Fireballet - Night On Bald Mountain
Καπου εδω βρισκομαι στην δυσαρεστη και αχαρη θεση να στεναχωρησω τον πολυ αγαπημενο Σπυρο Κουκα, καθως η κριτικη μου για τον δισκο που μου ελαχε, δεν ειναι θετικη. Δεν ειναι καν χλιαρη. Ειναι μια αρκετα αρνητικη κριτικη, η οποια προεκυψε εντελως οργανικα και ανεπηρεαστα.
Οι Fireballet ηταν μια prog μπαντα απο το New Jersey (ορκιζομαι οτι αυτην την πληροφορια για την μπαντα δεν την ηξερα μεχρι πριν 5 λεπτα) που δημιουργηθηκε στις αρχες των 70ς, εβγαλε δυο δισκους το 1975 και το 1976, και μετα διαλυθηκε. Ο πρωτος δισκος τους λοιπον, με τιτλο Night On Bald Mountain, ειναι και αυτος που αναγκαστηκα να ακουσω 2 φορες πριν αποφανθω οτι δεν μπορω να κερδισω κατι παραπανω ακουγοντας το περισσοτερο. Εν τελει, αν επρεπε να περασω μια νυχτα σε καραφλο βουνο με μονη συντροφια μου αυτην την μουσικη, θα ειχα πιθανοτατα πηδηξει απο το βουνο στα βραχια για να λυτρωθω. Και οχι επειδη ο δισκος μου ειναι ηχητικα δυσαρεστος ή αποκρουστικος, γιατι δεν ειναι. Αλλα γιατι ακουγοντας τον, δεν μου δημιουργηθηκε κανενα συναισθημα, δεν ενιωσα πουθενα καμια ενταση, και γιατι οι παλμοι μου πηγαν στο απολυτο flatline.
Δεν ειμαι γενικοτερα φαν του prog των 1970ς, αλλα τα λιγα πραγματα που μου αρεσουν, μου αρεσουν πολυ. Συγκεκριμενους δισκους και συγκεκριμενα τραγουδια των Rush, Yes, Kansas, Queen και αλλων συγκροτηματων, τα λατρευω. Δισκοι οπως το Night On Bald Mountain, δυστυχως μου δημιουργουν ενα συναισθημα μιζεριας και απολυτης βαρεμαρας. Το μεγαλυτερο μου προβλημα, ειναι η πληρης ελλειψη συνδεσης και ομοιογενειας μεταξυ των διαφορων riffs και φρασεων στα τραγουδια. Τραγουδια οπως το Les cathédrales (με διαρκεια κατι παραπανω απο 10 λεπτα) και το ομωνυμο του δισκου με διαρκεια σχεδον 19 λεπτα, μου φαινονται ως το αποτελεσμα κοπτοραπτικης διαφορων τυχαιων ιδεων που φανηκαν κουλ στους συνθετες, χωρις συνοχη ομως μεταξυ τους.
Αυτο που δεν βοηθησε καθολου, ειναι η φωνη του Jim Cuomo (καμια σχεση με τον συνονοματο απο το Σικαγο που ειχε λαμπρη καριερα στον χωρο της πειραματικης μουσικης και των videogames), η οποια για να το θεσω ευγενικα, μου θυμιζει το πως θα ακουγοταν ενας Αμερικανος αν μετακομιζε στο Μπολτον της Αγγλιας και εν μεσω βουλωμενης μυτης προσπαθουσε να ακουστει ως ντοπιος. Ή απλα, ως καποιος απο το New Jersey βασικα, το ιδιο πραγμα ειναι.
Στον δισκο υπαρχουν φυσικα καλες στιγμες, οι οποιες ειναι ως επι το πλειστον , και οταν λεω ως επι το πλειστον εννοω αποκλειστικα, στιγμες στις οποιες ακουμε τις κιθαρες, τα κρουστα, το hammond organ και το πιανο να παιζουν ομορφες μελωδιες, χαμενες φυσικα σε ενα ποτ πουρι. Εν κατακλειδι, αυτο που εκανα μετα απο δυο ολοκληρωμενες ακροασεις (μια πριν 20 μερες και μια σημερα), ηταν να βαλω το Night On Bald Mountain απο τον κλασικο Ρωσο συνθετη Modest Petrovich Mussorgsky, ο οποιος πεθανε απο αλκοολισμο το 1881 μια βδομαδα μετα τα 42α του γενεθλια. Η συγκεκριμενη συνθεση ειναι μια απο τις βασικες συνθεσεις στο κλασικο πλεον φιλμ με τιτλο Fantasia απο το 1940. Οποτε κατι καλο βγηκε απο αυτο, αφου το ακουγα στο repeat οσο ειχα κολλησει στην κινηση πανω στην Brooklyn Queens Expressway, που προκληθηκε απο καποιο ατυχημα αμεσως μετα την εξοδο για Queens Boulevard, και με αναγκασε να περασω 90 λεπτα απο την ζωη μου στο σταματα-ξεκινα. Σιγουρα καποιος αλλος μαλακας απο το New Jersey θα τo προκαλεσε, πιθανοτατα με BMW.
Αυτα τα (οχι και) λιγα απο μενα. Απο οτι διαβασα, ο δευτερος τους δισκος ηταν τοσο κακος, που προκαλεσε και την διαλυση της μπαντας. Αυτο μου προκαλει αναμικτα συναισθηματα, καθως απο τη μια νιωθω αρχεγονο τρομο στο πως κατι μπορει να ειναι ακομα χειροτερο απο αυτο που ακουσα, αλλα απο την αλλη νιωθω θαλπωρη που η μπαντα διαλυθηκε και δεν ακουσαμε περισσοτερα απο αυτους. Ελπιζω σε κατι καλυτερο για τον μηνα Μαρτιο. Ετσι και μου τυχει κανας δισκος Svalbard, θα σκεφτω σοβαρα να αποχωρησω απο το παιχνιδι. Παω να ακουσω Noga Erez. Ανανεωση: Την εκλεισα κι αυτην στο 4ο τραγουδι. Διαφημιστηκε ως synth pop, και νιωθω εξαπατημενος. Ισως, λεω ισως, στην καλυτερη, να την πουμε ghetto hip hop απο τα LIDL. Προχωραμε, πανακουσω νεο τραγουδι Delerium 30 φορες σερι για να στανιαρω.