Deep Purple

Το reunion που… γέννησε όλα τα επόμενα reunions! Δισκάρα το Perfect Strangers που δεν συνεχίζει βέβαια από το σημείο που το άφησε η MkII σύνθεση αφού μεσολάβησαν τόσα πολλά στις πορείες των εμπλεκομένων στο μεσοδιάστημα, αλλά δισκάρα - και εξαιρετικά επιτυχημένη η σημειολογία του τίτλου, παρεμπιπτόντως!

8 Likes

Αισθάνομαι ότι ο ενθουσιασμός για το reunion της Mk2 του συγκροτήματος αποκρύπτει το γεγονός ότι ο δίσκος, πέρα από 2-3 διαχρονικά κομμάτια, δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους.

Μάλιστα θα σύγκρινα την κατάσταση στους κόλπους του συγκροτήματος με την αντίστοιχη στους Pink Floyd από την εποχή του Animals και μετά - ένα μέλος πήρε τα ηνία (Blackmore) αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τη συμμετοχή των υπολοίπων (πρωτίστως Lord και δευτερευόντως Gillan/Glover) ή επιβάλοντας τη γνώμη του.

Κατά τα άλλα, αναμένω την αποστολή του παρακάτω βιβλίου από το Amazon, το οποίο αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη απόπειρα έστω και ανεπίσημης καταγραφής της ιστορίας του group:

2 Likes

Νομίζω αν με ρωτήσεις που θα το τοποθετούσα στην δισκογραφία τους, θα πάλευε για δεκάδα. Η πλάκα είναι πώς όποτε το ακούω (όχι συχνά, η αλήθεια είναι), το γουστάρω όλο. Το θεωρώ κλάσεις ανώτερο των Rainbow της εποχής αλλά και γενικά, κρίνοντάς τον αυτόνομα, έναν πολύ δυνατό δίσκο.

3 Likes

Δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό. Σίγουρα σε σχέση με Rainbow εποχής 1983, οι Purple είχαν καλύτερο ντράμερ, καλύτερο πληκτρά και σαφώς καλύτερο τραγουδιστή! :stuck_out_tongue:

Παρ’ όλα αυτά, ιδέες από τους Rainbow μεταφέρθηκαν στους Purple και οι υπόλοιποι έβαλαν τις δικές τους πινελιές.

Γενικά κι εγώ περνάω καλά όποτε βάζω το δίσκο, αλλά προσπαθώντας να το δω με μια πιο ψυχρή ματιά, δεν ανήκει στις κορυφαίες τους στιγμές.

1 Like

Χωρίς να θέλω να προκαλέσω, θεωρώ ότι τα πρώτα άλμπουμ των Whitesnake με Coverdale, Lord και Paice (3/5 των Deep purple) είναι πολύ καλύτερα από το Perfect Strangers και υπάρχει περισσότερη χημεία ανάμεσα στα μέλη…

3 Likes

Δεν προκαλείς. Λες την αλήθεια.

3 Likes

H πλάκα είναι πως μετά το PS, οι Purple μου θυμίζουν Rainbow και πάλι δε μου πολυαρέσουν :laughing:

1 Like

Νομίζω ότι από το Purpendicular και έπειτα ξαναέγιναν Deep Purple.

3 Likes

In a way, ναι. Σίγουρα ανέβηκαν επίπεδο από εκεί και πέρα και παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρον οι δουλειές τους. Τεράστιοι.

1 Like

Θεωρώ ότι αν παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι από το 1994 άλλαξαν κιθαρίστα στη θέση του Blackmore (και στη συνέχεια έφυγε και ο Lord), δίσκοι όπως Purpendicular, Bananas, Rapture of the Deep (με το νέο mix), Now What?! και Whoosh είναι άξιοι του ονόματος του συγκροτήματος.

(εμένα μου έχει καθίσει πολύ άσχημα η φυγή του Morse και δεν μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί με το =1…)

Το αντιλαμβάνομαι, κι εγώ είχα ξενερώσει λίγο στην ιδέα Purple χωρίς Morse. Αλλά το =1 μου άρεσε πάρα πολύ. Και θεωρώ βρήκαν τον ιδανικό κιθαρίστα, κάπου ανάμεσα στους προαναφερθέντες, λίγο πιο κοντά στο πνεύμα του Blackmore αλλά να μπορεί να αποδώσει πολύ καλά και σε σνυθέσεις που ταιριάζουν περισσότερο με όσα έκαναν επί Morse. Δεν έχω δει live πως ανταποκρίνεται αλλά μου φάνηκε ό,τι πρέπει, αφού φτάσαμε εδώ…

2 Likes

Δεν ξέρω, ίσως με χαλάει ο ήχος. Πολύ ξερός και παραμορφωμένος, νομίζω ηχητικά το χειρότερο με Ezrin. Ίσως σε καμιά εικοσαριά χρόνια ένα remix να το σώσει! :stuck_out_tongue:

1 Like

Για το perfect strangers θα συμφωνήσω με το σχόλιο που αναφέρθηκε πιο πρίν, το ύφος μοιάζει ως φυσική εξέλιξη των Rainbow της εποχής. Ακούγοντας Rainbow μετά από χρόνια, κατάλαβα γιατί το Perfect Strangers δεν μου θύμιζε τόσο Deep Purple, τους Purple που ξέραμε από τα δεδοξασμένα 70s.

Το House Of Blue Light, στα αυτιά μου μοιάζει πιο Deep Purple δίσκος, υπήρξαν κομμάτια όπου υπήρξε η πιο αυτοσχεδιαστική διάθεση που ξέρουμε, αν εξαιρέσουμε κάποιες πιο 80s πινελιές στην παραγωγή…

1 Like

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Gillan δήλωσε ότι έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της όρασής του.

1 Like

Ναι ειπε οτι εχει μονο το 30% της ορασης του και οτι η συνταξη δεν ειναι μακρια.

Ενταξει λογικο,ειναι και 80 ετων πλεον.

4 Likes

Ζορίστηκε πολύ ο τύπος. Αξεπέραστος Jon Lord!

5 Likes

Διάβασα το μαντάτο για τον Γκίλαν. Στενάχωρο νέο, μην ξεχνάμε όμως ότι και οι μουσικοί μας ήρωες, δεν παυουν να είναι άνθρωποι, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Μόλις ανακοινώθηκε

13 Οκτωβρίου 2026 στο κλειστό ΟΑΚΑ

5 Likes

One last time?!

Υ.Γ. Ποιοι είναι αυτοί οι NuCoast που τους φέρνουν; Στο ΓΕΜΗ δεν υπάρχει αυτό το ΑΦΜ!

2 Likes

καλά θα πάει αυτό :rofl: