Μetallica

Ταξιδεύοντας οδικώς πριν λίγο καιρό με την οικογένεια και περνώντας από διάφορες σήραγγες, ειδικά από μεγάλες 3-4 χλμ, τους τραγουδούσα το ρεφρέν του No leaf clover

1 Like

Γλεντησε ο μπαρμπας στα γενεθλια μαλλον :stuck_out_tongue:

2 Likes

Καλύτερα ψάρια από αρκούδες :stuck_out_tongue:

Ναι, αλλά οι αρκούδες τρώνε και ψάρια…

Εγώ μιλούσα για το εξώφυλλο όχι για τους στίχους. Πρέπει να σκεφτούμε 2-3 πράγματα ωστόσο, οι Metallica και γενικά οι περισσότερες thrash μπάντες της εποχής είχαν κοινωνικό στίχο, κριτική ως προς το σύστημα κτλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν 25 χρονών παιδιά max, το πιο εύκολο πράγμα για έναν νέο της εποχής, μιας εποχής που είχε τα θέματα της, είναι να είναι αντισυστημικός και αντιδραστικός από τη φύση του. Πόσο μάλλον όταν παίζει μια αντιδραστική μουσική.
Οι Metallica μπήκαν σε αυτό το τριπάκι κι επειδή είναι γενικά αντιδραστικοί και δεν τους αρέσει να ανήκουν, το 1991 έγραψαν και ένα τραγούδι που πάει κόντρα σε όσα λέγανε μέχρι το1988. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι χέστηκαν για όλα αυτά, στο μυαλό τους ήταν να γίνουν η μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου, καμία ιδεολογία δεν θα τους σταματούσε από τον στόχο που είχαν βάλει. Οπότε το να καθόμαστε τόσες μέρες να αναλύουμε τι σκεφτόταν ο Hetfield όταν έγραφε το Don’t Tread On Me ή με ποιο σκεπτικό έβαλαν το συγκεκριμένο σύμβολο στο εξώφυλλο του δίσκου που έχει πουλήσει τόσα εκατομμύρια, και πουλάει ακόμα, τα βρίσκω λίγο ανούσια. Κανένας μα κανένας δεν ασχολήθηκε τότε με όλα αυτά και κανένας δεν ανέλυσε τίποτα από όλα αυτά πέρα από τη μουσική αλλαγή.

6 Likes

“Λίγο”; Επιεική σε βρίσκω :stuck_out_tongue:

2 Likes

Τότε είχαν εστιάσει στο αν ήταν pro-war λόγω του συγκεκριμένου κομματιού, και η απάντησή του γενικά για το κομμάτι ήταν αυτή…

Πράγματα δηλαδή που δεν θέλουν πολλή επεξήγηση. Η υπερανάλυση ξεκίνησε όταν αρνηθήκαμε το προφανές…

1 Like

Η ουσία πάντως είναι ότι χεστήκανε για όλα αυτά, εσύ όταν αγόρασες το Black Album σκέφτηκες ¨ωχ μαλακία είναι πατριώτες ας το πετάξω στα σκουπίδια" ; Δε νομίζω, όπως και σχεδόν κανένας.
Είναι ξεκάθαρο το τι λέει όντως δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση

Εγώ τότε ήμουν 13

…το οποίο είναι;

Παντελή, έξυπνος είσαι, γράμματα ξέρεις, αν έχεις χρόνο να είσαι εδώ, πήγαινε πιο πάνω και ξαναδιάβασε

Για υπερανάλυση, δεν έχω :smiley:

2 Likes

Δημιουργεί σταθερά επικοινωνιακά προβλήματα όταν η άρνηση ή η αμφισβήτηση καθιερωμένων αξιακών συστημάτων πάει πιο βαθιά από εκεί που περιμένει ο συνομιλητής. Συνήθως όταν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για αυτά που θεωρεί αναντίρρητα ιδανικά του φαίνεται το λιγότερο γελοίο. Αποτέλεσμα είναι ότι είτε από αδυναμία σύλληψης, είτε κακοπροαίρετα σε μια απόπειρα αποδόμησης (με συναισθηματικά επιχειρήματα, που όμως σχεδόν ποτέ δεν αμφισβητούνται και άρα υιοθετείται η αλήθεια του… μα προφανώς είναι αυτονόητο) δεν απαντάει ποτέ στην πραγματικότητα σε αυτό που θέτεις. Προσωπικά το έχω βαρεθεί, για αυτό επιλέγω να μη γράφω/μιλήσω. Συνήθως.

Στο συγκεκριμένο θρεντ είναι μια από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ απόλυτα στην ουσία αυτών που γράφει ο Αποστόλης (πρώτη φορά συμβαίνει, αλλά φταίει ότι συνήθως μιλάμε για μαλακίες :crazy_face:) και στα περισσότερα από αυτά που γράφει ο Μάνος (οι διαφωνίες που έχω με το Μάνο δε σας αφορούν, όχι λόγω μιας αρρωστημένης αίσθησης ιδιωτικότητας των απόψεων που να μη σας ενδιαφέρουν αλλά σας λέω ότι υπάρχουν, αλλά επειδή είναι τέτοιες που δε θα κάνουν καλό σε αυτή τη συζήτηση και ίσως περισσότερο θα φαίνονται σα να συμφωνώ παρά το αντίθετο).

Τώρα γιατί γράφω τελικά εδώ? Είναι δυο τρεις οι λόγοι. Πρώτος, γιατί η παραπάνω λογική του εκάστοτε συνομιλητή μου χτυπάει κόκκινο και δυσκολεύομαι πολύ να την αγνοήσω. Δεύτερον, γιατί με τρώει ακόμα μια πολύ ενοχλητική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε πολύ πιο πάνω (δεν έχω όρεξη να σκρολαρω για quote) ότι όλο το φόρουμ διαφωνεί ή δεν καταλαβαίνει το Μάνο και αυτό κάτι πρέπει να λέει. Αν ήταν αλήθεια δε θα έλεγε αυτό που στόχευε αυτός που το επικαλέστηκε, αλλά δεν ήταν εκτός των άλλων. Α, και δεν εκτιμάω ότι μια τέτοια φράση είναι οριακά εκβιαστική στο να εκφραστώ. Τρίτο γιατί οι Metallica έχουν βγάλει αρκετούς από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους.

Λοιπόν, το ότι το black album είναι μέσα στους δέκα μου όλων των εποχών και συγκροτημάτων (μάλλον) είναι η αρχή που θα βάλω εδώ. Παίζει ρόλο? ΟΧΙ! Αλλά είναι, τί να κάνουμε. Θα ήταν περίεργο να μιλάμε για αυτό και να μην το πω. Μουσικά είναι ατόφιο δεκάρι, δεν κάνω σκιπ ούτε δευτερόλεπτο. Πάμε παρακάτω.

Οι Metallica έχουν ακριβώς το ήθος του φιλελεύθερου Αμερικανού που θεωρεί ως υψηλότερο ιδανικό την διατήρηση της προσωπικής ελευθερίας - όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το δικαίωμα στην κατοχή. Η γη της ελευθερίας σημαίνει: η γη της ελευθερίας να αποφασίζω εγώ πως θα χρησιμοποιώ οτιδήποτε είναι δικό μου. Φυσικά κι αυτό αλλάζει μορφές ανάλογα το χρονικό σημείο της ιστορίας. Κάποτε στα δικά μου ήταν και μαύροι σκλάβοι, άλλοτε εργάτες στο σιδηρόδρομο, αλλού όπλα ή τεράστιες εκτάσεις γης, εργοστάσια που παράγουν οτιδήποτε (από φάρμακα μέχρι όπλα, ενέργεια ή αυτοκίνητα) κτλπ. Αυτό σε κάθε περίπτωση πάει παρέα με την ικανότητα υπεράσπισης αυτής της ελευθερίας μου απέναντι σε οποιονδήποτε. Η υπερηφάνεια ότι δε φοβάμαι κανέναν και δεν έχω ανάγκη κανέναν γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπει σε αμφισβήτηση η ίδια η κυριαρχία της ιδεολογίας της ατομικότητας. American muscle.

Όχι, αυτό δεν είναι εθνικισμός είναι υπέρ προβολή της ικανότητας του εγώ να επιβληθεί στο εσείς. Είναι ο καπιταλισμός που φυσικά θα υιοθετήσει το όποιο προσωπείο/είδος έκφρασης (και προστασίας του) βολεύει σε κάθε περίπτωση. Από ακραία εθνικιστικό και ρατσιστικό, όταν βολεύει, μέχρι μετριοπαθές συμπεριληπτικο αν έχει νόημα. Είναι όλες οι μορφές του το ίδιο επώδυνες για τις μεγάλες μάζες (μέσα και έξω από τη χώρα) που δεν απολαμβάνουν το προνόμιο του έχω αρκετά δικά μου? Σαφώς και όχι, για αυτό οι Metallica εξακολουθούν να χαίρουν της προσωπικής μου λατρείας ως μπάντα. Αλλά κανείς δεν τους τοποθέτησε στα ακραία κομμάτια του αυτού συστήματος. Κάτι που καταλαβαίνουν νομίζω οι περισσότεροι που έγραψαν αλλά, επίσης νομίζω, απλά βολεύει για την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας να κάνουν ότι δεν. Ανατρέπει όμως αυτό την πηγή αυτών των διαφορετικών ροών που συχνά μπλέκονται μεταξύ τους ή αλλάζουν θέση? Ε, όχι. Το πόσο αποδεκτός είναι ο ρόλος των Hatfield αυτού του κόσμου στην συγκεκριμένη ροή, και την επικράτηση του αυτού συστήματος αξιών, διαφέρει σε κάθε άνθρωπο, και δικαίωμά του. Το ότι είναι μέρος της όμως είναι αλήθεια.

Όλο το ζήτημα όμως που παραβλέπουν αρκετοί σταθερά στη συζήτηση είναι ότι η ίδια η ουσία της ατομικότητας ως κυρίαρχο αγαθό και η υφή της ιδιοκτησίας δεν είναι ιερή για όλους. Αντιθέτως για πολλούς έχει τοξικές προεκτάσεις και συνδέεται απόλυτα με τα στάδια ενός εκμεταλλευτικού συστήματος μέχρι τελικά και τις χειρότερες επεκτατικές/φασιστικές/δικτατορικές του μορφές επιβολής.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι και ο έτερος συνομιλητής (αυτός που συμφωνώ ντε) συχνά θεωρεί ως κοινό πεδίο συνεννόησης το οποιοδήποτε παρέχει ικανοποιητικά επιχειρήματα για να πείσει. Έτσι νομίζω δηλαδή, μπορεί να κάνω λάθος. Πάντως δεν είναι, αλλά στην πίστη ότι «θα είναι» επιμένει να εκπλήσσεται που παραποιούνται τα λεγόμενα του, δικάζονται τα γούστα του, γελοιοποιούνται οι απόψεις πατώντας σε παραποιητικές μεταφορές των επιχειρημάτων σε άλλα πλαίσια και τα λοιπά.

Κατά τα άλλα καλημέρα σας και θα τα πούμε στο pit του χρόνου. (Μεταξύ μας δε θυμάμαι πότε pit σε live Metallica που έχω πάει αλλά μπορεί να με προδίδει η μνήμη μου - από το ‘99 ξεκίνησα όμως, δεν ήμουνα το ‘93).

3 Likes

Αργοπορημένη απάντηση καθότι σε διακοπές. Η γενική και αόριστη οργή των στίχων είναι θεμιτή όταν δε μιλάμε για στρατευμένη τέχνη. Αρκεί να προβληματίσει τον ακροατή και να ψάξει μόνος του πώς θα την κατευθύνει.

Στο τέλος τέλος, δεν είναι απαραίτητο ένα ενιαίο όραμα για το τι είναι καλό. Αρκει για μένα οι στίχοι να αποτελούν αφορμή αλληλεπίδρασης (όπως γινεται τωρα) και ανταλλαγής απόψεων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κινδύνους (όπως λες) και πιθανότητα σύγκρουσης (που δεν είναι απαραίτητα κακό). Αλλά δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για πλουραλισμο, προσαρμογή των θέσεων μας, ακόμη και την υιοθέτηση άλλων. Κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του παρουσιάζει το δικό του σύνολο κινδύνων και ευκαιριών.

4 Likes

@drenie δεν σε ειδα να λες χρονια πολλα στον νεοναζι εθνικιστη frontman των Metallica προχθες και ανησυχω… Μηπως σου κατεστρεψαν το ινδαλμα με τις προσφατες αποκαλυψεις?

Οχι ΟΚ μια χαρα είμαι.

7 Likes

https://www.youtube.com/shorts/4WvYb6Mdxd8

2 Likes

Τα παραπάνω είναι αστεία/ειρωνικά/σαρκαστικά/γουατέβερ, επειδή… ;

(edit, δεν εννοώ από την πλευρά των Metallica - αν και το βίντεο με τον Newsted μου προκάλεσε γνήσια απορία και αμηχανία, εννοώ αν προέκυψε από κάπου και το έχασα στην προηγούμενη σεντονοσυζήτηση ότι είναι ναζί οπότε η φωτο και το βίντεο απαντάνε σε κάποιον)

Είναι Αύγουστος και τα παιδία παίζει

Ο James καθώς ξεκίνησαν να παίζουν το Am I Evil? τον αποκάλεσε πάνω στη σκηνή evil fucker και ο Jason απάντησε με αυτό το χαιρετισμό, σε φάση ναι είμαι :smiling_imp: