Κοίτα καταρχήν εκλαμβάνω σαν δεδομένο ότι λαμβάνεις υπόψιν σου το νεαρό της ηλικίας των Haken σαν μπάντα. Επειδή είμαι σίγουρος ότι το λαμβάνεις υπόψιν και οι απαιτήσεις σου είναι αυτές που είναι, θεωρώ κι εγώ πως μια progressive μπάντα όπως αυτοπροσδιορίστηκαν βάσει ήχου και νοοτροπίας οι Theater θα έπρεπε να κινούνται με περισσότερο ανήσυχο πνευμα και τόλμη ακόμη και μετά απο τόσα χρόνια καριέρας. Αυτό θα ήθελα, αυτό όμως δεν συμβαίνει και αυτό το έχω αποδεχθεί.
Παλιότερα τους θεωρούσα κάτι σαν τους Floyd ενός άλλου είδους ή κάτι σαν τους Rush π.χ. Λοιπόν αποδείχθηκε βάσει πεπραγμένων ότι δεν είχαν ποτέ τέτοιο καλλιτεχνικό βάρος. Οι Rush για παράδειγμα, ασχέτως του αν ένα άλμπουμ τους είναι τρελά επιτυχημένο, αριστούργημα ή όχι, δεν κρίνεται αυτό εδώ, είναι 100% -φουλ ρε παιδί μου- ανήσυχοι και τολμηροί. Βγάλανε Counterparts στα 90’s, βγάλανε Vapor Trails, δλδ φέρε τα άλμπουμ στο μυαλό σου, και μετά Snakes and Arrows και CA. Δλδ δεν ξέρω αν με πιάνεις, οι άνθρωποι είναι ΝΕΟΙ σε γέρικα σώματα, φαινόμενο κτλ. Λοιπόν, καλώς ή κακώς οι Theater, δεν είναι αυτό το πράγμα, σου έδειχναν ότι είχαν το potential, αλλά δεν. Τα συγκροτήματα τα κάνουν οι ανθρωποι/μουσικοί, και το ότι οι Τheater έχουν αυτή την πορεία που έχουν και την καλλιτεχνική νοοτροπία τη συγκεκριμένη, οφείλεται στη στελέχωση τους σαν μπάντα. Ούτε στην Roadrunner, ούτε στην Αtlantic ούτε στην δεν ξέρω γω πια. Απλά σκέψου Box γιατί δεν θα έπαιρναν ποτέ Donati ή Minneman σαν drummers, σκέψουν πόσο ανέκδοτο φαίνεται τώρα.
Είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι οι εφηβικοί σου ήρωες ξεπερνιούνται απο κατι άλλο μεταγενέστερο, αλλά όπως και να το κανουμε όλα σε αυτή τη ζωή έχουν πανω-κάτω το μομέντουμ τους. Οι Τheater είναι αξιοπρεπείς, αξιοπρεπέστατοι σε αυτο που κάνουν κι αν λόγω ηλικίας και νοοτροπίας, παρουσιάζουν μια ήπια μουσική εμμηνοπαυση, so be it. Δεν θέλουν να τολμήσουν, ίσως γιατί δεν μπορούν να το κάνουν. Αφού ξόδεψαν πόσα άλμπουμς για να κάνουν το “αντιπροσωπευτικό DT άλμπουμ”, μήπως αυτό δεν έχουν σαν στόχο-κίνητρο σε κάθε δίσκο απο το Systematic και μετά; “Να δείξουμε στον κόσμο όλες τις πλευρές των DT”…λες και δεν την ξέραμε.
Λοιπόν κάποιους όλα αυτά τους κάνουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και κάποιους μισογεμάτο. Επειδή η μουσική πανω απ’όλα είναι feeling και συναίσθημα, εγώ προσωπικά θεωρώ -και αυτή είναι η υποκειμενική μου άποψη- ότι απο αυτά που ακούω συμπεραίνω πως δίνουν αυτό που μπορούν και δεν κοροιδεύουν κανέναν. Αυτό έχουν, αυτό δίνουν.
Έντιτ: Και προσωπικά όλα αυτά θελω να πιστεύω πως τα γράφω με καμία δόση επιείκειας ή fanboy-ισμού, άλλωστε δεν το κρύβω, με ενδιαφέρουν άλλα πραγματα πολύ περισσότερο από Theater στο μουσικό είδος που πρεσβεύουν (και στο μεταλ πεδίο αλλα και στο γενικότερο). Παρ’όλ’αυτά η αγάπη παραμένει χωρίς να είναι τυφλή.