Λοιπόν, ξεκινώ να γράφω και επειδή ξέρω ότι θα μου βγει μεγάλο, ας με συγχωρέσουν όσοι έχουν ποστάρει κάτι που δεν έχω δει.
Καταρχάς μία παρατήρηση, πολλοί εδώ μέσα είχατε πει ότι σε έναν πόλεμο δε θα πυροβολούσατε τον εχθρό γιατί δε σας έχει κάνει τίποτα. Κι όμως εδώ μέσα (όπως τόνισε και ο Cozy) οι ίδιοι κάνετε παρόμοιες γενικεύσεις για τους αστυνομικούς, υποστηρίζετε τη τυφλή βία κατά των αστυνομικών (μολότοφ) και προτάθηκε μέχρι και η κατάργηση της αστυνομίας. Εμένα μου φαίνεται παράδοξο και σας το δηλώνω…
Αυτό που έγινε με τους αστυνομικούς που δέρνουν, δεν είναι κάτι που έγινε μία φορά και τέρμα. Είναι κάτι που γίνεται από πολλούς αστυνομικούς και δυστυχώς πολύ συχνά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να γίνεται. Το ότι έχουν μία x εξουσία πάνω σε απλούς πολίτες τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο πέος και κάνουν αυτά τα αίσχη. Για κάθε ηλίθιο μπάτσο όμως, υπάρχουν και κάμποσοι φυσιολογικοί και σωστοί αστυνομικοί που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να ζήσουν την οικογένεια τους.
Η κατάργηση της αστυνομίας (που προτάθηκε), μόνο σε χάος μπορεί να οδηγήσει στα δικά μου μάτια. Το πονάει δόντι, βγάλει δόντι δεν είναι λύση. Η αστυνομία δε λειτουργεί όπως θα θέλαμε για πλήθος λόγων (και ευθυνόμαστε και εμείς οι πολίτες) και αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε τρόπους λύσης τους. Όχι να καθόμαστε εδώ και να ετοιμάζουμε την κρεμάλα για όλους τους αστυνομικούς λες και έτσι θα διορθωθεί το πρόβλημα.
Οι αστυνομικοί που καταλήγουν στην υπέρμετρη βία δίχως λόγο, πρέπει να απομονωθούν και να φύγουν από τα σώματα ασφαλείας. Σε αυτό είμαι κάθετος. Καταλαβαίνω ότι ως άνθρωποι και αυτοί μερικές φορές εν βρασμώ ψυχής ξεφεύγουν από τα όρια, αλλά δεν ξεχνώ ότι είναι επίσης και μία μερίδα ανθρώπων που η κοινωνία μας τους έχει επιτρέψει την κατοχή όπλων. Αν δεν είναι ικανοί να συγκρατούν τα νεύρα τους, δεν είναι και άξιοι εμπιστοσύνης για οπλοκατοχή. Το παράδειγμα του ChrisP είναι ενδεικτικό.
Τόσα χρόνια, χάρη στη λογική που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία (και μέσα σε αυτό το φόρουμ) οι περισσότεροι ξεφεύγουν γιατί είναι “δικά μας παιδιά” και δεν τιμωρούνται. Για αυτό το γεγονός υπεύθυνες είναι οι εκάστοτε ηγεσίες της αστυνομίας που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τέτοια συμβάντα (και επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ.) και εννοείται η ελληνική κοινωνία που πιστεύει σε αυτό το δόγμα. Ειδικά στην περίπτωση Βύρωνας Πολύδωρας, το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν (ανεξάρτητα από το ότι διαφωνούσα 100% με τις καταλήψεις, δεν είμαι τυφλός και είχα φίλους μέσα στις πορείες που “έτρωγαν” στη μάπα τα χημικά) δείχνει όχι μία ανικανότητα να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και όξυνση του προβλήματος που δεν τιμά τη δουλειά που γίνεται στο υπουργείο δημόσιας ασφάλειας. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που συμβάλλουν στην κακή δημόσια εικόνα της αστυνομίας, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω.
Μήπως όμως αυτά για τα οποία μπορούμε να κατακρίνουμε την αστυνομία σταματούν κάπου εδώ? Μήπως είμαστε άδικοι μαζί τους? Led, βρες μου έναν οικογενειάρχη άνθρωπο που θα τρέξει να αντιμετωπίσει αμέσως το ληστή του από πάνω διαμερίσματος όπως είπες, δίχως φόβο μην έχει όπλο ο ληστής. Ελάχιστους θα βρεις και στο 99% από αυτούς ο οργανισμός τους θα παράγει τόση αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή που το ληστή με το όπλο (έστω και λοστός) θα τον σαπίσουν στο ξύλο στην πρώτη κίνηση που θα κάνει. Είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι όπως βλέπεις… Στο Σύνταγμα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα όλων των πολιτών (ανθρώπων στην περίπτωση του Ελληνικού Συντάγματος που είναι προφανώς ευρύτερος όρος) και από τους αστυνομικούς ζητούμε να τη ρισκάρουν.
Η αστυνομία είναι άλλο ένα παρεξηγημένο από την αριστερά (κυρίως) κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που σε οτιδήποτε κάνει βρίσκεται υπόλογο. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι ως επί το πλείστον που θέλουν να βγάλουν με ησυχία τα ως προς το ζην. Τους δίνουν εντολή να γράψουν όσους δε φοράνε κράνος τους κατηγορούμε για φραγκοφονιάδες, σκοτώνεται συγγενής μας με μοτοσυκλέτα γιατί δε φόραγε κράνος, φταίει η αστυνομία και το κράτος που τον άφησαν δίχως κράνος. Ρισκάρουν τη ζωή τους κυνηγώντας έναν άγνωστο που οπλοφορεί ή αντιστέκεται, αν τις φάει είναι άχρηστος και πρέπει να απολυθεί γιατί του ξέφυγε ο εγκληματίας, αν τις ρίξει είναι βίαιος. Και υπάρχουν άπειρα ακόμα παραδείγματα. Στην Ελλάδα έχουμε μία από τις πιο soft αστυνομίες του ανεπτυγμένου κόσμου και αντί να το εκτιμούμε ψάχνουμε δικαιολογία για να τη μειώσουμε.
Εμένα μου αρέσει που φοβάται ο Έλληνας αστυνόμος να πιάσει τον κλέφτη του από πάνω διαμερίσματος. Οδηγεί αυτό σε λιγότερη βία. Και μεταξύ μας, από το να σκοτωθεί ένας από τους 2, ας κλέψει ο άλλος ένα βίντεο!
Αυτό που έκανε ο αστυνόμος στο βίντεο είναι κατακριτέο και πρέπει να σταματήσει να γίνεται. Ας μη φτάνουμε όμως στο άλλο άκρο και να απαξιώνουμε ΟΛΗ την αστυνομία. Και δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί φασίστες, ούτε τσιράκια της κυβέρνησης, ούτε ρατσιστές ούτε ότι άλλο τους κατηγορεί η πλειοψηφία της αριστεράς. Και στο κάτω κάτω της γραφής, αν ο αστυνόμος είναι ρατσιστής, εμένα όσο και να με ενοχλεί, δε με νοιάζει. Αρκεί να μη φαίνεται στη δουλειά του και να μην πηγαίνει ενάντια στο νόμο. Δε τον χρηματοδοτώ ως Έλληνας πολίτης για να έχει τις ίδιες απόψεις με εμένα, αλλά για να επιβάλλει τη τάξη…