Dream Theater - A View from the Top of the World

Αδύνατο μου φαίνεται να ξεχωρίσω κάποιο από τα images-awake-scenes, είναι άλμπουμ που δεν κόβεις ούτε νότα, πόσο μάλλον ολόκληρο κομμάτι.

Έχουν και άλλα σπουδαία έργα, αλλά αυτά τα τρία είναι για εμενα τα…11αρια

Μιας και αναφέρθηκε το τελείωμα του pull me under, παρόλο που είχα πάρει original το cd είχα ανησυχήσει κι εγώ μήπως είναι ελλατωματικο έτσι όπως κόβεται απότομα :rofl: τελικά το διασταύρωσα με τον φίλο που με μύησε στους DT ότι απλά έτσι είναι

Οι dream theater ήταν μεγάλο σοκ εκείνη την εποχή για εμένα, αδιανόητα τεχνικοι ουσιαστικοί και καινοτομικοι για τον πιτσιρικά παργαλατσο.

3 Likes

Δεν ξέρω τι με ώθησε να ακούσω δίσκο των άλλοτε πολυαγαπημένων Dream Theater τόσο νωρίς πριν κυκλοφορήσει.

Ακόμη ένας αξιοπρεπής δίσκος λοιπόν μετά το Distance over Time, λογικά θέτει και υποψηφιότητα για καλύτερος της μετά-Portnoy περιόδου (μη σας πω ότι και τα Systematic Chaos και BCSL μια χαρά τα κοντράρει σε ένα βαθμό- δεν είναι δα και τα καλύτερα δείγματα της Portnoy περιόδου, δίσκοι με αρκετά θέματα).

Σαν παραγωγή-ήχος πάει στα καλύτερα των DT πλάι στα Awake, FII κτλ. Σαν παραγωγή-ιδέες και πως αυτές εκτελούνται είναι ένας κλασικά ανερμάτιστος σύγχρονος δίσκος DT, με το γνωστό comfort zone, παλιακή προσέγγιση prog metal κτλ, δίσκος χωρίς ένα φρέσκο χαρακτηριστικό ύφος δλδ πλην των πραγμάτων που ξέρουμε και έχουμε ακούσει με τις οκάδες. Kαμία έκπληξη φυσικά, παραγωγός είναι κλασικά ο “εσωτερικός” κος Petrucci όπως εδώ και πολλά χρόνια τώρα.

Χαιρετίζουμε φυσικά τη διάθεση να προσπαθήσουν πολύ με το να πάρουν στοιχεία απο τους καλύτερους τους δίσκους καθώς και το οτι πηγαν σε ένα πολύ καθαρόαιμο prog δίσκο. Τα λίγο πιο σκοτεινά στοιχεία σε σημεία πολύ πολύ καλοδεχούμενα. Συνθετικά βέβαια πολλά δεν στέκουν μεταξύ τους, υπάρχει μια διάθεση για να γίνουν κάποια πράγματα λιγότερο προφανή -πολύ καλό αυτό- αλλά ακούγονται και λίγο αχταρμάς ιδεών που δεν δένουν και πολύ καλά μεταξύ τους σαν ροή. Σε οτι αφορά τα παιξίματα, ίσως ο λιγότερο ενοχλητικός Rudess που θυμάμαι εδώ και πολλά χρόνια και ο Mangini επιτέλους, του πήρε μόνο 10 χρόνια αλλά ενσωματώθηκε πλήρως σε ένα πολύ εντυπωσιακό αλλά και ουσιώδες παίξιμο.

Γενικά μια χαρά αν σκεφτούμε οτι το συγκρότημα αυτό δισκογραφικά έμοιαζε ένα ατελείωτο ναυάγιο σε σύγκριση με τα μεγαλεία του παρελθόντος. Είναι τόσο ξεπερασμένοι δυστυχώς που το να παίρνει ένας νέος δίσκος DT τις ακροάσεις του μόνο ευχάριστο το λες.

8 Likes

Πάνω σε αυτό. Από την πρώτη στιγμή, αυτό που με είχε ενοχλήσει στο Μαντσίνι, εκτός του ρομποτικού παιξίματος, ήταν το πόσο μπροστά έβαζαν το χαι-χατ. Ήταν λες και το έπαιζε στην μύτη μου. Ε λοιπόν και τώρα το ίδιο κάνει, απλά ο Sneap αποφάσισε να τα χαμηλώσει. Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι χτυπάει τα πάντα και πάντα,αλλά με σωστό μιξαρισμα ακούγεται πιο ανθρώπινος.

6 Likes

H αλήθεια είναι ότι ειδικά στον προηγούμενο δίσκο παραήταν ενοχλητικό, σε σημείο να σου χαλάει και την εμπειρία της ακρόασης. Απο τη στιγμή που αρχισα να το προσέχω, δεν μπορούσε να ξεκολλήσει το αυτί μου απο το ατιμο το hi-hat.

15 Ιουνιου 1998, η πρωτη μου συναυλια. Την ιδια μερα ειχα παει σε reunion 5 χρονια μετα το τελος της 6ης Δημοτικου, στο οποιο επειδη ειχα μετακομισει πλεον σε αλλη γειτονια, ολα τα “παιδακια” ειχαν περασει την εφηβεια μαζι κι εγω ημουν λιγο ξεμπαρκος. Εκατσα 1 ωρα και μετα πηγα στην συναυλια, ενω οι γονεις μου εκαναν τον σωφερ αφου δεν ειχα το διπλωμα ακομα στην ηλικια των 17. Παραμενει η πιο ξεχωριστη και μαλλον καλυτερη συναυλια των Theater που εχω δει, 6-7 συναυλιες μετα. Και η μοναδικη με τον Sherinian φυσικα.

Δεν ηταν αναντικαταστατος ομως. Μια χαρα τον αντικατεστησε ο Derek Sherinian και εβγαλαν για μενα τα δυο αγαπημενα μου εργα τους μαζι του (A Change Of Seasons + Falling Into Infinity). Η πορεια του Sherinian εκτοτε εχει αποδειξει το ποσο τεραστιος μουσικος ειναι. Μακαρι να μπορουσα να δω το εναλλακτικο συμπαν στο οποιο δεν εχει παει ποτε ο Jordan Rudess στην μπαντα.

Εγκληματα και τα δυο, οι προφανες επιλογες μαλλον τα The Silent Man και Burning My Soul ή εστω το Anna Lee :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Νουμερο ενα που πρεπει να διορθωσεις :stuck_out_tongue:

Το Octavarium ειναι δισκος που καθε φαν αυτου του ειδους μουσικης πρεπει να ακουσει κατ’εμε, και ο καλυτερος τους δισκος στα 2000ς (ναι πανω κι απο το Six Degrees, το οποιο επισης αξιζει να ακουστει)

Συμφωνω με το ποστ σου μεχρι και με καθε σημειο στιξης, αλλα δινω ιδιαιτερη εμφαση στις αποπανω προτασεις.

4 Likes

Μιας και λέτε για πρώτες εμπειρίες με Theater, η δική μου ήταν με το Train Of Thought. Ας είναι καλά ο δάσκαλος της κιθάρας μου που μου δάνεισε ένα σωρό μουσικές και με έβαλε στο τριπάκι αυτό (από fusion μέχρι death metal). Δεν τα άκουσα ποτέ με χρονολογική σειρά τα άλμπουμ, θυμάμαι έπιασα μετά το Scenes και έκλαιγα με το πόσο πλούτο είχε αυτό το δισκάκι. Awake μου άρεσε από την αρχή τρομερά με τη σκοτεινή του ατμόσφαιρα, ενώ το Falling Into Infinity άργησα λίγο να το εκτιμήσω, αφού μου φαινόταν παράταιρο.

Η μόνη “κούραση” που παρατήρησα εγώ (ίσως και λόγω του ότι μπήκα στη φάση της μπάντας με το ToT) ήταν στο Systematic Chaos και στη συνέχεια με το Black Clouds που εξακολουθώ να θεωρώ ένα από τα κατώτερα άλμπουμ που έχουν βγάλει.

Τώρα όσον αφορά στο θέμα Mangini που αναφέρθηκε, θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι χαντακώθηκε στα προηγούμενα άλμπουμς λόγω των επιλογών της παραγωγής. Έχει πολύ διαφορετικό παίξιμο από τον Portnoy, ναι δεν είναι τόσο catchy αλλά τουλάχιστον είναι απρόβλεπτο και φοβερά έξυπνο ρυθμικα. Η ικανότητα του να παίζει περίπλοκα θέματα που ίσως όμως ακούγονται απλοϊκά προσωπικά με εντυπωσιάζει, και δείχνει και το βάθος που έχει σαν παίκτης και συνθέτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Alien αλλά και το 20λεπτο όπου οργιάζει.

Ηχητικά το A View From The Top Of The World συγκαταλέγεται για μένα μες στα κορυφαία του καταλόγου της μπάντας. Άργησαν λιγάκι με τον Petrucci στο τιμόνι αλλά επιτέλους τα κατάφεραν.

4 Likes

Βαρετό μέχρι αηδίας το βρίσκω, σχεδόν ξεχνάω ότι παίζει. Ακόμη κι αν έχει ωραία σημεία και ιδέες, δεν μου κάνει κλικ να επιστρέψω. Το Distance Over Time σαφώς καλύτερο, όπως και τα Systematic Chaos και φυσικά Octavarium.

1 Like

Το λοιπόν, είχα συνάψει ανίερη συμφωνία με τον @nikatapi πως αν κάτσει και ακούσει το “Eternal Hails…” των τρισμέγιστων θα άκουγα το νέο DT, because reasons.

Αυτά που παρατίθενται, για να γελάσουν και οι @Outshined, @Aldebaran και λοιποί που θα λέτε τι διάολο κάνω σε αυτό το τοπικ, είναι τα σχόλια μου έπειτα από μια σοβαρή ακρόαση και ενώ ο τελευταίος DT δίσκος που έχω ακούσει είναι το “Systematic Chaos”. Έπειτα μόνο διάφορα σινγκλάκια σε πρόμο κλπ, τα οποία όλα, μου είχαν φανεί οριακά αντιαισθητικά.

Επειδή λοιπόν στο Νίκο του άρεσε το Darkthrone οφείλω τουλάχιστον να εκτεθώ δημόσια, γιατί ο δίσκος μου φάνηκε, για τα δικά μου δεδομένα και γούστα, και την “αγάπη” που (δεν) τρέφω για το prog metal και τους DT (τα άλμπουμ τους έως και το Six Degrees μου φαίνονται εξαιρετικά αλλά δεν με άγγιξαν, ούτε τότε πόσο μάλλον τώρα) καλούτσικος.

Αυτά για το disclaimer, αγνοήστε και προχωράτε.

“The Alien”: Εύγε στον Mangini που το έκανε άκρως ενδιαφέρον (αναλογικά) και το κουβάλησε.

“Answering The Call”: Πως φαίνεται ο άσχετος με το ιδίωμα, βαρέθηκα ειλικρινά.

“Invisible Monster”: Τίποτα το εξεζητημένο αλλά μου άρεσε ντροπιαστικά αρκετά.

“Sleeping Giant”: Είχα ακούσει και το LTE φέτος και είχα θέμα με τα πλήκτρα του Rudess. Τον φοβάμαι αυτό τον άνθρωπο, είναι λες και ακούει άλλα tracks στις ηχογραφήσεις ρε γαμώτο και είναι εκτός τόπου και συναισθήματος. Ευτυχώς εδώ πάνε τέλεια, αλλά πάλι τα ρυθμικά κερδίζουν, μαζί με τις τσαχπινιές του ripped prog metal Karl Marx.

“Transcending Time”: Νομίζω ηχεί κλασικό Rush που το κλέβουν/διασκευάζουν οι ΔΤ με ό,τι συνεπάγεται αυτό, πλάκα είχε τσαχπινιά.

“Awaken The Master”: ΟΚ, 8χορδη, riff και πλήκτρα φέρνουν καλή εναλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο ατμοσφαιρικά, τα 9:47 περνάνε γρήγορα, ωραία ένωση θεμάτων, εξακολουθώ να θεωρώ πως ο Mangini δίνει ρέστα (αν και υπάρχουν κάτι ρυθμοί/beats που επαναλαμβάνονται σε αρκετά mid tempo του δίσκου), επίσης το καλύτερο σόλο του Petrucci στον δίσκο αυτό το γλυκανάλατο lead-άκι.

Ομότιτλο: Το καλύτερο του δίσκου για μένα. Δεν ξέρω που στέκεται σε σχέση με ό,τι αντίστοιχο έχουν βγάλει τελευταία, δεν ενοχλεί και πολύ ο Labrie, όλα καλά, αν κρίνω από τους φόβους σας, πρέπει να έχει ενθουσιαστεί το κοινό τους από την αξιοπρέπεια του πράγματος. Με κράτησε άνετα και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως αυτό είναι σπάνιο για τέτοιες διάρκειες.

Συνολικά, παραγωγάρα, αλυσοδεμένος Rudess και ανεκτός (αλλά αδιάφορος και ολίγον ενοχλητικός) LaBrie βοηθούν για μένα, εξακολουθώ να πιστεύω βέβαια πως αυτή η άποψη στο metal είναι αυτοαναφορική για πολύ κλειστό κύκλο και με ταβάνι, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Στην τελική δεν ξέρω ποια είναι τα στάνταρ για ένα δίσκο DT πλέον αλλά αυτό εδώ, που εμένα του άσχετου μου θύμισε '90s σημεία τους, το θεωρώ καλό. Αυτά.

10 Likes

6 Likes

Ξεκινάω κι εγώ μια ακρόαση για πάρτη σου :+1:

τα 2 πρώτα κομμάτια είναι εξαιρετικά , αυτό το στυλ τους ταιριάζει πολύ περισσότερο και είναι και προσιτό στα αυτιά μου

σορυ για το οφτοπικ

4 Likes

Nα σχολιάσω πάνω σε αυτό. Ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ με @Aldebaran εδώ μέσα.
Εξαιρετικός και βασικότατο συστατικό ο Μούρ στα πρώτα 2 Θίατερ (ναι, το ντεπούτο δεν το μετράω καν), ευρηματικός, διαφορετικός στο πως σκέφτεται και τι ήχους θα χρησιμοποιήσει. Βρέθηκε την σωστή στιγμή στους σωστούς δίσκους να γράψει. Αν δεν ήταν ο Μουρ, θα μιλάγαμε για άλλους δίσκους (βέβαια το ίδιο ισχύει για όλα τα μέλη των Θίατερ εκείνη την περίοδο - ίσως εκτός του Myung :joy:).

Όμως όπως η πορεία του αποδεικνύει, έβγαλαν ακόμα 3 αριστουργήματα με 2 διαφορετικούς πληκτράδες, με τον καθένα να επηρεάζει ισόποσος τους δίσκους που ήταν. Δεν μου φαίνεται καν οτι θα ήθελα να φανταστώ πως θα ήταν το αψεγάδιαστο Falling, με τον Μoore στην θέση του Sherinian, ενώ σίγουρα το ίδιο ισχύει για το scenes (ίσως να μην με χάλαγε να ακούσω τον Σερινιαν στην θέση του Ραντες βέβαια). Από την άλλη δεν μπορώ να φανταστω το Six Degrees ούτε με τον Moore ούτε με τον Sherinian.

O Moore από την άλλη ναι μεν έβγαλε κάποιους καλούς δίσκους, αλλά όχι τόσο μνημειώδεις σαν τους απο πάνω. Εξαιρετικό το πρώτο OSI όπως και το Free, εξαιρετικό το Dead Air for Radios, όπως εξαιρετικά και τα APSoG όπως και το Disconnected - αλλά ειδικά στα τελευταία δεν μου φαίνεται ότι μπορεί να λογίζεται ως βασικός συνθέτης ή βασική επιρροή του ήχου που ακούμε.

Το συμπερασμα μου είναι, πως ναι μεν ήταν απαραίτητο συστατικό για τους δίσκους που ήταν, αλλά η ιστορία δείχνει πως λίγο επηρέασε η φυγή του. Το ότι ο Ραντες παίζει το πουλάκι από το Systematic Chaos και μετά, είναι θέμα του ίδιου και όχι του πόσο αναντικατάστατος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Μουρ. Ο οποίος Μουρ βέβαια, αν εξαιρέσουμε τους παραπάνω δίσκους, που πάνε ως το 2003 βαριά, δεν έχει παρουσιάσει κάτι άλλο που να φτάνει σε αυτό το επίπεδο.

3 Likes

Αφού είπαμε, δεν ασχολείται με τη μουσική πια ο Moore!

Συμφωνώ με τον Σεβεκ, βρίσω άστοχη την τοποθέτηση του (συνήθως πολύ εύστοχου) φίλου μου του Αντώνη.

Κι για εμένα κανένας μετέπειτα πληκτράς δεν είχε την αισθητική του Moore (στίχους, ήχους, συναίσθημα), αλλά μια χαρά αντικαταστάθηκε όπως έδειξε ο χρόνος.

Όσο για το νέο άλμπουμ, μετά από πολλές ακροάσεις συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στα αυτιά μου. Ακόμα και τα δυο single που στην αρχή είχα βρει απογοητευτικά, δουλεύουν πολύ καλύτερα ως μέρη του συνόλου.

5 Likes

Καγχάζω μεγαλοφώνως με όσους δεν ¨μετράνε" τον πρώτο δίσκο.

Ον τόπικ, ακούγοντας τα τρία πρώτα κομμάτια του Α view… ομολογώ ότι τα βρήκα απρόσμενα καλά…

2 Likes

Αδιάφορος μπροστά στα επόμενα αριστουργήματα. Από τότε που πήγε το αρνί, μπήκε αυτό το ξεχωριστό συστατικό που τους έλειπε για να εκτοξευτούνε :sunglasses:, σε συνδυασμό και με τη συνθετική τους ωριμότητα.

3 Likes

Τα υπόλοιπα ειναι καλύτερα :stuck_out_tongue:

1 Like

Δεν είδα το Change of Seasons σε σκυλάδικο όμως! Όταν φτάσουν τόσο μακριά και οι άλλοι δίσκοι, τότε ας ξαναμιλήσουμε για αριστουργήματα!!

3 Likes

Με το ζόρι 2-3 είναι καλύτερα από το πρώτο. Άντε να δεχτώ ότι άλλαξαν μορφή ή συνθετική κατεύθυνση ή ωριμότητα. Αλλά εξακολουθώ να γελάω…

Καλημερα :slightly_smiling_face: πιστεψε με, καθως εργαστηκα ενα φεγγαρι(μου χλωμο,μπλιαχ) σε σκυλομπουζουκο,ηχοληπτης,ειναι παγια τακτικη να ανοίγει η μπάντα με κατι απο ytse jam,perfect strangers(οριενταλ κλίμακες) ή με το μεσαιο μερος του still of the night και σιγουρα και κάποια αλλα που ξεχναω…ειναι καλα χαλια για να μπει ο τραγουδιαρης και βασικα να ζεσταθει,φτιαχτει η μπαντα(που είναι γνωστο οτι ροκαδες είναι, για το νυχτοκαματο του τρομου :stuck_out_tongue_winking_eye:)

5 Likes

@Sevek και @Outshined επιτέλους διαφωνούμε και κάπου, δείγμα υγείας!

Λοιπον, επειδή θεωρώ ότι είστε πιο διαχρονικοί Theater-άδες από εμένα, αφού θεωρείτε ότι ο Moore αντικαταστάθηκε επάξια στην συνέχεια, το δέχομαι και παίρνω πίσω τον όρο “αναντικατάστατος”.

Να επεξηγήσω όμως λίγο το σχόλιο μου; Ας μην αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο Kevin Moore μόνο μέσα στην μικρή κλίμακα των Dream Theater, ας τον δούμε λίγο πιο συνολικά. Όταν έσκασε το Images And Words, η δουλειά του Moore ήταν ΕΞΩΓΗΙΝΗ για τα δεδομένα του metal. Αυτά τα πράγματα δεν είχαν ακουστεί ποτέ. Μιλάμε για μια εποχή όπου ο κόσμος έλεγε ότι μια μπάντα έχει “πλήκτρα” κι εννοούσε κάτι γρηγοριανούς ήχους της κακιάς ώρας. Προσοχή, μιλάω αυστηρά για metal, ε;

Ο Moore έβαλε τα keyboards μέσα στο παιχνίδι σε ευρύτερο επίπεδο. Συμφωνείτε κι εσείς για την ατμόσφαιρα και την ιδιοφυή χρήση των ήχων; Μα αυτά ήταν τα στοιχεία που έκαναν την μουσική των Theater, δομικά μιλώντας, εντελώς απρόβλεπτη, θα το προχωρούσα ως το σημείο να πω ότι προσέδιδε στους Theater έναν αέρα πρωτοπορίας - ναι, εννοώ avant garde. Κάποια ηχητικά τοπία του Moore δεν επαναλήφθηκαν ποτέ, από κανέναν. Προφανώς, ούτε καν από τον ίδιο. Τον έχω στο μυαλό μου, αναλογικά, ως μια περίπτωση αντίστοιχη του Cliff.

Το progressive metal/rock είναι το αγαπημένο μου είδος μουσικής, όχι όταν καθοδηγείται από την τεχνική αλλά όταν έχει την δύναμη να δημιουργεί κόσμους αφάνταστους και απάτητους. Ο Moore ήταν ένας τέτοιος οραματιστής. Φυσικά, όλα αυτά είναι θέμα κριτηρίου κι αισθητικής. Αν πιστεύετε ότι και οι επόμενοι (λατρεύω τον Sherinian!) είχαν αντίστοιχο μουσικό όραμα, πάω πάσο, ίσως απλώς εγώ δεν το εντόπισα ποτέ.

Και μια μικρή υποσημείωση: ο Moore δεν χάραξε μόνο το έργο των Theater. Μετασχημάτισε και τους Fates Warning! Η αισθητική του σφραγίδα στο APSOG είναι ανεξίτηλη, και μιλάμε για ένα από τα 2-3 καλύτερα prog metal άλμπουμ όλων των εποχών - οκ, σκάω γιατί μιλάει ο οπαδός τώρα!

6 Likes