Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

Karvou ακόμα και αν οι διαδηλωτές αποφάσιζαν ότι δεν θα γίνει κανένα σπάσιμο τζαμαρίας τράπεζας ή Atm, οι ασφαλήτες θα έσπαγαν και θα έκαιγαν αμάξια και βιτρίνες.
Άρα και πάλι θα έχουμε καψίματα και σπασίματα. Αν και για μένα αυτά δεν είναι το μείζον ζήτημα.

Προσωπικά και εγώ θα ήθελα να δω κάτι πιο δημιουργικό όσον αφορά το επίπεδο των συμβολισμών. π.χ. όποτε έχω δει μουσικούς σε πορείες με ταμπουρλα κλπ έχω γουστάρει πιο πολύ από το να βλέπω να σπάει ένα ΑΤΜ.

Ειρηνικές πορείες δεν γίνεται να έχουμε από τη στιγμή που τα Ματ παίρνουν εντολές να σπάνε τις διαδηλώσεις με χημικά και επιθέσεις. Αν υπάρχει αφορμή την εκμεταλλεύονται, αν δεν υπάρχει απλά την δημιουργούνε 8)

ρε σεις σοβαρα τωρα…τι αλλαγη μπορει να γινει σε μια χωρα που κλεβουν απο τον υπουργο και τον τελευταιο δημοτικο συμβουλο μεχρι τον προεδρο του 15μελους οταν πανε πενταημερη στη τριτη λυκειου…???

χειροτερη ρατσα απο αυτη του νεοεληνα δεν υπαρχει…η ποιο πουστικη ρατσα…αυτοι μας αξιζουν…

Nα πω κάτι όμως, δεν ανοίγετε ξεχωριστό τόπικ με διαδηλώσεις/πορείες/διαμαρτυρίες?

Αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο όταν αυτοί που βλέπουν τι συμβαίνει και δεν γουστάρουν την κατάσταση, προσπαθούν να αλλάξουν κάτι. Δεν είναι όλοι οι έλληνες κλέφτες και απατεώνες.Φέρουμε ευθύνη όμως που αφήσαμε να μας κατσικωθούν κάτι άχρηστοι κλέφτες στο κεφάλι μας. Κανονικά πρέπει να τους ρίχνουμε κράξιμο παντού κ όπου τους βρίσκομαι.

Μα όπως λες κι εσύ και ο ΒΑΝ κι εγώ, ούτε το κάψιμο είναι χτύπημα στο κεφάλαιο. Συμβολικός είναι ο χαρακτήρας του. Επομένως το ότι η ειρηνική διαδήλωση δεν επιφέρει την αλλαγή, αλλά αφυπνίζει τον κόσμο για να γίνει η αλλαγή (όπως και το Πολυτεχνείο το '73 δεν έριξε τη χούντα, αλλά χρειάστηκε στρατιωτικό πραξικόπημα για να πέσει η χούντα) δεν βλέπω γιατί είναι απάντηση στο πρώτο ερώτημα μου.

Το ερώτημα μου παραμένει. Τι “αφυπνίζει” και αλλάζει περισσότερο το κλίμα και τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη;

Μία πορεία με 200,000 πολίτες που δε λαμβάνει τη δημοσιότητα που της αξίζει γιατί 1000 έκαψαν/προσπάθησαν να κάψουν τράπεζες/υπουργεία/κάμερες ή μια πορεία με 200,000 πολίτες που αν είναι ειρηνική την επόμενη φορά θα είναι πολύς περισσότερος κόσμος;

Ζούγκλα, πέρσι τα ίδια λέγαμε για τους ασφαλίτες που τα σπάνε και μετά εμφανίστηκαν κάποιοι που δήλωναν “αναρχικοί” και λάμβαναν την ευθύνη βρίζοντας όσους έλεγαν πως είναι προβοκάτσια. Πορείες ειρηνικές έχουν γίνει κατά καιρούς και τόσο μαζικές που κανει δεν ασχολήθηκε με τα διάφορα “ευτράπελα”. Και πέρσι το Δεκέμβρη συμφωνα με μαρτυρίες που είχα διαβάσει, οι πορίες γίνονταν μαζικότατα σε παράλληλους δρόμους από τα επεισόδια και απλά καπελώνονταν…

εγώ από μικρός δε μπορούσα να καταλάβω γιατί αυτοί οι καυλωμένοι γιαλαντζί μπαχαλάκηδες “αναρχικοί” (η συγκεκριμένη μερίδα εννοώ) δεν κατεβαίνουν και καμμια φορά μόνοι τους να κάνουν το κομμάτι τους. τους έχω ρωτήσει κιόλας δυο-τρεις φορές αλλά δεν εισέπραξα απάντηση

Ένας αναρχικός δεν θα μπει ποτέ στη διαδικασία να σπάσει τη βιτρίνα ενός μαγαζιού. Να σπάσει ένα ατμ ή μια κάμερα το συζητάμε. Τώρα κανάς μπαχαλαίος που νομίζει ότι κατέχει την αναρχία μπορεί να δηλώνει αναρχικός αλλά σίγουρα δεν είναι. Προβοκάτσιες από ασφαλήτες πάντα είχαμε . Και πέρσι και φέτος παίζουν το ρόλο τους.

Το κύριο ερώτημα που θέτεις είναι τι αφυπνίζει περισσότερο. Εγώ νομίζω πως καταρχήν η πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Παλιά ένας “άσχετος” έβλεπε απλά τβ ή άντε διάβαζε καμιά εφημερίδα και αυτό ήταν. Τώρα παίζουν blog, site, email που μπορούν να πληροφορήσουν έναν “άσχετο”

Βέβαια δεν αρκεί η πληροφόρηση. Πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει τι συμβαίνει και να αναλογιστεί αν του αρέσει η κοινωνία που ζει. Και να ξεκουβαλήσει. Και αν δεν του αρέσουν οι μορφές δράσεις που βλέπει, ας βρει αυτός τις μορφές δράσης που γουστάρει.

Έχει δίκιο ο red rum, ας συνεχίσουμε στο “πρωτοφανή επεισόδια”.

Φυσικά και όχι εκεί. Ανοίξτε νέο τόπικ.

Καρβού, η χούντα δεν έπεσε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Προκόπη Παυλόπουλου για την εικόνα της αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τη ΝΔ για «τη διάλυση» της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε δηκτικά ότι επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ «δεν είχαμε ξυλοδαρμένο πρύτανη».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1084715&lngDtrID=244

Ξερνάω.

Λοιπόν θα σας πω τώρα και εγώ την αποψάρα μου…

Καταρχήν συμφωνούμε όλοι πως μια πορεία δεν θα αλλάξει από μόνη της τον κόσμο, ούτε θα τρομάξει από αυτή η εξουσία. Οι πορείες (είτε απόλυτα ειρηνικές είτε με σπασίματα και συγκρούσεις) έχουν έτσι και αλλιώς συμβολικό χαρακτηρα και το μόνο που μπορούν να πετύχουν κοντοπρόθεσμα είναι η αφύπνηση πολλών ατόμων που θα μπορούσαν να βρίσκονται μαζί σου (“μας βλέπεις, είμαστε έξω και φωνάζουμε, δεν είσαι μόνος σου, έλα μαζί μας”). Από εκεί και πέρα κάποιοι επιλέγουν και τα συμβολικά σπασίματα (η ανάλυση του BAN για το ποιοι τα κάνουν πάνω-κάτω είναι πολύ σωστή). Υπάρχει μια πεποίθηση στην αριστερά γενικότερα πως τα σπασίματα δεν πρέπει να γίνονται διότι η εξούσια τα εκμμεταλλεύεται για να προβοκάρει την πορεία κάτι που σημαίνει πως ο πολύς κόσμος δημιουργεί λανθασμένη άποψη για το κίνημα. Η δικιά μου άποψη είναι πως το σύστημα θα προβοκάρει μια πορεία είτε αυτή έχει βίαιο είτε ειρηνικό χαρακτήρα οπότε το να διαφωνούμε (αυτοί που κατεβαίνουμε σε πορείες) για το αν πρέπει να γίνονται σπασίματα είναι ανούσιο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον περσινό Δεκέμβρη. Από την στιγμή που έγινε η δολοφονία και για περίπου τέσσερα 24ωρα υπήρχε μια απίστευτη συγκρουσιακή (βίαιη) λογική στις (μαζικότες) πορείες που γινόντουσαν. Τα αστικά ΜΜΕ εκμμεταλλευόμενα αυτή την οργή προβόκαραν μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων το φαινόμενο εκείνων των ημερών, μιλούσαν για σπασμένα μικρομάγαζα την στιγμή που τα μικρομάγαζα έσπαγαν κυρίως μετά την πορεία από ασφαλίτες (αλλά κάποιος που τα βλέπει από την tv και του δείχνουν απλά μια εικόνα που να το καταλάβει) και γενικά για ένα κύμα βανδαλισμού. Μετά τις τέσσερις πρώτες μέρες σταδιακά τα βίαια χτυπήματα σταμάτησαν. Οι πορείες ωστόσο συνεχίστηκαν και είχαν την ίδια μαζικότητα. Ξαφνικά τα ΜΜΕ σταμάτησαν να ασχολούνται με το θέμα δίνοντας στον πολύ κόσμο πως τα πάντα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Προβοκάτσια λοιπόν είναι αυτό που γινόταν τις τέσσερις πρώτες μέρες, προβοκάτσια είναι και αυτό που γινόταν τις επόμενες. Οπότε για μένα έχει ελάχιστη σημασία το αν θα γίνουν σπασίματα ή όχι, δεν με ενοχλούν πάντως καθόλου.

Μια χαρά τα λές εκτός από αυτά τα δύο σημεία, βασικά εφόσον εξαρτάσαι από τα ΜΜΕ για την προβολή της πορείας τα οποία είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ σε βαθμό ΑΗΔΙΑΣ τα προβοκάτσια είναι σίγουρα, μια αλλαγή στον τόνο της ομιλίας την ώρα της παρουσίασης των γεγονότων από τον κάθε καραγκιόζη παρουσιαστή ειδήσεων και αυτομάτως 2-3 εκατομμύρια κόσμος έφαγε την πλύση εγκεφάλου και άντε μετά εσύ βγάλε άκρη πόσους επηρρέασε και με ποιά εντύπωση τους άφησε…

Άρα να μην κάνουμε πορείες επειδή μπορούν να βρεθούν κάποιοι που θα σπάσουν βιτρίνες? Τι προτείνεις μάτια?

Διαβάζοντας το ποστ του μάνσον, ο οποίος γενικός κάνει μια πολύ σοβαρή και υπολογίσιμη ανάλυση της άποψής του, μου δημιουργείται η εξής εντύπωση: νομίζω ότι συμπυκνώνει γενικότερο πρόβλημα του χώρου που αναλύει. Την ενεργητική και ανοιχτή στάση υποστήριξη ή καταδίκης απέναντι στα σπασίματα. Νομίζω ότι η στάση αυτή είναι παθητική και στην ουσία ουδετερότητα, που εξυπηρετεί να είναι οι πάντες (α/α, μπαχαλάκηδες, ασφαλίτες) ευχαριστημένοι, και να μην υπάρχουν τριβές ανάμεσα στις διάφορες απόψεις, πολύ απλά γιατί ο χώρος αυτός θέλει να οικειοποιηθεί τα πάντα.

Τι θέλω να πω. Καλή η ανάλυση, καλό το δέντρο που λέγεται προβοκάρισμα της πορείας από την τιβί, τα ΜΜΕ και το σύστημα, αλλά κρύβει το δάσος που λέγεται σαφή στάση απέναντι στα σπασίματα. Όταν γίνεται μια πορεία και συμμετέχει ή την παρακολουθεί κόσμος έξω από αυτούς που τη διοργανώνουν και αρχίσουν μπάχαλα, ποια είναι η στάση προς αυτούς? Παιδιά συμμετέχουμε, δε συμμετέχουμε ή απλά κοιτάμε με τα χέρια στις τσέπες?

Τα σπασίματα ακόμα και αν δεν γινόντουσαν από μπαχαλαίους γίνονται από ασφαλίτες. άρα να εκλείψουν τα σπασίματα δεν είναι εφικτό. Το ΚΚΕ γιατί δεν αναλαμβάνει να περιφρουρήσει τις βιτρίνες στις πορείες και κατεπέκταση το λαικό κίνημα?
Εκτός αν το λαικό κίνημα είναι απλά τα μπλοκ του ΚΚΕ…

Δεν είπα ούτε υπονόησα κάτι τέτοιο, δεν έχει και τόσο σχέση η έννοια μιας πορείας με πέρσι όμως, μην ξεχνάς ότι η πρώτη αντίδραση στα γεγονότα που συνέβησαν πέρσι ήταν μοναδική και δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας πορείας εξ αρχής, συσπειρώθηκε μια μεγάλη πλειοψηφία μαθητικού κόσμου και μια επίσης αρκετά μεγάλη, για τα δεδομένα, μάζα απλού κόσμου και βγήκαν στους δρόμους ΟΛΟΙ χωρίς κάποια κεντρική οργάνωση για να διαμαρτυρηθούν για τα χουντικά φαινόμενα, ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕ και αν έκανε το λάθος ο (ανε)πρόκοπος και δεν έδινε εντολή να κάνουν τις κότες οι μπάτσοι και άρχιζε το ξύλο θα είχε κατέβει η μισή ελλάδα στην βουλή και θα τους έδερνε έναν έναν ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΟΜΩΣ. Για μένα αυτή η αντίδραση ήταν κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό από μια πορεία όπως η φετινή, είχε ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ, αλληλεγγύη για ένα ΦΟΝΟ από άμεσο αποτέλεσμα χουντικών πρακτικών…

Γενικά οι πορείες είναι γνωστό πώς αντιμετωπίζονται βάσει της ιστορίας, ο σκοπός είναι να περάσουν στο ντούκου και να συνεχιστεί η καθημερινότητα, πέρσι αυτό που έγινε ήταν ένα είδος ξεσπάσματος ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, δεν αντιμετωπίζεται σαν πορεία, είναι σαν να ξύπνησε ο γίγαντας που λέγεται κοινή γνώμη και πήρε οστά και σάρκα και κατέβηκε να ταρακουνήσει λίγο τους 10 μαλάκες που η ίδια έβαλε να την κυβερνάνε, γιατί τα έκαναν ΣΚΑΤΑ…οπότε άλλο πράγμα μια πορεία γενικά και άλλο το περσινό…

@ Ματια Σιγά μη κατέβει η μισή ελλάδα στους δρόμους. Η μισή ελλάδα ψηφίζει Πασόκ και Νδ και είναι μια χαρά βολεμένη στην κοσμάρα της. Επίσης ποιος ταύτισε τον περσινό Δεκέμβρη με τον φετινό?

Αμφιβάλλεις ότι αν δεν έκαναν τις κότες βάσει εντολών οι μπάτσοι και άρχιζαν να βαράνε μαθητές και πολίτες από την πρώτη στιγμή κιόλας θα γινόταν “επανάσταση”? Αν και δεν θα το έκαναν οι ίδιοι οι μπάτσοι γιατί θα τους έσπαγαν στο ξύλο όλοι μα όλοι αλλά λέμε τώρα…ρε ξέρεις τι είναι να αφήνει ο καθένας το σπίτι του και να βγαίνει έξω στον δρόμο όχι επειδή ανήκει σε κάποιο χώρο ή έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα αλλά γιατί του την βάρεσε με αυτά που βλέπει? Ή ο κάθε γονιός να βλέπει το 15χρονο παιδί του να πηγαίνει σε πορεία και να το βαράνε μπάτσοι? Εσύ γιατί λές ότι κάναν τις κότες? Πασιφανές ήταν, η ματιά της κοινής γνώμης γύρισε προς τα γεγονότα και τα παρακολουθούσε, μια μαλακία να γινόταν ακόμη και θα έβλεπες τι θα γινόταν…
Ποιές πορείες και παπαριές? Αγριεύτηκαν όλοι πέρυσι αν το πήρες χαμπάρι, και όταν λέω όλοι εννοώ το 98% που κάθεται στον καναπέ…αυτοί που αποκαλείται ζώα, αυτοί που δεν βλέπουν πέρα από την καθημερινότητα τους είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, αυτοί πληρώνουν και αυτοί έχουν την δύναμη να κατέβουν και να τα μαμήσουν όλα, μπάτσους και πολιτικούς και όλους αυτούς που ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ από αυτό το 98%…

Matia μα και πέρσι και φέτος άνοιξαν κεφάλια. Και 15χρονοι και πέρσι και φέτος υπέστησαν ωμή αστυνομική βία. Στα @@ του του κάθε νεοέλληνα . Δεν καταλαβαίνει τπτ. Πέρσι άκουγα και διάβαζα σχόλια του στυλ " έλα μωρέ με το κωλόπαιδο ( ο Γρηγορόπουλος) που δεν είχε ελεγχο απτο σπίτι του και είχε μπλέξει με τους αναρχικούς που καίνε την περιουσία του κοσμάκη’. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου λίγοι .

Αναφέρεις στο ποστ σου ότι αν πέρσι οι άνθρωποι έβλεπαν αστυνομική βία θα κατέβαιναν στους δρόμους…Παραβλέπεις το ότι η τηλεόραση δεν πρόκειται να είναι το μέσο που θα προτείνει ως λύση την εξέγερση. Η τηλεόραση έχει άλλους στόχους. Άρα προβάλλει ότι τη βολεύει κάθε φορά.

AYTO θα το προβάλλει???

καρέ-καρέ η σκευωρία κατά του φοιτητή με τις πιτζάμες
πλέον είναι αδιάσειστα τα στοιχεία της σκευωρίας.
http://www.tvxs.gr/v28145