Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, παίδες. Πολλά τα ζητήματα που τίθενται και ετερόκλιτα συνάμα.
Ορισμένες μπάντες έχουν την “κατάρα” της ιδιαιτερότητας από τη στιγμή που ιδρύονται κιόλας. Είτε γιατί φέρνουν νέους ήχους στη μουσική, είτε γιατί αποτελούνται από ξεχωριστές προσωπικότητες, μουσικά κι ανθρώπινα, είτε γιατί χαράσουν πρώτοι ένα μονοπάτι, που άλλοτε είναι της δόξας κι άλλοτε της προδοσίας έτσι κι παρεκλίνουν.
Θεωρώ ότι οι Anathema είναι μια τέτοια μπάντα. Από τον πρώτο έως και τον τελευταίο δίσκο τους, από την εν γένει διαδρομή της μπάντας, διαπιστώνει κανείς ότι ετούτοι εδώ είναι στο δικό τους μουσικό κόσμο.
Παρόλα αυτά, παρακολουθώντας τους για περίπου 15 χρόνια, έχω την αίσθηση ότι πάντα, όσο διαφορετικό και χαλαρότερο κι αν είναι το στυλ τους σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι η ίδια μπάντα, με τις ίδιες μουσικές αφετηρίες κι αναφορές, και κυρίως με την ίδια χαρακτηριστική, υφέρπουσα ατμόσφαιρά τους. Ακούγοντας τους δίσκους τους εξακολουθώ να βρίσκω πολλά κοινά σημεία σε στιγμές που εκ πρώτης ακροάσεως νομίζεις ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Π.χ. στο νέο δίσκο εντοπίζω στιγμές που νιώθω ότι είναι βγαλμένες από την ασήκωτη ατμόσφαιρα του The Silent… (βλ. Universal). Το ίδιο συμβαίνει και σε προηγούμενες δουλειές τους, όπως π.χ. στο A Natural Disaster που μπάζει Eternity από παντού (βλ. Flying). Δεν είναι όμως μόνο τα μουσικά στοιχεία, αλλά κυρίως η χαρακτηριστική τους ατμόσφαιρα που είναι ΠΑΝΤΑ εκεί -τουλάχιστον για 'μένα-.
Πάμε στην εμπορικότητα τώρα. Η αλήθεια είναι ότι συχνά-πυκνά, μου βγαίνει ένα “γαμώτο” γι’ αυτήν την μπάντα. Ακούω διάφορους καλλιτέχνες της σειράς να κάνουν σουξέ στα ραδιόφωνα με συνθέσεις στο στυλ των Αnathema ή με στοιχεία ατμοσφαιρικά (βλ. evanesence κλπ) και λέω πόσο άδικο είναι αυτό για μια μπάντα που πραγματικά έχει προσφέρει σπουδαία τραγούδια. Σίγουρα αξίζουν ευρύτερης αναγνώρισης, ΑΛΛΑ δε νομίζω ότι είναι και τόσο άγνωστοι πια. Βεβαίως και δεν αγγίζουν καν τα όρια δημοτικότητας των radiohead αλλά δεν είναι και underground μπάντα. Ούτε νομίζω ότι η -διαπιστωμένη- καΐλα τους για αναγνώριση ήταν η αφορμή για τις αλλαγές στο στυλ της μουσικής. Η μπάντα αυτή άλλαζε κατευθύνσεις με το καλημέρα, ακούς τα album ένα-ένα και το βγάζεις το συμπέρασμα.
Από την άλλη όμως, τι είναι αυτό που ορίζει μια μεγάλη μπάντα; Ποια τα κριτήρια; Η διάρκεια; Οι πωλήσεις; Οι μουσικοί που την αποτελούν; Και πως αντικειμενικοποιείται αυτό, ώστε μια μπάντα να θεωρείται μεγαλύτερη από μια άλλη; Νομίζω ότι οι απαντήσεις ξεχειλίζουν από σχετικότητα και υποκειμενικά στοιχεία.
Γιατί, μη με θεωρήσετε τρελό ή γκρούπι:
Οι Anathema είναι μεγαλύτερη μπάντα από τους Radiohead.
Για πολλούς -ναι, και υποκειμενικούς- λόγους.