Χαίρομαι που δεν το είχες ακούσει! Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα κι εγώ να μου τύχαιναν στο Album exchange είναι ακριβώς κλασικοί δίσκοι που για διάφορους λόγους δεν έχω τσεκάρει μέχρι τώρα (όπως συνέβη π.χ. με τη δική σου πρόταση των Flogging Molly).
Κι επειδή η μισή χαρά του παιχνιδιού είναι ν’ ανακαλύπτεις νέες μουσικές και η άλλη μισή να δεις αν ο άλλος user “διάβασε” τη μουσική που σου αρέσει με τον ίδιο τρόπο που τη “διάβασες” κι εσύ, ήθελα να ρωτήσω το εξής τον Παργαλάτσο: διέκρινες καθόλου το “μινόρε” στοιχείο στη μουσική των NOFX ή σου φάνηκαν εντελώς εύθυμοι/χαρωποί; Γνώμη μου είναι ότι ενώ γενικά το skate punk (και οι NOFX σαν βασικοί εκφραστές του) εκλαμβάνεται σαν μία “ανεβαστική” και “θετική” μουσική, ένα μεγάλο μέρος των μελωδιών του κρύβουν μία τεράστια μελαγχολία -αυτό είναι και που μ’ ελκύει περισσότερο σ’ αυτήν τη μουσική. Κι ήθελα να ρωτήσω αν εσύ διέκρινες κάτι τέτοιο π.χ. στο βασικό riff και το refrain του “Stickin’ in my eye”, στο refrain του “You 're bleeding”, όλο το “The bag”, πολύ πιο έντονα στο “She’s gone” κλπ.
Όσον αφορά τους στίχους, αξίζει να διαβαστούνε μιας και (όπως είπες κι εσύ) χαρακτηρίζονται από τεράστια αίσθηση του χιούμορ (βλέπε “Please play this song on the radio”), πανέξυπνα λογοπαίγνια (βλέπε “Soul doubt”), αλλά και πιο “σοβαρές” απόπειρες (“She’s gone”). Σ’ αυτόν τον τομέα ξεχωρίζει σαφώς το “Liza & Louise”, ένας ΥΜΝΟΣ στην περηφάνια του λεσβιακού έρωτα που, τη σήμερον ημέρα, δεν ξέρω αν θα εκλαμβανόταν τόσο θετικά από άτομα που αντιτίθενται στις έμφυλες διακρίσεις, για τους λάθος λόγους δυστυχώς (προφανώς το ίδιο ισχύει για τον “politically incorrect”* τίτλο του δίσκου που στην πρώτη του εκδοχή ήταν ακόμα “χειρότερος”).
Για εμένα αποτελεί το αγαπημένο μου album της δισκογραφίας των NOFX, περισσότερο κι από το επόμενο και πιο επιτυχημένο τους, “Punk in drublic” (hands down, απ’ τα καλύτερα λογοπαίγνια ever).
*Χρησιμοποιώ την έννοια της “πολιτικής ορθότητας” με μία διστακτικότητα κι ελλείψει άλλου όρου, αλλά γνωρίζοντας ότι τη σήμερον ημέρα ο όρος χρησιμοποιείται για να καμουφλαριστούνε οι πιο σιχαμένες σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις -απλά το σημειώνω για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων.