? Τι προτείνεις μάτια?