Isis, τα παρουσιάζεις πολύ άσπρο-μαύρο.
Γιατί στην πράξη βλέπουμε πως τα “μικρά, εναλλακτικά κόμματα” μέσα από το ίντερνετ και τους μηχανισμούς εναλλακτικής ενημέρωσης που τους επιτρέπεουν σήμερα να ακούγονται πολύ περισσότερο από παλιότερα, μπορούν να κάνουν τις απόψεις τους γνωστές. Όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά σε τμήματα που σίγουρα τους ενδιαφέρουν (νέοι, φοιτητές) και απόδειξη για αυτό είναι το πόσοι είστε εδώ που ενημερώνεστε από τέτοιες πηγές και υποστηρίζετε τέτοιους χώρους. Στα πανεπιστήμια επίσης η παρουσία τους είναι δυσανάλογα σημαντική σε σχέση με την απήχηση τους στο σύνολο της κοινωνίας.
Θεωρώ πως αν αυτοί οι πολιτικοί χώροι δεν μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή την απήχηση που έχουν σήμερα σε 20ρηδες και να την μεταφράσουν και εκλογικά στο μέλλον αυτό θα έχει περισσότερο με το αν οι ίδιοι παύουν να πείθουν κόσμο από μία ηλικία και πάνω και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τους απασχολήσει.
Α, και προσωπικά γνωρίζω παραδείγματα τοπικών καταστημάτων που όχι μόνο επιβιώνουν δίπλα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά σε τοπικό επίπεδο τους έχουν αλλάξει και τα φώτα. Απλά δεν πάνε να τους ανταγωνιστούν παίζοντας σαν “Βασιλόπουλοι”, προσφέρουν αυτά που ο κάθε “Βασιλόπουλος” δεν μπορεί. Τεσπα, δεν θέλω με το τελευταίο να ξεφύγουμε από το θέμα, απλά λέω πως και το παράδειγμα σου δεν είναι απόλυτο.
Βασικά εγώ πιστεύω ότι το να λέει κανείς ότι έχουμε δημοκρατία είναι επικίνδυνο. Γιατί μας κάνει να ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας. Επειδή δλδ υπάρχουν 15 εφημερίδες, 40 webzine και 20 κόμματα για να ψηφίσω έχουμε δημοκρατία? Εγώ μπορώ να γράφω και να λέω ότι θέλω χωρίς κόστος γιατί δεν επηρρεάζω κάτι,δεν είμαι σημαντικός,στο φόρουμ του ρόκιν τα γράφω…Την κούνεβα όμως που πήγε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της πηγαίνοντας κόντρα στο Πασόκ και στην ΟΙΚΟΜΕΤ ποια δημοκρατία την προστάτεψε?
Δημοκρατία είναι να μιλάει μέσα από τα κανάλια η αστυνομία? Δημοκρατία είναι να κυβερνά τη χώρα ο Παπανδρέου ο 3ος ,που αντικατέστησε τον Κωστάκη τον 2ο? Δημοκρατία είναι να μπαίνεις στη φυλακή επειδή κατεβαίνεις σε πορείες( βλ. περίπτωση μάριου Ζ.) ή στην καλύτερη να τρως ληγμένα χημικά έτσι για τη φάση?? Δημοκρατία είναι να έχουμε δεκάδες οικονομικά σκάνδαλα στη χώρα αλλά κανείς να μην τιμωρείται? Το να αποφασίζεις για τα πολιτικά πράγματα σαν πολίτης μία φορά κάθε 4 χρόνια είναι δημοκρατία?
Τα κουπεπέ που κάνουν τα κίτρινα ανθρωπάκια σου όταν αναφέρεται κάποιος στο δικαίωμα της ψήφου, αναρωτιέμαι αν θα τα έκανες εσύ στους ανθρώπους που ψήφιζαν στις νοθευμένες εκλογές επί δικτατορίας, λερώνοντας τα παντελόνια τους μην τυχόν κατά λάθος δημιουργηθεί η υποψία ότι δεν ψήφισαν αυτό που «έπρεπε».
Αν η γνώμη σου ανήκει στη μειοψηφία, δεν φταίει η δημοκρατία για αυτό, φταις εσύ που δεν πείθεις. Θα πρότεινα σε όποιον έχει αμφιβολίες για το αν ζούμε σε δημοκρατία, να γραφτεί δυο μήνες στη Διεθνή Αμνηστία να δει μια παλέτα από μη-δημοκρατίες, για να έχει υπόψη του τι συμβαίνει στον κόσμο.
Προφανώς δεν λέω ότι ζούμε σε έναν δημοκρατικό παράδεισο, προφανώς δεν λέω ότι δεν παρατηρούνται ντροπιαστικά φαινόμενα στην Ελλάδα, αλλά το να μειώνει κάποιος τη σημασία της ψήφου είναι από μόνο του αρρωστημένο.
Όλα αυτά τα παραδείγματα που αναφέρεις ανήκουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και στην κατηγορία που (πάλι υποτίθεται) ότι ανήκει μάλλον είναι στον πάτο. Θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν έχουν δικαίωμα να μας εκτελούν στις συγκεντρώσεις αλλά απλά να μας σαπίζουν στο ξύλο και κάθε 4 χρόνια έχουμε μια μικροελπίδα ότι ο επόμενος μπορεί να είναι κάπως λιγότερο κακός από τον προηγούμενο?
Εγώ που δεν την μειώνω απλά αλλά την θεωρώ και απόδειξη μη δημοκρατίας (γιατί σε μια πραγματική δημοκρατία δεν εκλεγονται ελίτ που κυβερνουν τους υπόλοιπους, υπάρχει άμεση συμμετοχή από όλους) είμαι για το ψυχιατρείο δηλαδή;
το κάθε πολιτικό κόμμα να υπόσχεται ό,τι θέλει χωρίς κανέναν μετέπειτα έλεγχο για το αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του ή όχι (βλ. π.χ. τωρινή κραυγαλέα περίπτωση ΠΑΣΟΚ)
να είσαι υπουργός και να είσαι υπεράνω του νόμου(ενδεικτικά…παραλάβαμε και χρυσοπληρώσαμε το 2004 ένα σύστημα ασφάλειας το οποιο ΔΕΝ δούλευε και κανείς δεν είναι υπεύθυνος για αυτό)
50 οικογένειες να έχουν το χρήμα
να μπαίνεις φυλακή με φτιαχτά κατηγορητήρια ( περίπτωση μάριου ζ και τόσων άλλων) αν τολμήσεις να διαδηλώνεις και σε πιάσουνε
αν διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου στην εργασία σου να στοχοποιείσαι ή να τρως βιτριόλι στη μάπα( κούνεβα) και καμία επιθεωρηση εργασίας να μην παρεμβαίνει
να λαδώνεις δημόσιους υπαλλήλους για να κάνεις τη δουλειά σου( είτε αυτό σημαίνει λάδωμα στην εφορία, στο γιατρό,στο δικαστικό,στα τελωνεία κλπ)
Αφού λοιπόν επιτρέπονται οι συνευρέσεις σε ομάδες πάνω από 3 άτομα και αφού εμένα με αφήνουν να ποστάρω στο ρόκιν έχουμε δημοκρατία. Οκ . Ζήτω η δημοκρατία μας , να την χαιρόμαστε.
«Μικροελπίδα» θα είχαμε αν δεν πέρναγε από το χέρι του λαού, αν είχαμε δικτάτορα ή απόλυτο μονάρχη. Τώρα, αν σε απογοητεύει η επιλογή της πλειοψηφίας, βρες τρόπο να την πείσεις.
Πώς θα βελτιωνόταν η κατάσταση στα μάτια σου; Θεωρείς ότι μπορούμε με κάποια μορφή άμεσης δημοκρατίας να φτιάξουμε προϋπολογισμό του κράτους ή να ψηφίσουμε περίπλοκους νόμος; Και αν ναι, τι κόστος θα είχε αυτό και σε πόσο χρονικό διάστημα θα ψηφίζαμε αυτά που είναι αναγκαίο να ψηφιστούν;
Όχι. Αντιθέτως, είπα η μειοψηφία να πείσει την πλειοψηφία, ώστε με τη σειρά της να γίνει πλειοψηφία (γιατί σίγουρα οποιαδήποτε δικτατορία της μειοψηφίας δεν την εγκρίνει παρά μόνο η αντίστοιχη μειοψηφία).
Από τη μία δεν απαντάς στην ερώτηση και από την άλλη πιάνεσαι από μια λέξη άνευ ουσίας στο επιχείρημά μου. Όχι προϋπολογισμό του κράτους λοιπόν, αλλά προϋπολογισμό των δημοσίων εξόδων.
Πάντως, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μιλάμε «στον αέρα» και να εικάζω εγώ τι εννοείς. Αν θέλεις, μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι η αντιπρόταση και πώς θα πραματοποιηθεί.
Mάνσον γιατί εμμένεις στο “αμεση” δημοκρατία αφού αν δεν κάνω λάθος δεν πιστεύεις στη δημοκρατία γενικότερα…
Δηλαδή σε ένα σύστημα σαν της Ελβετίας που θα ψήφιζες για πολλά περισσότερα από αυτά που σε αφορούν θα ήσουν ικανοποιημένος; Δεν νομίζω πως αυτό είναι που ζητάς αλλά “εναλλακτικές” που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο.
Το πιο αστείο από τα πάντα γύρω μου είναι το πόσο βολεμένοι είναι ή νομίζουν ότι είναι κάποιοι. Επίσης, το ολόκληρο σκεπτικό που αναπτύσσουν και βαφτίζουν ιδεολογία για να μην έχουν τύψεις.
E, γι΄αυτό βαριέμαι να ανοίγω διαλόγους. Γιατί οι δυο πλευρές ξεκινάνε από εντελώς διαφορετική βάση και μετά πρέπει να γραφω εκθέσεις για να απαντάω (θα μου πεις γιατί ανοίγεις διαλόγους τότε, ε, με τρώει ο κώλος μου). Μule πάντως πίστευω στην δημοκρατία. Στην απόλυτη δημοκρατία μάλιστα. Αλλά έχουμε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει αυτό.