Εντάξει, ίσως να ήταν πιο ξεκάθαρο αν έλεγε “America fuck yeah, best country, suck it, we’re the best”. Αντ’ αυτού, γράφει ένα κομμάτι αντίβαρο στο anti-establishment, με στίχους-ευθείες αναφορές στους Πατέρες του Έθνους, και με τσιτάτα.
Αυτό που λέω είναι πως, αν μία συντηρητική μπάντα δεν γούσταρε το Justice… κι αποφάσιζε να γράψει τραγούδι/απάντηση στους Metallica, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γράψει το “Don’t Tread on Me” και να μην αλλάξει τίποτα:
Σύμβολο απαρχής του έθνους: τσεκ
Μελωδία από τραγούδι που λέγεται “America”: τσεκ
Στίχοι τύπου:
Liberty or death, what we so proudly hail
Once you provoke her, rattling of her tail
Never begins it, never, but once engaged…
Never surrenders, showing the fangs of rage
ενώ έχει ήδη προηγηθεί ένας πόλεμος στο Βιετνάμ: τσεκ
Έχω καταχωρήσει τις ΗΠΑ στο μυαλό μου ως ένα κράτος-outlier, καθώς έχει χαρακτηριστικά σχεδόν μοναδικά παγκοσμίως.
Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτών είναι η κυρίαρχή και εξωπραγματική λατρεία της προσωπικής ελευθερίας, με ό,τι ξερατό αυτή κουβαλάει βλ. οπλοκατοχή, φύγε από το γρασίδι μου μη σε καθαρίσω άττιτιουντ κλπ.
Αυτά όμως μου είναι τόσο ξένα, ως ευρωπαίο ή ακόμα και βαλκάνιο αν θέλεις, που υποσυνείδητα δεν μπορώ να τα πάρω στα σοβαρά. Και ας έχουν πραγματικές και βαρύτατες συνέπειες για εκατομμύρια κόσμο τόσο εκεί όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.
Αν υποβαθμίζω λοιπόν πράγματα που λέγονται και γίνονται στο Αμέρικα, αυτό ενδεχομένως συμβαίνει με τη χώρα γενικά και όχι μόνο για τους Metallica.
Δεν θα το έλεγα υποβάθμιση. Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό - από την εφηβική εποχή που τους άκουγα και ήμουν φαν-μπόι, έχοντας θεό τον Τζέιμζ, μέχρι που άρχισα να μαθαίνω και αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα για κάποιες απόψεις/ιδέες του - απλά επήλθε η απομυθοποίηση, χωρίς να αρνούμαι το πόσο μεγάλος φροντμαν είναι. Επίσης, ο συγκεκριμένος έχει δείξει και άλλες πλευρές του. Δεν μπορώ να είμαι (ούτε κανένας μας) στο μυαλό του, αλλά δεν είναι και καμία περίπτωση ακραίου που θα σε έκανε να σταματήσεις να ακούς ακόμα και τη μουσική του. Απλά έπαψε (και αυτός και οι άλλοι 3) να είναι ο οργισμένος νέος που κάποτε ίσως ήταν, και ίσως αρκετά νωρίς.
Σου απαντησε ο Ζβεν βασικα, αν και ξεχασε και μερικα. Εγραψες πως το εξωφυλλο του Metallica ειναι ξεκαθαρα το χειροτερο γιατι ειναι συνδεδεμενο με το φιδι, το Don’t Tread On Me, την αμερικανοβλαχια, και το πως χρησιμοποιουν το φιδι και την φραση οι neo-alt right αυτην την στιγμη. Δεν εχω κατι αλλο να απαντησω. Εχεις πατησει ποτε το ποδι σου στις ΗΠΑ?
Οι υποθεσεις που κανεις για τον Hetfield απο μια δηλωση που δεν λεει καν αυτα που ισχυριζεσαι πως λεει, ειναι αρκετο reach. Δεν εχω και την μεγαλυτερη αγαπη για τον Hetfield ως ατομο. Με ενοχλει παρα πολυ ο τροπος που συμπεριφερθηκε στα 2000ς προς την γυναικα του και τα παιδια του, με ενοχλει η ψευτο-αντριλα που προωθει με το image του ενιοτε (και ολοι ξερουμε πως τον τριγκαραν ο Λαρς και ο Κερκ με τα γλωσσοφιλα τους στα 90ς), και με ενοχλει σιγουρα το οτι παει και σκοτωνει ελαφια και αρκουδες και ξερω γω τι αλλο ως χομπι. Παρολα αυτα, και αν και σιγουρα καποιες αποψεις του κλινουν λιγο πιο κοντα στο δεξι απο το αριστερο ακρο της πολιτικης μεζουρας, νομιζω πως γενικα ειναι αρκετα μετριοπαθης στα πολιτικα του, και το εχει δηλωσει εκατονταδες φορες. Οπως εγραψε κι ο Αλεχαντρο, οι στιχοι του και η σταση ζωης τους και οι αμετρητες δηλωσεις του ειναι παντοτε κοινωνικοι (και πολυ ευστοχοι κατα την γνωμη μου) παρα πολιτικοι. Επισης, δεν προκυπτει απο καμια απο τις δηλωσεις του που μπηκαν εδω πως θεωρει τις ΗΠΑ το πιο σουπερ γαματο μερος του κοσμου. Δηλαδη το ειπε ξεκαθαρα πως με το Don’t Tread On Me ουσιαστικα ηθελε να εκφρασει ενα “don’t fuck with us” συναισθημα, και εννοουσε την μπαντα του, οχι την χωρα του.
Ναι, απλως ο James μαλλον στην δευτερη κατηγορια εμπιπτει.
Λογικο μου φαινεται να ειναι mid (γλωσσα τζεν-ζ? καλη φαση) για τα δεδομενα των Metallica ενας δισκος που θα αποτελουσε το πιο λαμπερο διαμαντι στην δισκογραφια οποιασδηποτε αλλης metal μπαντας παντως, ισως και να συμφωνουμε τελικα. Αλλωστε απο τους 11 δισκους τους τον βαζω μαλλον ακριβως στην μεση, στην 6η θεση.
μπααα, απλα βαριεμαι πανω απο τα μισα του κομματια, και εμενα με το ζορι 5δα μπαινει στη δισκογραφια τους.
Υπαρχουν δεκαδες μπαντες ειδικα στο μεταλ που στην πενταδα κορυφαιων τους δισκων δεν βαριεμαι ουτε ενα κομματι. Βεβαια ποιος χεστηκε για τη γνωμη μου για την αγαπημενη του μπαντα, κλαιν.
Τεσπα, εδω ακομα συζηταμε για τους (συχνα) παιδικους στιχους του χετφιλντ, λογικο να πεταμε και παπατζες για την μουσικη του.
Εννοώ να μου πεις γιατί είναι τρολιά η εισαγωγή, και πώς το καταλαβαίνει κανείς από τα λάιβ. Από κάποια βιντεάκια που είδα, δεν κατάλαβα. Σ’ αυτό αναφερόμουν.
Για τα υπόλοιπα, εκτιμώ την απάντηση, έχω όμως αποφασίσει ότι κάτι βλέπουμε διαφορετικά, και θα μπορούσαμε να περάσουμε την μισή αιωνιότητα να ξεκαθαρίσουμε τι έχω πει, και τι έχεις πει, και τι παίζει εν τέλει.
Οι Metallica συχνα δεν παιρνουν τον εαυτο τους και πολυ σοβαρα, και βαζουν τετοιες μικρες εισαγωγες και διαφορα αποσπασματα απο αλλα τραγουδια συνηθως σε ζωντανες εκτελεσεις τραγουδιων τους, το οποιο ενιοτε γινεται και για να “κοροιδεψουν” καποια πραγματακια, οπως για παραδειγμα την φωνη του Halford εδω
Η εισαγωγη στο Don’t Tread On Me γινεται σιγουρα με playful τονο απο τους Metallica, καθως ηδη το ιδιο το τραγουδι εχει ελαφρως ειρωνικο χαρακτηρα, αφου ανηκει ξεκαθαρα στο hispanic music genre, με ρυθμο latin και spanish guitar, ενω γινονται αναφορες και στο Puerto Rico καθ’ολη τη διαρκεια του τραγουδιου. Επισης, ειναι ενα τραγουδι που εχει εντελως χαρουμενο (εως και χαζοχαρουμενο) χαρακτηρα, και αρα αντιδιαμετρικο απο οτι αυτα που παιζουν οι Metallica. Σε ποιο συμπαν μπορεις να φανταστεις τον James Hetfield να τραγουδαει “I like to be in America” με χαζοχαρουμενο υφος και να νομιζεις πως το εχει χρησιμοποιησει unironically στο δικο του τραγουδι?