David Lynch: Ο αναρχικός κινηματογραφιστής των ονείρων

Ωραία περιγραφή, διαφωνώ κάθετα με την εκτίμηση της ταινίας.

Η μόνη ταινία, βασικά η μόνη δουλειά του Lynch γενικά, που δεν αντέχω. Και όλα τα άλλα τα θεωρώ αριστουργήματα οπότε η απόσταση είναι τεράστια. Για μένα είναι η μόνη ταινία που ο Lynch προσπαθεί να είναι ο Lynch, ουσιαστικά να μας δώσει αυτό που περιμένουμε ή αυτό που του έδωσε (επιτέλους) κριτική αποδοχή. Ας μην ξεχνάμε μέχρι πριν το Μαλχόλαντ, ο Lynch ήταν λίγο-πολύ ένας περιθωριακός του σινεμά.

Επιστρέφοντας στο Ινλαντ, συμφωνώ μόνο για την ερμηνειάρα της Ντερν. Κατά τα άλλα, η επιλογή της ψηφιακής εγγραφής βγάζει τα χειρότερα αποτελέσματα σε σινεματόγκραφι από κάθε άλλη ταινία του, οι αισθητικές επιλογές είναι κακές (συμπεριλαμβάνω και τους απαίσιους - για μένα - τίτλους τέλους), η υπόθεση είναι τόσο μπλεγμένη όσο όλες του Lynch αλλά χωρίς τις μεμονωμένες σεκάνς που στέκονται από μόνες τους ως αριστουργήματα με συνέπεια να μη δημιουργεί τη συναισθηματική φόρτιση που είναι απαραίτητη για να έρθουν οι εντελώς ψυχολογικές σεκάνς και εν τέλει με μόνο τους μονολόγους της Ντερν να ξεχωρίζουν (για μένα πάντα).

2 Likes

άσε μας ρε γέρο :stuck_out_tongue:

(θα σου έλεγα ξανά δεσ’ το κάποια στιγμή/κάνε του ένα πέρασμα αν τυχόν έχεις να το δεις πολλά χρόνια και είσαι εννοείται σε κατάλληλο mood. Τουλάχιστον στο κομμάτι του ότι μας έδωσε αυτό που περιμέναμε + κριτική αποδοχή δεν συμφωνώ → η ταινία ζόρισε πολύ κοινό και κριτική το '06, η μορφή/αφήγησή της ήταν ακριβώς αυτό που δεν περίμενε κανείς μετά από την τόσο μαζική mainstream επιτυχία του Mulholand Drive/δεν την θεωρώ “πειραματική” ταινία αλλά σίγουρα η εικόνα που βγάζει σε πρώτο βαθμό προς τα έξω έχει αέρα πειραματισμού με το μέσο, ή τεσπά κάτι αρκετά κοντά σε μια όχι και τόσο “συμβατική” κινηματογραφική γλώσσα)

3 Likes

To είδα προχθές ακριβώς για να αλλάξω γνώμη γιατί ένιωθα ενοχές (ναι, μη γελάς). Όχι μόνο δεν άλλαξα αλλά μπόρεσα και να σχηματοποιήσω κάπως καλύτερα το τι με ενοχλεί στην ταινία. Καλά, ειδικά η ψηφιακή εικόνα (με τα συγκεκριμένα μέσα), είναι καταστροφική επιλογή

Κατά τα άλλα δεν είπα ότι τα κατάφερε :laughing: Είπα απλά ότι είναι η μόνη ταινία στην οποία νιώθω ότι έχει παγιδευτεί στο σύμπαν που δημιούργησε (και τις προσδοκίες του κοινού από αυτό). Το αποτέλεσμα ήταν (όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις) και κακή ταινία να βγάλει και το κοινό να μην το πιάσει τελικά. Ξαναλέω, πάντα κατά τη γνώμη μου, χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει κόσμος που την εκτιμάει.

2 Likes

Πάντως ωραία η επιλογή να παίξουν την τελευταία του ταινία. Ούτε εγώ μπορώ να πω ότι είναι η αγαπημένη μου ταινία του (μιας και θα τον έχω πάντα συνυφασμένο στο μυαλό μου με τον ύποπτο κόσμο του Twin Peaks, το οποίο αγαπώ και δεν μπορώ να το σκεφτώ σαν σειρά αλλά σαν ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ - παντα θα ζει το μυστήριο της εκεί έξω) αλλά σίγουρα είναι μια ταινία που με “καταπίνει” στο σκοτάδι της.

3 Likes

Να πω την αλήθεια μου και εγώ, πως ενώ κατανοώ την συγκεκριμένη επιλογή χτες -ήταν ένα full bonkers κατευόδιο, όπως και άξιζε στη φάση με τον Lynch- αλλά επειδή ήταν το Cinobo στη μέση (το οποίο έχει και συγκεκριμένες ταινίες προς το παρόν στη πλατφόρμα του) πίστευα πως θα έπαιζε το Fire Walk With Me, το οποίο δεν το βλέπεις σχεδόν ποτέ σε θερινά ή τίποτα αφιερώματα.
Κλάιν προφανώς - μπορεί να έρθει σε κάποιο Midnight Express σύντομα (που είναι και πιο ταιριαστό event μάλλον για τη συγκεκριμένη ταινία)

1 Like

Αααχ τιμημένο Ααβόρα! Τέσσερεις ταινίες Λιντς με ένα εισιτήριο, Nadja (παραγωγός μόνο), Fire Walk With Me, Elephant Man και Lost Highway. Μη με ρωτήσεις έτος, είπες πριν, γέρος

1 Like

είμαι σίγουρος πως έχω δει Nadja φοιτητής 1ο-2ο έτος σε σινεμά στην Αθήνα (με Lynch παραγωγό και νομίζω cameo σε μια σκηνή μέσα σε ένα… νεκροτομείο; (δεν θυμάμαι καλά/δεν θυμάμαι και καλά την ταινία δυστυχώς, πρέπει να την ξαναδώ κάποια στιγμή)) μαζί με διάφορες της φιλμογραφίας του (σερί ή όχι, πάλι δεν θυμάμαι) → το κλού είναι πως παίζει δυνατά να ήσουν ένα από εκείνα τα μπαρμπαδέλια των τελευταίων σειρών :smile:

1 Like

Δεν ήμουν μπαρμπαδέλι ακόμα τότε. Δε γεννήθηκα μπαρμπαδέλι!
Αν θυμάσαι να ανοίγει ο ουρανός πριν παιχτεί το Χαμένη Λεωφόρος, αυτό θα ήταν. Δεν εννοώ βροχή, άνοιγε η σκεπή στο Ααβόρα όταν νύχτωνε και γινόταν καλοκαιρινό.

Παρμεπιπτόντως εκεί είδα πρώτη φορά Lost Highway και προφανώς δε θα την ξεχάσω ποτέ. Δεν είχα ιδέα τι να περιμένω (προ ιντερνετ εποχές φυσικά), ανοίγει η οροφή, πέφτουν τα φώτα και ξεκινάνε οι τίτλοι. Κάμερα στο ύψος της ασφάλτου, φωτισμός ίσα ίσα να φαίνονται οι διαχωριστικές, μεγάλη ταχύτητα, οι τίτλοι να έρχονται πάνω σου και πάνω από όλα… I’m Derranged. Έπαθα σοκ. Ανατριχιάζω και τώρα που το θυμάμαι. Αποφάσισα εκείνη τη στιγμή ότι δε με νοιάζει τι θα συμβεί στην υπόλοιπη ταινία, αυτή θα είναι η αγαπημένη μου ταινία από εδώ και μπρος. Και δεν μετάνιιωσα ποτέ.

Θυμάμαι επίσης ακόμα τον πίσω μου να τραγουδάει το This Magic Moment μαζί με τον Lou Reed στην άλλη μεγαλειώδη σκηνή της ταινίας. Από τότε δεν μπορώ να ακούσω αυτό το τραγούδι χωρίς να σκεφτώ κάποιον να το σιγοτραγουδάει μαζί. Και το ακούω συχνά-πυκνά.

YΓ. Πρέπει να μιλάμε για το καλοκαίρι του 2000 ή 2001 ή μήπως και 99; Κάπου εκεί

2 Likes

:sweat_smile: απόγνωση ala Κούρκουλος και κάρβουνο :sweat_smile:!!

Με οροφή που ανοίγει και κάνει το σινεμά θερινό, θυμάμαι πάντως το Τριανόν στα Πατήσια - δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα σαν θερινό, έχω να πάω χρόνια καλοκαίρι εκεί, αλλά νομίζω είναι/ήταν το μόνο που είχε/έχει αυτή τη λειτουργία και όταν το πετύχαινα μικρότερος ψάρωνα κάργα!
Nanja δεν θυμάμαι ειλικρινά που και πότε το είδα - 2002 ήρθα Αθήνα πάντως, άρα από καλοκαίρι του '03 και μετά όπου το πέτυχα

Lost Highway αυτά τα πρώτα του λεπτά, όπου και να τα δει κανείς, σε όποια ηλικία και χώρο θεωρώ ότι δεν τα ξεχνάει ποτέ - αύριο βράδυ μάλλον θα το δούμε σπίτι με παρέα και δεν το έχουν δει 1-2 παιδιά (που είναι fan του Lynch αλλά παραδόξως ακόμα εκκρεμεί αυτό) και ανυπομονώ να κόψω αντιδράσεις!

1 Like

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, για τι ώρα λέτε; Ουισκάκι φέρνω;

1 Like

:smile: από Burrough market θα ψωνίσεις ή καμία ψαγμένη κάβα zone 6 ξέρωγω;
(προτιμώ τον μπαλαδόρο mandrake να σου πω την αλήθεια το Σάββατο, που έχουμε ελλείψεις, γιατί οι πιθανότητες το Lost Highway να γίνει “έλα τώρα βάλε masterchef και το βλέπουμε άλλη φορά” είναι εκ προοιμίου αυξημένες)

2 Likes

Ο μπαλαδόρος mandrake από τότε που έπαθε χιαστό έχει αποσυρθεί. #μπαρμπαδέλι

2 Likes

Λοιπόν εκεί είχα δει το 22 το deliverance σε νύχτες πρεμιέρας και το θυμάμαι σαν μία από τις χειρότερες προβολές, λόγω συμπεριφοράς κοινού. Μέσα σε αυτές τις αναμνήσεις, νομίζω μπορώ να ανακαλέσω και την οροφή! (σορρυ για το οφφ τοπικ)

2 Likes

Oh the irony μετά που κάναμε viber το topic παραπάνω :relieved:

Ας επαναφέρω τη ροή με κάτι που αλίευσα fb και νομίζω ταίριαζε στη φάση χτες 100%
IMG_7510

10 Likes

Προβολή lost highway κ παραφερναλια = ο ορισμος του ον τοπι(κ)

1 Like

Ομολογώ πως δεν έχω δει Inland empire. Είχε πει μια βλαμμένη της παρέας τότε που ο,τι έλεγε ήταν πάντα το αντίθετο πως της άρεσε πάρα πολύ και κάπως έτσι σκέφτηκα <<Όχι, άστο καλύτερα>>.

Πάντως μου κάνει λίγο εντύπωση που αυτή την εβδομάδα μετά από τόσο σούσουρο δεν υπάρχει ούτε μια προβολή ταινίας του στην Αθήνα. Βέβαια θα έχουμε αφιερώματα κλπ μέσα στο έτος είμαι σίγουρος.

Σχετικό με τη συζήτηση…

Στην Θεσσαλονίκη θα παιχτεί σε σινεμά την Κυριακή το Mulholland Drive που το τίμησα την βραδιά που έμαθα ότι μας άφησε, οπότε δεν πολυψήνομαι για επανάληψη τόσο σύντομα. Μακάρι να παίξουν και κάποια άλλη του ταινία - όχι το Inland Empire πάντως😵‍💫 .
Η μνήμη μου είναι για κλάματα αλλά όχι τόσο για να μην θυμάμαι την βασανιστική προβολή του Inland όταν πρωτοβγήκε σε ένα σχεδόν άδειο σινεμά. Η ταινία λες και κρατούσε δέκα ώρες αντί για τρεις - και το λέω με την πρόσφατη εμπειρία της προβολής του Godfather ΙΙ που δεν κατάλαβα πως πέρασε το τρίωρο. Μακάρι πάντως οι προβολές στις ταινίες του να συνεχιστούν.

1 Like

Γουατέβερ δις ιζ…

7 Likes

Fire Walk With Me?

3 Likes

Black lodge twin peaks GIF - Find on GIFER

7 Likes