Oι Wolf βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα με την κυκλοφορία του πολύ καλού “Devil Seed”, συνεπώς το timing να επισκεφθούν για πρώτη φορά την χώρα μας φαντάζει σωστό. Έτσι, οι Σουηδοί θα εμφανιστούν την Κυριακή 8 Μαρτίου στο Kύτταρο (Ηπείρου 48) με τους Έλληνες Strikelight και Black Soul Horde ν’ ανοίγουν τη συναυλία.
Προπώληση εισιτηρίων (τα πρώτα 100, διαθέσιμα από τις 30 Οκτωβρίου): 12 ευρώ
Τα υπόλοιπα και στο ταμείο: 15 ευρώ
Σημεία πώλησης: Νο Remorse, Sirens, Metal Era
Έκλεισα ήδη τα αεροπορικά. Οι Wolf είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι (για μένα εύκολα) η καλύτερη heavy metal μπάντα των τελευταίων 15 ετών, με την ανάλογη δισκογραφία γεμάτη διαμάντια και ΚΟΜΜΑΤΑΡΕΣ, μαζί και το τελευταίο.
Χέστηκα από την χαρά μου μόλις το είδα. Δεν χάνεται. Έχουν πραγματικά εκπληκτική φήμη για τα live τους με κυριότερο χαρακτηριστικό το ότι κερδίζουν πάντοτε το κοινό, ψοφάω να διαβάζω reviews από κόσμο που δεν τους ήξερε, στο Bloodstock στην Αγγλία όταν είχαν παίξει πρώτη φορά ήταν χαρακτηριστικό. Όταν μου τους είχε βάλει ο γκουρού φίλος μου εδώ κόλλησα άμεσα (The Black Flame - τέλος) και είχα φάει μια περίοδο καψίματος να διαβάζω τέτοια. Το είχα πολύ κρίμα που δεν θα τους έβλεπα ποτέ.
Ξέρω ότι η Ελλάδα δεν τους έχει πάρει χαμπάρι που θεωρώ ξεφτίλα/κρίμα της τάξης Grip Inc. και ελπίζω πραγματικά να αλλάξει αυτό, αρχής γενομένης από αυτή τη συναυλία. Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμα θα αντέχει αυτή η φωνάρα. Εν πάση περιπτώσει ελπίζω να έχει κόσμο να γουστάρουμε, να γίνει σφαγή κλπ.
όταν είσαι αλοιφή από 3 μέρες UTH και η μπάντα καταφέρνει να σε στείλει κάγκελο και να κάνεις σαν τον τρελό, τότε μιλάμε γιά ΜΕΓΑΛΗ εμφάνιση από ΜΕΓΑΛΟ συγκρότημα
θέλω πειστική εξήγηση γιατί συγκροτήματα όπως Enforcer προσπέρασαν ένα γκρούπ όπως οι Wolf
δεν μπορώ να το δεχτώ
Αν και προσωπικά βρίσκω πολύ οκ τους Enforcer και ειδικά το τελευταίο άλμπουμ τους, η εξήγηση είναι αρκετά απλή, κατ’ εμέ.
Σε διάφορα επίπεδα οι Enforcer “ξεπατικώνουν” (που θα λέγαμε μικροί) τους Maiden των 2 πρώτων δίσκων και τους Metallica του Kill 'Em All. Το κάνουν καλά, με ορμή, με ό,τι θες, αλλά δεν παύει να το κάνουν σε έναν βαθμό.
Ο (πολύς) κόσμος τι θέλει νομίζεις; Maiden και Metallica. Και Sabbath (σε άλλη φάση). Μην κοροϊδευόμαστε. Όσο πιο ίδια, όσο πιο τετριμμένα σε ιδέες είναι κάποια, τόσο πιο πολύ κόσμο τραβάνε, αρκεί να είναι κοντά σε αυτά που θεωρούμε “ιερά”. Τουλάχιστον οι Enforcer το κάνουν καλά.
Είμαι σκατοπιασμένος και βραχνιασμένος αλλά ΤΟ ΦΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ. Πέρασα τέλεια, γνώρισα κόσμο, ήπια τις μπύρες μου με τον Niklas και τον Simon και ήταν και γαμώ τα παιδιά αμφότεροι και κυρίως είδα αυτή την λαϊβάρα με το σπέσιαλ σετλιστ, δισέλιδο, δίωρο, ειδικά για πάρτη μας, το πιο μεγάλο σέτλιστ στην ιστορία τους με προσθήκες που έτσουξε κόσμο που τους είδε στο Ευρωπαϊκό τουρ και τα έχασε, χοχοχο. Tους άξιζε ένα τιγκαρισμένο Κύτταρο αλλά ευτυχώς δεν ήταν και τόσο τραγική η προσέλευση τελικά. Ας είναι καλά και οι ξένοι από το Up the Hammers.
Για αυτό που λέτε με Enforcer κλπ, η δική μου άποψη είναι ότι περάσανε στο ντούκου από τα εγχώρια μέσα (για τον άλφα ή τον βήτα λόγο) και επίσης ήταν και θέμα timing, βγήκαν πριν το κύμα του traditional heavy metal revival που πήρε τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Παίζανε Maiden/Mercyful Fate υβρίδιο ενώ οι άλλοι παίζανε power που φλέρταρε με eurovision.
Για το θέμα Maiden/Enforcer, οι Wolf στα τρία πρώτα έχουν ΠΟΛΥ Iron Maiden και κατά την γνώμη μου πολύ πιο καυλωτίκ κομμάτια από Enforcer (που επίσης μου αρέσουν, δεν τρελαίνομαι αλλά το τελευταίο τους και μένα μου άρεσε πολύ). Και μάλιστα όχι Killers κυρίως αλλά Powerslave και Somewhere in Time, δηλαδή ακόμα πιο αγαπητό στον εδώ κόσμο. Για αυτό και είναι απορίας άξιον γιατί εγχωρίως δεν λατρεύτηκαν. Το ντεμπούτο τους για κάποιο λόγο πήρε πολύ κακή κριτική. Το δεύτερο ήταν σε φάση “τελικά είναι καλοί αυτοί ε;” και από εκεί και πέρα μια αδιαφορία βασικά, ποιος ασχολείται. (Σχεδόν) κανείς δεν τους έδωσε τα ακούσματα που τους έπρεπαν, δεν ξέρω γιατί. Η εταιρεία δεν νομίζω να τους έσπρωξε και καθόλου. Εγώ τους πήρα χαμπάρι το 2009 και ασχολούμαι λίγο περισσότερο από το μέσο όρο, οπότε το να μην πέσω πάνω τους καθόλου τόσο καιρό απλώς δηλώνει αδιαφορία και άγνοια από μέρους των μέσων αλλά και γενικά της σκηνής, του κόσμου. Βασικά είχαν την ατυχία να είναι κάπου στην μέση: ούτε καλτ αντεργκράουντ για να τους λατρέψει το up the hammers κοινό, ούτε Σάμπατον σώου με gimmicks για να γουστάρει το μέηνστρημ. Το ίδιο πρόβλημα είχαν (και έχουν) οι Morgana Lefay και οι Tad Morose π.χ. Απλά οι Wolf είναι πιο χτυπητό παράδειγμα γιατί είναι ΤΟΣΟ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΡΙΚΟΙ στο meat and potatoes heavy metal που παίζουν.
Εγώ είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι προδιαγραφές των Wolf στην Ελλάδα είναι για να κάνουν sold out το Gagarin, η μουσική που παίζουν και τα κομμάτια τους είναι ταμάμ για το εδώ κοινό, δεν υπάρχει underground ιδιαιτερότητα αλά Slauter XStroyes που λες ότι αυτό δεν είναι για όλους. Χιτάρες γράφουν, ηχάρα έχουν, σκοτώνουν λάιβ. Αν γενικώς ξεκουνηθούν ΤΑ ΜΕΣΑ και τους αντιμετωπίσουν σαν ένα μεγάλο συγκρότημα μια χαρά επιτυχία θα έχουν εδώ. Ελπίζω να έγινε η αρχή και να μας ξανάρθουν και κυρίως να τους ακούσει επιτέλους ο κόσμος, ΓΚΡΟΥΠΑΡΑ ρε. Τους ΑΓΑΠΑΩ, πιο πολύ ακόμα τώρα.
Μπήκα σε αυτό το thread για να διαβάσω πως πήγε η συναυλία.
Αυτούς τους έμαθα επειδή ψήθηκα λόγω Vic και του blog του (btw φίλε: κορυφαία τα πονήματά σου + τα λες ωραία), να τους δώσω μια ευκαιρία και θα πήγαινα σίγουρα αν ήμουν εκεί.
Άρχισα να τους ακούω, λοιπόν, τον τελευταίο μήνα και έχω να πω ότι αρχίζουν να “μεγαλώνουν” μέσα μου αλλά θα χρειαστώ λίγο ακόμα γιατί η φωνή του εκλιπόντος μου χτυπάει περίεργα στα αυτιά (sorry fans!).
Είναι όντως καλοί αλλά δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να φανταστείς γιατί δεν έχουν τη δημοτικότητα που τους άξιζε: Πέραν του ότι χλευάστηκαν λόγω των κακών/αφελών εξωφύλλων οπότε μπήκαν στη συνείδηση των ακροατών ως “γραφικοί”, νομίζω επίσης ότι και οι ίδιοι δεν το κυνήγησαν γιατί νοίωθω ότι είναι μια μπάντα που παίζει για να γουστάρει και όχι για να κάνει καριέρα όπως οι Enforcer… Άλλωστε οι 2οι πάνε σε πιο safe μονοπάτια και δε νομίζω να έβγαιναν νικητές σε μια άτυπη μάχη με τους Wolf σε θέμα “προσωπικότητας/προσωπικού ήχου”.
Πάντως νομίζω ότι μια χαρά το κυνηγάνε αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν παντού υποστήριξη. Στην Αγγλία διάβαζα τις προάλλες κριτική από τον Malcolm Dome (γούσταρε τρελά) της συναυλίας στο Λονδίνο, κάνουν τουρ και τους ξανακάλεσαν στο φετινό Bloodstock.
Οι Enforcer αγκαλιάστηκαν εγχωρίως με υπέρμετρο ενθουσιασμό από παραπάνω από ένα άτομα, πολλές αναφορές κλπ και φτάσαμε στον τρίτο-τέταρτο δίσκο να τους ξέρουμε όλοι. Είναι θέμα συγκυρίας, προσωπικού γούστου, κατάλληλο timing κλπ.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι Wolf είναι αδύνατο να μείνουν για πάντα άγνωστοι, έχουν πραγματικά πολύ καλό υλικό το οποίο θέλει την τριβή του βέβαια, επομένως από την μια μέρα στην άλλη δεν θα γεμίσουν οπαδάρες. Αλλά σε 10-15 χρόνια θα τους ξέρουν όσοι ασχολούνται και δυο-τρεις δίσκοι τους θα θεωρούνται ομόφωνα κλασσικοί.
Απλά δεν θα είναι στην ακμή τους, ως συνήθως και θα είναι κατόπιν εορτής. Αυτό που ελπίζω εγώ είναι να μας ξανάρθουν, να τους δουν αυτοί που πρέπει στον χώρο που πρέπει και να γίνει η θριαμβευτική σφαγή από κάτω που τους αξίζει. Πολύ θα το ήθελα.
Λονγκ λιβ Νίκλας οπωσδήποτε. Τον είδα λίγο πριν το λάιβ και πολύ μετά το λάιβ (και τον Simon, κιθάρα, επίσης στους Memory Garden) και ήταν εξαιρετικά συμπαθής και ωραίος τύπος, τον συμπάθησα παράφορα, ήδη από πριν αλλά είναι ωραία να ανταποκρίνεται κάποιος ακριβώς στην εικόνα που έχεις.