Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

Ειχα πει να μην ασχοληθω με αυτο το thread γιατι θα διαβαζα μαλακιες και θα μου ανεβαινε το αιμα στο κεφαλι. Ξεμπροστιαζονται παντως πολλοι ηλιθιοι για τους οποιους και απλα απο μουσικα θρεντς ειχα την υπονοια πως ειναι τετοιου ειδους ατομα.

…Γαμησε το.

εχει απιστευτο γελιο να διαβαζεις αυτα τα θρεντ απ την αρχη

υποννοεις κατι εβανγκελε???

Πρεπει να ακουσα κατι αντιστοιχο (στο σταρ παραδοξως) σημερα. Αλλα ακουσα κατι για την συγκροτηση μυστικης δυναμης αστυνομικων που θα προβαινει σε αυτες τις ενεργειες. Πειτε μου αν πληροφορηθηκα λαθος γιατι δεν προλαβα ολο το ρεπορταζ

Γιατί;

δοκιμασε το

Απο το λιγο που ειδα, μονο εκνευρισμο μου φερνει.

Kαλά, και εγώ έγραφα κάτι ανωριμότητες τότε… γάμησε τα! Αυτά τα φασιστικά όμως που όντως σου φέρνουν εκνευρισμό ευτυχώς δεν τα έφτασαν καν…

Δεν είναι να εκνευρίζεσαι με την άποψη του καθενός,πάντως θα το δοκιμάσω.

Ψέμματα!Μόλις διαπίστωσα τον όγκο των δημοσιέσεων απογοητευτηκα!:lol:

Στο βούλευμα-καταπέλτης επισημαίνεται τι δεν έπραξε «ως όφειλε, λόγω της ειδικής εκπαίδευσης και της 10ετούς εμπειρίας του από την υπηρεσία του ως αστυνομικού και μάλιστα στο ΑΤ Εξαρχείων» τη βραδιά της 6ης Δεκεμβρίου του 2009 ο Επαμ. Κορκονέας, που αντιθέτως «προτίμησε να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ήτοι το πλέον επαχθές και υπερβολικό μέσο που διέθετε».

Τι όφειλε να κάνει;

1 ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ με την εντολή να απεμπλακεί από τον χώρο της αρχικής επίθεσης που δέχτηκε το περιπολικό του.

2 ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΝΕΙ τη συνδρομή της διμοιρίας της ΥΑΤ, εφόσον επέλεξε να επανέλθει και να αναχαιτίσει την επιτιθέμενη ομάδα των ταραχοποιών.

3 ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ, όταν βρέθηκε ενώπιον των προσώπων αυτών σε ηπιότερα μέσα και να μη χρησιμοποιήσει το πυροβόλο όπλο του.

4 ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙ, πριν ενεργήσει οπωσδήποτε, με ιδιαίτερη προσοχή το σύνολο των συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο του συμβάντος, ιδίως δε ότι:

α) Ηταν νυχτερινή ώρα και η ορατότητα σχετικά περιορισμένη.

β) Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εν κινήσει και ασύντακτο σε οδό με όχι ιδιαίτερα μεγάλο πλάτος, στην οποία υπήρχαν χαμηλά δέντρα που απέκλειαν την άριστη εποπτεία του χώρου.

γ) Ηταν σφόδρα πιθανό να βρίσκονται -όπως με πλέον δραματικό τρόπο αποδείχθηκε-ανήλικοι μεταξύ του πλήθους.

δ) Ηταν ιδιαίτερα πιθανός ο εποστρακισμός της βολίδας, εάν επιχειρούσε πυροβολισμό, δεδομένης της στενότητας της οδού, των ανισοϋψών κτιρίων εκατέρωθεν αυτής και των λοιπών αντικειμένων (φανοστάτες, εξώστες, διακοσμητικές μπάλες από μπετόν κ.ά.) που υπήρχαν στην προοπτική αυτής.
Ο φαύλος κύκλος των αντιφάσεων

Πέραν των συνθηκών των πυροβολισμών ο Επαμ. Κορκονέας κατ’ αρχάς «συλλαμβάνεται» να ψεύδεται σε ό,τι αφορά τη βιαιότητα της επίθεσης που δέχτηκαν μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Βασ. Σαραλιώτη, από ομάδα ατόμων.

Συγκεκριμένα:

α Στην πρώτη του εξέταση στην Ασφάλεια,τα ξημερώματα (ώρα 04.40) της 7ης/12/2008, μιλά για «πολλά άτομα με μολότοφ και πέτρες στα χέρια που κινούνταν εναντίον μας».

Στη δεύτερη εξέτασή του την ίδια ημέρα στις 13.00, παρουσία εισαγγελέα πλέον, επιβεβαιώνει σε σχέση με τις συνθήκες την πρώτη κατάθεσή του.

β Στην απολογία του στις 10/12/08 (ώρα έναρξης 15.10) σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό του στο απολογητικό του υπόμνημα για «πλήθος που πέταξε βόμβες μολότοφ» εάν «υπήρξε έκρηξη στα πόδια σας;» απαντά:

γ «Οχι,δεν έπεσε στα πόδια μας μολότοφ. Εάν έπεφτε στα πόδια μας θα παίρναμε φωτιά. Η πιο κοντινή έκρηξη μολότοφ έγινε στα δύο μέτρα από εμάς».

δ Το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορηματικά αναφέρει, επικαλούμενο τη μαρτυρία Σαραλιώτη που διαψεύδει τον Κορκονέα, όπως άλλωστε και οι αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι δύο ειδικοί φρουροί «δεν δέχτηκαν επίθεση με αναφλεγόμενες βόμβες μολότοφ».

Ο Επαμ. Κορκονέας διαψεύδεται και στον ισχυρισμό ότι δεν προκάλεσε το πλήθος και μόνο επειδή θύμωσε στο άκουσμα υβριστικών φράσεων τους είπε «κωλόπαιδα φύγετε».

Στο βούλευμα κατηγορηματικά αναφέρεται ότι προηγήθηκε «διάλογος με υβριστικό περιεχόμενο και προκλήσεις, ιδίως από την πλευρά των κατηγορουμένων, και καταφρονητική χειρονομία του Κορκονέα να τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα».

Κατηγορηματικά διαψεύδεται από τους μάρτυρες και ο ισχυρισμός του ότι μετά τους πυροβολισμούς «έφυγαν τρέχοντας» και δεν κατάλαβαν ότι κάποιος είχε πληγεί.
Πώς φτάσαμε στη δολοφονία

Αναφέρεται επί λέξει στο παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, για τις κινήσεις τους το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008:

• «Ενώ βρίσκονταν στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στο ύψος της συμβολής με την οδό Ναυαρίνου, εντόπισαν στην οδό Τζαβέλλα, που είναι πεζοδρομημένη, ομάδα 4-5 ατόμων…, στάθμευσαν προσωρινά το περιπολικό στη συμβολή των οδών, αντάλλαξαν ύβρεις και ήρθαν σε φραστική διένεξη με τα άτομα τα οποία τους επιτέθηκαν με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα… Ο Βασ. Σαραλιώτης έριξε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης για να τα εκφοβίσει…, αποτέλεσμα ήταν να εξοργιστούν περισσότερο τα μέλη της ομάδας, να κινηθούν προς το μέρος των αστυνομικών και να συνεχίσουν να εκσφενδονίζουν αντικείμενα προς το μέρος τους, υβρίζοντάς τους… οι κατηγορούμενοι μπήκαν στο περιπολικό, κατευθύνθηκαν στη Χαρ. Τρικούπη, στάθμευσαν… ενημέρωσαν από τον ασύρματο το Κέντρο Α Αμεσης Δράσης για την επίθεση και τους δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν… ο Σαραλιώτης συνομίλησε με αστυνομικό της διμοιρίας ΥΑΤ που τους προέτρεψε να περιμένουν μέχρι να δοθούν οδηγίες και να συνταχθεί η διμοιρία ώστε πιθανώς να κινηθούν μαζί ή με την κάλυψή τους, αλλά εκείνοι δεν υπάκουσαν… εγκατέλειψαν σταθμευμένο το περιπολικό και πεζή κατήλθαν τη Ναυαρίνου μέχρι τη συμβολή της με τη Ζωοδόχου Πηγής. Στην Τζαβέλλα, σε απόσταση 25 και άνω μέτρων, βρισκόταν ομάδα ατόμων, περί τα 30, μεταξύ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα και τα άτομα που τους είχαν προηγουμένως επιτεθεί. Μεταξύ αυτών ο Γρηγορόπουλος. Ακολούθησε διάλογος με υβριστικό περιεχόμενο και προκλήσεις ιδίως από την πλευρά των κατηγορουμένων και καταφρονητική χειρονομία του Κορκονέα να τους δείχνει τα γεννητικά του όργανα».

Σ’ άλλο σημείο τονίζεται:

• «Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν μόνοι ενώπιον του πλήθους χωρίς να γνωρίζουν εάν επρόκειτο για τα ίδια πρόσωπα που προηγουμένως τούς είχαν επιτεθεί, αδιαφορώντας για την αριθμητική υπεροχή τους, ενεργώντας κυρίως από λόγους εγωισμού και υπεροψίας και γνωρίζοντας ότι οι επιθέσεις και συμπλοκές με χρήση βίας με πρόσωπα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή των Εξαρχείων, με μη δυνάμενες να προβλεφθούν συνέπειες». Σημειώνεται ότι «η επίθεση που δέχτηκαν δεν ήταν με αναφλεγόμενες βόμβες μολότοφ».
    Οι εκπυρσοκροτήσεις και το… παραπάτημα

Τρεις διαφορετικές εκδοχές όμως δίνει ο κατηγορούμενος σε κάθε μία από τις τρεις καταθέσεις του για τις βολές που έριξε:

• Στην πρώτη του εξέταση τα ξημερώματα της 7ης/12/2008 λέει: «Εβγαλα το όπλο, έριξα δύο φορές στον αέρα. Προσπαθώντας να απομακρυνθούμε, πάνω στον πανικό μου εκπυρσοκρότησε το όπλο μου άλλη μια φορά».
  • Στη δεύτερη συμπληρωματική κατάθεσή του το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου θυμάται κι ένα… μοιραίο παραπάτημά του ισχυρίζεται: «Πυροβόλησα αρχικά δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια προσπαθώντας να βάλω το όπλο μου στη θήκη, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς τα πίσω μη μας επιτεθούν άλλα άτομα, εκπυρσοκρότησε. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά προς τα πού ήταν στραμμένη η κάννη του όπλου μου την τρίτη φορά που εκπυρσοκρότησε. Εκείνη τη στιγμή παραπάτησα κι έγινε ό,τι έγινε».
  • Στην απολογία του, ένα μήνα μετά, στον ανακριτή δίνει την εξής εκδοχή:

«…Αρχικά οπισθοχωρούσαμε. Επειδή είχα έντονο φόβο και πανικό ότι θα εγκλωβιστούμε, έβγαλα το πιστόλι μου κι ενώ πλέον είχα στρέψει το μισό σώμα μου προς τα δεξιά προκειμένου να φύγουμε, σήκωσα το δεξί μου χέρι ψηλά και πυροβόλησα αρχικά δύο φορές στον αέρα και έχοντας στρέψει τελείως πλέον την πλάτη στο πλήθος πυροβόλησα άλλη μια φορά στον αέρα. Αμέσως μετά αρχίσαμε να τρέχουμε… όταν πυροβόλησα ήμουν σε πανικό. Θυμάμαι ότι είδα πίσω από την κάννη που εκπυρσοκροτούσε ουρανό και κτίρια».

Τι πραγματικά έγινε, σύμφωνα με το βούλευμα

«Πυροβόλησε ήδη -την πρώτη φορά πιθανώς- ενώ έσυρε ανωφερώς το πιστόλι του από τη θήκη του προς την οριζόντια θέση, η δε δεύτερη βολή έλαβε χώρα όταν πλέον είχε ανασηκώσει το όπλο, είχε τον πλήρη έλεγχό του και σύμφωνα με τα ευρήματα πυροβόλησε με κατεύθυνση τέτοια ώστε δεν ανευρέθηκε η βολίδα, η οποία κατέληξε σε άγνωστο μέρος, αλλά μόνον ο κάλυκάς της».
Πως πυροβόλησε

Οπως τονίζεται στο βούλευμα, η «συνδυαστική ερμηνεία» όλων των «εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης γεννά υψηλό βαθμό βεβαιότητας για τη διαδρομή της μοιραίας βολίδας».

«Προκύπτει αδιαμφισβήτητα από τη συνδυαστική ερμηνεία των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης, της έκθεσης βλητικής διερεύνησης του Τμήματος Εργαστηρίων Πυροβόλων Οπλων και Ιχνών Εργαλείων της ΔΕΕ, της έκθεσης εργαστηριακής εξέτασης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας της ΔΕΕ» ότι:

«Ο κατηγορούμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έσυρε από τη θήκη του το ημιαυτόματο πιστόλι του, το έστρεψε προς την οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές. Μία από τις βολίδες (πιθανόν η πρώτη) ακολούθησε κατωφερή πορεία, στην πορεία της προσέκρουσε πλαγίως στην τρίτη κατά σειρά πακτωμένη μπάλα από μπετόν, εξοστρακίστηκε και έπληξε τον ανήλικο στο αριστερό ημιθωράκιο προκαλώντας του τυφλό τραύμα θώρακος, εξαιτίας του οποίου επήλθε αμέσως ο θάνατός του».
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: «Εχει ομολογήσει»

Αίσθηση όμως προκαλεί αποκλειστική δήλωση στην «Ε» του εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, πολύπειρου ποινικολόγου, Αλεξ. Κατσαντώνη, ο οποίος από τη μελέτη των προανακριτικών απολογιών του Επαμ. Κορκονέα εκτιμά ότι «το έγκλημα είναι ήδη ομολογημένο».

Πού στηρίζει αυτή την απόφαση ο κ. Κατσαντώνης;

Οπως μας είπε: «Ο Επ. Κορκονέας σε παλαιότερη απολογία του, την οποία αυτή τη στιγμή μπορώ να θεωρήσω μόνο ως περίεργη, ισχυρίσθη, σε σχέση με τον επίσης περίεργο ισχυρισμό του για την ύπαρξη και τρίτης βολής, ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε άλλη μία φορά πάνω στον πανικό του ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί. Κατά την προσωπική μου γνώμη, πρόκειται για ομολογία».
Καμία σχέση

Το συγκλονιστικότερο όλων είναι, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, ότι:

• «Τα άτομα που βρίσκονταν στις οδούς Τζαβέλλα και Μεσολογγίου δεν προέκυψε ότι είχαν καμία σχέση με τα άτομα που είχαν ρίξει το μπουκάλι στο περιπολικό νωρίτερα, ούτε προέκυψε ότι ήταν ομάδα».

Ενώ μετά τους πυροβολισμούς «αμφότεροι οι αστυνομικοί αποχώρησαν με κανονικό βηματισμό και όχι τρέχοντας όπως υποστηρίζουν. Προηγήθηκε ο Κορκονέας, μπήκαν στο περιπολικό και απομακρύθηκαν χωρίς να απαντήσουν στους συναδέλφους τους της ΥΑΤ που τους ρωτούσαν τι είχε συμβεί… είχαν αντιληφθεί ότι κάποιος είχε τουλάχιστον πληγεί ενόψει ότι αμέσως μετά τη ρίψη ο παθών κατέρρευσε και οι φίλοι του έσπευσαν να τον ανασηκώσουν… η αναταραχή που δημιουργήθηκε και οι δυνατές φωνές δεν είναι δυνατόν να διέλαθαν της προσοχής τους».

ελευθεροτυπία

Προς πάσης φύσης α/α και αριστερούς:

Προσωπικά μου είναι παντελώς αδιάφορο αν ο Κορκονέας θα μπει μέσα ισόβια, αν θα βγει σε δυο-τρία χρόνια ή αν θα αθωωθεί εντελώς. Μου είναι παντελώς αδιάφορο. Η διαδικασία αυτή είναι μια εσωτερική διαμάχη του κράτους ανάμεσα στο ίδιο το κράτος και ένα “παιδί του” οπότε εκτός από το ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους “δίκαιου” και “άδικου” για αυτήν την διαδικασία πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτή η διαδικασία δεν μας αφορά. Και φυσικά να κάνουμε και τον πολύ κόσμο να το κατανοήσει. Αυτόν τον κόσμο που εντελώς υπεραπλουστευμένα λέει: “ισόβια στον δολοφόνο του Αλέξη” και αγνοεί την ουσία της όλης διαδικασίας και την αντιφατηκότητά της. Το κράτος που δικάζει τον Κορκονέα είναι το ίδιο κράτος που δημιούργησε τον Κορκονέα και ακόμα και αν του ρίξει ισόβια είναι το ίδιο κράτος που θα συνεχίσει να δημιουργεί διαρκώς Κορκονέες γιατί τους θέλει, τους χρειάζεται, είναι η ουσία του. Το να μιλάμε λοιπόν με τσιτάτα του στυλ “ισόβια στον δολοφόνο” δεν έχει κανένα νόημα και αυτό που θα πετύχουμε είναι απλά να αποπροσανατολίσουμε τον κόσμο από το τι σημαίνει αυτή η δίκη και να καπελώσουμε την πραγματική ουσία της. Το να γίνει μια πορεία που στόχο θα έχει να “αποδοθεί δικαιοσύνη” εκτός από το ότι θα είναι αφελεία θα είναι και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να ανοίξουμε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα και να προβληματίσουμε τον κόσμο με αφορμή ένα θέμα που θα απασχολεί την επικαιρότητα. Δυστηχώς δεν βλέπω και ιδιαίτερη διάθεση για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ παρέμβαση και δυστηχώς αυτό που βλέπω να γίνεται τελικά είναι το εξής: Το κράτος θα χρησιμοποιήσει τον Κορκονέα σαν αναλώσιμο προϊόν (και αυτό είναι άλλωστε), θα του ρίξει ισόβια (αν κάνει κάτι άλλο θα προκαλέσει αντιδράσεις), οι α/α και οι αριστεροί που πήγαν στην Άμφισσα να διαδηλώσουν θα πανηγυρίζουν λέγοντας πως “η καταδίκη αυτή είναι μια πολιτική νίκη και ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε στο δικαστήριο μέσω της πορείας”, το ΠΑΣΟΚ θα καμαρώνει λέγοντας πως: “το κράτος είναι ακριβοδίκαιο, μπορεί να τιμωρεί τον οποιονδήποτε που έχει κάνει κάτι αξιόποινο και πως με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οι μέρες της ατιμωρησίας έχουν περάσει για τα καλά”, ο πολύς κόσμος δεν θα έχει πάρει χαμπάρι τι διάολο σημαίνει αυτή η δίκη και θα έχει χαθεί άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ προπαγάνδιση ιδεών. Α! Μπορεί να πετάξουμε και καμιά πέτρα στους μπάτσους στην Άμφισσα. Περαστικά μας…

8O
Και εγώ που νόμιζα πως η πρεμούρα ήταν όντως για τη δολοφονία ενός παιδιού και όχι για την “προπαγάνδιση ιδεών”!!!

Και ποιών ιδεών αλήθεια; Του να μην γουστάρουμε τελικά το κράτος δικαίου και του να προτιμάμε η διακιοσύνη να αποδίδεται από lynch mobs;
:-k[-X
Γιατί λίγο-πολύ αυτό συμπεραίνει κανείς από το ποστ σου.

Προσωπικά βλέπντας τις ποινές που πέφτουν στα ελληνικά δικαστήρια για ανθρωποκτονίες θεωρώ δύσκολα και τα ισόβια, για αυτό και θεωρώ πως αν τελικά καταδικαστεί σε αυτά θα είναι επιτυχία της πολιτικής αγωγής.
Το αν θα τα εκτίσει κιόλας είναι μία άλλη ιστορία… [-X

Δεν υπάρχουν τα ισόβια στην Ελλάδα, ουσιαστικά. Όποιος τιμωρείται με ισόβια, κάνει έτσι κι αλλιώς περίπου 20-30 χρόνια φυλακής. Ο νόμος είναι πιο φιλάνθρωπος από τους εγκληματίες. Κατά τα άλλα, προφανώς και συμφωνώ μαζί σου για τη σημασία της σωστής δίκης.

Βαριέμαι να ανοίγω διάλογο με ανθρώπους που δεν μπορούν να καταλάβουν απλά πράγματα (ή απλά θέλουν να παίζουν τον ρόλο του προβοκάτορα). Στην αρχή του post μου άλλωστε ξεκαθάρισα σε ποιούς απευθύνομαι…

Προς Mule

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ κατάλαβα γιατί θεωρεί πως οι αριστεροί θα έπρεπε να ενοχλούνται από την ύπαρξη κράτους και ελεγκτικών θεσμών εντός του και γιατί οι διεργασίες του κράτους δε θα έπρεπε να τους αφορούν. Κάτι έχει μπλέξει μάλλον…

Διαφωνώ στο ότι η διαδικασία της δίκης αλλά και η ποινή δε μας αφορά. Εμένα με αφορά  .Δολοφονήθηκε ένας έφηβος από έναν μπάτσο. Η οικογένεια του παιδιού θέλει τουλάχιστον μια "δικαίωση" που μπορεί να προκύψει από μια σωστή δίκη. Άρα σε αυτό το πλαίσιο θέλω π.χ. να δω τη δίκη να γίνεται στην Αθήνα και όχι στην Κωλοπετεινίτσα. Θέλω να σεβαστεί η δικαιοσύνη τους μάρτυρες και  την οικογένεια του Αλέξη. 

Εκτός αυτού συμφωνώ μαζί σου στο ότι η υπόθεση είναι ότι το κράτος που στην ουσία δημιούργησε τον μπάτσο Κορκονέα , τώρα έρχεται να δικάσει το δημιούργημα του αφαιρώντας όμως τις ευθύνες του. Υπό αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνουμε όλοι ότι ουσιαστική δικαιοσύνη αλλά και εμβάθυνση σε σημαντικά θέματα δεν θα γίνει. Κανονικά θα έπρεπε σαν κοινωνία να εξετάσουμε τις πολιτικές ευθύνες και να σκεφτούμε την αναδιοργάνωση της αστυνομίας , την κατάργηση των ΜΑΤ κλπ κλπ.
Δεν σημαίνει όμως ότι αυτή η εμβάθυνση δεν θα γίνει επειδή μπορεί π.χ. να γίνει μια πορεία για την απονομή δικαιοσύνης. Αν δεν γίνει η εμβάθυνση, ευθύνη έχει η κοινωνία . Ίσα, ίσα αν γίνει μια πορεία έχεις σε ένα χώρο μαζεμένους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για απονομή δικαοσύνης. Αρα έχεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Μπορεί να μην εμβαθύνουν όλοι τους, αλλά ενδιαφέρονται. Άρα έχεις τη δυνατότητα να τους μιλήσεις…

Όπως είπα πιο πάνω με αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν (και όχι δεν θέλουν γιατί υπάρχει διαφορά) δεν ασχολούμαι. Ζούγκλα εγώ αυτό που βλέπω και ακούω τις τελευταίες μέρες είναι μια προσπάθεια όλης της αριστεράς και κομματιών των α/α να μιλάνε με το υπεραπλουστευμένο “απονομή δικαιοσύνης” και να υπάρχει ελάχιστη διάθεση για εμβάθυνση. Γι’ αυτό και ανέφερα τα παραπάνω. Και αν δεν γίνει εμβάθυνση δεν θα φταίει ΜΟΝΟ η κοινωνία.

Χμ, μου φάνηκε περίεργο που ισχυρίζεσαι ότι οι περισσότεροι αναρχικοί είναι σε αυτό το σκεπτικό. :? Με όσους έχει τύχει να μιλήσω λένε τα ίδια που λες κι εσύ. Ακόμα και αυτοί που πήγαν στην Άμφισσα από ό,τι είδα είχανε πανό ‘‘Ένοχος είναι το κράτος’’ ή κάτι τέτοιο.

Ας μην υπερβάλουμε, εδώ κάποιοι στη Νορβηγία σκότωσαν με προσχεδιασμένο φόνο και με 27 μαχαιριές και βγήκαν σε 15 χρόνια.

Εγώ δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με τον Μάνσον, το να επιβάλεις μια ποινή όταν συντηρείς τις αιτίες της εγκληματικής πράξης δεν έχει κανένα νόημα, όσο αυστηρή και να είναι.

Σε τι υπερέβαλα; Ποινικολόγος μου το έχει πει αυτό. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα είναι λιγότερο από 20-30 (τόσο θυμάμαι να μου είχε πει), αλλά όταν ακούς ισόβια, ουσιαστικά μεταφράζεται σε τόσα περίπου χρόνια.