Υπάρχουν κάποιες μπάντες και κάποιοι ήχοι που έχω μάθει να τους σέβομαι από μακριά. Όχι ότι δεν μου αρέσουν, αλλά είτε δεν με αγγίζουν τόσο, είτε δεν έχω μπει στην διαδικασία να τους μεταβολίσω. Οι Watchtower αποτελούν μία τέτοια περίπτωση, ενός ονόματος με βάρος, που προκαλεί δέος και σε καλεί να το παρατηρήσεις εκ του μακρόθεν (ή αυτό σε κοιτάει από ψηλά, χαχ ;p). Ο δίσκος τους Control & Resistance αποτελούσε πάντα και κατά γενική ομολογία στις συζητήσεις ένα αριστούργημα, που λίγοι όμως μπορούσαν να πιάσουν και να καταλάβουν. Σαν μέτρημα του πόσο φτάνεις ένα πράγμα, κλασικά. Γι αυτό και στην δική μου την παρέα ήταν ένα στανταρ (αυτο)σαρκαστικό αστείο αυτό, ως «ε καλά εμένα που με βλέπεις είχα ξεπεράσει στο δημοτικό τους Watchtower, τι να μου πουν οι Maiden». Προσωπικά βέβαια, όχι δημοτικό, αλλά ούτε και γενικώς σχολείο∙ πρέπει να το άκουσα πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χρόνια. Και να έχω να το ακούσω από τότε.
Και τελοσπάντων, για να μην απογοητεύσω κιόλας, ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙ ΑΥΤΟ. Δηλ οκ, αυτά τα κρίνει η ιστορία κύριοι, όχι η σηγουλφ. Και το λέω και το εννοώ από την άποψη ότι τέτοια έργα ορίζονται και από το πλαίσιο της ιστορικής πραγματικότητάς τους, είναι ακρογωνιαίοι λίθοι για την δημιουργία/εξέλιξη ειδών, είναι το πώς έχουν φιλτραριστεί φαινομενικά άκυρες επιρροές κι έχουν διαχυθεί εκεί για να φτιάξουν κάτι νέο και βέβαια το πώς επηρεάζεται και η συνέχεια. Τώρα που το σκέφτομαι αυτό όμως λίγο πολύ ισχύει για τα πάντα και μάλλον δεν ξέρω τι άλλο να πω για να αποποιηθώ της ευθύνης, οπότε δεν γαμιέται…
Εκεί στα τέλη των 80’s το λοιπόν, ένας αναβρασμός και μια αναμπουμπούλα υπήρχε κατά πώς φαίνεται και ο κόσμος ήθελε να δει πώς θα μπολιαστούν οι Rush (νταξ όχι μόνο, αλλά λέμε) με το μέταλ και ξεπήδησαν σε διάφορες γωνιές της Αμερικής διάφορες μπάντες που όδευσαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι Queensryche, Fates Warning, Theater κλπ κλπ. Και κάτι Voivod, σε μια άλλη μεριά και σε άλλα μονοπάτια, ή κάτι Watchtower. Και οκ, δεν θέλω να πω πολλά πάνω σε αυτά, γιατί είναι ιστορίες, συνδέσεις και γραμμές που όλοι σας θα ξέρετε κι επειδή εγώ αγνοώ και δεν υπάρχει λόγος, ενώ δεν έχω καλά καλά χρόνο να ακούω τους δίσκους, να κάνω και μελέτη για να φανώ λετζιτ, ας τα πω έτσι χοντροκομμένα. ;p
Το θέμα είναι εν τέλει, πως ο ήχος των Watchtower έρχεται σε μία εποχή τέτοια, μέσα από ένα μουσικό καζάνι που βράζει και που ξερνάει προοδευτικότητα διαφόρων ειδών. Και τα συστατικά του είναι, μεταξύ πολλών και κλασικών επιρροών, επιμεταλωμένοι Rush, το speed-thrash του Καναδά (Annihilator δηλ σκέφτηκα εγώ κι ας είναι σύγχρονοί τους), το υψίφωνο us power (των Jag Panzer πχ), το fusion rock πολλών αλλά πιότερο της κιθάρας του Allan Holdsworth και… και άλλα. ;p Και όλα αυτά για να οδηγήσουν σε ένα μεγαλεπήβολο αποτέλεσμα, δύσκολο και ιδιαίτερο. Metal, αλλά ταυτόχρονα μακριά από την ευθύτητα του metal, progressive, αλλά χωρίς την ζεστασιά του progressive rock. Μακριά από την mild και user-friendly οπτική των QR, μακριά και από την εσωτερικότητα/λυρικότητα των FW, κάπου εκεί που πάτησαν οι Theater ίσως, ή, ξερωγω, στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα.
Και… that’s pretty much about it, δεν ξέρω τι να πω. Δεν είχα τον χρόνο να μπω στο mood να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω το εύρος της πληροφορίας. (Μικρή παρένθεση : Δύσκολη περίοδος. Που και να μην ήταν, πάλι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ θα έστελνα κείμενο ναι οκ, αλλά κι ένα μήνα να είχαμε, δεν θα είχα την πολυτέλεια να μπω μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια των Watchtower. Παρ’όλα αυτά θα ξενερώσω αν φάω μπαν, ασχέτως που θα με βολέψει, έχω κατάλοιπα συνδρόμου απουσιολόγου ορ σμθ.) Όχι ότι δεν μου αρέσει αυτό που ακούω, αλίμονο, αλλά 1. too metal γι αυτή την περίοδο. 2. too cold. Όπου cold η παραγωγή, ο full scooped ήχος, η προσέγγιση όλη έναντι της ζεστασιάς άλλων μέταλ ακουσμάτων και σχολών. 3. too technical, για μένα. Χαίρω πολύ θα μου πεις, είναι κάτι που ορίζεται ως (και ορίζει το;) tech. Απλώς εγώ χάνομαι. Δηλ η πληροφορία που υπάρχει εκεί μέσα θέλει τεράστιο focus και όρεξη και άδειο μυαλό/καθαρά αυτιά. Απίστευτη η παικτική ποικιλομορφία, τρομερές οι ταχύτητες, τα layers, to pacing. Το drumming, ΠΩ, τρομερά εγκεφαλικό. Και οι κιθάρες αλλού. Και γενικά όλα, σε συνδυασμό με τα references, αλλού. Δεν υπάρχουν hooks, δεν υπάρχουν μελωδίες, είναι όλα πολύπλοκα, odd timed και επουδενί straight, είναι… είναι σχεδόν σα να κρύβεται μια επηρμένη οπτική πίσω από τον χαμό, ένα ψυχρά υπολογισμένο attitude να φτάσουν όλα μέχρι εκεί που δεν πάει…
Τελοσπάντων, θα μπορούσα να σκέφτομαι λέξεις για να περιγράψω όλο αυτό το πράγμα για ώρα, αλλά χωρίς να ακουμπάω την ουσία. Οι παρατηρήσεις αυτές ήταν έως εκεί που μπόρεσα να φτάσω αυτή την φορά κι ελπίζω την επόμενη να πάει ακόμα πιο πέρα. Εξακολουθώ να θαυμάζω από μακριά ναι μεν, ένα βήμα πιο κοντά ναι δε, και μάλλον ακόμα να μην μπορώ να καταλάβω πού ακριβώς στέκεται τελικά αυτός ο δίσκος από άποψη ιστορικής σημασίας και καλλιτεχνικής αξίας. Το εκτιμώ αυτό πάντως, κρατάει το μυαλό σε μία εγρήγορση. Ευχαριστώ πολύ @tylerdurden, till the time comes