Queens of the Stone Age - …like Clockwork (2013)
(πρόταση album από @nnnkkk)
Δηλώνω από την αρχή ότι το “…like Clockwork” είναι ίσως στο top 3 μιας μπάντας που ανέκαθεν γούσταρα απίστευτα και με εξαίρεση το “Era Vulgaris” δεν έχει κυκλοφορήσει δίσκο που να μη μου αρέσει. Η αγάπη αυτή ξεκίνησε φυσικά από τους Kyuss. Η πραγματική μαγκιά του Homme όμως είναι ότι απέδειξε πρώτον ότι μπορεί να παίξει και άλλη μουσική από αυτή που τον μάθαμε, αλλά και δεύτερον - δυστυχώς για εμάς - δεν είχε ανάγκη τους Kyuss και τη μουσική τους. Ξεκάθαρα με πιο pop επιρροές, πράγμα που οφείλεται και στη φωνή του Homme, αλλά με τον rock χαρακτήρα πάντα στον παρονομαστή.
Δε θα πω πολλά γιατί δεν έχω τον χρόνο που θα ήθελα, αλλά κυρίως γιατί είναι η τρίτη φορά που μου τυχαίνει δίσκος που έχω λιώσει κυριολεκτικά, οπότε δεν υπήρχε αυτό το κομμάτι της ευχάριστης ή δυσάρεστης έκπληξης που περιμένω από αυτό το παιχνίδι. Το “…like Clockwork” είναι δισκάρα και σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ πάνω από όλα είναι το τραγούδι “I Appear Missing”, το οποίο και θεωρώ ένα από τα καλύτερα της καριέρας τους, με τα ακόρντα και τις συγχορδίες του να μου τρελαίνουν τον εγκέφαλο όταν το ακούω ή το παίζω στην κιθάρα. Το θεωρώ μεγαλοφυή σύνθεση. Νομίζω ότι η live εμφάνιση στον Letterman με το τραβηγμένο με solos outro του δίνει πολλούς extra πόντους, και ένα πράγμα που πάντα με πώρωνε ακόμα περισσότερο στις μπάντες που μου άρεσαν είναι όταν live έπαιζαν τα τραγούδια καλύτερα από τους δίσκους.
Τώρα, σε γενικές γραμμές ο δίσκος κυμαίνεται στα feel good μονοπάτια της μπάντας, όπως μας έχουν συνηθίσει. Με καραντίνα και χειμώνα δε μου το βγάζουν να τους ακούσω. Η φάση είναι να keep my eyes peeled για τα cocktails καθώς I sit by the ocean, συζητώντας με φίλους για τo vampyre of time and memory και χαϊδεύοντας αδέσποτους κολοβούς σκύλους που τα γλυκά τους μάτια μας δείχνουν την ευγνωμοσύνη που θα μας έδειχνε η ουρά τους if they had a tail. Το καλοκαίρι άλλωστε που my god is the sun και όλοι είμαστε πιο ευδιάθετοι και πίνουμε τα cocktailάκια μας, η kalopsia μπορεί να αποβεί μοιραία γνωρίζοντας fairweather friends και να περιμένουμε πολύ περισσότερα από τα ψέματα που μας τάζουν. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις για smooth sailing, πρέπει να προσέχουμε. Και κυρίως να μην πίνουμε πριν μπούμε στη θάλασσα. Ένας από την παρέα να appear missing, πάει τη γαμήσαμε, ακόμα και να τον βρούμε μετά γιατί πολύ απλά είχε πάει για κατούρημα ενώ εμείς ήμασταν πολύ λιώμα για να το συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα, μας χάλασε τη feel good διάθεση του δίσκου. Απαιτείται λοιπόν υπευθυνότητα όταν ακούμε Queens of the Stone Age. Και όλα δουλεύουν like clockwork.
QOTSA - I Appear Missing (Live On Letterman)
https://www.youtube.com/watch?v=EqFnDWdUBi8