Λοιπόν έψαξα όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, αν ήδη υπάρχει θέμα πετάχτε το σέρβερ στη θάλασσα.
Κι εκεί λοιπόν που λέτε παιδιά μου που στις αρχές των 00ς (στη χειρότερη) λέγαμε “πάει πέθανε η ταινία τρόμου” και “πόσες πια προκάτ ταινίες με ζόμπι/βρυκόλακες/λυκανθρώπους?” και “πάαααλι θρίλερ? πάμε σινεμά να ρίξουμε κάναν ύπνο” ή (στην καλύτερη) διάφοροι δυτικοί τύποι μετατρέπανε την λατρεία τους για τον Lynch σε φίλμς τρόμου που μόνο οι ίδιοι καταλάβαιναν, ήρθε η Ανάσταση, ο Παζούζου από την Ανατολή κρατώντας τη Φλογισμενη Ρομφαία και άλλα τέτοια γραφικά, βασικά ανακαλύψαμε τι σκατά συνέβαινε τόσα χρόνια στην Άπω Ανατολή.
H επίσημη είσοδος του Ασιατικού Τρόμου στο Δυτικό Κόσμο έγινε το 2002 με το χολυγουντιανό ρημέηκ του Γκορ Βερμπίνσκι στο “Ring” του Χιντέο Νακάτα. Τεράστιο σουξέ, ακολουθήθηκε από ένα σήκουελ που δεν βλέπεται ούτε με μαστίγιο, αλλά η ουσία είναι ότι εισήγαγε -έστω και κάπως γυαλισμένα- στο (μη μυημένο) δυτικό κοινό όλα τα πρωτόγνωρα στοιχεία της Ασιατικής Σχολής του Τρόμου.
Ένας τρόμος οικείος, αστικός και ενοχλητικός, και ταυτόχρονα απόκοσμος, γκροτέσκος και σοκαριστικός. Βασικά όσοι είχατε την τύχη να δείτε το “the Ring” στους κινηματογράφους τον καιρό του, λογικά πρέπει να θυμάστε το σοκ που είχε προκαλέσει. Πράισλες.
Η συνέχεια γνωστή, είπανε στη γριά να χέσει κι αυτή ξεκωλιάστηκε, πάρε ρημέηκ και δωσ’του ρημέηκ, και πάρε κι άλλο ένα ρημέηκ, και όποτε ευκαιρούμε φτιάχνουμε και κάνα ρημέηκ, και κάνα ρημέηκ μην ξεχάσουμε κλπ, η ιστορία όμως έχει καταγράψει τα μνημεία και τα’χει ξεχωρίσει από τις φόλες.
Εδώ λοιπόν θα’ρχόμαστε να λέμε τις αγαπημένες μας ταινίες τρόμου από Ιαπωνία/Κίνα/Κορέα κυρίως, αλλά άμα παίζει και κάνα λαβράκι από αλλού ευπρόσδεκτο, ξεκινάω -φυσικά- με τα Ring που είναι και τα γνωστότερα, πελώριο έπος το 1, τα άλλα 2 κατώτερα, αλλά και πάλι μνημειώδη, δεν νομίζω κάποιος να μην τα’χει δει, αν ναι να το κάνει επειγόντως. Η μυθολογία του Ρινγκ περιλαμβάνει κι άλλα φιλμς και βιβλία, τα οποία θα αναφέρω στο μέλλον.
έχω κατά καιρούς γράψει διάφορα για άλλες ανάλογες ταινίες σε διάφορα θρεντ, Θα τα μαζέψω και θα επανέλθω.
Σκοπός του τόπικ είναι να αποτελέσει οδηγό για το είδος, να ανακαλύψουμε κάνα έπος που δεν ξέραμε, και να τα’χουμε και μαζεμένα.
Γιορ τερν.