Villagers of Ioannina City - Age of Aquarius (2019)

Μουσική παίζουν τα παιδιά, τι να ανοιχτούν. Πριν βγάλουν τον πρώτο δίσκο, δεν είχαν να ανοιχτούν κάπου, απλά έβγαλαν αυτό που ήθελαν. Ακόμα και να είπαν “ωπ στονερ η φάση είναι, βάλε λίγο Τουλ και λίγα δημοτικά και θα γαμησουμε”, ε μπράβο τους τότε γιατί το πέτυχαν 100%. Ακόμα και αυτή η κίνηση είναι για πενεμα, οχι για θαψιμο.

1 Like

Αυτό εντωμεταξύ με την αρνητική κριτική για τα μηνύματα με ξεπερνάει. Μείνανε κάποιοι στο αισθητικό κομμάτι των μηνυμάτων, αντί να κατεβάσουν καντήλια για την πραγματικότητα που γέννησε αυτά τα γαμημένα μηνύματα, που σου γυρνάει το μυαλό όταν τα διαβάζεις δλδ. Φτηνό τρικ? Στα παπάρια μας. Αν είμαστε τόσο απολιτικά αποχαυνωμένοι, που μας τρομάζει ο αγγελιοφόρος και όχι αυτός που έγραψε το μήνυμα, μας αξίζουν πιθανόν όλα αυτά που συμβαίνουν.

Sevek, μπράβο τους για την εμπορική επιτυχία, δεν αντιλέγω. Δεν το έγραψα αυτό μόνο για τους Βικ. Γενικά το λέω, γιατί πολλές φορές κάποια ανοίγματα γίνονται στοχευμένα, χωρίς αυτό να είναι κατ ανάγκη κακό, όταν δεν κάνεις καλλιτεχνικές εκπτώσεις.Το εμπορικό κομμάτι, το μαρκετίστικο, είναι βέβαια μια εντελώς άλλη ιστορία από το κομμάτι “σύνθεση-ανάπτυξη ιδέων-ροή κομματιού-στίχοι-ενορχήστρωση” κτλ. Τα παιδιά φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν πορεία συνθετικά, αισθητικά, στιχουργικά και να επενδύσουν σε ένα άλλο πιο “σταθερό” αγοραστικό κοινό. Πολύ σωστά έπραξαν κατά τη γνώμη μου. Όταν θα σκάσει το όλο hype με το genre, είναι καλύτερο να απευθύνεσαι στον μέσο metalhead/rocker/καιγωδενξερωτιάλλο παρά στον μέσο ναμαγαπά. Λογικά θα τους βγει, αλλά αυτό θα φανεί αφού καταλαγιάσει το hype του δίσκου και αρχίσουν να προετοιμάζονται για τον συνήθως κρισιμότατο για μια μπάντα τρίτο δίσκο.

3 Likes

Δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτώ όταν ακούσω μια μπάντα. Εκτός αν έχει κάτι σαφές εμπορικό , όπως πχ οι Ghost που έκανε μπαμ από την αρχή με τις μάσκες και τα λοιπά. Μπορεί να το δω λίγο σκεπτικά στην αρχή, αλλά δεν πρόκειται να πάω εξ αρχής με αρνητική προδιάθεση, εκτός αν είναι εμφανή παπάρια. Και ο Μανσον χρησιμοποιήσε το image προς όφελος του, αλλά ο άνθρωπος είχε και έχει (λιγότερο επιτυχημένα πλέον βέβαια) ένα μουσικό όραμα και προσεφερε στην μουσική.

Οι βικ από την άλλη, είναι σαφές ότι περιορίζονται (-νταν) στο ελληνικό κοινό, λόγω στίχων περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εμπορικά να το σκέφτηκαν (που προσωπικά αμφιβάλλω, αλλά δεν το στηρίζω πουθενά αυτό), καλά έκαναν, γιατί τουλάχιστον έβγαλαν κάτι το οποίο ήθελε κόπο και ασχολία. Αν ήταν “επαγγελματικό χτύπημα” ή αυθόρμητο δεν με αφορά (αν προτιμώ σίγουρα να είναι αυθόρμητο) αν το τελικό αποτέλεσμα έχει κάτι.
Φαντάσου και να άκουγα και βικ κιολας τι θα ελεγα.

Λες να τον εσφαξε επειδη ηταν Πακιστανος;

2 Likes

Εσύ που ξέρεις ότι δεν έχουν δώσει αρωγή δηλαδή;
Οι VIC δεν βγάζουν τώρα “αναρχίλα” για να γίνουν αρεστοί στο “αριστερόστροφο” κοινό. Από την αρχή της πορείας τους περνανε μηνύματα στις συναυλίες τους. Αλλο αν τώρα λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού έγινε θέμα στα σαιτ το σκηνικό.
Επισης αν ήθελαν μόνο να “πουλήσουν” θα κοίταζαν να κρατάνε ουδέτερη στάση όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων σχηματων.
Οποιος δε γουστάρει, μπορεί κάλλιστα να ακούσει τους no politica Mgla με τον φασίστα τραγουδιστή και να βαυκαλιζεται ότι “άλλο η μουσική άλλο οι απόψεις”

3 Likes

Οι Βικ μια ζωη σε τετοιο κοινο/φεστιβαλ/Καταληψεις παιζανε δεν ξυπνησαν τωρα ξαφνικα και πολλα μπραβο τους φυσικα, οι απολιτικ που καταδικαζουν την βια απ’οπου και αν προερχεται και ενοχλουνται ας ακουσουν καμια αλλη μπαντα, δεν τρεχει τιποτα τοσες υπαρχουν.

Καλα τα “για την Μαρφιν δεν λετε τιποτα” μην τα πιασω καλυτερα…

7 Likes

Το album μού αρέσει πάρα πολύ. Αποτελεί, κατά την άποψή μου, ένα βήμα εμπρός για το συγκρότημα, γεγονός που μπορεί να “ξενίσει” αρκετούς από τους “μπήκα για τη φάση” ακολούθους (ευτυχώς). Εγώ ακούω αρκετό post, λιγότερο stoner και blues, ολίγο rock ‘n’ roll και αρκετή σύγχρονη “μινόρε” ατμόσφαιρα. Aναμενόμενα, τα folk στοιχεία “κολλάνε” καλά. Όπως έγραψα και σε άλλο topic, το album ηχεί στα αυτιά μου εντελώς “ταξιδιάρικο”, κατάλληλο για “αποδράσεις” κάθε τύπου. Κατ’ εμέ, ξεχωρίζουν “Dance of Night” και “Cosmic Soul”, ενώ δεν με ενοχλεί κάτι στα φωνητικά. Συνεπώς, επειδή έγινε σχετική συζήτηση και γι’ αυτό, παραβλέποντας τις υπερβολές και τους “λυρισμούς” του Hammer, εγώ θεωρώ ότι δικαίως βρίσκονται στο εξώφυλλό του, γιατί το album ξεχωρίζει άνετα, ιδιαίτερα δε σε έναν μήνα που έχει γίνει ο πανικός ο ίδιος από κυκλοφορίες.

Αναφορικά με τα “μηνύματα” στη συναυλία τους, λαμβάνοντας επιπροσθέτως υπ’ όψιν και τη συζήτηση που έγινε για τους Mgła, θεωρώ ότι οι περισσότεροι εξ ημών ξεκινήσαμε να ακούμε μουσική με τα αυτιά μας και όχι περιμένοντας να ταυτίσουμε τις πολιτικοκοινωνικές μας τοποθετήσεις με στίχους ή μηνύματα συγκροτημάτων. Πρωτίστως, μας ικανοποίησε αισθητικά ο ήχος, ο οποίος -κακά τα ψέμματα- “σηκώνει” την τρίχα περισσότερο από οποιονδήποτε στίχο στον οποίο βρίσκουμε αναφορές. Αν ακούγαμε μουσική περισσότερο για το μήνυμα, τότε δεν θα “προσκυνούσαμε” Priest ή Helloween (ενδεικτικά, αλλά όχι τυχαία παραδείγματα), αλλά μάλλον θα ήμασταν οπαδοί άλλου είδους. Όπως ξαναέγραψα, υφίσταται ένα φιλο-metal κοινό (έστω ντεμέκ, για να μη στεναχωρώ και τον Ακέφαλο Καβαλάρη) εντός της τομής Θ. Παπακωνσταντίνου, Ζαμάνη, Χαρούλη κ.λπ. από τη μία και PοΖ, 1000Mods, Nightstalker, VoIC κ.λπ. από την άλλη. Αυτό δεν αγνοείται ούτε από τον τύπο (βλ. Hammer), ούτε αμφισβητείται και από την “ωμή” πραγματικότητα (απανωτά sold-out σε μεσαιο-μεγάλους χώρους). Αυτή η τομή έχει, στο συντριπτικό της ποσοστό, συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές θέσεις. Όποια αναφορά λοιπόν σε θέματα που κάνουν “γκελ”, θα τύχει, εκ των πραγμάτων, αποθεωτικής αναγνώρισης. Βασικό, ωστόσο, παραμένει το να μην τηρούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, επάνω στο ζήτημα της “ανάγνωσης” των μηνυμάτων από αμφότερες τις άκρες της διαμέτρου.

Νομίζω ότι, ξεπερνώντας την περίοδο της εφηβείας, φτάνουμε σε ένα σημείο που έχουμε την κριτική ικανότητα να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν μας έκανε μία μπάντα από ηχητικής άποψης δεν θα ασχολούμασταν καν μαζί της, όσο και να προωθούσε μηνύματα και απόψεις που ταυτίζονται με τις προσωπικές μας, αλλά από την άλλη πλευρά ακούγοντας κάποιο συγκρότημα, με ιδεολογία αντίθετη από τη δική μας, δεν πρόκειται να αισθανθούμε ένοχοι ότι προδίδουμε τον εαυτό μας ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Μουσική είναι guys. Απολαμβάνουμε πρωτίστως ενοχικά και δευτερευόντως υπεύθυνα.

Επειδή έχω προβληματιστεί εντόνως πάνω στο ζήτημα, επί σειρά ετών, προτείνω να “ανοίξει” ένα σχετικό topic, όπου και να μπορέσει να συνεχιστεί η, άκρως ενδιαφέρουσα και μεστή, συζήτηση περί metal και πολιτικής, διαχωρισμού δημιουργού και δημιουργήματος κ.λπ.

9 Likes

Πάντως αφού κατάφεραν να κάνουν έναν άσχετο με τον ήχο σαν εμένα να ασχοληθώ, μαγκιά τους. Εντάξει δεν μπορεί να αρέσουν όλα σε όλους ούτε ντε και καλά πρέπει να συμφωνούμε. Στο θέμα των μηνυμάτων τώρα της συναυλίας, δεν τα βλέπω με καλό μάτι για να είμαι ειλικρινής, προσπαθούν να πιάσουν ένα μέρος της νεολαίας και ένα μέρος αριστερόστοφων ακροατών που ουσιαστικά δεν ακούν μουσική με τον τρόπο που την ακούμε οι περισσότεροι από εμάς. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά έτσι το βλέπω.

1 Like

Σε μένα ισχύει σίγουρα αυτό και συμφωνώ

Μα το θέμα δεν είναι πιστεύω ότι δεν λέει κουβέντα για τα ρηχό και επιφανειακό στιχουργικά μέταλ ( αναλόγως βέβαια ) . Το θέμα είναι να νομίζει κάνεις ότι διαφέρει ποιοτικά από άλλα είδη που " κράζουμε "

1 Like

Για τα μηνύματα πάντως respect, μια χαρά κίνηση είναι και ειδικά σήμερα, αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

4 Likes

Καλά ναι, αυτό είναι το πιο αστείο. Παντού υπάρχουν γελοίοι και ποιοτικοί σε ακριβώς τα ίδια ποσοστά.

1 Like

εξαιρετικα τα παιδια στο street mode

Ειχα ακουσει καποια κομματια απο τις παλιοτερες δουλειές τους και μου αρεσαν χωρις να τους παρακολουθώ ειναι αλήθεια. Πολυ ωραιο δεσιμο το παραδοσιακο με τον σκληρό ήχο.

Ακουω τωρα μολις τον καινουργιο και εχω παθει την πλάκα μου!! Εξαιρετικός! Ηχει πολυ κοντά σε Tool αλλά πολύ καλύτερα! Ιεροσυλία? ΟΧΙ κατ’εμε! Καθώς θεωρώ απολυτα υπερτιμημένους τους Αμερικάνους (άποψή μου) , οι Γιαννιώτες φαίνεται ότι έχουν πάρει πολλά στοιχεία αλλά τα έχουν παντρέψει τόσο καλά που ακούγονται ταυτόχρονα πολύ φρεσκιοι !!
Εχω πάθει πλάκα !!

1 Like

Φιλε με όλη μου την καλή διάθεση, δεν εχεις καταλάβει απολυτως τίποτα απο τον δίσκο. Ειχα μεινει στο Zvara και γω περιμενοντας κατι παρομοιο αλλά εχουν ανεβει 5 επιπεδα.
Ειναι αριστουργημα ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο δισκος, απο το Α ως το Ω και τον εχω λιωσει απο προχθες.
Απορώ επίσης που αναφερεις εσυ και καποιος αλλος τα φωνητικά. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ειναι, εχεις ακουσει προφορά ειδικα παλιότερα απο rotting christ? Εκει να μου πεις ναι, αλλά εδω ειναι αξιοπρεπέστατα .

Ειλικρινά δεν εχω λόγια για τον δίσκο, προκειται για κάτι εξαιρετικό, πολύ πιθανό απο τις καλύτερες δουλειές που έχει βγάλει ποτέ ελληνικό γκρούπ ever! Aκουγεται υπερβολικό αλλά στα αυτια μου αυτο φαίνεται έπειτα απο παρα πολλές ακροάσεις!

3 Likes

σύμφωνω μεχρι και στις τελείες σου…:smiley:

1 Like

Likewise.

Την καλημέρα μου!

1 Like

Οι γνώμες ειναι υποκειμενικές.
Προφανώς έχουν κάποια εξέλιξη, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.
Βρισκώ αστείο ποσοι “αριστουργηματικοί”, “καλοτάξιδοι” δισκοι βγαίνουν. Μπορεί να είμαι και κακουλής τι να πω.
Ε η λογική “το μη χείρον, βέλτιστον”, δεν με καλύπτει. Οι Christ έχουν απαράδεκτα φωνητικά, αλλά καθιερώθηκαν με αυτά. Εδω δεν είναι τόσο ασχημά, αλλα δεν παυουν να είναι αχρωμά για τα γούστα μου.
Για να κάνω και μια αναλογία είναι σαν να μου συγκρίνεις τον δημοφιλή Σεφερλή, να τον συγκρίνεις με μια θεατρική παράστασή και μετά με μια δημοφιλή όπερα.
Απλά επιθυμείς να αναγείς την προσωπική σου αποψή “ο δισκος μετά απο πολλές ακρόασεις είναι πιθανά απο τις καλύτερες δουλειές που εχει βγάλει Ελληνικό γκρουπ ever” σε αξιώμα. Γιατι όμως να μπείς σε αυτή τη διαδικασία συγκρισής ? Αν ικανοποιεί τα αισθητικά σου κριτίρια, είναι καλός. (για εσένα). Αυτές τις αναγωγές, τις βρισκώ το λιγότερο άτοπες και αχρειάστες αν όχι αστηρικτές, υπερβολικές και αστείες.
Δεν μου αρέσουν ούτε οι Tool ιδιαίτερα, αλλά η συγκρισή είναι και πάλι υπερβολική. Εστώ αν καποιές ατμοσφαιρές φέρνουν τα παιξίματα απέχουν μίλια.
Αν θές σωνει και ντε κάτι απο Γιαννινά, υπάρχουν και οι Spiden Kickers. Μοτορ Νάκας, αυτό μονο, τέλος ! \m/
Και ολά τα παραπάνω δεν τα λέω με εμπάθεια. Ο καθένας θέλει τους ηρώες του. Η σημερινή νεολαία έχει τον KW, τη Lady Gaga και τον Bieber, ή παλαίοτερη Madonna και Cindy Lauper. κ.ο.κ. Είναι ο ένας καλύτερος του άλλου ? Ποιός ξέρει.

1 Like
4 Likes

Εγώ (έχοντας περάσει και ένας χρόνος σχεδόν) τον βρίσκω έναν πολύ καλό ροκ δίσκο , με τις πρωτοτυπιες και το δικό του στυλ, μια εθιστική ατμόσφαιρα και μια ιστορία που έχει να πει ( έστω και αν δεν με εκφράζει σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτή η λίγο αθώα προσέγγιση τους στιχουργικα, αλλά αναγνωρίζω πως έχει κάτι να πει και μου αγγίζει το συναίσθημα έστω και αν η λογική μου την απορρίπτει). Χάρηκα πολύ που τα φολκ όργανα είναι σε πιο δεύτερο ρόλο και που τολμησανε να παίξουν πράγματα που δεν τα περίμενα από αυτούς (το ομώνυμο του άλμπουμ θυμίζει λίγο nova ή echoes από τα παλιότερα, αλλά το part iv, το cosmic soul και το millennium blues ήταν πολύ ευχάριστες εκπληξεις. Father sun ωραίο κομμάτι, το dance of night είναι για μένα το filler του δίσκου, και το for the innocent ωραίο κομμάτι και πολύ συναυλιακο) . Live είναι πολύ καλοί και όσο πάνε γίνονται και ακόμα καλύτεροι, τις 3 φορές που τους έχω δει με απόσταση 1-2 χρόνων η κάθε φορά από την επόμενη.

Τώρα όσον αφορά την πλεμπαρια των φασεωνε προτιμάω να μαζεύει κόσμο μια ροκ μπάντα πάρα πχ ο Αργυρός ξέρω γω η ο σνικ. Και καλύτερη μουσική θα ακούσουν και 2-3 μηνύματα θα πάρουν και όλο και κάποιος πιτσιρικάς μπορεί ξεκινώντας από τους vic να τραβήξει προς τα δικά μας μουσικά λημέρια, αλλά και η μπάντα θα μπορεί να βγάζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί 100% στη μουσική.

Στο τελευταίο live ειδικά είχε πολύ κόσμο που ήρθε για το (μουσικά ψιλοαδιαφορο) καρακολια και άλλα 2-3 οκ έβλεπες όταν έπαιξαν αυτά τα 2-3 γυαλίζε το μάτι τους ωπ σου λέει τώρα θα το σκάσω το 15φυλλο το ρόπαλο που με τόση στοργή κόλλησα στο σπιτικό μου να βρίσω και κάνα μπάτσο να γουστάρουμε . Αλλά πέρα από τη γραφικότητα του θεματος, μουσικά δεν μου στέρησε κάτι από τη συναυλία.

Ελπίζω να το προχωρησουν κι άλλο το θεμα, είναι σε καλό δρόμο, φτάνει να μην τους πάρει πάλι τόσα πολλά χρόνια να βγάλουν κάτι νέο

4 Likes

αντε μια που το ματαξαναπιάσαμε, δειτε και πιο αναλυτικά την άποψη μου για τον δίσκο στο blog μου

1 Like