Το παρακάτω είναι υποτιθέμενο σχόλιο του Ted Jensen, το οποίο βρήκα εδώ:
Δεν μπορεί να διασταυρωθεί αλλά όπως και να έχει, προσθέτει στο μύθο…
This is a quote from Ted Jensen the mastering engineer about Death Magnetic -
“Thanks for writing. I?m certainly sympathetic to your reaction, I get to slam my head against that brick wall every day. In this case the mixes were already brick walled before they arrived at my place. Suffice it to say I would never be pushed to overdrive things as far as they are here. Believe me I?m not proud to be associated with this one, and we can only hope that some good will come from this in some form of backlash against volume above all else.”
Fidelman doesn’t seem to know what he’s doing in the metal field and his mixes are atrocious. The fact that Metallica hired him AGAIN for ‘Hardwired…to self Destruct’ and added the role of producer to his duties only confirms that they must live in a bubble surrounded by yes men who deflect any negative criticism away from the band.
I love Metallica but they’ve become the George Lucas of the metal world.
Ποιος είναι αυτός ; και τι λέμε για τον Fidelman ;
Δηλαδή ο άνθρωπος έχει δουλέψει με metallica , Slayer , slipknot , system of a down , life of agony , American head charge , Audioslave και πόσους άλλους και δεν ξέρει τι του γίνεται ;
Αυτό μας λέει το σχόλιο ;
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Αυτό μας λέει. Δηλαδή συγγνώμη, στους System ήταν ο engineer, δεν πείραξε μίξεις, στους Slayer έκανε το World Painted Blood (σιγά να πούμε), Slipknot έκανε το τρίτο που ακούγεται πιο processed σαφέστατα από την δουλειά των πρώτων 2 από το δίδυμο Robinson και Wallace. Ο Andy Wallace έκανε την δουλειά στο Reign in Blood και από εκεί ΟΛΟΥΣ που ακούστηκαν τόσο μοντέρνοι και βασικά σαν εκτόπισμα είναι περίπου 100 φορές πιο βαρύ από τον όποιο Fidelman. Ο Rubin όταν διάλεγε τους σωστούς engineers και mixers έκανε τις καλύτερες δουλειές με το όνομά του πάνω. Όταν άρχισε να διαλέγει ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ στυλ Fidelman τα είδαμε τα αποτέλεσματα (και στους Sabbath).
Ο τύπος που μιλάει πάντως πιο κατατοπισμένος από μένα και σένα πρέπει να είναι και αυτό που λέει ακούγεται απολύτως πιστευτό. Ακόμα περισσότερο η πρόταση κατακλείδα για τους Metallica.
Πάντως με αυτά και με αυτά δεν ξέρεις ποιον να πιστέψεις. Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον και μου κάνει εντύπωση που μόνο ο Rubin δεν έχει συμμετάσχει στο ξεκατίνιασμα.
O Rubin είχε όραμα και μάτι για ταλέντα. Στα mid-80s με τέλη 90ς ήταν μέσα σε όλα και αναδείκνυε το καινούργιο, αυτό που κάτι έχει να πει. Μετά τον είχανε όλοι γκουρού αλλά αντί πια να αναδεικνύει ταλέντα τον έβαλαν να κοουτσάρει μεγάλες μπάντες και λίγο οι μέτριοι συνεργάτες, λίγο οι safe κατευθύνσεις που δίνει, εμένα με έχει καρα-απογοητεύσει πολλά χρόνια τώρα.
Τι να πει και αυτός δηλαδή; Τον έχουν βγάλει στην σέντρα παραπάνω από μία φορές μπάντες που δούλεψαν μαζί του (Slayer, System…)
Μωρέ για το Rick Rubin να συμφωνήσω . Προφανώς και οι ίδιοι οι metallica που είναι στο συννεφάκι τους , που το λέει κάποιος που κλαψομουνιαζει που έβαλε το όνομα του σε κάτι που έκανε μαλακία και θέλει να βγάλει την ουρά του απέξω , δεν συνέχισαν την συνεργασία τους οπότε κάτι δεν θα έγινε σωστά .
Αλλά τώρα ότι ο Fidelman δεν ξέρει τι του γίνεται … Εγώ μία χαρά το ακούω και το τελευταίο apocalyptica και το slipknot και την ταινία των metallica ( through the never ) . Για το Hardwired δεν μπορώ να έχω άποψη .
Έχω όμως άποψη γενικά για τον ήχο γιατί όπως ο vic ήταν συντάκτης στο Hammer οπότε είχε άλλη επαφή με την αγαπημένη του μουσική , έτσι κι εγώ δουλεύω πάνω από 15 χρόνια επαγγελματικα ως ηχολήπτης . Όχι βέβαια στο ίδιο επίπεδο με όλους αυτούς τους παραγωγούς , μηχανικούς , μιξεραδες αλλά κάτι πιάνω μετά από τόσα χρόνια .
Βασικά, με την πείρα σου, ρίχνοντας μια ματιά στην καριέρα του Fidelman και του Andy Wallace, ποιων την δουλειά προτιμάς και βρίσκεις πιο εντυπωσιακή και σημαντική στον ήχο;
Του Wallace. Απλά δεν λέω ότι κερδίζει από τα αποδυτήρια .
Και οι δύο έχουν δουλειές που γουστάρω πάρα πολύ .
Και πολύ θα ήθελα να ακούσω μια συνεργασία του με τους metallica ακόμα και όταν θα φτάνουν στα 60 τους .
Έτσι για να δω αν μπορεί κάποιος να τους πιέσει θετικά .
Ποια αποδυτήρια, πριν φτάσει το πούλμαν στο γήπεδο το σκορ είναι 6-0. O F. μπαίνει στο χάρτη σε μεγάλους δίσκους σαν engineer, η πιο high profile δουλειά του είναι με τους Metallica και να είναι ένας από τους εκατό engineers της Adele ξέρω γω. Βασικά, τώρα κοιτάω και εγώ τι ακριβώς έχει κάνει και είναι τρομερά underwhelming. 3-4 δίσκοι που δεν λες ότι αφήνουν και κανένα στίγμα στον σκληρό ήχο.
Ο Wallace από την άλλη είναι ΚΟΛΟΣΣΟΣ. Όχι απλώς δεν υπάρχει σύγκριση, είναι και υποτιμητικό για τον Wallace…
Υπερβολές . Και αν λες για τις δουλειές που έχει κάνει με τον Rubin , εεεεεεε δεν λες τον Rubin παραγωγό στο στυλ του Bob Rock . Αυτή την δουλειά την κάνει ο Fidelman .
Καλά, ας δουν και οι υπόλοιποι τι έχει κάνει ο Fidelman και μας λένε. Ο Rubin (με τον Wallce στην καρέκλα) έχει ηγηθεί παραγωγών που έχουν σημαδέψει τον σκληρό ήχο και όλη την ροκ για πάντα. O Bob Rock επίσης έχει κάνει τον μεγαλύτερο ήχο των Metallica. Ο Fidelman γιατί χαίρει τέτοιας υπερασπίσεως; Συγκρίνεις μήπως τον ήχο που έχει βγάλει στους Metallica με το Black Album ή κάποιο από τα κτήνη του Rubin/Wallace;
Φοράει φανέλα Metallica ο Fidelman τώρα και δεν βρίζουμε παίκτες της ομάδας όσο είναι στο γήπεδο έτσι; [-X
Μπούρδες . Απλά δεν βρίσκω κάτι άσχημο . Δεν βρίσκω βέβαια και τον υπέροχο ήχο του Black Album.
Νομίζω ότι είμαστε σε ένα επίπεδο διαλόγου που δεν χρειάζεται να μιλάμε με υπερβολές για να συνεννοηθουμε .
Βασικά ο Fidelman έχει κάνει ΜΙΑ ΧΑΡΑ παραγωγές και στο Through the Never (ηχάρα) και στο Ronnie Rising και στο Lulu ακόμα-ακόμα (σαν παραγωγή ήταν εξαιρετική, η μουσική είναι άλλο καπέλο).
Από εκεί και μετά αν ήταν στο χέρι μου να διαλέξω παραγωγό για τους Metallica δε θα ήταν άλλος από τον Nick Rasculinez.
Τέλος, το σχόλιο που quot-αρίστηκε είναι λίγο άκυρο γιατί οι Metallica ΑΝΕΚΑΘΕΝ είχαν όραμα για τον ήχο τους και το πως αυτός θα ακούγεται είτε παραγωγός ήταν ο Rasmussen, είτε ο Bob Rock, είτε ο Rubin, πάντα το δικό τους έκαναν (γι αυτό άλλωστε και οι επικές μάχες με τον Rock που διαφωνούσε σε πολλά και του πέρασαν λίγα-ελάχιστα ή το γεγονός πως ο Rasmussen ακόμα βγάζει παράπονο για το μπάσο του AJFA). Και οι επιλογές τους γίνονταν πάντα με αυτό το κριτήριο: “πως θέλουμε να ακουγόμαστε; Ποιος είναι ο καλύτερος να βγάλει το αποτέλεσμα που θέλουμε”. Είναι κάτι που και ο Rock έχει παραδεχτεί (ότι ο ήχος του TBA ήταν δική τους έμπνευση και απλά τους άρεσε η δουλειά του, και ο Rubin είπε πως ήθελαν επιστροφή στο thrash και επέλεξαν εμένα να τους το βγάλω).
Ουσιαστικά μακρηγορώ ενώ μπορούσα να καταλήξω πως παραγωγοί των Metallica ήταν ανέκαθεν οι Hetfield/Ulrich. Δε νομίζω ποτέ ακόμα και ο Rock να τους είπε “αυτό το σόλο μην το βάλετε εδώ αλλά εκεί”. Και να πω την αλήθεια, η αγαπημένη μου παραγωγή σε Metallica κυκλοφορία παραμένει το Garage Days.
Βασικά ο Andy Wallace είναι εκτός συναγωνισμού, είναι από τους καλύτερους εκεί έξω. Πλην μέταλ, ο τύπος έχει δουλέψει στο Nevermind, στο Grace, στο King For A Day/Fool For A Lifetime, στο ντεμπούτο των RATM.
Τέλος πάντων, δε με νοιάζουν τόσο οι προθέσεις των Metallica στο συγκεκριμένο, όσο το αποτέλεσμα που ακούω. Και από άποψη ήχου, δε μου αρέσει. Ας βρούνε καλύτερους ή ας τους δώσουν άλλες οδηγίες.
EDIT: Και από Raskulinecz, μακριά. Πολλά από τα albums στα οποία έχει κάνει την παραγωγή, δεν ακούγονται. Τα δύο τελευταία Alice In Chains. Το One By One των Foos. Τα δύο τελευταία Rush, επίσης (αυτά είναι λίγο πάνω από το “δεν ακούγονται”, εντάξει). Μιλάω από άποψη ποιότητας ήχου, όχι για συνθέσεις, εννοείται.
Μπα . Ο λαός θέλει κάτι σαν τον Bob Rock . Βασικά θέλει να έχουν ακούσει κάτι οι Hetfield - Ulrich που να τους ενθουσιάσει και να πάρουν τον παραγωγό αυτής της δουλειάς μαζί τους .
Ήθελαν το ταμπούρο από τους Def Leppard; το πήραν . Ήθελαν τον ήχο του dr feelgood ; πήραν τον παραγωγό .
Τέτοια πράγματα θέλουν - χρειάζονται . Ξαναλέω ας περιμένουμε τον δίσκο . Το Hardwired που ακούμε στο YouTube δεν έχει καμία σχέση με το free download από το metclub . Υποθέτω ότι και στην επίσημη κυκλοφορία σε φυσική μορφή θα είναι ακόμα καλύτερο .
Και ο Αλέξανδρος έχει δίκιο . Η δουλειά που έχει γίνει στο through the never και στις διασκευές είναι σούπερ .