Να καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου όπως την κατέγραψα σε σχόλιο και στο άρθρο…
Χμμ, ενδιαφέρον να γράφουμε “μέτρια” κριτική για την μακράν αγαπημένη μας μπάντα, που μας άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική…
Εντάξει ο δίσκος δεν λέει και πολλά… Το Dramatic Turn of Events ως Images and Words of the new millenium ήταν εξαιρετικό, καθώς περιείχε αριστουργήματα-κορωνίδες συνθετικές, όπως τα Breaking All Illusions (βλ. Learning to Live 2), Outcry (βλ. Metropolis 2013), Bridges in the sky, On the back of angels (εξαιρετικό progressive για κατανάλωση από τις μάζες!!!) γενικά ήταν ένα ποίημα για τα απαιτητικά αυτιά των οπαδών.
Το νέο album δεν…
Εισαγωγή μετριότατη (3 μέρη σε τραγούδι μικρότερο των 3 λεπτών; Πλάκα μας κάνουν;), το Enemy Inside απλώς επαρκές (με το ζόρι, πολύ κατώτερο πχ του On the back of angels), το Looking Glass επίσης, γενικά η πρώτη τριάδα καμία σχέση με τους καλούς Theater…
Το Enigma Machine είναι πολύ καλό, πολύ καλύτερο πχ από το Stream of consiousness. Δεν είναι Erotomania ή Ytse Jam αλλά και το χειρότερο ever δεν το λες με τίποτα, εγώ θα το έβαζα μάλλον στην τέταρτη θέση κάτω από τα παραπάνω και το θεϊκό και ανυπέρβλητο Dance of Eternity… Και σίγουρα είναι το πρώτο τραγούδι στη σειρά του δίσκου που μας ανασηκώνει από τη θέση για να προσέξουμε τι παίζουν οι θεοί…
Το The Bigger Picture είναι καλό αλλά πια κάνει ξεκάθαρο ότι οι Theater επέλεξαν πιο straightforward φόρμες (σε σχέση με τα δεδομένα τους). Behind the veil, Surrender to reason ΟΚ αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, Along for the ride τραγούδι για τις αρένες (hands in the air, sing long κλπ κλπ) αλλά δεν…
Όσο για το Illumination Theory ακριβώς ότι διαβάσατε παραπάνω! Ένα κολάζ κακοφτιαγμένο μάλιστα! Μετά από περίπου 7 λεπτά καλής σίγουρα μουσικής ο Rudess κάνει κάτι σε space soundeffects που φυσικά δεν έχει καθόλου μουσική (!!!) για κάνα δίλεπτο (!!!) για να μπουν τα strings του Τούρκου που είναι ΥΠΕΡΟΧΑ αλλά τόσο αταίριαστα με το υπόλοιπο τραγούδι… Και μετά συνεχίζουμε εξίσου αταίριαστα στο κανονικό (επίσης ωραιότατο πάντως) τραγούδι που κλείνει καλά στα περίπου 18+ λεπτά… Και μετά; Παύση 40 δευτερολέπτων και ένα κλεισιματάκι με μελωδία πιάνου για να γίνει με το ζόρι το τραγούδι 22 λεπτά. Έλα τώρα! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! Το έχουμε ξαναδεί το τέχνασμα να μεγαλώνει τεχνητά ο χρόνος διάρκειας του τραγουδιού, αλλά από μία μπάντα σαν τους Theater δεν περίμενα τέτοιο ξεπεσμό! Από αυτούς που κάποτε δεν μπορούσαν να χωρέσουν τις ιδέες τους με τίποτα σε ένα απλό CD…
Λυπάμαι αλλά φαίνεται ότι η αποχώρηση του Portnoy θα κοστίσει στην αγαπημένη μου μπάντα πολύ περισσότερο από ότι φανταζόμουν. Αν σκεφτούμε ότι ο Portnoy ήταν πίσω από τη σύνθεση των μελωδικών παζλ των προηγούμενων δουλειών τους και δούμε πόσο κακοφτιαγμένο είναι πχ το αντίστοιχο παζλ του Illumination Theory (ξαναλέω τα επιμέρους κομμάτια του είναι από πολύ πολύ όμορφα ως υπέροχα) καταλαβαίνουμε ότι μάλλον τελικά η συνθετική ευφυία του προηγούμενου Μιχαλάκη ήταν καταλυτική για την μπάντα… (και βέβαια ταυτόχρονα απορώ γιατι χωρίς ακριβώς τον Μιχαλάκη έγραψαν και το Dramatic, όπου όλα τα παραπάνω ήταν ακριβώς αντίθετου, πολύ πολύ θετικού προσήμου, έστω και πατώντας στα μέτρα του Images and Words…)
Αν το Dramatic turn of events μου αναπτέρωσε τις ελπίδες, το Dream Theater μου τις πετσόκοψε… Δηλαδή ρε παιδιά ακούω την μπάντα πάνω από 15 χρόνια, όταν βγήκε το Scenes from a memory το άκουγα χωρίς υπερβολή καθημερινά και συνεχώς για 3 μήνες χωρίς να μπορώ να το χορτάσω κι εδώ δεν μου κινήθηκε το ενδιαφέρον, με τίποτα όμως…
Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλες όχι διθυραμβικές κριτικές, ώστε οι αγαπημένοι μας θεοί να λάβουν το μήνυμα και να διορθώσουν σύντομα πορεία…