Thanks. Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτούσα τον τίτλο του topic, θα μου λυνόταν η απορία
Θενξ κι από μένα . Καλοκαίρι είναι , θα φύγουν νεράκι και οι 3 σεζόν μάλλον
Είμαι στα μισά της 2ης σεζόν. Έχω μια γενική εικόνα από το τι γίνεται, σε καμία περίπτωση δεν θυμάμαι όλα τα γενεαλογικά δέντρα, ούτε έχω καταλάβει το grand scheme, αλλά είναι πολύ ιδιαίτερη προσπάθεια και γοητευτική. Ειδικά μουσική και ατμόσφαιρα είναι 10/10.
Για γενεολογικά δέντρα εδώ είναι η φάση: https://darknetflix.io/en
Βάζεις και το επεισόδιο που είσαι και είναι spoiler free.
Έχει χαθεί η μπάλα. Ποιος είναι ποιος, πότε και σε ποιο κόσμο. Ποιος έχει ποιους για γονείς και ποια παιδιά.
απανωτα τρια επεισοδια και ηδη σχεδον δεν ξερω τι μου γινεται
οντως χανεται η μπαλα
Τα ίδια κι εγώ, είμαι 3x04
Ελπίζω να μην χάσατε τη μπάλα και όσοι τα είχατε δει πρόσφατα τα προηγούμενα… εγώ είδα και τις 2 σεζόν κολλητά μέσα στην καραντίνα και νιώθω ότι τα θυμάμαι όλα.
Χάνεις τη μπάλα λόγο των εξελίξεων στον τρίτο κύκλο, όχι λόγο όσων προηγήθηκαν.
Είχα αυτό που έγραψες κατά νου. Έφτασα στο 3Χ06 και λέω να αφήσω τα 2 τελευταία για το Σ/Κ. Αν αντέξω
Ολοκλήρωσα κι εγώ χθες τη σειρά και έχω mixed feelings. Θα έλεγα ότι εν τέλει δεν μου άρεσε. Όμως από την άλλη, έκατσα και την είδα (αν και με το ζόρι στα τελευταία επεισόδια) και εν τέλει αν με ρωτήσει κάποιος αν την προτείνω, θα του έλεγα να την δοκιμάσει και όχι να την αποφύγει. Αντιφατικό ε;
Δεν μου άρεσε για τον γνωστό λόγο: είναι υπερβολικά περίπλοκο. Ηλιθιωδώς υπερβολικά περίπλοκο. Έχοντας κάνει ανά τα χρόνια μαθήματα συγγραφής (χωρίς να το παίζω ειδικός ούτε καν) νομίζω ότι είναι κλασική περίπτωση του “Εγώ το έγραψα και για μένα όλα βγάζουν νόημα, άρα το σερβίρω”. Η απόσταση ανάμεσα στο τι βγάζει νόημα για τον δημιουργό και τι για το κοινό είναι πάντα μεγάλη, ακόμα και για πολύ απλά έργα τέχνης. Ο δημιουργός γράφει κάτι για μήνες, χρόνια, το δουλεύει στο κεφάλι του, κλείνει τρύπες, γεφυρώνει χάσματα για να καταλήξει σε μια τελική μορφή. Στην περίπτωση αυτής της σειράς, η απόσταση μεταξύ δημιουργού και κοινού δεν γεφυρώθηκε ποτέ.
Συμπληρωματικά με αυτό, ο δημιουργός έκανε άλλο ένα μεγάλο λάθος για μένα: προσέθετε concepts μέχρι σχεδόν το τελευταίο επεισόδιο. Αυτό παραβιάζει βασικούς κανόνες πλοκής, γιατί το κοινό, ειδικά στο sci-fi genre, πρέπει να μαθαίνει μέχρι κάποιο σημείο τους κανόνες του κόσμου που έχτισες και μετά να ξετυλίγεται το κουβάρι της πλοκής. Φαντάσου στο Lord of the Rings: φτάνεις στην μέση της τρίτης ταινίας, τα ορκ έχουνε ξεκωλιάσει τους ανθρώπους στην Μίνας Τίριθ και ξαφνικά ο Γκάνταλφ με μια κλανιά αφανίζει όλα τα ορκ. Ε δεν θα πεις wtf, από που ήρθε αυτό; Ε, αυτό το μεγάλο σφάλμα κάνει το Dark. Και όχι μόνο με concepts, αλλά και με χαρακτήρες. Δηλαδή μέχρι την 3η σεζόν έβλεπα φάτσες και έλεγα ποιοι στον πούτσο είναι όλοι αυτοί;
Φαίνεται βέβαια (έτσι λένε τουλάχιστον) ότι αν κάτσεις και διαβάσεις τις αναλύσεις, όλα βγάζουν νόημα. Μπορεί. Όμως αυτό για μένα παραβιάζει κι άλλον κανόνα στην τέχνη, την ερμηνεία του νοήματος από το άτομο, την μοναδική σχέση του ατόμου με το έργο. Δηλαδή άμα είναι να χρειάζομαι τον κάθε αναλυτή να μου πει τι έγινε, ο δεσμός αυτός χάθηκε.
Προχωρώντας στα θετικά, αναμφισβήτητα η σειρά είναι απίστευτη σκηνοθετικά και ερμηνευτικά. Μουσική, φωτογραφία στο Θεό επίσης. Δημιουργεί ένα σκοτεινό σύμπαν μόνη της και σε βάζει για τα καλά μέσα της κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Επίσης, η γενική ιδέα του time travel, αν δεν ήταν τόσο πολύπλοκη, είναι εξαιρετική και καλώς ή κακώς γαργαλά τα πουλάκια μας ακόμα κι όταν δεν εκτελείται σωστά.
Τέλος, θέλω να πω ότι οι παραβιάσεις των κανόνων που ανέφερα παραπάνω, δεν είναι αντικειμενικά κάτι κακό, αλλά υποκειμενικά. Το prog, το avant-garde, το extreme σπάνε κανόνες για να προχωρήσουν την τέχνη και αυτό είναι κάτι θεμιτό και αξιοθαύμαστο. Το χρειάζεται η τέχνη αυτό. Γι’ αυτό σίγουρα χαίρομαι που το Dark ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες και κάνει νέους δημιουργούς πιο τολμηρούς. Απλά για μένα προσωπικά, η αγαπημένη μου τέχνη είναι πιο μεστή. Είμαι τύπος πιο πολύ των Pink Floyd, παρά των Yes ας πούμε. Κι ας τους χρειαζόμαστε όλους για να προχωρήσει η τέχνη.
Υ.Γ. Και μην ξανακούσω κανέναν να ξαναλέει είναι το γερμανικό Stranger Things. Καλό το Stranger Things, αλλά γατάκια εδώ μιλάμε για ατόφιο prog στην τηλεόραση, οι Γερμανοί το πήγανε σε άλλο level και μπράβο τους γι’ αυτό!
Γάμησε το Dark, 10/10.
τοπ10 χαλαρά.
Έτσι γίνεται ρε γαμημένο λοστ, έτσι γίνεται.
Και συ, μάρβελ, ναι, έτσι γίνεται.
πραγματικά είναι αδύνατο να παρακολουθήσεις το storyline. απλά αδύνατο στο βαθμό που θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κιόλας.
Τι κρατάω (είμαι ακόμη στο 5 νομίζω) ; ατμόσφαιρα, μουσική , και βασικά σε βάζει σε πολλά τριπάκια και για την ζωή γενικά . σε κάνει να σκεφτείς πράγματα . Σε εμένα τουλάχιστον έτσι λειτούργησε. θα επανέλθω όταν τελειώσω
Δεν εχω διαβασει τιποτα απο τα 22 μηνυματα γιατι εχω δει μολις 2 επεισοδια λογω περιορισμενου χρονου.
Τι ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ειναι αυτη. Και κλασικα στα πρωτα επεισοδια καθε σεζον απλα δεν καταλαβαινω χριστο :")
Ομως κανω υπομονη γιατι οπως και στις πρωτες 2 σεζον παω στοιχημα οτι ολα θα βγαζουν νοημα στο τελος.
Ο τυπος που καθεται και σκοτωνει αλλους με τους δυο εαυτους του απο αλλο χρονικο σημειο με εχει φρικαρει ασχημα και θελω να ξερω ποιος ειναι αμεσα. Αλλα μην πειτε.
ΥΓ. Φραντσισκα, θελω να σου κανω 7 παιδια και να βγουν ολα σαν κι εσενα
Είδα σήμερα τα 2 τελευταία επεισόδια. Μια συμβουλή: θεωρώ ότι όποιος κάθεται με σημειώσεις και προσπαθεί να καταλάβει μέχρι κεραίας τι γίνεται σε κάθε εποχή/παράλληλο κόσμο και πως συνδέεται ο καθένας με τους υπόλοιπους (που έχει μια γοητεία πάντως το να βλέπεις πως ο Χ Νόα έχει ένα storyline που δεν έρχεται από το πουθενά) χάνει λίγο το νόημα.
Αν και το επεισόδιο 3Χ06 ήταν πλούσιο σε πληροφορία και πολύ συμπτηγμένο στο 3Χ08 δείχνει σε 70 λεπτά πως κλείνουν 3 κύκλοι χωρίς άλματα, χωρίς να αφήνει κενά στην αφήγηση, δίνοντας σου την ευκαιρία να γυρίσεις σε οποιοδήποτε επεισόδιο και να το βλέπεις καταλαβαίνοντας πως, τι και γιατί.
Το 3Χ07 ήταν το αγαπημένο μου και των τριών κύκλων.
Μπήκα στη 2η σεζόν με τα 2 πρώτα επεισόδια και ο ενθουσιασμός συνεχίζει αμείωτος
Κρίμα που δεν μπορώ να ακολουθήσω το τοπικ ακόμα
Εχω δει τα 4 πρώτα του 3ου και επειδή έχω φουλ δουλειά αυτή την εποχή έχω χάσει τη μπάλα, είμαι μόνιμα με ανοιχτά Google και dark σελίδες και ψάχνω. Καλύτερα να την έβλεπα σε πιο ξεκούραστη εποχή, ώρες ώρες κουράζομαι και νευριαζω. Αυτα