ΒΤW επειδή για τον Ray μιλάνε όλοι τόσο ζεστά και στο βίντεο και στη συνέντευξη στο So What? (θεός εκεί που λέει για τα Kill Em All σταράκια του :lol: ) ιδού μία απίστευτη φώτο που βρήκα πρόσφατα:
Για την ιστορία το ένα δαχτυλίδι το έχει ο Ray και το άλλο ο James.
Και από ότι διάβασα έχει κι άλλες απώλειες εκτός του Cliff. Δεν πέρασε και εύκολα. Αλλά όπως λένε είναι μαχητής και του βγάζω το καπέλο όπως και στους Metallica που τον έχουν από κοντά. Έχουν τον σεβασμό μου.
Εδώ θα συμφωνήσω με τον vic . Δεν γίνεται να μιλάμε για Metallica και να μην έχει κάποιος ως προτεραιότητα ( αν υπήρχε βέβαια αυτή η επιλογή ) και να μην λέει κάποιος αμέσως ότι θα ήθελε να τους δει με τον Cliff .
Μετά τον Cliff ο James έγινε πιο σκληρός και δυνατός πάνω στη σκηνή αλλά αυτή η καύλα και το ατελείωτο headbanging στη περιοδεία του Master of Puppets δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο .
Edit. Έχασε και την γυναίκα του , την μαμά του Cliff το 1993 .
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Έχει και μία κόρη, μεγαλύτερη και αυτή από τον Cliff. Αλλά όπως και να έχει έχασε 2 παιδιά τόσο νέα και αργότερα τη γυναίκα του και δεν το βάζει κάτω. Νομίζω τελευταία τον κάλεσαν και στο live στο Rasputin και στο El Cerito στο after party. Διαβάζεις και ακούς όσα λένε για αυτό τον άνθρωπο και καταλαβαίνεις γιατί και ο Cliff ήταν ένα τόσο ανοιχτό μυαλό και άνθρωπος με πνεύμα και αξίες.
Αυτό ακριβώς! Οι Metallica του 89 ήταν ότι πιο δυνατό, καυλωτικό και ποιοτικό που θα μπορούσε να δει κάποιος. Ναι οκ ο Cliff δεν είναι μαζί τους… αλλά δεν ξέρω … το 89 ξεκίνησε το tour μετά τον αγαπημένο μου δίσκο ever. Είχαν καλύτερο ήχο από το tour του mop και τότε είχαμε τον καλύτερο james φωνητικά.
Βγαλε το καλος και βαλε “εξαιρετικος” και αυτη η προταση γινεται 100% αληθης. Δεν ειναι κακο. Συμβαινει με καθε θανατο. Μεχρι και την Amy Winehouse εχουν θεοποιησει πλεον, οποτε γιατι οχι τον Cliff που ηταν και μουσικαρα?
Αμ δεν θεοποιήθηκε από τον κόσμο που τον ήξερε για αυτό το λόγο. Ο Kirk κλαίει γιατί έχασε κάτι πολύ σπάνιο. Ο Cliff ήταν σπάνιος μουσικός, σπάνιος μπασίστας και σπάνιος άνθρωπος, και τα τρία αυτά μαζί και για αυτό τον έχουμε εκεί πάνω (όσοι τον έχουμε, έχω απογοητευτεί πάρα πολύ γενικώς, τα ντιφώλτ φανμποϊλίκια γιατί ήταν μέλος των Metallica δεν μου λένε κάτι).
Και οι Metallica έφτασαν εκεί που έφτασαν και έβγαλαν τους δίσκους που έβγαλαν γιατί είχαν στις τάξεις τους τρία πολύ σπάνια ταλέντα, ο καθένας στον τομέα του. Αν έχεις ένα σπάνιο ταλέντο στην μπάντα είσαι κωλόφαρδος, όχι τρία.
Μαν, εγω ξεκινησα να ακουω Metallica το 1995. Οταν ξεκινησα να ακουω, και καθως στην εφηβεια τρελαινομαστε να μαθαινουμε για την προϊστορια της καθε μπαντας και ολα οσα συνοδευουν τη μουσικη, ενα απο τα ΠΡΩΤΑ πραγματα που εμαθα ηταν η ιστορια με τον Cliff στην περιοδεια του MoP στη Σουηδια, και ολη η φαση με τις θεσεις στο λεωφορειο, μεχρι καθε τελευταια λεπτομερεια.
Μη μου λες οτι δεν θεοποιηθηκε απο την συντριπτικη πλειοψηφεια των fans των Metallica για αυτο το λογο, γιατι αν εγω τους εμαθα το 1995, το 70% των ανθρωπων (αν οχι παραπανω) που ακουνε σημερα ή γενικα τα τελευταια 20 χρονια Metallica ως fans και οχι ως casuals, τους εμαθε οταν ΗΔΗ ειχε πεθανει ο Cliff, και συγκεκριμενα καποια στιγμη απο το 1991 μεχρι ξερω γω και περυσι, στη διαρκεια δηλαδη που εγιναν παγκοσμιως γνωστοι. Και εμαθε ακριβως αυτα που εμαθα κι εγω. Την τραγικη ιστορια, τις συνθηκες, το μεγαλο κριμα, και το οτι η μπαντα εχασε εναν σπουδαιο μουσικο. Και ολοι οσοι τα μαθαμε αυτα, ηδη θεωρουσαμε τον Cliff εναν υπερθεο, χωρις καν να μπουμε στη διαδικασια να ελεγξουμε τι μουσικος ηταν και τι ηξερε και τι εκανε.
Εσυ ετσι οπως το πας θα μας πεις πως οποιαδηποτε καλη ιδεα υπηρχε στα 3 πρωτα αλμπουμς των Metallica ηταν λογω του Cliff. Αραξε λιγο γιατι απο Metallica, το τοπικ θα μετονομαστει σε Cliff Burton & the 3 Horsemen. Aντε και νιωθω ασχημα να φαινεται πως μειωνω το παλικαρι και ερχεται σε λιγες μερες η 30 επετειος απο το θανατο του… Κανεις μας δε θελει να μειωσει την προσφορα του, η οποια ειναι σημαντικη. Αλλα οπως φανηκε, ΔΕΝ ηταν αναντικαταστατος, και το οτι εχει θεοποιηθει στα ματια σχεδον ολων των μεταλλαδων λογω του θανατου του, ειναι ενα αναμφισβητητο γεγονος, ασχετα αν εσυ το αμφισβητεις.
[B]Classic Rock Revisited:[/B] MOTΓ?RHEAD were the support act for Ozzy [Osbourne] back on the “Blizzard Of Ozz” tour. I am a huge fan of Randy Rhoads. What was he really like?
[B]Lemmy:[/B] He was really a good guy. I never could get over how incredibly little he was. He was little like Ronnie James Dio, they were little guys but they had a lot of heart. You would never believe that voice came out of Ronnie James’ s body. It was the same way with Randy because he had small hands because he was a little fellow. [I]Boy, could he play guitar. He became an even better guitar player after he died. It is a well-known mystery that guitar players suddenly get better once they are dead.[/I] Buddy Holly was the first. Stevie Ray Vaughan is known by a lot more people than had ever heard of him when he was alive.
Βασικά Quintom αυτός που το συνοψίζει πολύ καλά είναι ο ίδιος ο Lars:
Cliff had studied music and had a
whole different understanding and a much
wider vocabulary of music compared to
James and me. He was way ahead. James
is blessed with being incredibly intuitive
and so naturally gifted. Mustaine had a
kind of ?devil-may-care? attitude. He had
the ability, and he also had ? and I mean
this in the sweetest way possible ? he
kind of had an arrogance about him, so
even if there?s stuff he couldn?t play, he sort
of could play anyway, just because he pretended
he could do it. Then there was the
drummer. He was a little bit of a lost cause,
but he did his best to keep up. Having Cliff
in the band definitely upped the ante on all
fronts for everybody, absolutely. There?s
no question. The first time words like melody,
harmony, octaves ? Cliff was the one
who brought a lot of that type of stuff. Nobody
knew what a harmony was when we
were writing the early stuff in 1982. He?d
bring in the middle part of ?Orion? or the
intro to ?Fight Fire With Fire? or the intro
to ?For Whom the Bell Tolls?? they were all
pre-composed and all so different to what
we had been writing.
Ναι, κάποιοι πάνε στο άκρο πως αν δε συνέβαινε το ατύχημα οι Metallica θα ήταν μία ακραία θρας μπάντα ακόμη και σήμερα. Δεν είναι έτσι. Αλλά ο Cliff ήταν για το μπάσο ότι ήταν ο James για τη ρυθμική. Και στο τι ήταν πέρα από αυτό, τα εξηγεί ο Lars ωραία. Ειδικά για κάποιον που δε θεωρεί το KEA μεγαλειώδες, τότε πρέπει να έχει τον Cliff εικόνισμα…
Δε διαφωνω με κατι απο τις δηλωσεις του Lars, δεν βλεπω πουθενα να τον θεοποιει, ουτε αμφιβαλλει κανενας μετα τις 100 φορες που εχουμε ακουσει Lars και James να το λενε, πως ηταν αυτος που ειχε τη μουσικη παιδεια στη μπαντα και συμμετειχε ενεργα στις συνθεσεις βαζοντας το λιθαρακι του. Απλα ο Vic παει 5 σελιδες τωρα να μας πεισει οτι αυτο το λιθαρακι ηταν ο νεος πλανητης που βρηκαν γυρω απο το Proxima Centauri.
Πολύ συγκινητική στιγμή η συγκεκριμένη στο videο, μια εικόνα που δείχνει ξεκάθαρα όχι μόνο τον αντίκτυπο που είχε ο Cliff και ο θάνατός του στη μπάντα, αλλά και ότι κάποια πράγματα δεν ξεπερνιούνται, απλά συμφιλιώνεσαι όσο μπορείς με τις καταστάσεις και ζεις για μια ζωή μαζί τους.
Δε διάβασα αυτό. Διάβασα για 3 τεράστια ταλέντα. Βάλε και το μυαλό και τη φιλοδοξία του Lars μέσα και έχεις τη μεγαλύτερη μεταλ μπάντα που γνώρισε ο κόσμος. Προφανώς και ήταν εξαιρετικα σημαντικός και όχι μόνο για το εκπληκτικό lead μπάσο του… Έφερε στοιχεία που δε θα υπήρχαν χωρίς αυτόν. Και είναι στοιχεία που οι περισσότεροι λατρέψαμε.
Δεν είναι κακό να θεοποιείς τον Cliff. Το κάνουν ιερά τέρατα. Κακό είναι να μηδενίζεις τους Metallica χωρίς τον Cliff.
Το ιδιο λεω κι εγω που λες στην τελευταια σου προταση. Οταν θεοποιεις ΤΟΣΟ πολυ εναν μουσικο (γιατι παιζει ρολο και η ποσοτητα) ε τοτε θα οδηγηθεις σε συμπερασματα του στυλ “μετα το ΤΑΔΕ γεγονος, οι Metallica πεθαναν”, προταση που εχουμε δει πολλες φορες, με το ΤΑΔΕ να ειναι διαφορα πραγματα…
[matia mode]Να μοσχοπουλήσουν το βιβλίο τους θέλουν.[/matia mode]
Καλώς ή κακώς, οι Metallica έγιναν μεγάλοι χωρίς τον Cliff. Όπως αναφέρθηκε από τον Quintom, οι περισσότεροι (κι εγώ φυσικά) τους μάθαμε μετά τον Cliff, με τα τραγούδια που έγραψαν μετά τον Cliff.
Και να τον θεοποιείς είναι “κακό” και να μηδενίζεις τους Metallica χωρίς αυτόν είναι “κακό”. Δεν ήταν ο θεός, ήταν ένας τρομερός μπασίστας, με μουσική παιδεία και με σημαντικό impact στη μουσική του αγαπημένου μας συγκροτήματος. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή (η οποία συνεχίζεται) πολύ μικρός, μη δίνοντας όλα όσα θα μπορούσε να έχει δώσει. Οι Metallica συνέχισαν και έγιναν τεράστιοι χάρη στο μουσικό ταλέντο του Jaymz και το ένστικτο του Lars :).
Κρίμα που πέθανε ο Cliff, πάρα πολύ κρίμα. Ήταν μια τεράστια απώλεια για τους Metallica. Δεν ήταν το Α και το Ω. Η ιστορία έδειξε ότι υπάρχουν Metallica και χωρίς τον Cliff. Δε θα υπήρχαν όμως πιστεύω χωρίς τον Jaymz και τον Lars. ΚΑΙ τους δύο.
Βασικά την έχουμε ξανακάνει την κουβέντα για το πότε έγιναν μεγάλοι. Κατά πολλούς έγιναν με το AJFA και δη με το One. Για άλλους έγιναν με το ΤΒΑ. Για εμένα έγιναν μεγάλοι από το MoP, την περιοδεία με τον Ozzy και τα υπόλοιπα ήταν φυσική συνέχεια.
Το έγραψα και πριν και το σταματάω εδώ γιατί θα κάνει κύκλους η κουβέντα. Ο Cliff ήταν ένα μουσικό ταλέντο ανάλογο του Hetfield. Δεν ξέρουμε τι θα γίνονταν και ο ίδιος και η μπάντα αν δεν υπήρχε εκείνο το δυστύχημα. Το δεδομένο είναι πως ο ήχος τους [U]εξελίχθηκε [/U]από το ΚΕΑ στα επόμενα 2 θεόρατα άλμπουμ με στοιχεία που (κατά τους ίδιους τους james και lars) έφερε ο Cliff στη μπάντα. Έβαλε πινελιές πάνω στο οικοδόμημα των άλλων 2. Αυτό δε μειώνει το πόσο μεγάλος composer είναι ο Lars ή τι riffάρες γράφει ο papahet.