Μetallica

Και επειδή top-10 από τα 5 πρώτα δεν βγαίνει ούτε με πιστόλι στον κρόταφο, ας γράψω μια δεκάδα που θα σκότωνα προκειμένου να τα ακούσω live. (ΟΚ, το Orion το έχω ακούσει 2 1/5 φορές και τα Ktulu & Die από 1/5 αλλά δε λέει κάτι αυτό!)

(Anesthesia) Pulling Teeth
Phantom Lord
Metal Militia
Trapped Under Ice
The Call of Ktulu
Orion
Eye of the Beholder
To Live Is to Die
Dyers Eve
My Friend of Misery

:skull_crossbones:

Θα απαντήσω και στους δύο όταν ετοιμάσω το άρθρο.

Μέχρι τότε θα πω ότι εννοείται ότι δεν θα δώσω το ίδιο βάρος σε κάθε άποψη (δεν με νοιάζει αν βρεθεί ένας να μου πει ότι το Hall of the Mountain King είναι μέτριος δίσκος, αυτό μου λέει κάτι για τον ίδιο και τα γούστα του, όχι για το Hall of the Mountain King) και αν οι 95 στους 100 προτιμάνε το Ride the Lightning από το Load πχ. αυτό μας λέει ότι κάποιος που δεν έχει ακούσει τίποτα και θέλει να ακούσει έναν δίσκο από τους Metallica, καλά θα κάνει να ξεκινήσει από το Ride the Lightning γιατί κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γουστάρει και αυτός. Και αυτό από μόνο του εμένα μου λέει ότι το Ride the Lightning, ναι, είναι καλύτερος δίσκος.

Πλήρης ανάπτυξη του θέματος κάποια στιγμή φέτος.

Το ποστ για το λάιβ πότε θα γίνει όμως =/

Ακριβως οπως το ειπες, αυτο το λεει σε ΕΣΕΝΑ… δε σημαινει οτι ειναι και η αντικειμενικη αληθεια.

Α ρε Kirk :heart_eyes:

Μπορεί να σου κάνει εντύπωση αλλά δεν πιστεύω ότι είμαι το Α και το Ω της αλήθειας. Όταν λέω “για εμένα” ξέρω πολύ καλά ότι εννοώ για μένα και ότι δεν προσφέρω μια μαθηματική απόδειξη. Δεν πιστεύω ότι η αξιολόγηση της τέχνης είναι μαθηματικά. Αυτό που δεν πιστεύω επίσης όμως είναι ότι όλα είνια υποκειμενικά, ότι η γνώμη του καθενός μετράει το ίδιο και ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε “αντικειμενικά” (σε εισαγωγικά γιατί είναι προσέγγιση και όχι μαθηματικά) για τις αξίες των μνημείων της μουσικής.

Από εκεί και πέρα άνωθεν λέω γιατί ΕΓΩ πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής προσέγγισης. Το να μου απαντήσεις “αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτσι”, που είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείς συχνά παρεμπιπτόντως, δεν βοηθάει την κουβέντα, δεν λέει κάτι, δεν αντικρούει κανένα επιχείρημα, απλά δηλώνεις ότι δεν πιστεύεις εσύ αντίστοιχα αυτό που πιστεύω εγώ, fair enough - αλλά αν θες να πεις κάτι πέραν ότι δεν πείστηκες, πες και γιατί. Το να εξηγείς σε κάποιον που μόνος του χρησιμοποιεί το “για μένα” ότι δεν είναι η φωνή της Αλήθειας και της Επιστήμης, σε τι ακριβώς βοηθάει την κουβέντα;

Το “όλα είναι υποκειμενικά” δεν είναι επιχείρημα, είναι δόγμα και μάλιστα ένα δόγμα που προσωπικά απορρίπτω εμφατικά (είπα γιατί, παραπάνω από ένα επιχείρημα), θεωρώ ότι έχει μηδενική αξία (εντάξει, κάποιος τύπος θεωρεί καλύτερο Maiden το Virtual XI, χέστηκε το σύμπαν όμως, ειδικά ο πιτσιρικάς που ρωτάει με ποιο Μέηντεν να ξεκινήσει ξέρω γω).

Εγώ λέω ότι ένας δίσκος που πουλάει κερατιάτικα δέκα χρόνια ΔΕΝ μπορώ να πιστέψω ότι είναι κακός δίσκος, απλά αδυνατώ, κάτι υπάρχει εκεί, τέλος. Πες μου γιατί αυτό εσένα δεν σου κάνει ως αντικειμενικός δείκτης (και όχι απόλυτη αλήθεια), μη μου πεις “για σένα” πάλι, τι να το κάνω αυτό;

Και μην προσπερνάτε την τελευταία παράγραφο του κειμένου πάνω. το προσωπικό γαμηστερόμετρο είναι το απόλυτο κριτήριο για κάθε ακροατή, τα “αντικειμενικά” είναι για να συζητάμε και να ψαχνόμαστε και να καβλαντίζουμε, να αξιολογούμε ιστορικά κλπ, όχι για να επιβάλλουμε βαθμολογίες ή ακόμα χειρότερα να υποννοήσουμε ότι “σε όποιον δεν αρέσει το Πάπετς είναι μαλάκας”. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσει όλη η καλή μουσική. Νόμος αυτό. Αλλά από την άλλη, εγώ θα τα χώσω με μεγάλη ευχαρίστηση στον τύπο που θα βγει να πει ότι το Πάπετς είναι μαλακία δίσκος. Να πει ότι δεν του αρέσει, ότι τον ανακατεύει προσωπικά, σεβαστά όλα. Να πεί ότι είναι γενικά μια μαλακία δίσκος, κακή μουσική ή κάτι τέτοιο, όχι, να πάει να γαμηθεί. Θα τον ξεσκίσω και πιστεύω (πάλι) ότι αντικειμενικά έχω κάθε δίκιο με το μέρος μου.

επειδή από την απάντησή σου δεν αντιλαμβάνομαι με βεβαιότητα αν αναφέρεσαι και στο δικό μου ποστ, απλά να σου επισημάνω τα εξής. Προφανώς και δεν υιοθετώ δόγματα, πολλώ δε μάλλον αυτό της υποκειμενικότητας. προφανώς επίσης, η προσωπική αξιολόγηση της κάθε γνώμης είναι στο παιχνίδι. Δηλαδή, μια γνώμη για σένα μπορεί να είναι παπαρια και φυσικά πολύ καλα κανεις και το πιστεύεις και το λες. Δικαίωμα σου -και πολυ θεμιτό- να προβείς σε αξιολόγηση και οφείλεις να το κανεις, ειδικά όταν μιλάς με κάποιον που θες να του δώσεις να κατανοήσει την προσωπική σου αξιολογική κλίμακα και οπτική. Ωστόσο -και εδώ είναι το κεντρικό σημείο κατ εμε- η ίδια γνώμη (παπαριά για εσε) μπορεί για εμένα να είναι ορθή. ποιος εχει δικιο λοιπον; θα πρεπει να τις βγαλουμε έξω να τις μετρήσουμε; να δουμε ποιανου η αξιολογηση συμβαδίζει με την επικρατούσα άποψη; προφανώς και οχι και είμαι σιγουρος πως συμφωνεις. άρα, σαφως και αξιολογείς, αλλά προφανώς και αυτό καταλαβαίνεις ότι ενέχει την υποκειμενική σου σκοπιά.
επίσης, αναφορικά με το επιχείρημα των πωλήσεων. το καταλαβαίνω αυτό. αλλά επιτρεψε μου, όπως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσει όλη η -κατ εσε, εμε κτλ- καλή μουσική, αντίστοιχα, το γεγονός των πωλήσεων δε σημαίνει φυσικά ότι σηματοδοτεί ποια είναι καλή μουσική και ποια όχι. για να στο πω και πιο συγκεκριμένα, και με τους μεταλλικα για παραδειγμα, αν κρινουμε απο τις πωλησεις θα καταληξουμε ότι το μπλακ αλμπουμ ειναι τρεις φορες καλυτερο απο το παπετς και φυσικα ο καλυτερος δισκος της καριερας τους. κατι που φυσικα μπορει καποιος να υποστηριξει, αλλα συγγνωμη, για μενα ειναι μια μεγαλειωδης παπαρια. με ενα απλο γκουκλαρισμα σου παραθετω το εξης:

Απαντούσα στον Quintom (το δείχνει κιόλας! :slight_smile: )

Αλλά να απαντήσω και σε σένα γιατί βοηθάει να ξεκαθαρίσω την θέση μου.

1. Οι πωλήσεις και η αναγνωρισιμότητα και όλα αυτά είναι δείκτες και όχι απόλυτη μέτρηση αξίας. Και αυτό που σου λένε είναι αν πρόκειται για γαμώ τις δουλειές ή όχι, δεν σου λέει αν κάποια άλλη δουλειά με ίδιες ή λιγότερες πωλήσεις είναι καλύτερη ή χειρότερη.

2. Στο δικό μου σύμπαν, η αξιολόγηση στέκει λογικά και όσο αντικειμενικά/ακαδημαϊκά γίνεται σε αξιολογήσεις τύπου “καλό”, “κακό”, “μέτριο”, “άθλιο”, “αριστούργημα”, κλπ. Όχι σε 7.35/10 ή 7.45 /10 με το 0.10 να είναι η διαφορά στις πωλήσεις, ελπίζω να γίνονται κατανοητός.

3. Το ξαναλέω, δεν είναι κάθε άποψη της ίδιας βαρύνουσας σημασίας. Προφανώς εκτιμώ την άποψή μου ως ενημερωμένη αλλά δεν είμαι εγώ το ζητούμενο. Γενικώς μιλώντας, υπάρχουν άνθρωποι αρμοδιότεροι να μιλήσουν. Για τους Metallica θα ρωτήσω τους οπαδούς των Metallica και τους μεταλλάδες, τους ροκάδες, μέχρι εκεί. Δεν θα ρωτήσω τον σκυλά να μου πει ποιον δίσκο Μετάλλικα έτυχε να ακούει. Ο “άσχετος”, ο “κολλημένος”, ο “φανμπόης” που πριμοδοτεί μετριότητες λόγω συμπαθειας, ο “τρεντάκιας”, ο “ελιτιστής”, ο “ψαγμένος”, ο “μεταλλοπατέρας” και όλοι αυτοί, είναι υπαρκτά πρόσωπα και αφίεται στην κρίση και την εμπειρία του καθενός ποιον θα εμπιστευτεί. Πάντως, στα χοντρά-χοντρά, για μένα, δεν σηκώνει κουβέντα.

Δεν συζητάμε αν μπορούμε να βρούμε αντικειμενικά αν το Ride the Lightning είναι καλύτερο ή χειρότερο του Master of Puppets, αυτό είναι για μένα ανώφελη κουβέντα, μιλάμε για 2 αριστουργήματα και ας μιλήσει το προωπικό γαμηστερόμετρο του καθενός για την ιεράρχησή τους. Για την διαφορά RTL και St. Anger όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα να υποδείξω στον οποιονδήποτε ότι η καθολική απόρριψή του ΔΕΝ είναι τυχαία, δεν ξυπνήσαμε όλοι με λαχτάρα να θάψουμε το νέο άλμπουν των Metallica, για κάποιο λόγο η πλειοψηφία κάνει εμετό με τον δίσκο - και εκεί μπορεί να γίνει κουβέντα με νόημα, να βρούμε τι είναι αυτό που το κάνει να υστερεί και αντιστοίχως να μας πει το προσωπικό του βίωμα κάποιος να μας πει γιατί του αρέσει, ΠΑΡΟΛΑ τα λάθη του.

Τέλος, και πάρα πολύ σημαντικόν: Μην κολλάτε σε έναν από τους δείκτες. Δείτε συνολικά. Η αντικειμενική προσέγγιση δεν υφίσταται σε ένα κριτήριο αξιολόγησης, πουθενά δεν λέω αυτό αλλά προκύπτει από ένα άθροισμα παραγόντων, ανέφερα 2-3-4, υπάρχουν και άλλα και πάντοτε υπάρχει και η μουσικολογική/ιστορική ανάλυση να στηρίξει κάποια από αυτά (impact, επιρροή, κλπ). Επίσης οι δείκτες μας μιλάνε για το αν κάποιος δίσκος είναι καλός. Δεν μας λένε αν κάποιος δίσκος είναι κακός, δεν μας λένε αν κάποιος δίσκος είναι καλύτερος, είναι πληροφορίες και στοιχεία, ώστε αυτός που ξέρει τι του γίνεται, να μπορεί να εκφράσει μια σχετικά αντικειμενική άποψη και να είναι και χρήσιμος στον κόσμο, ως μπούσουλας.

Θα ρωτησω τον ρεπορτερ των Metallica, drenie, αν γνωριζει ποσες ειναι οι προπαραγγελιες για το νεο αλμπουμ?

Χαχαχαχαχα . Δεν ξέρω . Θα κάνω ρεπορτάζ . Ο vic βέβαια μπορεί να ξέρει καλύτερα από μένα . Άλλο που δεν λέει .

Σας αγαπώ όλους , ειδικά όταν μιλάμε σαν άνθρωποι . Είμαι ρεπόρτερ, δικηγόρος , αυτός που πετάγεται σαν την που**α συνέχεια; μάλλον όλα μαζί .

Απλή παρατήρηση οι πωλήσεις των δίσκων δεν είναι πλέον σοβαρό κριτήριο …

Εγω το ειπα για πλακα, ουτε ειρωνιες ουτε τιποτα, απλα βλεπω την αγαπη σου γι αυτη τη μπαντα…

Συμφωνω για τις πωλησεις δισκων ειδικα στην εποχη του ιντερνετ…

1 Like

Ισχύει για τις πωλήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αναγνωρισιμότητα και το εκτόπισμα σε βάθος χρόνου πάντως παραμένουν.

Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να είμαι πιο ενημερωμένος από σένα Δημήτρη στην Μετάλλικα επικαιρότητα!

1 Like

Λοιπόν δεν το είχα σκεφτεί έτσι τόσο καιρό, απλά μου ήταν αρκετό να αναφέρομαι σε αυτό ώς βλακ άλμπουμ, με τις γνωστές παρενέργειες… Αλλά νομίζω αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ακόμη πιο κοντά σε αυτό που νιώθω για αυτό το άλμπουμ, μια ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ παπαριά…και μισή :stuck_out_tongue:

Ο vic δεν μιλάει ( αν καταλαβαίνω καλά ) με απόλυτους αριθμούς όσον αφορά τις πωλήσεις, αλλά το ότι κάνει πωλήσεις μετά από χρόνια 20 , 30 χρόνια δείχνει και την αξία του .

Άρα όσο υπέροχο είναι το Puppets αλλά τόσο υπέροχο είναι το Black album και ας έκατσε ακόμα και μετά από τόσα χρόνια βαρύ σε κάποιους . Σόδα για την χώνεψη και για άλλη μια φορά παπαρια είναι η γνώμη σας .

Ευχαριστώ .

Και όχι δεν είμαι ενημερωμένος γιατί ψάχνομαι όλη την ώρα απλά όταν κάτι με ενδιαφέρει (και λίγο ότι νομίζω ότι είμαι κοντά στην ψυχολογία της μπάντας ,μπορεί βέβαια να νομίζω βλακειες αλλά μου αρέσει η ψευδαίσθηση ότι και καλά τους καταλαβαίνω ) με κάνει να μαθαίνω πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα μου ήταν αδιάφορα.

1 Like

Εγώ το νιώθω όχι εσύ, μη τρελαίνεσαι, βάλε λίγο Nothing Else Matters να στρώσεις :stuck_out_tongue:

Αυτή τη μαλακισμένη αντίδραση να μην είχατε και τι καλά, ψυχαναγκασμός λέγεται αυτό που κάνεις στον εαυτό σου.

Βρε αγορίνα μου γλυκιά μόνο αυτό δεν είναι . Αφού το κάνεις μόνο και μόνο για να δείξεις πόσο αντιδραστικος μπορείς να γίνεις .

Η γνώμη σου είναι αλλά δεν κάνεις καλά .
Γιατί μόνιμα η απάντηση θα είναι ότι ΓΝΩΜΗ μου είναι ότι λες παπαριες στο συγκεκριμένο.

Το ξέρεις ότι θα γίνει αυτό . Οπότε ο ψυχαναγκασμος είναι δικός σου . Το είπαμε … ο αφορισμος που κάνεις , εμένα τουλάχιστον με προκαλεί . Άλλες φορές έχω κέφια και χρόνο για να απαντήσω άλλες φορές όχι .

1 Like

Αντιδραστικός επειδή δεν μου αρέσει το βλακ άλμπουμ? Αρ γιου νατς?

Ξαναδιάβασε τι έγραψες μπας και καταλάβεις τι μαλακίες γράφεις, σοβαρά τώρα ξεκόλλα, σαν ψυχάκιας αντιδράς, γαμώ τους μετάλλικα δλδ ήμαρτον και έλεος. Αφορίζω ότι δεν μου αρέσει , μπορώ σε παρακαλώ να το κάνω χωρίς να μου πρήζεις εσύ και ο καθέ quintom τα αρχίδια? Πληζ?

Απάντησα σε πμ γιατί είναι κουραστικό όλο αυτό , όσο κουραστικό είναι και το βλακ-ώδες σχόλιο σου , συνέχεια .

Όσο γράφεις τα ίδια μπορώ να απαντάω τα ίδια .

1 Like

Εντάξει βρε matia αλλά κι εσύ προκαλείς με αυτό το “βλακ”. Δεν είναι και τόσο αστείο. Για πολύ κόσμο αυτός ο δίσκος ήταν η αφορμή να ασχοληθεί με το μεταλ. Οπότε μπορεί εσένα να μην σου αρέσει, και με γεια σου με χαρά σου, αλλά ας σεβαστουμε και όλους τους υπόλοιπους. Ακόμα και αυτούς τους 5000 που αγοράζουν κάθε βδομάδα αυτόν τον δίσκο.

1 Like

Τωρα αυτη η μαλακια που εγραψες για το nothing else matters τι ηταν?

1 Like