Κι αν ναι, είναι συνειδητή απόφαση ενός εκλογικού σώματος ή απόφαση επηρεασμένη από μια διαστρεβλωμένη και κίτρινη προβολή των γεγονότων από τα αστικα ΜΜΕ.
Να κι αν πήραν απόφαση, να κι αν δεν πήραν.
Δε γνωρίζω να έχει κάποια καθολική ισχύ η απόφαση των μελών ΔΕΠ μιας σχολής.
Εγώ είμαι της άποψης ότι για να προσεγγίσεις όσο γίνεται περισσότερο την αλήθεια, πρέπει να το δεις από όσες μεριές και οπτικές μπορείς. Οκ σίγουρα έχεις μια άλλη οπτική αν είσαι στον “4ο” αλλά δεν αρκεί αυτή. Όπως δεν αρκεί να έχεις ΜΟΝΟ μια οπτική “ισογείου”. Νομίζω πως η ουσία της διαφωνίας έγκειται στο ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν με κοινωνικούς αγώνες, με πορείες και με συγκρούσεις. Απότι καταλαβαίνω Vic δεν το πιστεύεις αυτό και θεωρείς αναπολεσματική αυτή τη μορφή δράσης. Ποια είναι η μορφή δράσης που ακολουθείς εσύ και πως βλέπεις τα αποτελέσματα της? Είναι αποτελεσματική?
Πάντως επιμένω πως κάποια πράγματα απλά βιώνονται. Σκέψου και το εξής στην τελική. Θα χάσεις κάτι αν κατέβεις μία φορά σε πορεία? Έτσι ρε παιδί μου για να την απορία και μόνο.
Τελικα γινεται αντιληπτο απο τον διαλογο που εχει προηγηθει ποιοι εχουν επιχειρηματα και ποιοι προβοκαρουν. Το “flipside” του “δεν κατεβαινω σε πορειες γιατι οι αριστεροι θα με καπελωσουν” (πραγματικα μονο ενας που δεν εχει παει ΠΟΤΕ σε πορεια θα μπορουσε να πει κατι τοσο φτηνο) ειναι το “θα ηθελα σας παρακαλω να μη με προσβαλλετε παρολο που προσβαλλω εσας τους ιδιους και την κοινη λογικη”. Πραγματι, δεν χρειαζεται, καθεις προσβαλλεται απο τα ιδια τα γραπτα του που ειναι καθρεφτης της αντιληψης του, καθοτι η γλωσσα ειναι η υλικη αποτυπωση της συνειδησης (“γερμανικη ιδεολογια” speaking again).
Απο νομικης πλευρας, “προληπτικες συλληψεις” συνιστουν ανεδαφικες δηλαδη παρανομες απαγωγες οταν δεν υπαρχει “αποχρωσα ενδειξη τελεσης αξιοποινης πραξης” και κατηγορια βασει “ανακαλυφθεντος υλικου” δεν στοιχειοθετειται γιατι η “προπαρασκευαστικη πραξη” δεν συνιστα τελεση εγκληματος. Καιρος να εχουμε επιγνωση (και) των (οποιων) αστικων δικαιωματων εχουμε γιατι αυτοι εκτιθενται και στο δικο τους γηπεδο με αερολογιες και τονους ψεματος.
Ηδη υπαρχουν 3 ψηφισματα απο σωματεια υπερ των συλληφθεντων του ΕΕΚ βασει “ιδιωνυμου κουκουλονομου” (εκεινου που το ΠΑΣΟΚ “κατηργησε” ντε!). Δυστυχως για το ΠΑΣΟΚ, και την ΝΔ, δεν μπορουν να καταργησουν ουτε εμας, ουτε την πραγματικοτητα.
9-12-2009: Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Χανιά, 9-12-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή καταγγελία φοιτητή που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και σχόλια σε εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, κατά τη διάρκεια των οποίων προβλήθηκαν εικόνες και video , οι οποίες αναφερόταν στον τρόπο λήψης των αστυνομικών μέτρων της 7-12-2009, στα Χανιά σε συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα στην παρουσία, μεταξύ των Αστυνομικών, ατόμων με αλλοιωμένα-κρυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τα οποία φέρονται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα σχόλια, ως Αστυνομικοί Ασφαλείας γνωρίζεται ότι, από τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, με σκοπό να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και σε θετική περίπτωση να ληφθούν, σε βάρος των υπαιτίων, τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, πειθαρχικά μέτρα.
Για να δούμε τώρα.
Αν ο Χρυσοχο μαζί με την “εξυγίανση της ΕΛΑΣ” μερίμνησε να αλλάξει και τα καλαθάκια αχρήστων των τμημάτων, όπου κατέληγαν συνήθως τέτοιες καταγγελίες…
@ ChrisP: Θεωρώ ότι κάθε σου σχόλιο επιβεβαιώνει το επιχείρημα που σχολιάζεις. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.
@ zouglau:
Συμφωνώ και δεν είπα πουθενά το αντίθετο. Απλά προσπάθησα να εξηγήσω γιατί μου φαίνεται λάθος ο μανιχαϊσμός της λογικής «όσοι πήγαν στην πορεία κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και οι άλλοι είναι κατάπτυστοι και ανίκανοι να έχουν γνώμη».
Ποτέ δεν απέρριψα τους κοινωνικούς αγώνες, ούτε τις πορείες. Η λέξη «συγκρούσεις» έχει πολλές σημασίες, οπότε δεν την προσυπογράφω αυτόματα, γιατί αν υπονοεί ότι το να παίζουμε ξύλο με τους αστυνομικούς είναι λύση, τότε μάλλον αυτή η «σύγκρουση» είναι διέξοδο, που χρησιμεύει μόνο στην ακροδεξιά για να παραπλανά τους ψηφοφόρους.
Οι μη βίαιες μορφές δράσεις στη δημοκρατία είναι άνευ ορίου. Από την καταγγελία του φοροφυγά, του καταπατητή και του εργοδότη, μέχρι την ίδρυση κόμματος. Το κατά πόσο στις εκλογές οι ψήφοι αποτύπωσαν τη μαζική τάση του περασμένου Δεκέμβρη δεν είναι άνευ αποτελέσματος. Η δράση στη δημοκρατία έρχεται, για εμένα, μέσα από το διάλογο, την ενημέρωση και την πειθώ. Η βία όχι μόνο μολύνει τους αγώνες, αλλά ενισχύει και τον «αντίπαλο». Δέρνει η αστυνομία, φανατίζονται οι αναρχικοί. Πετάνε μολότοφ οι βάνδαλοι, φανατίζεται ο πολίτης.
Επιμένω ότι το κατά πόσο εγώ συμμετέχω σε πορείες ή όχι δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο εμένα. Επιμένω ότι η συμμετοχή δεν είναι η μόνη, ούτε η αντικειμενικότερη πηγή γνώσης. Πάντα σε αυτόν που ρωτάει θα λέω το αντίθετο από αυτό που θέλει να ακούσει, ακριβώς γιατί το αν συμμετείχα δεν είναι επιχείρημα που αντικρούεται στην ικανότητά μου να έχω γνώμη. Αν με ρωτάς εσύ λοιπόν, σου λέω ότι δεν έχω πάει ποτέ και δεν θα πάω ποτέ. Ευτυχής;
Η δράση που περιγράφεις με διάλογο, ενημέρωση και πειθώ, είναι φυσικά η μία πλευρά του νομίσματος, και φυσικά είναι η δράση που θέλουν οι αστοί στη δημοκρατία τους. Μέχρι εκεί φτάνει η ανοχή τους στη δημοκρατία όπου έχοντας την εξουσία καταπιέζουν τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα στρώματα. Μετά αρχίζει η καταστολή, η τρομοκρατία, ο εξαναγκασμός σε οικονομική εξαθλίωση aka απολύσεις/μειώσεις μισθών, τα βιτριόλια σε συνδικαλίστριες κλπ κλπ. Η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι οι κοινωνικοί αγώνες έχουν επιτυχία όταν τα μέσα πάλης τα αποφασίζουν οι μάζες που τους διεξάγουν. Και πως μόνο όταν η βία των καταπιεζόμενων αντιπαρατεθεί συνολικά στη βία των καταπιεστών (aka ένοπλος επαναστατικός αγώνας τάξεων ενάντια σε τάξη), συμπληρώνοντας τους οικονομικό-πολιτικό-ιδεολογικο-κοινωνικούς αγώνες, μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα.
Κανείς εδώ δεν έγραψε ότι όποιος πάει σε πορείες κατέχει την απόλυτη αλήθεια και οι άλλοι είναι κατάπτυστοι. Σε μια δημοκρατία συμφωνώ πως η πρόοδος και η δράση έρχεται με διάλογο. Σε μια ολιγαρχία? Το τι κάνεις στη ζωή σου προφανώς και είναι δικό σου θέμα και δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κανέναν. Εμένα με ενδιαφέρει να μάθω αν κατεβαίνεις σε πορείες ή όχι γιατί έτσι μπορώ να καταλάβω καλύτερα κάποιες απόψεις σου. Επαναλαμβάνω πως προφανώς η δυνατότητα σου να εκφέρεις γνώμη δεν έχει να κάνει με το αν κατεβαίνεις σε πορείες.
Τέλος νομίζω πως αξίζει να καταγραφεί και το εξής: Όποιος κατεβαίνει σε διαδηλώσεις( για τη πλειοψηφία μιλάω) δεν κατεβαίνει για να παίξει ξύλο με μπάτσους ή για να πετάξει μολότοφ. Κατεβαίνει γιατί θεωρεί ότι υπερασπίζεται την ελευθερία του και την αξιοπρέπεια του. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ταμπελιάζουμε ανθρώπους. Υπάρχουν μπάχαλοι, υπάρχουν αναρχικοί, υπάρχουν ασφαλίτες, υπάρχουν άνθρωποι με μάσκες που τρέχουν να μην φάνε και άλλο δακρυγόνο . Δεν γίνεται όλοι αυτοί να είναι οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι που τα σπάνε. Υπάρχουν διαχωρισμοί και ο οφείλει ο καθένας να τους γνωρίζει. Να κατέβει σε μια πορεία και να τους δει με τα ίδια του τα μάτια. Να μην πιστέψει κανέναν άλλο.
Να με συγχωρέσεις αλλά νομίζω πως όσοι διαβάζουν το forum θα έχουν διαπιστώσει ότι αυτή ακριβώς είναι δική σου τακτική (εντάξει, όχι ακριβώς, χωρίς τις «ακαδημαϊκές εξυπνάδες», γιατί βέβαια η λακωνική μαγκιά στη ειρωνεία πείθει καλύτερα).
Θα πρέπει να ντρέπεσαι που κάνεις τέτοιες αντιστοιχήσεις. Το προκλητικό είναι όταν αυτός που δεν κατεβαίνει σε μια πορεία όπου συνάνθρωποί του έχουν βιώσει την κρατική καταστολή κάνει κρίσεις εκ του ασφαλούς και απαξιώνει τον (έστω χωρίς αποτέλεσμα πολλές φορές) αγώνα τους. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να το βουλώνει γιατί παίζει με το συναίσθημα της οργής κάποιων ανθρώπων. Εσύ είσαι ο προκλητικός αυτή τη στιγμή και ακόμα πιο προκλητικό είναι το ότι μας ζητάς παρακάτω να μην σε ειρωνευτούμε και προσβάλλουμε γιατί μας παρέθεσες “επιχειρήματα”.
Εσύ ρε μεγάλε αναρχοδιδάκτορα τι κάνεις δηλαδή? Δεν έχεις την κλασική στάση “ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΜΑΜΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ” ? Δέν απαξιώνεις τους συνομιλητές σου με ευτέλη τρόπο, με ειρωνία δηλαδή?
Μάθε να συζητάς, μάθε να δέχεσαι την διαφορετική άποψη και πάνω απ΄όλα…
ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΕΤΑΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.
Και για να μην τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα, όσα δεν καταλαβαίνεις μην τα βαφτίζεις “ακαδημαικές εξυπνάδες”, αυτή είναι τακτική μεσαίωνα.
Όχι και ιδιαίτερα σαφής, για το τι συνέβη, ο πρύτανης…
Θέλει να αποκλιμακώσει την κατάσταση
«Θα ήθελα, ιδιαιτέρως, να παρακαλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων, τους λειτουργούς των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην ασχοληθείτε για μια ακόμα φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο.
Ο πρύτανης τονίζει επίσης, «Ελάχιστη ή και καμία, σημασία έχει το τι συνέβη σε μένα προσωπικά. Έτσι κι αλλιώς εγώ έκανα τις επιλογές μου, σωστές ή λάθος, και πληρώνω γι? αυτές. Από τη στιγμή που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν το ναό της ελεύθερης σκέψης, το ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά. Δεν έχει σημασία ο όποιος σωματικός μου τραυματισμός. Μαζεύω λοιπόν, ότι απέμεινε μέσα μου, αντλώντας δύναμη από την αγάπη μου και μόνο για τη νεολαία μας, έστω κι αν κομμάτι της με πρόδωσε, και απευθύνω έκκληση να μην αναλωθείτε και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Η μοναδική ελπίδα της χώρας μας, τα νιάτα μας, περιμένουν άλλα από όλους εσάς. Μην τους προδώσετε. Εγώ δεν μπορώ πια να προσφέρω τίποτα παραπάνω. Ευτυχώς όταν είχα ακόμα δυνάμεις στις 3 Νοεμβρίου 2009 απέστειλα στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων αναλυτική, ίσως και προφητική, επιστολή για τις θέσεις μου για όλα αυτά που μας πληγώνουν τόσο πολύ. Αν κάποιος από τους αρχηγούς θέλει να την δημοσιοποιήσει μπορεί να το κάνει. Ίσως οι σκέψεις μου εκείνες να φανούν χρήσιμες».
«Να μην πάψετε να ασχολείστε με τα προβλήματα της παιδείας και της νεολαίας μόλις χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας. Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες», καταλήγει ο πρύτανης.
Λυπάμαι ρε γαμώτο που καταλαβαίνουν τόσο λίγα πράγματα αυτοί οι άνθρωποι.
Υπάρχει βέβαια πάντα κι η υποψία ότι λένε πολύ λιγότερα απ’ όσα θα ήθελαν να πουν.