Woody Allen

Μου εκανε εντυπωση που τοσο καιρο δεν ειχε δημιουργηθει thread αφιερωμενο στον τεραστιο Woody Allen,οποτε και αποφασισα να δημιουργησω ενα thread για ολους εμας που τον λατρευουμε,αλλα και ολους οσοι τον αντιπαθουν βεβαια.
Ποιος άλλος θα βγαλει τα απλυτα του και μαζι και τα δικα μας στη φορα?Ποιος άλλος θα μιλησει τοσο μα τοσο επιτυχημενα για τα κομπλεξ μας,τις ανασφαλειες μας,τους κρυφους μας ποθους,την παιδικη μας ηλικια,τις ερωτικες/σεξουαλικες φοβιες μας με σαρκασμο,αυτοσαρκασμο,χιουμορ και κριτικο πνευμα?
Ποιος αλλος θα σχολιασει τοσο επιτυχως και με καυστικο τροπο την εβραικη καταγωγη του και θα εκφρασει την αγαπη του για το λατρεμενο του Manhattan,παντα με τη συνοδεια jazz μουσικης,παιγμενης ενιοτε κι απο τον ιδιο?

Τα τελευταια χρονια,αν και ο Woody πειραματιστηκε επιτυχως για πολλους και με αλλα ειδη,περα απο την κωμωδια,οπως π,χ στο ‘‘Matchpoint’’ ,υπαρχει μεγαλη κουβεντα γυρω απο το αν θα πρεπει να γυριζει μια ταινια καθε χρονο.Σιγουρα η ποιοτητα των πιο προσφατων ταινιων του ειναι καπως υποδεεστερη συγκριτικα με τα κλασσικα του αριστουργηματα(Annie Hall,Manhattan,Sleeper,Hannah And Her Sisters),αλλα παντα ολες του οι ταινιες ,οσο μετριες και αν είναι,εχουν κατι να πουν.Και να πω και κατι?Ακομη κι αυτοι που τον κατηγορουν για υπερπαραγωγικοτητα(κι αναμεσα σ?αυτους βαλτε και μενα μεσα) μεσα τους περιμενουν εναγωνιως(ξαναβαλτε με μεσα σ?αυτους) την επομενη ταινια του Woody Allen κάθε χρονο.

Δεν θα μπω στον κοπο να διαλεξω καλυτερη,αλλα με μεγαλη δυσκολια θα αναφερω 5 αγαπημενες μου ταινιες του ξεροντας εκ των προτερων οτι θα αδικησω αλλες τοσες . Πιστεψτε με για μενα που τον ΛΑΤΡΕΥΩ κυριολεκτικα,είναι εξαιρετικα δυσκολο.Εχοντας δει λοιπον παραπανω απο τα 2/4 της συνολικης φιλμογραφιας του,καταληγω στην εξης κορυφαια πενταδα.

1)Annie Hall(1977)
2)Manhattan(1979)
3)Radio Days(1987)
4) Everything You Always Wanted
to Know About Sex*
(*But Were Afraid to Ask)(1972)
5)Whatever Works(2009)
(Ναι,το βρηκα απιστευτο και κορυφαιο!!!)

Bεβαια ,καλο είναι να αναφερω και τις απογοητευσεις του,οι οποιες για μενα είναι τρεις:
1)The Curse of the Jade Scorpion(2001)
2)You Will Meet a Tall Dark Stranger(2010)
(Παιζει να τη θεωρω και τη χειροτερη του!)

Νταξει δεν μπορω να πω οτι εχω δει και πολλες ταινίες του, αλλά όσες έχω δει τις κατηγοροιοποιώ σε πολύ κάλες και σε ψιλό μάπα-ταινιούλες για να περνάει η ώρα. Δηλαδή κάτι scoop, whatever works τα βρισκω πολυ αδιαφορα

Έχω δει αρκετές ταινίες του και δηλώνω φαν αν και η πρώτη επαφή μου με το έργο του δεν ήταν πετυχημένη. Είχα δει το Annie Hall σε σχετικά μικρή ηλικία για να μπορέσω να εκτιμήσω την ταινία. Μερικά χρόνια αργότερα που την ξαναείδα απλά την λάτρεψα.

Στις αγαπημένες μου πάντως πηγαίνουν τα [B]Hanna and her sisters[/B] και [B]Manhattan Murder Mystery[/B] όπου οι νευρώσεις του κάνουν πάρτι επί της οθόνης. Από κοντά και το [B]Manhattan[/B] με την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Πάντως και οι τελευταίες του δεν είναι κακές, εκτός αυτού η αλλαγή που επιχείρησε με το machpoint (ήταν σαν να έβλεπα συνεργεία Χιτσκοκ και Αλεν) από εμένα κρίνεται άκρως πετυχημένη. Η πιο αδιάφορη από τις τελευταίες πάντως ήταν αυτή με τον Τζακμαν που έκανε και δεν θυμάμαι καν τον τίτλο, αντίθετα τον σκορπιό τον βρήκα διασκεδαστικό.

[B]edit:[/B] To Whatever Works είναι όντως πολύ καλό, νομίζω μάλιστα πως είναι και από αρκετά παλιό του σενάριο που είχε κρατημένο στα συρτάρια του.

Dead,
1)Συμφωνω για ‘’[B]Manhattan Murder Mystery[/B]’’,το οποιο ειδα προχθες και ηταν απλα απιστευτο!!!
2)Αυτο με τον Hugh Jackman ειναι το ‘’[B]Scoop[/B]’’,το οποιο αν και θαφτηκε πολυ,εμενα μου αρεσε.
3)Για το ‘’[B]Whatever Works[/B]’’ εχεις απολυτο δικιο,ηταν παλιο σεναριο.Παντως ο τυπος που πρωταγωνιστει παιζει σαν τον Woody Allen,οι ατακες πεφτουν κατα ριπας και πραγματικα με ξαφνιασε η ταινια πολυ ευχαριστα!!!
4)Τωρα το ‘’[B]The Curse of the Jade Scorpion[/B]’’,να πω την αληθεια το εχω δει καπως βιαστικα,αλλα μου φανηκε απογοητευση.Παντως ισως του ξαναδωσω μελλοντικα μια ευκαιρια.
5)Βαζω τωρα να δω τo ‘’[B]Melinda And Melinda[/B]’’.To εχεις δει?Τι λεει?

Το Melinda βασικά δεν το έχω δει όλο. Το είχα ξεκινήσει μια φορά και έναν καιρό που το έπαιζε στην τηλεόραση (όταν ακόμα έβλεπα ταινίες στην τηλεόραση) αλλά το άφησα κάπου στην μέση. Από όσο είχα δει δεν ήταν και από τις καλύτερες του. Πάντως δεν το παράτησα επειδή το βαρέθηκα αλλά λόγω νύστας :stuck_out_tongue:

Μια χαρά είναι το Melinda, αν και μου αρέσουν οι περισσότερες ταινίες του, οπότε δεν είμαι αντικειμενικός

Αγαπαμε γουντι αλλεν, αλλα βαλε κι ενα πολλ να ψηφισει ο λαος.
Και οι καινουργιες μια χαρα ειναι, προφανως περα απο το Matchpoint, που χαιρει γενικης αποδοχης, εγω βρηκα καλο και το Cassandra’s Dream και το Scoop λιγακι, Hollywood Ending επισης απο τα λιγο πιο παλια της δεκαετιας. Νομιζω τα τελευταια χρονια κανει ταινιες με λιγο διαφορετικα θεματακια κι αυτο ειναι ωραιο γιατι το κλασσικο γουντιαλλενικο νευρωτικο στυλ καλο ειναι αλλα ποσο πια.

Προσωπικα το γουντυαλλενικο νευρο μου λειπει απο τα τελευταια του για αυτο και τρελλαθηκα με το ‘‘Whatever Works’’,που θεωρω οτι ειναι η καλυτερη του τη δεκαετια 2000-2010 και μετα φυσικα το ‘‘Hollywood Ending’’.
Προσωπικα παντως προτιμω τις ταινιες στις οποιες παιζει κι ο ιδιος.
Δεν σκεφτηκα να βαλω poll,αλλα θα αρχιζαμε ‘‘οχι το ενα’’,’‘οχι το αλλο’’,και '‘γιατι εβαλες αυτο κι οχι το αλλο’'και δεν αντεχω.Εξαλλου η φιλμογραφια του ειναι τεραστια,τι να πρωτοσυμπεριλαβεις σε ενα poll με 10 επιλογες?

Φοβερά υπερτιμημένος σκηνοθέτης. Δε λέω ότι είναι για τον πούτσο, μ’ αρέσουν κάμποσες ταινίες του, αλλά ρε πούστη μου σινάφι πια, μία ταινία το χρόνο και λέει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα. Αν έπρεπε να του δώσω ένα τίτλο, αυτός θα ήταν “ο σκηνοθέτης της μικροαστικής τάξης της Νέας Υόρκης”.

Και πριν φτιαξω το thread επαιζα το κεφαλι μου οτι εσυ θα ησουν απο αυτους που πεθαινουν για Woody Allen.
Επεσα εξω!!!

Από περιέργεια, τί σε έκανε να το πιστεύεις αυτό;

Σε εχω κοψει για σινεφιλ με αποψη και ψαγμενο γενικοτερα.
Ενταξει δεν εγινε και τιποτα,αλλος ενα λογος να διαφωνουμε,περα απο το’‘Irreversible’’!:slight_smile:

Δε θεωρώ τον εαυτό μου “σινεφίλ”, αλλά τέλος πάντων.

Μια εποχή η άποψη μου ήταν λίγο καλύτερη από αυτήν που διατύπωσε ο Γράκχος, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι περνάω καλά με τις ταινίες του, ακόμα και τις “δεύτερες”.

Με μένα πάλι μπορώ να πω ότι συνέβη το αντίστροφο: υπήρχε μια εποχή που είχα δει μαζεμένες μερικές ταινίες του και δεν είχα κακοπεράσει, στο τέλος πάντα έλεγα “χεχ, πλάκα είχε”, αλλά κάποια στιγμή αναρωτήθηκα “ε, και;” Υπ’ όψιν, δεν υπάρχει πρόβλημα για μένα με το να κάνει ένας σκηνοθέτης ταινίες με σκοπό να σε κάνει απλά να περάσεις καλά, αλλά με τον Άλλεν αυτό που άρχισε να μου τη σπάει ήταν το σοβαροφανές περιτύλιγμα της ψαγμενιάς και των “αποσταγμάτων σοφίας”, ε γάμησέ μας ρε μικροαστούλη!

Για τους παραπάνω λόγους, μεταξύ άλλων βέβαια, αγαπημένη μου ταινία του μακράν το Match Point.

behave…

το “δίνει λιγότερα απο αυτά που υπόσχεται”, κολλάει εδώ, ή οχι?

το θεμα με τον γουντι αλλεν ειναι οτι εχει κανει τοσες ταινιες που μπορει να δεις 10 στην τυχη και να ναι μαπα και ναι δεις αλλες 10 και να ναι γαματες. και μερικες απο τις καλυτερες ταινιες του ειναι σχετικα αγνωστες. οπως για παραδειγμα το zelig. γενικα μεγαλη λατρεια παντως.

Προσπερναω τα αποφθεγματα γκρακχου περι μικροαστουλισμου του αλεν(αφηνω σε καποιον αλλον την διαμαχη:D) για να πω οτι εχω δει τις περισσοτερες με αγαπημενες φυσικα αυτες της πρωτης δεκαετιας.Μπανανες,love and death,annie hall,manhattan,take the money and run(ενταξει ειναι 60s) κλπ χωρις να σημαινει οτι δεν μ αρεσουν οι περισστερες ταινιες του…Η πιο αδιαφορη ηταν αυτη με τον τυφλο σκηνοθετη νομιζω Holywood ending λεγοταν…Δεν εχω δει μερικες οπως το τελευταιο,το whatever works και καποιες 80s αλλα εχω να προτεινω το σχετικα αγνωστο zelig με το οποιο ειχα λιωσει…

Τον θαυμαζω και για το οτι καταφερνει να κανει τοσες πολλες τιανιες χωρις να πεσει αισθητα,να κρατησει σιγουρα το κοινο του αλλα και να αποκτησει νεους φανς με τις ενδιαφερουσες αλλαγες τωρα στα γερατεια.Σαν σκηνοθετης μπορει να μην ειναι τοπ(ουτε σε φωτογραφια,ουτε σε ηθοποιια) αλλα ο τροπος που δομεις τια ταινιες και φυσικα τα σεναρια του που παντα εχουν να σου δωσουν πραγματα τον κανουν εναν απο τους αγαπημενους μου σκηνοθετες.Φυσικα προτιμω τις ταινιες που παιζει ο ιδιος.

ΥΓ.Μεγάλη πέραση το zelig χαχα

To ‘‘Ζelig’’ εχω προγραμματισει να το δω μες στη βδομαδα,μαζι με το ‘‘September’’.
Ειδα το μεσημερι το ‘‘Melinda And Melinda’’.Δεν τρελλαθηκα,αλλα δεν ηταν κακο.Σφιχτοδεμενο το ast,ακομα και καραγκιοζηδες τυπου William Farrel υποφερονται στην ταινια,η οποια πιο πολυ προσ στο δραμα παει και φυσικα πραγματευεται γουντιαλλενικα θεματα οπως ο ερωτας,η απιστια,η δυσκολια επικοινωνια κλπ.
Δεν ηταν κακο παντως!!!

Ναι ναι, καλά.

Και μόνο η φάτσα του Φέρελ εκεί που η γυναίκα του τον χωρίζει είναι πιο αστεία από το 90% των “πνευματωδών” καλαμπουριών του Άλλεν.