Aγαπημένος ήρωας της Disney

Ο Σκρουτζ ΜακΝτακ ειναι ο πιο προχωρημενος χαρακτηρας που εχει προελθει απο το συμπαν της Ντισνευ (καθως ειναι δημιουργημα του Μπαρκς, κι οχι του Γουολτ Ντισνευ). Μιλαμε για character development που σπανια συνανταται οχι σε κομικ, αλλα στη λογοτεχνια γενικοτερα. Πιστευω οτι ο Ροσα εδωσε νεα πνοη και ανεβασε δραματικα το επιπεδο μολις ανελαβε τα παπια.
Ενας παραπανω λογος που ψηφιζω Σκρουτζ ειναι πως, δεν ειναι ακριβως αυτουσιος ο αγαπημενος μου, αλλα οι ιστοριες στις οποιες βρισκεται. Εκει αναδεικνυονται και ολα τα υπολοιπα μελη του καστ.

Τρεις δεκαρες την ωρα!:p:p:p

Να προσθέσω κάποια σχόλια στο πολύ όμορφο πάνω ποστ… Ένας απο τους πρώιμους θαυμαστές της δουλειάς των studio disney (εποχές '30ς) ήταν ο περίφημος Σεργκέι Αϊζενστάιν. Ο οποίος είχε αναφερθεί πάνω στην επαναστατική δυναμική των κινουμένων σχεδίων και της φαντασίας…

Ο Μίκυ στα πρώτα του βήματα αποτελεί το alter-ego του ίδιου του Walt Disney και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πως μεταμορφώθηκε σταδιακά, όσο εξαπλωνόταν η επιτυχία του. Δείτε τα πρώτα ασπρόμαυρα καρτούν με τον Μίκυ (καρτούν που σημάδεψαν όλη την ιστορία του animation) και θα δείτε εκεί ένα ποντίκι που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον φιλήσυχο family-friendly τύπο που μεταμορφώθηκε σταδιακά σε σύμβολο μιας πολυεθνικής… (στα καρτούν, γιατί στον χώρο των κόμικς ο Μίκυ διατήρησε τον δυναμισμό και την ιδιαιτερότητα του).

Όσοι δε βαριέστε δείτε για παράδειγμα το Barn Dance, ένα απο τα πρώτα καρτούν του Μίκυ… είναι αγνώριστος εκεί! (οκ, πρωτόγονο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά θυμίζω πως η χρονιά δημιουργίας του συγκεκριμένου καρτούν είναι 1928!)

Αν τσεκάρετε επίσης τα στριπ του Floyd Gottfredson της δεκαετίας του '30 θα δείτε πόσο φοβερό ήταν αυτό το ποντίκι στις αρχές του…

Απο ένα σημείο και έπειτα βέβαια την παράσταση άρχισαν να κλέβουν οι νεότεροι ήρωες του Ντίσνευ, με κύριο τον Ντόναλντ φυσικά, ο οποίος ήταν και πιο κοντά σε αυτό που λέμε “μέσος σύγχρονος άνθρωπος”. Α, το ξαναλέω (μεταπηδώντας μία πάλι στα κόμικς), δε μου αρέσει η αντιμετώπιση του Ντόναλντ απο τον Ρόσα, πιστεύω οτι τον υποβάθμισε πολύ σαν χαρακτήρα σε βάρος του Σκρουτζ.

Επειδή τυχαίνει να έχω δει σχεδόν όλα τα κλασικά καρτούν και να έχω διαβάσει δε ξέρω και γω πόσα απο τα κόμικς, θα μπορούσα να γράφω πολλή ώρα και δε θέλω! Η αλήθεια είναι πως τα καρτούν της Ντίσνευ ήταν κάπως πιο “ανώδυνα” σε σχέση με εκείνα της Warner, που ήταν περισσότερο ακραία και τόλμουσαν πράγματα αδιανόητα για τη Ντίσνευ. Ωστόσο πάντα είχα τα πρώτα περισσότερο μέσα στην καρδιά μου. Επίσης υπήρχαν σημεία που θα λεγες πως παραείναι “πολιτικά ορθά” ή “ηθικολογικά”. Και ασφαλώς δεν έμειναν ανεπηρέστα απο τις αξίες των δημιουργών τους…

Αλλά τι να γίνει, οι άνθρωποι βρήκαν τη μαγική εκείνη φόρμουλα που με απλά λόγια λέει “αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και γίνετε ξανά παιδιά, δείτε τον κόσμο όπως θα τον έβλεπε ένα παιδί”. Ακόμα και αν αυτό στον κόσμο που ζούμε φαντάζει μάλλον ουτοπικό, οι άνθρωποι τουλάχιστον μπόρεσαν και μας έδωσαν μια γεύση απο αυτό (κάτι που το παρατήρησα και πρόσφατα που πήγα στην Disneyland). H Φαντασία φυσικά που ανέφερε η Rope είναι μάλλον το αποκορύφωμα. Δε ξέρω αν είναι ό,τι καλύτερο έχουν βγάλει τα στούντιο Disney, είναι όμως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό του τι ήθελαν να πετύχουν αυτοί οι άνθρωποι. Μουσική, ήχος, εικόνα, ταξίδι, φαντασία, μαγεία. Κάπου σε όλα αυτά υποβόσκει, βαθιά μέσα τους, ένα ανατρεπτικό δυναμικό…

Πρωτη αγαπη ο chip και ο dale. Αξιαγαπητα, νευριαζουν τον donald ( στην αρχη τον πλουτο ) και πεφτει τρομερο γελιο. Ηι δικη τους γλωσσα που συνενοουνται μεταξυ τους τα σπαει!!!.. Προτιμω τον χαζουλη Dale ( ιδιοι ειμαστε … ). Μετα παει η Ariel η αγαπημενη μου πριγκιπισσα…

καλα λοιπον,θα πω και γω…τον μικυ μιας και ηταν ο πρωτος ηρωας που γνωρισα!

RESPECT και αφιερωμένο…

:smiley:

Που, που, που? Εε? Που το αφιερώνεις?? Ε, ε, ε???

ο σπαστικός! :lol:

Μάντεψε!!! :smiley:

Μα δεν μοιάζουν καταπληκτικά; Εγώ φταίω; :lol:

Χαχαχα, για να το λες εσύ…! :stuck_out_tongue:

O Σκρούτζ και γενικά όλα τα παπιά…

Με τον Μάους ποτέ δεν τα πήγα καλά, αλλά τα παπιά ήταν η θρησκεία των παιδικών μου χρόνων :stuck_out_tongue:

Σκρουτζακος,απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου να διαβαζει.:smiley:

μακραν ο ντοναλντ:) ταιριαζουμε κ στη γκαντεμια ωρες ωρες…:stuck_out_tongue:

ντοναλντ.αν και ο σκρουτζ και γενικως οι πιο πολλοι του συμπαντος των παπιων γαμουν.δεν ειναι η ωρα να ξανα αναψει η συζητηση για σχεδιαστες κ.ο.κ.
ξεκινω εγω ο αγαπημενος μου σχεδιαστης ο ντον ροσα(του οποιου δυστυχως δεν εχω διαβασει ολες τις ιστοριες)αποσυρθηκε(κλιψ,κλαψ),για λογους που θα αναφερω αργοτερα γιατι βαριεμαι.τελευταια του ιστορια η αιχμαλωτη του χειμμαρου της αγωνιας.

Μπα?

.

ναι.το ανακοινωσε περισυ,λογω του οτι ειχε κανει καποια εγχειριση στα ματια του,οτι εβγαζε λιγα χρηματα,αλλα κυριως διοτι οι εκδοτες τεσσαρων χωρων(γαλλια,βραζιλια,ΕΛΛΑΔΑ και μια αλλη που δε θυμαμαι)χρησιμοποιουσαν παρανομα τα κειμενακια του και τα σχεδια του.αυτα ηταν κοπυραιτ ντον ροσα και οχι ντισνευ και στην αρχη δεν τους ζητουσε χρηματα για αυτο,αλλα καπου στο 2006 τους ζητησε να πληρωνουν.αυτες οι χωρες δεν το εκαναν.το κομιξ εκεινη την εποχη εβγαζε τα χαμενα εποισοδια χωρις τη δικη του αδεια και εννοω ο ροσα τους παρακαλεσε να τα βρουνε εκεινοι δεν απανταγαν.ετσι σταματησε η καλη σχεση που ειχαν οι δυο τους.αυτα τα λεει ο ιδιος ο ντον ροσα σε απαντηση του απο ερωτησεις ανθρωπων απο το komixmag σαιτ για το κομιξ και εχουν δημοσιευτει στο φορουμ του…τελος,φυσικα και το κομιξ δεν εχει ανακοινωσει την αποσυρση του.

Τι λες ρε συ, δε τα ήξερα αυτά!! 8O Ειδικά αυτό για το ΚΟΜΙΞ. Πωω!

παρε και λινκ
RE: OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝ ΡΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ??

(19-02-2009 03:04 PM)duck fan Wrote:  δν το ανεφεραν(αποσυρση του ροσα) οι συντακτες επειδη δν εχουν πια το δικαιωμα να αναφερουν το ονομα του οποτε δν 8α λεγανε γνωστος σχεδιαστης αποσυρ8ηκε!

Μπορούν να αναφέρουν το όνομα του Ρόσα. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να το χρησιμοποιήσουν ως promotion, πχ στο εξώφυλλο ενός βιβλίου. Τρανό παράδειγμα η Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ. Αν θέλουν όμως να πουν οτιδήποτε για αυτόν, μπορούν να το κάνουν άνετα, και με τον νόμο.

Πάντως μιας και ρίχνουμε θάψιμο στους εκδότες, παραθέτω και μια δική μου ομιλία με τον Ρόσα μέσω e-mail που είχαμε πριν 2 περίπου μήνες. Copy-Paste από post μου στο Greekcomics.gr

Παραθέτω το κείμενο όπως ακριβώς το έλαβα (στα αγγλικά δηλαδή), για να αποφύγουμε παρανοήσεις και τα συναφή.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Εκεί που πέρναγα τεύχη στο Inducks, πέρασα και τον νεότερο τόμο του Τερζόπουλου, τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 1. Ένας indexer από τη Δανία είδε την καταχώρηση και μου έστειλε μήνυμα, λέγοντας πως ο Don Rosa ενδιαφέρεται να μάθει αν ο νέος αυτός τόμος περιλαμβάνει κείμενά του. Μου είπε επίσης πως στην ελληνική έκδοση των χαμένων επεισοδίων οι εκδότες χρησιμοποίησαν τα κείμενά του χωρίς να τον ρωτήσουν (πράγμα που δεν ισχύει, ή τέλοσπάντων δεν είμαστε σίγουροι για αυτό ακόμα. Πιθανώς να το μπέρδεψε με κάποια άλλη έκδοση, Γαλλική πχ).
Επίσης με ρώτησε αν η έκδοση αυτή βρίσκεται εύκολα στα βιβλιοπωλεία μιας και ο Rosa ενδιαφερόταν, όμως οι Έλληνες εκδότες έχουν κόψει εντελώς την επικοινωνία τους μαζί του και δεν πρόκειται να του το στείλουν, όπως δεν του έστειλαν και τα Χαμένα Επεισόδια. Του είπα πως ενδιαφέρομαι να συζητήσω για αυτό με τον Rosa και μου έδωσε το mail του.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΣΑ
Όταν τον ρώτησα για το αν οι Έλληνες εκδότες χρησιμοποίησαν κείμενά του χωρίς την απαιτούμενη άδεια:

DON ROSA Wrote:Let?s see... they published the first volume before I was ?cracking down? on how non-Egmont companies were exploiting me without my permission (and, of course, without paying a penny in royalties which none of them EVER do). At the time that the Greek publisher did the first $crooge book, I was working very closely with them on articles in the excellent KOMIX magazine. And I travelled to Greece (as you know) to help them promote the first book, and they treated me SUPER! One of the nicest trips of my life!

At some point in the past two years I sent them a message saying that I had trademarked my name due to the exploitation by companies I had NO relation with, and that if they planned to use more of my texts or my name on future books, we would have to ?come to an agreement?. I would not have asked for lots of money... just the acknowledgement that they needed my permission to exploit my name and likeness.

But they never responded to that message and have ignored me ever since that moment in time. A very puzzling (and very rude) attitude for a publisher (or for anyone). And it?s so odd, since they were ALL such NICE people!

Now... I can?t recall exactly when this happened... but I now see that I *do* have a copy of the second $crooge book with the ?missing chapters?. So I?m thinking that I?d not known that book was planned and when they sent a copy to me, that?s when I wrote and told them that we needed an agreement for the future. And that?s when they cut off all communication with me as if I did not exist. <--- (Αυτός είναι ο τόμος που του έστειλε ο ΡΗΟΤΟ-μέλος του greekcomics.gr-, μιας και οι Έλληνες εκδότες δεν του τον έστειλαν. Του το είπα και το θυμήθηκε)

[...]

As I?ve explained above, there is no reason that they are not using my name and texts other than they are too stubborn to ask permission, which I would grant. It?s so STUPID that they are going that route when they don?t need to, but at least they are not defying the law.

Στη συνέχεια, επειδή δεν ξέρει ελληνικά, με ρώτησε αν τα άρθρα που υπάρχουν στην έκδοση των χαμένων επεισοδίων είναι δικά του ή όχι. Μιας και δεν έχω την Αμερικάνικη έκδοση, του μετέφρασα ορισμένα σημεία από διάφορες παραγράφους του κειμένου. Θα έχουμε απάντησή του σύντομα. Αν και δεν μου φαίνεται για απ’ ευθείας μετάφραση, μιας και αναφέρεται στον Rosa στο τρίτο πρόσωπο. Από την άλλη όμως μπορεί αυτή να ήταν η μόνη αλλαγή που έκανε ο εκδότης και το υπόλοιπο κείμενο να παρέμεινε ίδιο. Όπως και νά’ χει θα λάβουμε την απάντηση σύντομα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η άποψη είναι προσωπική μιας και δεν μπορώ να είμαι απολύτως σίγουρος, όμως πιστεύω πως έχω κατανοήσει το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων. Με λίγα λόγια τι πιστεύω:
Ο Ρόσα είχε άριστες σχέσεις με τον εκδότη και ειδικά με το περιοδικό ΚΟΜΙΞ, ειδικά αφού αναφέρει πως το ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν μία από τις ωραιότερες εμπειρίες. Όταν όμως ανακοίνωσε στους εκδότες πως κατοχύρωσε πνευματικά το όνομά του και τα συνοδευτικά κείμενα των ιστοριών, οι εκδότες σταμάτησαν την οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του. Ο Ρόσα αναφέρει πως δεν θα ζήταγε (πολλά) λεφτά, απλώς ήθελε να ξέρει κάθε φορά που εκδίδονται το όνομα και τα κείμενά του. Παρ’ όλες τις προσπάθειες να επικοινωνήσει με τους εκδότες, δεν έλαβε καμία απάντηση σαν να μην υπήρχε, πράγμα πολύ περίεργο αφού όλοι τους ήταν τόσο φιλικοί άνθρωποι και του είχαν φερθεί πάρα πολύ καλά.

Δυστυχώς για εμάς, ο Τερζόπουλος επιλέγει τον δύσκολο δρόμο, δηλαδή από εδώ και στο εξής να μην αναφέρουν πλέον το όνομα του Ρόσα σε εξώφυλλα, και να μην χρησιμοποιούν άρθρα του. Το αποτέλεσμα το είδαμε στον τόμο Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ #1, όπου η έλλειψη συνοδευτικών άρθρων και πληροφοριών είναι παραπάνω από εμφανής, ακόμα και για άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί με την όλη ιστορία των δικαιωμάτων. Ακόμα και στο εξώφυλλο αν παρατηρήσετε, μπορεί να γράφει “Ο γιος του ήλιου και 14 ακόμα ιστορίες”, όμως πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του δημιουργού.

Όπως αναφέρει και ο Ρόσα, είναι STUPID να ακολουθήσει κάποιος αυτόν τον δρόμο, την στιγμή που θα μπορούσαν να έχουν την άδειά του αν απλώς τον ρωτούσαν και δεν έκοβαν την επικοινωνία μαζί του. Τουλάχιστον όμως δεν είναι παράνομοι μιας και δεν χρησιμοποιούν το όνομα/άρθρα του. Από την άλλη όμως είναι λογικό ο Ρόσα να έχει εκνευριστεί με την στάση των εκδοτών απέναντί του, χωρίς να του απαντάνε σαν να μην υπάρχει. Σαν αναγνώστης, μπορώ να πω πως συμφωνώ μαζί του.

Εν τέλει του έστειλα εγώ τα δύο νέα βιβλία του Τερζόπουλου (Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ, Οι απόγονοι του Μπαρκς), όπως του έστειλε και ο ΡΗΟΤΟ τα Χαμένα Επεισόδια. Ο Τερζόπουλος σταμάτησε τις οποιεσδήποτε επικοινωνίες μαζί του από τη στιγμή που ο Ρόσα απαίτησε την ανάλογη άδεια. Κρίμα.

Μπορείτε να δείτε την ανάλογη συζήτηση στο greekcomics στο παρακάτω link
http://www.greekcomics.gr/forums/index.p...11518&st=0

Τι λες ρε συ, έχω πάθει πλάκα. Είχαν όντως άριστες σχέσεις παλιά. Πόσο ηλίθιοι μπορεί τελικά να είναι οι εκδότες??? Ειδικά απο ένα σημείο και έπειτα (μετά τα 100 πρώτα τεύχη ας πούμε) οι ιστορίες του Ρόσα έφεραν τόσο και τόσο κόσμο στο ΚΟΜΙΞ.

Αν και σίγουρα δε μπορεί να είναι αυτός μόνο ο λόγος της παραίτησης του Ρόσα απο την δημιουργία ιστοριών, ένας δημιουργός δεν αφήνει έτσι την απασχόληση του… Όπως και να χει, κρίμα. :frowning:

Ντοναλντ ευκολα… Η γκρινια, η τεμπελια, η πονηρια, η γκαντεμια, τα γαματα ξεσπασματα θυμου και η Ντοναλντιανη διαλεκτος τον βαζουν ανετα πρωτο στη λιστα μου. Ειναι σαν ενας αντιηρωας των κομιξ. Οχι σαν τον Μικυ ξερω γω που ειναι ο κλασσικος ηρωας που παντα σωζει την κατασταση…
Τα παπια τα σπανε!!!

ειπα πιο πριν οτι αποσυρθηκε για τρεις λογους.εκανε εγχειρηση στο ματι(που ομως δεν επηρεαζει τοσο),δεν πληρωνοταν ιδιαιτερα καλα και τεσσερις εκδοτες χρησιμοποιουσαν κειμενα,σχολια και σχεδια που ηταν κοπυραιτ ντον ροσα χωρις την αδεια του.απλως εγω εστιασα τωρα στη σαχεση του με το κομιξ

Winnie the Pooh:-s