Το να εμφανίζεται ένα “πρόσωπο” να μιλά μέσα από τους στίχους ενός τραγουδιού και να ξεδιπλώνει μια ιδεολογία από την οποία αποστασιοποιείται το γκρουπ είναι κοινό στο μέταλ (και όχι μόνο). Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι οι Sodom εξυμνούν τον Αμερικανό στρατιώτη στο Βιετνάμ ή οι Megadeth τους πληρωμένους δολοφόνους, ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Φυσικά και θέλω να έχω δίκιο. Αλλά βασίζω την ελπίδα μου εν πολλοίς στην πεποίθησή μου ότι οι άνθρωποι που μπορούν να γράψουν εξαίσια μουσική δεν μπορεί να είναι τόσο ΒΛΑΚΕΣ. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ το θέμα ανοιχτό. Και δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ ότι η ραδιενεργός οβίδα που γράφει PEACE είναι ένα αναγκαίο κακό σε μια τίμια σταυροφορία. Η εσωτερική αντίφαση στην εικόνα είναι τόσο προφανής που ακόμα και ο ΒΛΑΚΑΣ αμερικανός μεταλάς μπορεί να δει την ειρωνία και το παράλογο του πράγματος. Όπως είναι προφανής και η αντίφαση στο εξώφυλλο. Θέλουμε ηρωικό εξώφυλλο που εξυμνεί τον τίμιο αγώνα μας; Πάιρνουμε εξώφυλλα πάουερ μέταλ, βάζουμε και καμιά αμερικανική σημαία, από ιδέες άλλο τίποτα. Το απωθητικό θέαμα με το χέρι του αιμοσταγούς εκτελεστή που κολυμπάει στο αίμα των αδίκων δεν μπορεί να είναι μια επιλογή με μοναδικό κριτήριο την εμπορικότητα στο USA. Και αν δεν κάνω λάθος, στη Γερμανία υπάρχουν μπόλικοι φιλειρηνιστές και αντιαμερικανοί. Προτείνω αναμονή και ανοιχτό μυαλό.
Έχεις αρχίσει και με πείθεις! (Επειδή θέλω και εγώ να πεισθώ! ) Ειδικά στο θέμα του εξωφύλλου ίσως υπάρχει αυτό που λες. Πάντως μέσα στα κομμάτια και ειδικά στο ομώνυμο, δεν υπάρχει καμιά “ένδειξη” ειρωνείας, ίσα ίσα είναι υμνικά με χοροδιακά ρεφρέν.
Έχει διαβάσει κανείς αν έχουν δώσει καμιά συνέντευξη και αν τους τέθηκε το ερώτημα; (δεν νομίζω να τους πήρε κανείς συνέντευξη και να μην έθεσε το ερώτημα για τους στίχους…) Τι είπαν; Ίσως οι ίδιοι να είναι οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να απαντήσουν. Και πρέπει να λάβουν ξεκάθαρη θέση.
What are the lyrics about with the new material?
Wolf: It?s pretty much in the tradition of what we?ve done in the past. We go back and talk about stuff that?s all around us and stuff that?s happening today. Whether it?s the Wall Street financial scandal, or climate change, or the whole world going down the drain with the tsunamis and floods and what not. There?s environmental thoughts there and the world coming to an end possibly. Mark has done a terrific job writing the lyrics. In the past it was always my wife Gaby, or better known as Deaffy to the fans, who wrote the lyrics for Accept. That was then and now we have an American singer who speaks perfect English so we might as well let him express his own thoughts.
Rockpages.gr: Lyrically, you deal once again with some harsh yet absolutely true topics like the political global instability or the imperialistic politics of some nations. It seems like nothing has changed since the mid-80s. Do you see any hope for a better future?
Wolf Hoffmann: Well, we really tried to stay loyal to the tradition of Accept in covering lyrical subjects like the war or the social injustice?you are right that things seem the same if not worse. But, I have hope and all we are trying to do is to bring awareness to people and point some issues that affect many lives all over the world. In a way, our lyrics were always social-political and it?s great that people still relate to our lyrics?especially, now, with Mark being the prime lyricist in the band. He made sure to remain true to what Accept stands for and not write some sill rock n roll lyrics, you know (laughs).
On first glance, a title like ‘Blood of the Nations’ can lead people to believe the band that screamed ‘Balls to the Wall’ in 1983 has gone political. Though understanding of that concern, Hoffmann said not to expect any onstage rants any time soon.
“We didn’t want to be too political. I mean, it’s a weird situation for us now,” he explained. “We have an American singer, and half of us live over here now, so we have a United Nations thing going on. You don’t want to offend anyone and take a political side. I don’t think that should be a role of a heavy metal band anyhow. We’re just trying to entertain basically.”
_____
Δε διαφωνώ. Ακόμα και ο στίχος “War is hell” δε λέει τίποτα (φταίνε οι άλλοι, που τον ξεκίνησαν). Βασιζόμουν σε ερμηνεία άλλων στοιχείων έξω από το τραγούδι. Αν και οι στίχοι μου φαίνονται ακόμα υπερβολικά απλοϊκοί.
What?s the concept behind the album title and artwork? It?s such a strong image.
WOLF: We struggled a little bit to tell you the truth. We struggled with the whole naming the record. We had a collection of 12 to 14 strong songs then we just were thinking about calling it Teutonic Terror, but at the end of the day, Blood of the Nations really survived the selection. Then our designer Mark Whitaker came up with the bloody hand, which was a symbolic, strong image. And we liked it. We felt it was the typical Accept of what we could have done in the past. Of course you can interpret this any way you want. The song itself is about bloodshed and war. But, I wouldn?t want to go too deep and interpret all kinds of political ideas into it. It?s just mainly a strong statement visually and good ?ole blood and guts. You know when you have a title called Blood of the Nations, there better be blood on the damn cover! (laughing).
Το θέμα είναι κατά πόσο θα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την όποια εξήγηση ή θα σκεφτούμε ότι επίτηδες το έκαναν αμφίσημο το τραγούδι για να το παίζουν σε δύο ταμπλό… Σίγουρα δεν φαίνονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι να ξεκαθαρίσουν ή να εξηγήσουν κάτι.
Ήττα…
How about the new album title ? BLOOD OF THE NATIONS. Do you have some kind of deeper meaning behind that title? For me it doesn?t sound typical usual Accept album title?
Wolf: Really? We felt like it sounded pretty much like Accept.
Mark: More-so, yes as there’s actually a song on the album called BLOOD OF THE NATIONS, errm, so that’s where that comes from and it’s really the song is a tribute to… soldiers, to the military like… all over the world, people who go out and -you know- , give their lives and give up their home life and everything else so that guys like you and me can go out and do this, because without our freedom we have nothing, so…
Φέρτε πίσω την Γκάμπυ, ρεεεεεεεεεε :hippy:
Φτου! Κι εγώ ήθελα να έχει βάση η θεωρία του hoegaarden!
Αν και ντάξει, πριν απ’ αυτό το τελευταίο ποστ, όταν δηλαδή ήμασταν ακόμα στη φάση “τί να εννοούν”, ήμουν έτοιμος να συμφωνήσω με τον Τζιμ, ότι δηλαδή και αν ακόμα ήθελαν να “πουν” το αντίθετο απ’ αυτό που έλεγαν ανοιχτά, θα είχαν αποτύχει, γιατί δεν άφησαν κανένα σημάδι ειρωνίας, αυτο-αναίρεσης των προφανών. Και όπως ξαναλέει σωστά ο Τζιμ, όχι μόνο δεν αναίρεσαν με κάποιον πλάγιο τρόπο τα προφανή αλλά τα υπερτόνισαν κιόλας, και από μουσικής και από στιχουργικής άποψης θα λεγα εγώ, ώστε να μη μείνει πια καμιά αμφιβολία ότι ναι, εννοούν αυτό ακριβώς που λένε. Εντάξει για μένα αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τους στίχους του ομώνυμου είναι ότι μπορούμε ακόμα και να τους αξιοποιούμε στο μέλλον (σε πολιτικοϊδεολογικές κουβέντες και τέτοια) από την ανάποδη. Να λέμε δηλαδή “να ρε, ορίστε, δες πόσο για τον πούτσο άτομα είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ των επεμβάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Δες τί γράφουν ας πούμε. Πόσο ζώα μπορεί να είναι. Θες να είσαι ένας απ’ αυτούς; :lol:”
Κατά τ’ άλλα το σημείο-κλειδί είναι κάτι που υποψιαζόμουν αλλά απόψε επιβεβαίωσα: ότι πλέον τους στίχους γράφει ο Αμερικάνος Τορνίλλο. Οπότε μη σας κάνει και τόση εντύπωση που η μπάντα που μας σερβίρει σήμερα κάτι τέτοιους στίχους είναι η ίδια που παλιότερα μας έδινε τους στίχους ενός Balls to the Wall, ενός Fight it Back κτλ. Ναι, η ίδια μπάντα είναι, που τα βασικότερα μέλη της απλά δεν πολυασχολούνται, όπως φαίνεται από τις “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” και “ντάξει ρε παιδί μου δε βαριέσαι” απαντήσεις του Wolf: που το ίδιο τους κάνει αν τους στίχους γράφει είτε μια εμφανώς πολιτικοποιημένη, με την καλή έννοια φεμινίστρια που είχε έμμεση και όχι άμεση σχέση με τη μπάντα, είτε ο “God Bless America - αλλά δεν το προσέχουμε καν” νεοφερμένος τραγουδιάρης. Προφανώς διαφωνώ κάθετα μ’ αυτή τους τη νοοτροπία, αλλά εξηγείται μια χαρά λογικά. Και ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια παραδείγματα υπάρχουν κι άλλα ουκ ολίγα στο μέταλ. Η ίδια μπάντα (Μέηντεν) που παλιά είχε γράψει ένα 2 Minutes to Midnight, μετά από καμιά 20αριά χρόνια έγραψε ένα These Colours Don’t Run. Πώς γίνεται; Έλα τώρα που δε γίνεται. Είπαμε, οι μεταλλάδες (όχι όλοι αλλά πολλοί απ’ αυτούς) δε νιώθουν σ’ αυτούς τους τομείς ρε. Μην αναφέρω κι άλλα παραδείγματα.
εφόσον λοιπόν το στιχουργικό το ανέλαβε ο Τορνίλος, τα πράγματα είναι απλά.
Αμερικάνος είναι ο άνθρωπος ρε παιδιά, δεν είναι ερυθρός χμερ του Πολ Ποτ. απλά συμφωνούμε πως διαφωνούμε μαζί του, η δική του συνειδηση και τα δικά του βιώματα του υπαγορεύουν άλλα πράγματα από αυτά που πιστεύουμε εμείς εδώ κάτω. τι να βγει να πει πως είμαστε ιμπεριαλιστικά γουρούνια, ούτε ένας ζωντανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν? σε λίγο θα τονε δώσετε και στο ιντιμίντια και στη συναυλία των Accept θα γίνουνε μπάχαλα και από πάνω…
:lol::lol:
Εντάξει πάντως μην τρελαθούμε, δεν είναι και λίγοι οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες (και όχι μόνο) που έχουν εναντιωθεί σαφώς στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της χώρας τους.
σαφώς και δεν είναι λίγοι αλλά ούτε οι απέναντι είναι λίγοι. και εμείς είμαστε απλά εξωτερικοί παρατηρητές. τι θα κάνουμε λοιπόν? θα αποκλείσουμε τους μισούς αμερικάνους επειδή μιλάνε γιά αυτά που δεν μας αρέσουν? τι να πω, μπορεί να είμαι ούμπερ αναίσθητος αλλά αν και διαφωνώ με τον τύπο, από την άλλη τον καταλαβαίνω.
Είναι πάντα συγκινητικό να πιστεύεις ότι κάποιοι κάπου θυσιάζονται για να απολαμβάνεις εσύ την ελευθερία σου. Ας μην κατηγορήσουμε τους Accept για τίποτα περισσότερο από αφέλεια, αφού και οι ίδιοι δε φαίνεται ούτε να μπορούν ούτε να θέλουν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο. Back to the music.
Όχι μωρέ ντάξει, δεν είσαι και ούμπερ αναίσθητος. Απλά μάλλον λιγότερο ευαίσθητος στο θέμα από μένα.
Εντάξει, εγώ ούτε συμφωνώ με τον τύπο, ούτε τον “καταλαβαίνω” με την έννοια του “δικαιολογώ”. Αλλά θα συμφωνήσω, δε θα τον σταυρώσω κιόλας. Είναι απλά μαλάκας και πολιτικά ζώον. Ε ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. =Ρ
Λίγο βολικό μου ακούγεται αυτό είναι η αλήθεια, αλλά ας είναι.
Εντάξει. Και επικίνδυνο, ακόμα. Δεν αντιλέγω. Αλλά εμείς φαίνεται πως δεν κινδυνεύουμε …
Το νέο Accept είναι δίσκος “αρχιδατος”! 8) Pure Heavy Metal … έχω πολύ καιρό να ακούσω κάτι τόσο καλο σε heavy metal για να μου κινήσει το ενδιαφέρον για να πω την αλήθεια! Επίσης για οποιον γουστάρει 80’s σε heavy προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσει Enforcer και τα 2 album καθώς και ένα καινούργιο συγκρότημα ονόματι Skull Fist που βγάλαν ένα καταπληκτικό EP 8)
Το έχω γράψει και παραπάνω, ο δίσκος είναι γαμάτος δεν χορταίνω να τον ακούω …αλλά ρε μάγκες το όμωνυμο τραγούδι δεν είναι μόνο μουσικη είναι και πολιτική για αυτό τουλάχιστον για όποιον διαφωνεί έχει κάθε δικαιωμα να ασκεί κριτική στους στίχους του . Δεν πρέπει να έιμαστε παθητικοί ακροατές , ότι δηλαδή πολτική θέση υιοθετήσει ο κάθενας να την δεχόμαστε και να την επαναλαμβάνουμε μόνο και μόνο για την πόρωση και καλά … ακόμη και αν διαφωνούμε ριζικά
Εγω οχι μονο δεν τον καταλαβαινω και διαφωνω [SIZE=“2”]ΚΑΘΕΤΑ[/SIZE] και [SIZE=“2”]ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ[/SIZE], αλλα το θεωρω μεγαλη ηλιθιοτητα των Accept να αφησουν να βγει τραγουδι με τετοιους στιχους… Απλα κριμα για την καλη μουσικη και τα καλα τραγουδια του δισκου. Εγω δεν προκειται να δωσω ουτε 1 ευρω για να αγορασω ενα δισκο που θα λεει τετοιες παπαριες στο βιβλιαρακι με τους στιχους και ουτε να παρει εστω και λιγα σεντ απο εμενα ο Tornillo. Και για live αν ερθουν χλωμο να πατησω, αλλα ετσι σκεφτομαι εγω. Δεν σημαινει οτι αυτο πρεπει να σκεφτονται ολοι ή οτι αυτο ειναι το σωστο… Απλα εμενα με ενοχλει. Πολυ.
τι να πω ο καθένας όπως το βλέπει…
Ναι καλά, άσε τώρα τις κορώνες γιατί την 80άρα-90άρα για το λάιβ των Μετάλλικα μια χαρά την έσκασες, όπως θα τα σκάσεις κανονικότατα και για κάθε νέα κυκλοφορία τους. Μη με ρωτήσεις γιατί αναφέρω τους Μετάλλικα, αν δεν ξέρεις, τράβα διάβασε κάποιο παλιότερο ποστ μου εδώ και δες τί έχουν πει κι αυτοί κατά καιρούς. Γιατί είπαμε, απαράδεκτοι οι στίχοι των Accept αλλά δεν είναι και η “παραφωνία” στο όλο “προοδευτικό” κλίμα στη μέταλ σκηνή. Ήμαρτον.
χοχο πάλι καλά που δεν ακούει και Disturbed εκεί θα είχες να του σούρεις σεντόνια
Δεν ξέρω τί παίζει με τους Disturbed, δεν ασχολούμαι. Αλλά για να το λες, μάλλον ναι!
Ενδεικτικά το ομώνυμο του Indestructible
[SPOILER]
he he
he he
he he
he he
Another mission the powers have called me away
Another time to carry the colors again
My motivation an oath I’ve sworn to defend
To win the honor of coming back home again
No explanation will matter after we begin
Unlock the dark destroyer that’s buried within