Θα σταθω σε αυτα τα δυο, γιατι για ολα τα υπολοιπα που εχουν συζητηθει η φαση ειναι απλως “κανενας δε θα με πεισει οτι το St. Anger δεν γαμαει, και κανενας δεν θα πεισει καποιον αλλον οτι το St. Anger γαμαει”. Παρα τις πολυ συχνες απελπιδες προσπαθειες, ειδικα για το πρωτο. Τωρα κατι επικλησεις σε αυθεντια, σε μαζες, σε βαθμους στην ταδε σελιδα που αξιολογει δισκους και αλλες τετοιοες αποπειρες να πεισουμε κοσμο οτι υπαρχει αντικειμενικα καλυτερο και χειροτερο, τις προσπερναω εδω και δεκαετιες, οχι απλα εδω και χρονια. Εγω βρισκω το St. Anger καλυτερο απο τουλαχιστον 2 δισκους Metallica, το ακουω πιο συχνα απο αυτους τους δυο, το γουσταρω περισσοτερο, και πωρωνομαι περισσοτερο, και ολα τα αλλα περιττευουν.
Οσον αφορα αυτα τα δυο που ειπες ομως… σορρυ αλλα στην μουσικη παρθενογενεση δεν υπαρχει εδω και πααααααρα πολυ καιρο. Με την ιδια λογικη μπορει καποιος μεταλλοπατερας ετων πλεον 65 να ερθει και να σου πει “αντε Kill’Em All - αλλα θα σας πω ας πουμε Diamond Head, Manilla Road, Budgie - και οποιος καταλαβε, καταλαβε” ενω μπορει καλλιστα να ερθει και καποιος πιουριστας 80ς μεταλλας και να πει “αντε Justice - αλλα θα σας πω ας πουμε Watchtower κι ενα σωρο αλλα με ψηγματα απο thrash - και οποιος καταλαβε, καταλαβε”.
Το θεμα ειναι, υπαρχει αλλος δισκος που να ακουγεται σαν το LOAD και το RELOAD? Φυσικα και οχι. Υπαρχει αλλος δισκος που να ακουγεται σαν το St. Anger? Εννοειται πως οχι.
Απλα οταν οι Metallica εχωναν τις επιρροες τους στο Master και στο Justice ηταν καλα, αλλα οταν τις χωνουν στους μετεπειτα δισκους ειναι “ελλειψη πειραματισμου” η ξερω γω τι αλλο. Σορρυ, αλλα δεν παει ετσι. Το οτι ακουγονται 26 δευτερολεπτα με επιρροες System Of A Down στο Shoot Me Again για παραδειγμα, δεν σημαινει οτι δεν πειραματιστηκαν οι Metallica σε αυτον τον δισκο. Εκτος αν παραδεχθουμε οτι δεν εχουν πειραματιστει ποτε και δεν εχουν βγαλει ποτε πραγματικα κατι καινουριο 
Απο κει και περα, απο μενα εκπτωσεις σε τιποτα και για κανεναν. Το St. Anger για μενα γαμαει, δε πα να ερθουν και 430 εκατομμυρια ανθρωποι να μου πουν “γιατι εχω αδικο”. Το γουσταρω τιγκα. Δεν το βρισκω κατι εξωφρενικα καλο ουτε ειναι απο τους αγαπημενους μου δισκους. Αλλα ουτε θα κατσω να πω οτι ειναι αποτυχια για τους Α, Β, Γ, Δ λογους που δεν βγαζουν νοημα επειδη “πρεπει”. Ειναι τεραστια επιτυχια καλλιτεχνικα, και απεδειξε για μια ακομα φορα οτι οι Metallica περασαν σχεδον 25-30 χρονια ψαχνοντας την πολυ την δουλεια, πριν γινουν legacy act. Μακαρι να μην ειχαν γινει ποτε, αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα.