Μetallica

Metallica - Until It Sleeps

Το καλοκαιρι του 1996, ημουν στα ντουζενια της πωρωσης με Metallica, αφου τους ειχα ανακαλυψει ουσιαστικα λιγους μηνες πριν, μετα απο καλοδεχουμενη πλυση εγκεφαλου απο τον ξαδερφο, ο οποιος μου ειχε δανεισει τα Ride The Lightning, Master Of Puppets και And Justice For All, που τα ειχε ολα σε CD. Ετσι 15χρονο και αβγαλτο που ημουν ακομα, και πριν τις εποχες του internet, δεν ειχα την παραμικρη γνωση περι “νεου” αλμπουμ Metallica, γιατι τοτε εμπαινα στην φαση, και το Metal Hammer ηταν ευτυχως ακομα κατι εντελως εκτος της πραγματικοτητας μου.

Εκεινη την χρονια πρεπει να ακουσα τα Ride, Master, Justice, Black τουλαχιστον 50 φορες το καθενα, και ημουν ευτυχισμενος που βρηκα κατι τοσο καταπληκτικο στην ζωη μου, τα εγραψα και σε CD και σε κασετα, και απλα το 1996 ηταν η “Metallica χρονια” της ζωης μου, ενω καπου την ιδια περιοδο (πανε πολλα χρονια ρε γμτ…) ο ξαδερφος μου ειχε δανειστει απο εναν φιλο του το Live Shit box set και εγραψα και το Mexico City σε 3 CD. Τυπωσα και τα εξωφυλλα, αλλα εφτιαξα μεχρι και picture disk, γιατι ενας κολλητος ειχε PC με CD-R, και εκτυπωτη που τυπωνε cut outs για CD σε αυτοκολλητο χαρτι.

Και παμε στο ζουμι της ιστοριας, το οποιο ειναι η ελευση του Load στην ζωη μου (και στις ζωες ολων μας). Μην εχοντας παρει πρεφα οπως ειπα για “νεο αλμπουμ” , μπαινω στο αυτοκινητο του φιλου μου του Μιχαλη που ηταν 18 εκεινο το καλοκαιρι, ο οποιος ειχε αγορασει σε κασετα το Load, ενημερωνοντας με αμεσα οτι νταξει δεν ειναι πολυ καλο μωρε, αλλα εχει ενα τραγουδι που γαμαει τα παντα. Εγω δεν ειχα λογο να τον αμφισβητησω οποτε τον πιστεψα και για τα δυο, και στη συνεχεια ακουσαμε το Until It Sleeps καπου 5 φορες σερι, δηλαδη προφανως το τραγουδι που εννοουσε προηγουμενως. Αν και δεν το πετυχε με τον δισκο στο συνολο του, σιγουρα το πετυχε με αυτο το τραγουδι, there was no lie.

metallica-until-it-sleeps-Cover-Art

Στη συνεχεια βεβαια, που εβλεπα και MTV πιο συχνα και ειχα ανακαλυψει κατι καλες εκπομπες με την παρεα μου, πετυχαινα το videoclip της κομματαρας σε καθημερινη βαση. Αν και ο φιλος μου ο Μιχαλης το ειχε διαφημισει ως “νεα γαματη μπαλαντα των Metallica”, η αληθεια απειχε πολυ προφανως, γιατι δεν προκειται επ ουδενι για μπαλαντα.

Το Until It Sleeps σηματοδοτει τη νεα εποχη των Metallica για μενα, γιατι ουσιαστικα ηταν το δικο τους “coming out” οταν βγηκε αυτο το βιντεο και τραγουδι μετα απο περιπου 5 χρονια αναμονης. Απο εκεινη τη μερα του Μαιου και για τους επομενους πολλους μηνες, ολα τα περιοδικα, οι εκπομπες, και ο κοσμος, ασχολουνταν με το νεο look των Metallica, με την στροφη στο υφος τους και τον ηχο τους, με την προδοσια τους στο μεταλ, και με οτι μπορει να φανταστει κανεις.

Ενα ακομα fun fact για το τραγουδι, ειναι πως ειναι το πρωτο τραγουδι στην ιστορια της μουσικης που κυκλοφορησε στο internet πειρατικα, μεσω του IRC, μια πλατφορμα που η κυρια χρηση της ηταν το chatting για οσους θυμουνται. Παμε πισω στο videoclip βεβαια, για να πουμε πως ειναι ενα αμαλγαμα απο grotesque εργα τεχνης του Hieronymous Bosch, τα οποια ειχαν ολα ως θεματολογια την πτωση του Ανθρωπου λογω του απαγορευμενου μηλου.

Οσο πωρωτικο και να ειναι το να βλεπω τον Χριστο να τρωει ντοματες στο βιντεοκλιπ, τον ανθρωποειδη αγριοχοιρο να χαιρεται που τρωει το μηλο η Ευα, και το χρυσο ανθρωπομορφο θηλυκο φιδι με τα διαβολακια να χαιρονται με την θλιψη της (σιγουρα ουτε) αγιας (αλλα ουτε) παρθενας… η εμφανιση της μπαντας με τον James να ξεγυμνωνει την ψυχη του, τον Jason να σκαβει νεα πισινα, και το κοπανημα απο τον Lars με την μασκαρα στα ματια, το φλωρομαλλι και τα δαχτυλιδια κρικους το ξεπερνανε ακομα κι αυτο. Εδωσε πονο παλι ο Δανος, με συμμαχο τον Kirk που εβαλε την πρασινη του μασκαρα και το διχτυωτο φακιολι του. Ισως να ειναι και το αγαπημενο μου βιντεο απο Metallica εν τελει.

James: Απο τις αγαπημενες μου ερμηνειες, συνθεσεις, ριφφαδουρες, οτιδηποτε εχει να κανει με James γενικα. Σε τραγουδια σαν κι αυτο αναδεικνυεται πληρως το ποσο τεραστιος ερμηνευτης εγινε, και ποσο μελωδικη και ανατριχιαστικη μπορει να γινει η φωνη του. Ας μην κοροιδευομαστε, χωρις την φωνη του Hetfield οι Metallica θα ηταν μια πολυ λιγοτερο διασημη μπαντα, αν γινονταν και ποτε δηλαδη αυτο που λεμε “διασημη”. Για το ριφφ ειπαμε? Οχι ε? Το ριφφ ειναι αψεγαδιαστο και ανατριχιαστικο. Ε τωρα ειπαμε.

Lars: Διχως αμφιβολια, το Until It Sleeps περιεχει εναν απο τους 5 καλυτερους ρυθμους που εχει γραψει ποτε ο Lars. Η πλαισιωση των κουπλε με το τυμπανισμα στο ταμπουρο του, ειναι μια απο αυτες τις μικρες πινελιες που μπαινουν σε ενα υπερτραγουδι σαν κι αυτο, και το ανεβαζουν απο θρυλικο status, σε θεΐκο. Εκτος απο αυτο βεβαια, στο ρεφρεν, στην γεφυρα, στο outro, παντου, ο τυπος εχει βαλει τα καλυτερα τυμπανα που θα μπορουσαν να μπουνε ποτε σε μια τετοια συνθεση.

Kirk: Χωρις συνθετικη προσφορα στο τραγουδι αυτο, δεν υπαρχουν πολλα για τα οποια μπορουμε να του δωσουμε credit, ομως σιγουρα η παρουσια του δεν περναει απαρατηρητη. Αν μη τι αλλο, μπορουμε να του δωσουμε το βραβειο για πιο πειραματικης εμφανισης στο βιντεο, καλυτερο μακιγιαζ, και καλυτερο στοιχειο που προκαλει δακρυα σε μεταλλαδες της εποχης. Get fucking Kirk in here. Not regular Kirk, fucking Kirk.

Jason: Επιτελους ενα τραγουδι στο οποιο το μπασο να παιζει με τετοια παραμορφωση που να θυμιζει ενδοξες εποχες Cliff, και να προσθετει στην ατμοσφαιρα του τραγουδιου. Το Until It Sleeps θα ηταν ενα πολυ διαφορετικο τραγουδι αν ο Jason δεν ειχε βαλει στο τραγουδι το μπασο που εβαλε, και για αυτο θα του καταλογισουμε σημαντικο μεριδιο, κι ας μην συνεθεσε (οπως και πουθενα στον δισκο)…

Σολο: Οσο προχωραμε στην δισκογραφια των Metallica, θα πρεπει να αυξησω κι εγω πολυ την ευρηματικοτητα μου, γιατι ποσα πραγματα μπορει να πει κανεις για ενα σολο τελος παντων? Εν προκειμενω εχουμε ενα μελωδικο σολο χωρις πολλες νοτες, που δεν εχει καν την υποψια του wah pedal (σοκ) αλλα ουτε shredding, ουτε φανφαρες. Το σολο ακολουθει την νοοτροπια του τραγουδιου, και απλα σου δινει στα μουτρα οσα χρειαζεσαι απο αυτο το τραγουδι με την απλοτητα του, εστιαζοντας στην ουσια.

Στιχοι: Η αποστολη μου πλεον για το Load, ειναι να πεισω και εσας και εμενα μεχρι το τελος της διαδρομης, οτι τελικα προκειται για ενα concept album, με θεμα την ζωη του James. Αν στα πρωτα τρια τραγουδια εντρυφησαμε στην ψυχοσυνθεση του και στην οργη που αναγκαζεται να διοχευτευσει μεσω της μουσικης του και των εθισμων του, στο 4ο τραγουδι συνεχιζουμε το ταξιδι που ξεκινησε στο Black Album, και το οποιο εχει σχεση με τον θανατο της μανας του λογω αρνησης σε ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη, αλλα ισως και του πατερα του, ο οποιος πεθανε λιγους μηνες μετα την κυκλοφορια του Load. “Αυτο” που πρεπει να κοιμηθει εχει μαλλον μια αφαιρετικα πολλαπλη σημασια, καθως μπορει να αναφερεται ειτε στον καρκινο, ειτε στον σωματικο πονο της μανας του, ή στον δικο του συναισθηματικο και ψυχικο πονο. Πολυ δυνατοι στιχοι, και απο τους αγαπημενους μου απο τα Loads.

Καλυτερη στιγμη: Το τελευταιο λεπτο του δισκου, που ξεκιναει με την πρωτη απο τις δυο τελευταιες επαναληψεις του ρεφρεν κατευθειαν μετα το σολο. Δεν ξερω αν εχουν κανει κατι με την παραγωγη ή αν απλα το τραγουδι εχει χτισει τοσο αριστουργηματικα που το συγκεκριμενο ρεφρεν ακουγεται ακομα καλυτερο απο τα δυο προηγουμενα, αλλα υπαρχει λογος που το επελεξαν ως το πρωτο single του δισκου και ο λογος ειναι πως ειναι ισως οτι πιο πιασαρικο εχουν γραψει ποτε.

Χειροτερη στιγμη: Η σκεψη οτι εχω δει αλλα κι αλλα απο Metallica live, και οχι αυτο το τραγουδι ακομα, οπως και οι περισσοτεροι απο εμας φανταζομαι, αλλα ποτε μη λες ποτε. Θα θυσιαζα κυριολεκτικα οποιο τραγουδι εχω δει live (εκτος απο το One) για να δω αυτο.

Για να περασουμε στην τελικη ευθεια με τα live… Μιας και το Until It Sleeps αποτελεσε single και σιγουρα ενα απο τα καλυτερα τραγουδια των Metallica την δεκαετια των 90ς (και γενικα), ειναι και λογικο να εχει παιχτει live παμπολλες φορες. Ο συνολικος αριθμος ειναι το 243, που ομως δυστυχως περιοριζεται σχεδον ολοκληρωτικα στην περιοδο 1996-2000. Υπαρχουν 9 εκτελεσεις που τοποθετουνται χρονικα στο 2008 και στην περιοδο του Death Magnetic, αλλα σχεδον ολες οι υπολοιπες ειναι απο τις δυο περιοδειες για τα διδυμακια, μεταξυ 1996-1998.

Συγκεκριμενα, και επειδη μου αρεσουν τα νουμερα, το Until It Sleeps ελειψε μολις 28 φορες απο το σετλιστ εκεινη την τριετια, που σημαινει οτι το επαιξαν σε 226 απο τις 254 συναυλιες των Poor Touring Me και Poor Re-Touring Me. Εμφανιστηκε επισης σποραδικα, με 5 εκτελεσεις το 1999 (ολες με συμφωνικη ορχηστρα - 4 για ηχογραφηση και προωθηση του S&M, και 1 σε κατι κωλοβραβεια με τον Michael Kamen) και αλλες 3 το 2000, ολες στην Minneapolis και σε διαστημα 4 ημερων.

Irvine, CA 1996
(Γαματη εκτελεση, την ημερα που εγινε 33 ο James)

Video Music Awards, Radio City Music Hall, NY 1996
(εδω στην γειτονια, μετρια εκτελεση με παραφωνιες, την βαζω για την καλτιλα)

Salt Lake City, UT 1997
(δευτερη μερα του χρονου, καταπληκτικος ηχος, Jason εκτοξευει το τραγουδι live με τα φωνητικα)

Fort Worth, TX 1997
(απο το μνημειωδες Cunning Stunts, απο τις αγαπημενες μου εκτελεσεις, απιστευτη ενεργεια)

Reading Festival, Αγγλια 1997
(Πριν 24 χρονια παρα μια βδομαδα, τελευταια συναυλια πριν βγει το Reload και για 8 μηνες)

Σεουλ, Κορεα 1998
(εισαγωγη ξεκαθαρα για το diversity, να δουμε και λιγη Ασια, Κορεατες τα σπανε ολα)

Berkeley, CA 1999
(απο το S&M με την ορχηστρα, πολυ πετυχημενη εκδοση για μενα)

Las Vegas, NV 1999
(deep cut εκτελεση, απο τα Billboard Music Awards με ορχηστρα - πρωτη φορα το βλεπω)

Βερολινο, Γερμανια 2008
(η μοναδικη εκτελεση με Rob, ας πουμε αξιοπρεπης - Jason γυρνα πισω ή εστω τηλεφώνα)

Fillmore, CA 2014
(μπονους μια ακουστικη εκτελεση που δεν υπαρχει καν στο setlist.fm, γιατι ειναι μονο ο James, που μολις ανακαλυψα οτι εχει δικο του ξεχωριστο entry :joy: Search for setlists: james hetfield | setlist.fm )

18 Likes

Ωραίος όπως πάντα, αλλά μια διόρθωση:

Ποιος σου είπε ότι δεν έχει wah το solo? Από την αρχή μέχρι το τέλος με wah είναι! Χαχα!

2 Likes

Καλοκαίρι 1996 στο χωριό της μάνας μου, 12 χρόνων και ένα τοπικό κανάλι συνδεόταν με το MTV για κάποιες ώρες το μεσημέρι…
Στο γυαλί παίζει το until it sleeps (ήταν το πρώτο τραγούδι των Metallica που είχα ακούσει ποτέ), όσο πρόλαβα να δω και να ακούσω ένιωθα μια ανατριχιλα, προσπάθησα να το ξαναπετυχω αλλά και να το βρω από κάποιον που άκουγε αυτή τη μουσική αλλά μάταια, τελικά κάπου το 1998 το βρήκα μετά από πολλά ακούσματα τραγουδιών των Metallica καθώς είχα ξεχάσει τον τίτλο

2 Likes

θα πρεπε να τους ξέρω αυτούς;

Ε καλα οχι, αλλα δεν πειραζει. Μια μικρη υποψια υπαρχει του wah effect κι αυτη σε ελαχιστα σημεια.

k

(come on over)

3 Likes

barney-stinson-im-too-old-for-this

ή πιο γλαφυρά

giphy-downsized-large

3 Likes

Εσυ δεν εισαι που γουσταρεις και κατι Accept και Anthrax και κατι κλασικα μεταλ?
Για εκεινα εισαι κι εσυ too old κι αυτα ομως!

1 Like

εσύ δεν είσαι που έχεις την εταιρεία αυτή;

https://www.xo.gr/profile/profile-907142734/el/

τι σχέση έχουν οι ανθραξ με κλασσικό ο,τιδήποτε; το νιου μεταλ στην πυρά

που το εγραψα αυτο?

αν δεν έβαλες τους ανθραξ στα κλασσικά, πάσο, απολογούμαι φυσικά.

1 Like

Αν τους ειχα βαλει θα ειχα γραψει “και αλλα τετοια παρομοια κλασικα metal” :stuck_out_tongue:
Ολα αυτα τα βαζω στην ιδια κατηγορια βεβαια, αλλα δεν της δινω το ονομα “κλασικα μεταλ”…

Δεν ξέρω εάν είναι αληθινό ή όχι, απλά το kerrang στο τουιτερ ανέβασε αυτό…

Με ένα πρόχειρο ψάξιμο μέσω κινητού δεν το βρήκα σαν είδηση κάπου.

1 Like

Βγηκε 9/8, ειναι κυκλοφορια για το vinyl club τους. Κομματια που ειχαν παιξει στη συναυλια tribute στον Cornell που ειχε γινει στο Los Angeles.

4 Likes

Δεν το έχω ξαναπατήσει πιο γρήγορα :joy:

4 Likes

Έκλαψα λίγο εκεί στο 31.00-32.00 :joy:

Metallica - King Nothing

Μετα την εξωφρενικη επιτυχια του Metallica, και ειδικα τραγουδιων οπως το Enter Sandman, δεν αποτελεσε καμια εκπληξη σε οσους ακολουθουσαν απο κοντα την μουσικη πορεια των Metallica το γεγονος οτι οι ταχυτητες επεσαν αρκετα, το οτι εστιασαν σε βαρυ και ογκωδη ηχο, και το οτι περασαν σε ενα μουσικο μονοπατι που συνδυαζε το γνωριμο τους songwriting με το κλιμα της εποχης. Καπως ετσι λοιπον, δεν αποτελεσε εκπληξη ουτε το οτι στον καινουριο τοτε δισκο υπηρχε ενα τραγουδι που καποιοι θα μπορουσαν να βαφτισουν Enter Sandman 2.

Αυτο το τραγουδι λοιπον μαλλον ειναι το King Nothing. Προσωπικα δεν συμμεριζομαι αυτην την οπτικη τοσο πολυ, αλλα απο την αλλη επειδη δεν ειμαι κουφος, μπορω να ακουσω το “off to never never land” στο τελος του τραγουδιου, που εχει προφανως εναν αυτοσαρκαστικο χαρακτηρα. Αν και μαλλον ποτε δε θα εβαζα την συγκεκριμενη συνθεση στον βασιλικο θρονο της πρωτης θεσης του Load, απο την αλλη δε θα μπορουσε ποτε να πεσει για μενα και πιο χαμηλα απο το τοπ 5. Περαν του οτι το λατρευω πολυ περισσοτερο απο το Enter Sandman, σε αντιθεση με το τελευταιο, το King Nothing δεν βαριεμαι ποτε μα ποτε να το ακουω.

Καποιο απογευμα του Δεκεμβριου του 1996, πηρε ο Matt Mahurin τους Metallica και πηγαν σε ενα κωλοχωρι της Γιουτα λιγα χιλιομετρα εξω απο το Salt Lake City, για να γυρισουν το βιντεο για το τραγουδι μεσα στα χιονια. Σε υψομετρο 2 χιλιαδων μετρων και μια μεση θερμοκρασια στους -9 βαθμους Κελσιου για εκεινη την εποχη, μαζεψαν και 300 μορμονους, τους φορεσαν μαυρες ρομπες και καπελακια απο το Burger King, και τους ειπαν αντε ελατε να γυρισουμε βιντεο με 4 μεταλλαδες που θα φορανε μαυρα γυαλια και γουνες.

Ο αρχικος τιτλος του τραγουδιου ηταν Load, και αρα θα επεστρεφαν στην λογικη των Ride, Master & Justice, αλλα τελικα το αλλαξαν σε King Nothing, κι ετσι το Load χρησιμοποιηθηκε μονο ως ονομα του δισκου. Το demo μαλιστα ηχογραφηθηκε τον Νοεμβριο του 1994 απο τον Lars και τον James, και ειναι απο τα πρωτα τραγουδια που γραφτηκαν για τον συγκεκριμενο δισκο.

Οι southern επιρροες ειναι κατι παραπανω απο εμφανεις στο συγκεκριμενο τραγουδι, ενω η δομη ειναι η κλασικη δομη του οποιουδηποτε midtempo hit απο τους Metallica στην δεκαετια των 90ς (και ειχαμε πολλα απο αυτα). Το King Nothing ειναι για μενα ενα απο τα πιο χαρακτηριστικα παραδειγματα της συγκεκριμενης φασης για τους Metallica, οπου ακουμε τον James να κανει τις λεγομενες χετφιλντιες του ολη την ωρα (Ooh, yeah, king-a, nothing-aaa, huaaa κτλ). Εννοειται πως πριν κυκλοφορησουν οι επισημοι στιχοι απο το site των Metallica, δεν ειχα ιδεα τι λεει στο 30% του τραγουδιου. Παρολα αυτα καπου εδω να πω οτι η δομη και η μελωδικοτητα του ρεφρεν ειναι αριστουργηματικες συνθετικα.

James: Οπως ανεφερα και παραπανω, το King Nothing εχει υπερβολικα πολλες ποσοτητες χετφιλντισμων, καθως ο James αγκαλιαζει την redneck αμερικανοβλαχικη φυση του περισσοτερο απο ποτε σε αυτο το τραγουδι, και κιθαριστικα αλλα και φωνητικα. Το βασικο ριφφ μου αρεσει περισσοτερο απο του Sandman (σορρυ Kirk , it is what it is), η ερμηνεια του Hetfield ειναι πωρωτικη, και ακομα και στο οπτικο κομματι του θεματος, με το βιντεο στα χιονια, γουσταρεις να τον βλεπεις να το νιωθει καθως φωναζει μεσα στα χιονια.

Lars: Υπευθυνος για τα πιατινια, τα τομ, το ταμπουρο, την μποτα και τα υπολοιπα τυμπανα. Δεν ειμαι σιγουρος τι να γραψω, αλλα νομιζω πως καθε τραγουδι στο οποιο περναει απαρατηρητος, σημαινει οτι εβαλε τα τελεια τυμπανα.

Kirk: Αν ειχαμε κανα τεραστιο “making of” οπως ειχαμε με τα “A Year and a Half” για το black album, ισως εδω περα ειχαμε βιντεο με τον Bob Rock να κολλαει το ποδι του Hammett στο wah pedal με μονωτικη ταινια για τις ηχογραφησεις αυτου του τραγουδιου. Ξεκιναει το τραγουδι με το “noisy thing” οπως λεει και ο James, βαζει μεσα ενα σωρο βλαχοαμερικανικες επιρροες κι αυτος, και μας αποτελειωνει με το σολο.

Jason: Μπαινει δευτερος στην μαχη, και μετα τον ακολουθει ολο το τραγουδι ουσιαστικα. Απο τις περιπτωσεις που αντι να πω πως το μπασο ακολουθει την κιθαρα, θα πω οτι η κιθαρα εν τελει ακολουθει το μπασο. Φοβερο groove, πωρωτικος οπως παντα και στο βιντεο και στα λαηβ, ενα τραγουδι που θα μπορουσε να ειναι και δικο του κι ας μην εχει writing credits σε κανενα τραγουδι στον δισκο.

Σολο: Ξεκιναει καπου στο 2:47 και συνεχιζει να σολαρει με το wah για σχεδον ολοκληρη την γεφυρα, ή εστω μεχρι το ηρεμο σημειο που ξεκιναει στο 3:30. Απο τα αγαπημενα μου σολιδια στον δισκο, πολυ ροκαδικο, εντελως in your face, και ουσιαστικα αποτελει μεταβαση απο το προτελευταιο ρεφρεν στο κλεισιμο του τραγουδιου καθως ο Kirk δεν αφηνει ποτε το noisy thing του (αυτο ακουστηκε λαθος).

Στιχοι: Το προφανες θεμα του τραγουδιου ειναι η απληστια, και το πως καποιοι ανθρωποι εστιαζουν σε λανθασμενες αξιες και προτεραιοτητες στην ζωη τους, που εν τελει δεν τους οδηγουν στην πραγματικη ευτυχια. Ειναι ενα θεμα με το οποιο ο James εχει ασχοληθει και στο Memory Remains αλλα και στο Moth Into Flame, απο αλλη οπτικη γωνια βεβαια. Ακομα και στο βιντεο , ο τιποτενιος βασιλιας με τις χαρτινες κορωνες καταληγει να τον πνιγουν στο τελος ολες οι ψευτικες εκδοχες του εαυτου του, αφου η ζωη του αποτελει μια ρηχη και κενη ζωη, στην οποια νομιζε οτι ηταν ο “βασιλιας” μεχρι να βρει καποια καινουρια κορωνα.

Καλυτερη στιγμη: Το σημειο που ξεκιναει στο 3:30 με το μπασακι του Τζεησοναρα και στο οποιο ο James τραγουδαει με ελαφρως παραμορφωμενη φωνη και οδηγει στο τελευταιο ρεφρεν του τραγουδιου, ειναι για μενα εξωφρενικα υπεροχο, και μακαρι να ειχαν πολλες ακομα τετοιες southern βλαχιες στην μουσικη τους, οπως για παραδειγμα η γεφυρα του “The End Of The Line” 12 χρονια αργοτερα

Χειροτερη στιγμη: Τζι. Τι. Εφ. Οου.

Το King Nothing εχει παιχτει ζωντανα ως τωρα 360 φορες, το οποιο το καθιστα ως το πιο πολυπαιγμενο τραγουδι απο το Load, και δευτερο πιο πολυπαιγμενο απο τα δυο διδυμακια, μετα το Fuel. Απο αυτες τις 360 φορες, η συντριπτικη πλειονοτητα τοποθετειται χρονικα στα πρωτα 4 χρονια μετα την κυκλοφορια του Load, και συγκεκριμενα απο τον Ιουνιο του 1996 εως τον Αυγουστο του 2000, εναν μηνα που ουσιαστικα ηταν Τελος Εποχης, προς τερψιν πολλων μεταλλαδων, που ομως δεν τους χαλασε καθολου αυτο που ακολουθησε μετα… Η ειρωνεια της τυχης τα εφερε ετσι που η πιο μεγαλη τους χρονια εμπορικα και οσον αφορα την δημοφιλια, δηλαδη το 2000, τους οδηγησε σε αυτοαναφλεξη λιγους μηνες μετα, και ο James σιγουρα μπορουσε να ταυτιστει με τον King Nothing καπου τον Απριλιο του 2001.

Λιγα λογια ομως ακομα για τα live του τραγουδιου. Το King Nothing επεστρεψε κανονικοτατα στο setlist το 2004 στο αμερικανικο σκελος της περιοδειας για το St. Anger, και ειχε συχνη παρουσια σε αυτο, αλλα οι τελευταιες περιπου 30 εκτελεσεις του εχουν γινει σποραδικα κατα τα ετη 2006, 2008, 2009, 2011, ενω το 2015 ηταν σταθερα στο σετλιστ σε οσα φεστιβαλ επαιξαν. Σε ολοκληρη την Worldwired Tour εμφανιστηκε μονο 3 φορες αν μετρησουμε και την Κολομβια λιγο πριν κυκλοφορησει ο δισκος, μαζι με δυο εκτελεσεις σε κινεζικο εδαφος. Πριν περασουμε στα links, παρτε κι ενα εναλλακτικο ακομα εξωφυλλο για το Load, με λιγο περισσοτερη εμφαση στο αιματακι και το σπερματακι.

Salt Lake City, UT 1997
(το βαζω ξεκαθαρα επειδη καπου εκει γυρισαν και το βιντεο ενα μηνα πριν το live)

Las Vegas, NV - American Music Awards 1997
(Geoff Tate στα τυμπανα, Johnny Depp κιθαρα, Val Kilmer φωνητικα - καυλωτικη εμφανιση)

Fort Worth, TX - Cunning Stunts 1997
(To Cunning Stunts ηταν για τα 90ς οτι το Seatlle για τα 80ς- change my mind)

Ρωμη, NY - Woodstock 1999
(ενα μηνα και κατι ψιλα μετα την Αθηνα, ολοι τζοβενοι)

Dallas, TX 2000
(37α γενεθλια James, απο τις τελευταιες συναυλιες του Jason :sob:)

Μοναχο, Γερμανια 2015
(λαχαναγοριτης Λαρς, παλιμπαιδιστης Τζεημς, παππουλης Κερκ - καταπληκτικος ηχος)

Σαν Φρανσισκο, CA 2016
(εντος εδρας, μια μερα πριν απο το Superbowl L ή 50 για οσους δεν ειναι Ρωμαιοι στο 237 AD)

Πεκινο, Κινα 2017
(μονο ηχος δυστυχως, αλλα το βαζω για το σπανιο της περιστασης, Κινα πριν το κορονοβιρουσχι)

20 Likes

πρώτα καρδούλα, μετά ανάγνωση

1 Like

:sweat_drops: :sweat_drops: :sweat_drops:

5 Likes

:confounded:

1 Like