Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

Μάνσον εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με φόνο.
Η σημειολογική διαφορά σε σχέση με τα παραδείγματά σου (τα οποία είναι σωστά) είναι αρκετά μεγάλη.

Δε λέω ότι το κράτος θα δώσει το μήνυμα “βαράτε στο ψαχνό”. Λέω ότι ενδεχόμενη αθώωση του Κορκονέα θα οπλίσει χέρια που καθοδηγούνται από μυαλά, τα οποία ψάχνουν την ελάχιστη δυνατή νομιμοποίηση προκειμένου πλέον να χτυπούν θανάσιμα. Εδώ δεν θα έχουμε πια φασιστικές συμπεριφορές όπως η ζαρντινιέρα αλλά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

Συμφωνώ απολύτως.

Και εκτός των παραπάνω βρε Μάνσον, εγώ αυτό που εννοούσα εξ’ αρχής ήταν ότι προφανώς πρέπει στην παρέμβασή σου να διαλύεις τις αυταπάτες που υπάρχουν σε πολλούς ότι “το θέμα είναι να καταδικαστεί ο Κορκονέας” και ότι κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη νίκη, θα φέρει ουσιαστικές διαφορές κτλ., αλλά παράλληλα δεν πρέπει να μη δίνεις καμία βάση στο αίτημα να καταδικαστεί ένας δολοφόνος. Πως να στο πω, δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Θα είναι τραγικό να αθωωθεί, πως το λένε!

Γενικότερα συμφωνώ με το σκεπτικό του Μάνσον, αλλά υπάρχει και μια οικογένεια που πιθανόν αποβλέπει στην καταδίκη του Κορκονέα. Οπότε, όπως τα είπε ο Γράκχος.

Btw. έχουμε και νέες εξελίξεις…:wink:

Εγώ απλά πιστεύω πως δεν είναι το θέμα η κατάθεση του 17χρονου ή όχι. Πιστεύω ότι η δίκη θα έχει ακριβώς την ίδια κατάληξη. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Κούγιας και ο Κορκονέας θα χορεύουνε. Δλδ συγνώμη…έχουμε ορισμό της δίκης στην Άμφισσα, συνήγορος είναι ο Κούγιας, έχουμε στημένη μάρτυρα ( που ενώ έχει βουήξει ο τόπος σήμερα βρήκανε ότι έχει σχέση) . Σόρυ αλλά το κράτος δεν πρόκειται να καταδικάσει το παιδί του. Μακάρι να γίνει κάτι άλλο , αλλά δεν το βλέπω. Για αυτό εξάλλου ανέφερα νωρίτερα και την περίπτωση του Κύπριου σπουδαστή.

Αν καταθέσει ο μάρτυρας και καταδικαστεί ο Κορκονέας τι θα μου δώσεις;

Ο Κορκονέας θα καταδικαστεί. Δεν πιστεύω ότι θα αθωωθεί. Αλλά η ουσία είναι πόσο θα τιμωρηθεί και πόσο θα τραβήξει η δίκη. Γιατί αν είναι να τρέχεις ως οικογένεια 3-4 χρόνια για να φάει ο Κορκονέας 2 χρόνια και το 2017 να τον δεις να δουλεύει σε τράπεζα με άνωθεν εντολή ε χέσε με ρε φίλε δεν είναι δικαιοσύνη αυτό. Κοροιδία είναι.

Ο 17χρονος τι άλλο θα καταθέσει πέρα από αυτά που έχουν πει τόσοι άλλοι πριν από αυτόν? Τι καινούργιο θα προσθέσει?

Μια μπάλα με αυτόγραφο μου την έχεις πάντως karvou :stuck_out_tongue:

Ο Κορκονέας θα καταδικαστεί ακριβώς όσο λέει ο νόμος με βάση τη δικογραφία του δικαστηρίου. Αν η κατάθεση του μάρτυρα ήταν σημαντική και απουσιάζει από τη δικογραφία, καλό μόνο στον Κορκονέα κάνει. Και ναι, αυτό είναι δικαιοσύνη. Να τιμωρείσαι με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύονται ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτά να καταγράφονται για να μπορεί να υπάρξει μελλοντικός έλεγχος της απόφασης του δικαστή. Όχι να λες “δε θέλω, πείσμωσα, δεν καταθέτω, κάντε τον Κορκονέα ό,τι θέλετε” και μετά να γκρινιάζεις που αθωώθηκε. Μου θυμίζει διάλογο με γυναίκα:

• Τι έχεις;
  • Μην ασχολείσαι, τίποτα.
  • Οκ
  • Μα καλά, τόσο γαϊδούρι είσαι που δε σε ενδιαφέρει να μάθεις τι έχω;

Καλή η μπάλα, αλλά θέλω μεγαλύτερη προσφορά. Εγώ σκόπευα να σε κεράσω διαμονή, φαγητό και εισιτήριο Ελβετικού Sonisphere έτσι και ο Κορκονέας έπεφτε στα σκανδαλωδώς στα μαλακά

Τι ορίζει ο νόμος για έναν αστυνομικό που δολοφονεί εν ψυχρώ έναν άνθρωπο χωρίς να έχει προκληθεί και χωρίς καν να συντρέχει λόγος χρήσης του όπλου?

Δεν ξέρω. Μηχανολόγος είμαι :oops:

Δεν νομίζω να το ονειρεύτηκα: στην πρώτη δίκη σχετικά με την υπόθεση της ζαρντινιέρας υπάρχει ήδη απόφαση υπέρ του θύματος. Όποιος βρει δημοσίευμα, ας κάνει έναν κόπο να μας το ποστάρει.

Ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στους οκτώ αστυνομικούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του 26χρονου Κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου.

Η απόφαση για την «υπόθεση της ζαρντινιέρας» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τρεις αστυφύλακες κι έναν αρχιφύλακα σε φυλάκιση τριών ετών, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, θεωρώντας τους φυσικούς αυτουργούς του περιστατικού ξυλοδαρμού σε βάρος του 26χρονου. Στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης. Οι παραπάνω ποινές είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, σε δύο αστυφύλακες, έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και τον πρώην διευθυντή της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πράξη της απλής συνέργιας στην επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο σύνολο των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Συγκεντρωμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, αντέδρασαν έντονα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης νομίζω έχει επιδικαστεί αποζημίωση 300,000 ευρώ στο θύμα που οφείλει να πληρώσει το δημόσιο.

Εγώ σίγουρα δεν έχω ονειρευτεί αυτό πάντως:

Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

Α, ωραίος και ο Κάρβου, μιλάμε για βαρύ πέλεκυ της δικαιοσύνης και σε αυτή την υπόθεση. :smiley:

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στον Κύπριο σπουδαστή Αυγουστίνο Δημητρίου για την γνωστή ως υπόθεση «ζαρντινιέρα».

Το θύμα της αστυνομικής βίας ωστόσο, σε λίγες μέρες πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, ύστερα από σχετική μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι τον κατηγορούν επίσης ότι το βράδυ της «ζαρντινιέρας» συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ καθώς και ότι γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πλατεία Συντριβανίου.

http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2010/03/30/apozimiosi-ypothesi-zarntiniera/

Νομίζω όλοι βλέπουμε την αντίφαση έτσι. Και όλοι ελπίζω να αντιλαμβανόμαστε ότι από τις 17/11/2006 έχουν περάσει 4 χρόνια και ακόμα τραβιέται ο Κύπριος.

Και τι προτείνεις ρε συ Ζούγκλα; Σύστημα που δε θα υπάρχουν εφέσεις, αναστολές και η δυνατότητα σε πολίτες να κινηθούν νομικά κόντρα σε άλλους πολίτες;

Επίσης δεν έχω ονειρευτεί ούτε αυτό εδώ:

Ο Μιχάλης Καλτεζάς (1970 - 17 Νοεμβρίου 1985) ήταν μαθητής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Ο 27χρόνος τότε αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρων[1] καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο[6] καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής». Η αθώωσή του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της Αριστεράς και αναρχικούς.

Καλό απόγευμα να έχουμε. :smiley:

Judge Dread δεν θέλω στην κοινωνία που ζω. Αλλά ρε πούστη μου υπάρχει πάντα και η ουσία του θέματος. Υπάρχει βίντεο που δείχνει το βρωμόξυλο που έφαγε ο Κύπριος. Οι υπάνθρωποι αυτοί που του κάναν μήνυση δεν έχουν τσίπα πάνω τους. Και ακόμα παραπέρα δεν έχουν φόβο ότι θα τους τιμωρήσει το κράτος όπως τους αξίζει. Άρα τον μηνύουν και αποπάνω…

Καταλήγω λοιπόν στο τι θα ήθελα. Πιο δίκαιο σύστημα.

Επίσης ο ChrisP έκανε μια πολύ σημαντική υπενθύμιση.

Ντάξει μωρέ δεν τρέχει τίποτα, άλλο ένα τσογλάνι ήτανε.

Αν είχαμε λιγότερο κράτος όμως…

Αν θέλεις, μπορείς κατά καιρούς να ολοκληρώνεις τις σκέψεις σου, ώστε να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι.

Yπάρχουν δύο θέματα που αναδεικνύονται από τα τελευταία ποστς:
To ένα είναι το γνωστό θέμα της ατιμωρησίας των αστυνομικών που βιαιοπραγούν σε βάρος, ή και δολοφονούν πολίτες. Ναι, υπάρχει θέμα και δεν είναι κάτι καινούριο, έχει να κάνει με την κληρονομιά απολυταρχισμού και αστυνομικού κράτους που κουβαλάει η Ελλάδα ως μία σχετικά νέα δημοκρατία και την αποτυχία της μεταπολίτευσης να εκπαιδεύσει αστυνομικούς που σέβονται τους πολίτες. Δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Όσοι έχουν εμπειρία από ταξίδια στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση της αστυνομίας σε διάφορες χώρες (οι δικές μου αντίστοιχες εμπειρίες προέρχονται κυρίως από εκδρομές με τον Ολυμπιακό), μπορούν να επιβεβαιώσουν πως οι χειρότερες και πιό αυταρχικές συμπεριφορές είναι σε χώρες του νότου (Ισπανία, Ιταλία) που έχουν ιστορία απολυταρχισμού ανάλογη με της Ελλάδας ή της ανατολικής Ευρώπης (δεν επεκτείνομαι για να μην χαρακτηριστώ εμπαθής…). Την καλύτερη, ευγενέστερη, πιό ανθρώπινη κλπ. αντιμετώπιση την έχω συναντήσει στην Βρετανία, μία χώρα που τεχνικά δεν είναι δημοκρατία αλλά από την άλλη έχει μία μακρά παράδοση κατοχυρωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων και την μακρύτερη ιστορία κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη. Αντίθετα λοιπόν με αυτούς που τείνουν να απαξιώνουν την σύγχρονη Ελληνική δημοκρατία λόγω της κακής μας ατυνομίας, εγώ αυτό που πιστεύω είναι πως περισσότερη, σταθερότερη και δυνατότερη δημοκρατία είναι ο μόνος τρόπος κάποια στιγμή να στρώσει και η αστυνομία.
Έχω την εντύπωση πως έμμεσα -και ας μην ήταν η πρόθεση μου- απάντησα και στο τελευταίο σχόλιο-πείραγμα του Κρισπ! #-o
Το 2ο θέμα, είναι το κατά πόσο προστατεύεται η ζωή γενικότερα στην Ελλάδα από τα δικαστήρια. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στις ποινές που επιβάλονται αλλά και στα χρόνια που πραγματικά εκτίονται από τους δολοφόνους. Ας με διορθώσει ο Vic Vega, αλλά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι δολοφόνοι μένουν σε αυτή τη χώρα πάνω από 15-20 χρόνια μέσα, ίσως ο μέσος όρος να έχει πέσει και πιό κάτω.
Πέρα από το παράδειγμα του Καλαμπόκα που ανέφερε ο Κρισπ (ο οποίος δεν ήταν μπάτσος αλλά κομματόσκυλο) τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Μέχρι και ο εγκέφαλος της “εταιρείας δολοφόνων” που σκότωνε παππούδες αφού τους πρσέγγιζε και τους εκμεταλλευόταν για να τους φάει την περιουσία, όχι μόνο βγήκε, αλλά έχει ανοίξει και γραφείο στο κέντρο όπου δίνει νομικές συμβουλές (ήταν δικηγόρος και δεν μπορεί πλέον να δικηγορήσει μετά την καταδίκη του).
Όταν λοιπόν στην Ελλάδα η ανθρώπινη ζωή δεν προστατεύεται γενικά όσο θα περίμενε κανείς, τα κρούσματα της ατιμωρησίας των αστυνομικών πρέπει και αυτά σε αυτό το πλαίσιο να τα δούμε. Συμφωνώ πως δεν τιμωρούνται, από την άλλη δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως κανένας δολοφόνος στην Ελλάδα τελικά δεν τιμωρείται αρκετά. Θα έπρεπε να απαιτήσουμε αυστηρότερες ποινές που να εκτίονται για όλους.