Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που δεν θα ξεκινήσω καν γκρινιάζοντας. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως όταν μου έτυχε αυτός ο δίσκος (cheers @anhydriis) καταχάρηκα για την ευκαιρία που θα είχα να τον επανεπισκεφτώ μετά από κάτι αιώνες. Χάρηκα τόσο πολύ βασικά που δεν σκέφτηκα καν τα συνηθισμένα μου «αχ δεν ξέρω αχ δεν μπορώ», αλλά είπα μέσα μου «ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ» κι άρχισα να φαντασιώνομαι κάποιου είδους καταπληκτικό κείμενο προς προσωπική τέρψη στο οποίο θα προσπαθούσα και θα κατάφερνα κιόλας να τετραγωνίσω τον κύκλο και θα αποτύπωνα τις σκέψεις μου (και του μισού πλανήτη) γι αυτό το αριστούργημα, για την επιρροή και την επιδραστικότητα, για την σημασία, για την εποχή, για το πριν, για το μετά, για τα πάντα όλα. Το πίστεψα τόσο πολύ δηλαδή, που ήταν τόσο κρίμα όταν κατέληξα στο ότι απλά δεν γίνεται. Σοβαρά και πολύ μετρημένα, απλά δεν γίνεται. Μιλάμε για κάτι τόσο πάνω από εμένα, από όποιον, κάτι τόσο larger than life itself. Kάτι που η ιστορία έχει κρίνει, κάτι για το οποίο έχει χυθεί άπειρο σάλιο και μελάνι και δεν ξέρω πια τι μένει να ειπωθεί…
…Δηλαδή πραγματικά, να μιλήσω για τι? Για το iconic εξώφυλλο με το γνωστό homage του? Για το self-titled track και υπερπασίγνωστο London Calling που για χρόνια με εμπόδιζε να προσέξω ότι υπάρχει κάτι πέρα από αυτό και για το οποίο μπορούν να γραφτούν ελεγείες και αναλύσεις επί αναλύσεων, τόσο για το μουσικό όσο και για το στιχουργικό κομμάτι και την ένταση, την φωτιά, την οργή, το σχόλιο στην θατσερική Αγγλία? Για την αντίθεση και την γκρούβα που σκάει με την διασκευάρα που έπεται? Για το μπάσο, για ΤΟ μπάσο του Jimmy Jazz? Δηλ για όλη την ενορχήστρωση του Jimmy Jazz και δηλαδή για κάθε νότα μπάσου που υπάρχει γενικά μέσα σε μία ώρα και πέντε λεπτά. Εννοώ, καταλαβαίνετε, μην το κουράζω είναι και διπλός ο δίσκος ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ -ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΤΤΗ ΝΟΤΑ- ας αφήσω το ένα ένα, θα φτάσει μεθαύριο και ακόμα θα παραληρώ. Ας κάνω μόνο με πόνο ψυχής μερικά special mentions έτσι για το καλό και για τα λατρεμένα μου Spanish Bombs, Lost in the Supermarket, Clampdown και ιδίως The Card Cheat. Καλά εδώ έχει και πιάνο ε. Και μια τρομπέτα. Και είναι double tracked και τόσο μεγαλεπίβολο και γεμάτο και πανέμορφο. Και μου κομματιάζει κάπως υπέροχα την ψυχή.
Και γενικά με συγκινεί βαθιά, όλος ο δίσκος. Με χτυπάει η φωνή του Strummer, μου βγάζει ένταση, τσίτες, μελαγχολία και νοσταλγία all at once και κάνει πράγματα στα μέσα μου. Πεθαίνω για τις διφωνίες με τον Jones. Και για την φωνή του Jones. Και για την κιθάρα του σαφώς. Με πιάνει η τόσο χρωματιστή μουσική παλέτα, το πάντρεμα δεκάδων ειδών, οι ενορχηστρώσεις με τις random μουσικές εκπλήξεις και γραμμές οργάνων που σκάνε από το πουθενά. Για το μπάσο μίλησα αλλά ας επανέλθω για να μην αφήσω τον Simonon απέξω (I mean, Guns of Brixton, for fuck’s sake), ενώ για τα χτυπήματα του Headon δεν ξέρω καν τι να πω, απλά ρησπεκτ. Εξτρα κρεντιτ για τα πλήκτρα του Mick Gallagher και για όλα τα… horns των Irish Horns.
Και τελοσπάντων το νόημα είναι «Ρε δεν. Δεν. Παράκρουση». To παμε πάνω κάτω όμως ε? ;p Όπως και να έχει, το λατρεύω. Και με κάνει να περνάω καλά και να θέλω να χορέψω, όσο με κάνει και να θέλω να κλαίω. Και είναι και τεράστιο, φυσικά. Καινοτόμο. Είναι intellectual. Ψαγμένο και βαθύ. Αλλά και εύπεπτο. Είναι πολιτικοποιημένο. Είναι ανατρεπτικό. Και στιχουργικό. Είναι πανκ. Αλλά όχι μόνο σαν γρήγορη ξεσηκωτική χαοτική μουσική. Είναι και ροκ και είναι και άλλα πόσα μουσικά είδη μαζί, με ένα παικτικό επίπεδο εξαιρετικά υψηλό. Εν τέλει, είναι πολυδιάστατο κι αυτό είναι που για μένα το ξεχωρίζει τόσο πολύ. Ξεχειλίζει επίσης έμπνευση και καύλα, της στόφας που το ανάγουν σε ινσταντ κλασικ ακόμα και μέσα στα δεδομένα της εποχής του. Μιας εποχής που έχει ήδη στιγματιστεί από μια μουσική συγκυρία από αυτές που χωρίζουν τον χωροχρόνο στα δύο και σκάει κάπως αυτός ο δίσκος σαν απάντηση, συνειδητοποιημένα και ολοκληρωμένα. Και σκάει με τα όλα του, με πρόταση, με απίστευτη μουσική ποικιλομορφία κι αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δίνοντας πνοή σε ένα ολόκληρο μουσικό είδος. Απ’αυτές τις φλογερές και ζωογόνες, που παίρνουν την ιστορία από το χέρι και την προχωράνε παρακάτω.