Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

Ταπεινή γενική παρατήρηση 1: Έστω κι αν κάποιοι δεν εμπιστεύονται την Ελληνική Δικαιοσύνη, έστω κι αν αυτή έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να κάνει λάθη, για κανέναν λόγο και ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο όχλος μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Η αθωότητα ή ενοχή του οποιουδήποτε δεν είναι δυνατόν να κριθεί από τους αριθμούς των διαδηλωτών, τα ρεπορτάζ του Αμπρακατάμπρα και τις μοβόρικες διαδικτυακές μακρυκοντολογίες. Δεν πιστεύω ότι ο αστυνομικός μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά αυτή είναι γνώμη μου και μόνο.

Ταπεινή γενική παρατήρηση 2: Η δημοκρατία αποδυναμώνεται όταν δεν πιστεύουμε σε αυτή και όταν εμείς οι ίδιοι την πολεμάμε.

Η ερώτησή μου είναι το ίδιο «υπεραπλουστευτική» όσο η παρατήρηση Ρούντολφ, η οποία, θυμίζω, έλεγε (περίπου) ότι δεν θα μπορούσε κανείς να είναι ψύχραιμος αν του σκοτώνανε τον πατέρα. Η έκφραση «ηθελημένα παραπλανητική» με προσβάλλει ευθέως και λυπάμαι που τη γράφεις.

Αν στη ρητορική ερώτηση απαντούσατε «όχι», απλά αποδεικνύω ότι βγάζοντας το μάτι του διπλανού μας (για να μην πω το δικό μας), δεν «εκδικούμαστε» το θάνατο ενός παιδιού.

Σε τέτοια κοινωνία πρέπει να αποσκοπούμε και με τέτοιο γνώμονα πρέπει να δρούμε. Ειδεμή, θα μπορούσες να δικαιολογήσεις τις χούντες και τα patriot acts.

Παντως την κυβερνηση δεν τη βλεπω να αντεχει εξαμηνο. Ευτυχως δηλαδη.
Ας ελπισουμε να σηματοδοτειται μια αλλαγη προς το καλυτερο μεσα απο αυτην την κατασταση.

Ξεκίνησα να γράφω ένα κατεβατό περί Δικαιοσύνης αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα γιατί ξεφεύγουμε από την ουσία της συζητησης. Απλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για απονομή Δικαιοσύνης ούτε κανείς ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Αν ήταν έτσι θα πήγαιναν να λυντσάρουν τον θύτη και θα τέλειωνε το θέμα. Είναι έκρηξη συσσωρευμένης αγανάκτησης και αποδοκιμασίας απέναντι σε εξουσίες που επί χρόνια δρουν ανεξέλεγκτα, ατιμώρητα και σε βάρος μας.

Η απάντηση “όχι” δεν αποδίδει τίποτα παραπάνω από αυτό που όλοι λέμε εδώ και σελίδες επί σελίδων. Ούτε κανείς υποστήριξε ότι “βγάζοντας το μάτι του διπλανού μας «εκδικούμαστε» το θάνατο ενός παιδιού”. Το θέμα δεν είναι όμως αυτό, είναι ότι δεν μπορεί επί χρόνια να ποδοπατάς ένα κοινωνικό σύνολο και μετά να καταδικάζεις την (έστω αλόγιστη) αντίδρασή του. Να μην ξανααναφέρω το παράδειγμα με το μπαλόνι που έγραψα πριν από πολλές σελίδες.

Τέλος, οι καταστροφές έγιναν με συγκεκριμένους στόχους που συμβολίζουν στο μυαλό κάποιων, δικαίως ή αδίκως μπορούμε να το συζητήσουμε, κάποια πράγματα. Το γεγονός ότι εσύ επιλέγεις να φέρεις σαν παράδειγμα το σπίτι σου μου φαίνεται ηθελημένο επειδή εξυπηρετεί το επιχείρημά σου. Ανταποκρίνεται όμως σε πολύ μικρό ποσοστό της πραγματικότητας και μάλιστα, ας μου επιτρέψεις, αμφισβητούμενης - προβοκατόρικης - προέλευσης. Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλλω, λυπάμαι αν το έκανα.

1. Κι αν δε την καταδικάσεις, τι την κάνεις? Αδιαφορείς? Επικροτείς? Περιμένεις να περάσει? Παραβλέπεις? Την απορρίπτεις από μέσα σου?

Καταδικάζοντας την, κανένας μας δεν επικροτεί τη χρόνια πίεση. Απλά λέει κακό το ένα, κακό όμως και το άλλο… Και αυτό με το μπαλόνι δε με βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνο. Δε μπορείς όλα να τα βάζεις ως ελαφρυντικά. Ο δικηγόρος του αστυνομικού, μπορεί να βρει άπειρα πράγματα και να υπερασπιστεί πως του φούσκωσαν το μπαλόνι και εξεράγη. Δε μπορείς όμως παρά να καταδικάσεις το μπαλόνι που έσκασε.

Είμαι βέβαιος πως πάλι όλοι το ίδιο λέμε…

Έχεις μιλήσει με πολλούς? Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία λέει αυτό ακριβώς. Ότι πάει για εκδίκηση. Ότι έχει θλιβεί απίστευτα πολύ από το θάνατο ενός παιδιού και θα αποδώσει δικαιοσύνη. Βασικά ποια συντριπτική πλειοψηφία. Όλοι.

btw, όλως περιέργως τα λένε πολύ καλά στο ράδιο αρβύλα αυτήν τη στιγμή. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιους εξυπηρετούν αυτά τα επεισόδια? Δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς γιατί -αν και μπορεί το κράτος- δεν τα σταματάει?

Βρίσκεις τις αιτίες. Δεν τίθεται θέμα ελαφρυντικών. Χτυπάς το χέρι που πιέζει και όχι το ίδιο το μπαλόνι. Όσο για τον δικηγόρο του αστυνομικού, ας εξηγήσει με ποιο τρόπο “εκπαιδεύονται” στην Αστυνομία και τι ψυχολογική βία τους ασκείται, ας “δικαστεί” η Αστυνομία συνολικά ως θεσμός και τι αυτή εξυπηρετεί και εγώ μαζί του. Επειδή όμως δε θα το κάνει, επειδή κάτι μου λέει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνει πιστός υπηρέτης του συστήματος, ας έχει τη μοίρα που του αρμόζει.

Έχω μιλήσει, έχω διαβάσει και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο για να μου φαίνεται πρωτόγνωρο. Επιμένω ότι είναι η αφορμή και ότι όλοι δίπλα στο θάνατο του παιδιού βάζουν και άλλα συνθήματα/απαιτήσεις/παράπονα/θυμό. Ακόμα κι αν το κάνουν ασυναίσθητα. Μιλάνε για την αστυνομία συνολικά, για τις τράπεζες, για την κυβέρνηση, για το κράτος… Ας μας πει κάποιος όταν γυρίσει από την πορεία τι συνθήματα θα ειπωθούν και θα καταλάβουμε.

Όσο για το δεύτερο σκέλος μίλησα και για προβοκάτσιες, ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο. Όσοι έχουν βρεθεί σε πορεία έστω και μία φορά θα ξέρουν τουλάχιστον ένα περιστατικό να διηγηθούν.

Γι’ αυτό ακριβώς με εκνευρίζουν απίστευτα όσοι πέρνουν τη βραχνιασμένη φωνή στα μικρόφωνα να μας πουν τη θλίψη τους για το χαμό του παιδιού.

Παρομοίως με αηδιάζουν οι πολιτικάντιδες που δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Βγήκε ο άλλος κοτζάμ υπουργός να πει οτι ο αστυνομικός είχε διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ:!:

Πόση ηλιθιότητα στον κόσμο τελικά.

Άσε, έχουν ειπωθεί κωμικοτραγικά πράγματα από όλους. Όταν διάβασα τη δήλωση βουλευτή για να αποχωρήσει η αστυνομία από τα Εξάρχεια, που δε τη χρειάζονται, σταμάτησα να ασχολούμαι πολύ απλά με το τι λένε οι πολιτικοί μας… Πλέον καταντά Οδύσσεια να εντοπίσεις έστω και πέντε αξιοπρπεπείς πολιτικούς με ελπίδα να γίνουν βουλευτές μέσα στην ίδια παράταξη, για να τους δώσεις τη ψήφο σου…

Θα συμφωνήσω μόνο εν μέρει. Γιατί αν δούμε το συγκεκριμένο περιστατικό σα μεμονωμένη περίπτωση και όχι σε ένα γενικότερο πλαίσο δράσης της αστυνομίας, φοβάμαι ότι χάνουμε το δάσος. Καλώς για εμένα προτάσσεται η ολοκληρωμένη εικόνα.

Ε ναι ρε, τι να την κάνεις εκεί την αστυνομία. Περπατάς στους δρόμους και αισθάνεσαι την ασφάλεια στον αέρα. Κανείς δεν προκειται να σε πειράξει. #-o

Την έχουμε πάρει μονότερμα τη συζήτηση κι επειδή ήρθε η ώρα να φύγω και από τη δουλειά μου, ένα τελευταιό, ελπίζω, ποστ. Περισσότερη ασφάλεια αισθάνομαι στα Εξάρχεια δίπλα στα 'ζάκια που το πολύ πολύ να σου ζητήσουν κανά ευρώ, παρά δίπλα στους αστυνομικούς. Πόσο μάλλον μετά από τα προχθεσινά…

Να αυτό εδώ δεν έχω καταλάβει.

Δλδ εγώ που έχω περάσει τόσες φορές δίπλα από μπάτσους στα εξάρχεια κινδύνευε η ζωή μου και δεν το ήξερα?

Μπας και είχες καλό νταβατζή και ένιωθες ασφάλεια? :stuck_out_tongue:

Καλά κάνεις εσύ πλάκα τώρα αλλά μπορώ από τώρα να φανταστώ τις απαντήσεις στο θρεντ μετά απ’ αυτά τα ποστ.

Α και να πω ότι η ερώτησή μου είναι με κάθε ειλικρίνεια.

Δήλωση Α. Παπανδρέου

“Στα χείλη κάθε νέου, κάθε οικογενειάρχη και κάθε πολίτη που θέλει να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο υπάρχει μόνο μία φράση: Φτάνει πια με αυτή την κυβέρνηση που αρνείται παντού να αναλάβει τις ευθύνες της. Που ασχολείται με τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα αλλα δεν προστατεύει τις περιουσίες και τους πολίτες. Που δεν καταλαβάνινει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου” σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

“Φτάνει πια με μια κυβέρνηση που ανέχεται την κάθε εξουσία να αυθαιρετεί πλήττοντας τα συμφέροντα των πολιτών. Είναι η ώρα μιας άλλης αντίληψης διακυβέρνησης. Μιας άλλης πρακτικής. μίας νέας νοοτροπίας” κατέληξε.

Παρατήρηση δική μου:

"εδώ ο κόσμος καίγεται (μέχρι εδώ κυριολεκτικά) και το …νινί χτενίζεται! (αν και δεν έχει μαλλιά:p)

Αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι κατι θα βγει απ’όλα αυτά…

Για να μαι ειλικρινής και γω ένιωθα ανέκαθεν μεγαλύτερη ασφάλεια στα Εξάρχεια, παρά όποτε πέρναγα δίπλα απο μπάτσους, που με κοιτάγαν με μισό μάτι… Αυτή τη στιγμή γράφω απο τη σχολή μου, που είναι δίπλα σε αστυνομικό τμήμα, και όλος ο δρόμος είναι περικυκλωμένος απο αστυνομικούς. Ακούω απο τα ανοιχτά παράθυρα τις ομιλίες τους, τους βλέπω να έχουν στηθεί με τα αλεξίσφαιρα και τα όπλα τους, έτοιμοι για μάχη… Δεν αισθάνομαι ασφαλής, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Σκέφτομαι πόσο βολική πέφτει η όλη κατάσταση με τα επεισόδια και τους ταραξίες για μια μεγάλη μερίδα πολιτικών, που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση - ΑΝ δεν την υποκινούν κιόλας. Πραγματικά με θλίβει. Μακάρι ο κόσμος να διατηρήσει την ορθή του κρίση και να μην εμπιστεύεται κανέναν απο όλους όσους τρίβουν τώρα με ικανοποίηση τα χέρια τους…

Το περιεργο ειναι οτι το Σαββατο περνουσα απ’τα Εξαρχεια και ειχα ακριβως αυτη την συζητηση περι παρουσιας των αστυνομικων στα Εξαρχεια, ασφαλειας που νιωθεις στην περιοχη κ.λ.π.:-s

Πολυ σωστα μιλησε ο Κανακης, οσοι ειδαν.
Επισης πολυ σωστα μιλησε και μπατσος στο Σταρ, που εξηγουσε πως ειναι η αισθηση του να εχεις οπλο κι εξουσια απεναντι στους πολιτες και ποση εκπαιδευση και ψυχολογικη ισορροπια χρειαζεται για να εχεις σωστη κριση των καταστασεων, του κινδυνου, του ποτε απαιτειται να τραβηξεις οπλο για εκφοβισμο, να μην εισαι οξυθυμος ακομα κι αν σου βρισουν οτι εχεις και δεν εχεις, να μην την “ψωνισεις” κοινως. Και εκει εντοπιζεται το προβλημα. Ο τυπος για μενα δεν ειναι καν τοσο ενοχος οσο αυτοι που του δωσαν οπλο.

Τελος, τον θανατο του παιδιου και τις καταστροφες των καταστηματων/αυτοκινητων πιστευω οτι θα πρεπε να τα αντιμετωπιζουμε και να τα κρινουμε σαφως και τα δυο αλλα ειναι 2 εντελως διαφορετικα πραγματα…

βληδιν, μιλάμε για τον γνωστό ανδρέα παπανδρέου?

Ακριβώς. Δε σχετίζονται πουθενά και με τίποτα δε θα έπρεπε το ένα να λειτουργεί σαν αίτιο για το άλλο.

dude είχα την ίδια απορία με σένα:p