Μπορεί να σου κάνει εντύπωση αλλά δεν πιστεύω ότι είμαι το Α και το Ω της αλήθειας. Όταν λέω “για εμένα” ξέρω πολύ καλά ότι εννοώ για μένα και ότι δεν προσφέρω μια μαθηματική απόδειξη. Δεν πιστεύω ότι η αξιολόγηση της τέχνης είναι μαθηματικά. Αυτό που δεν πιστεύω επίσης όμως είναι ότι όλα είνια υποκειμενικά, ότι η γνώμη του καθενός μετράει το ίδιο και ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε “αντικειμενικά” (σε εισαγωγικά γιατί είναι προσέγγιση και όχι μαθηματικά) για τις αξίες των μνημείων της μουσικής.
Από εκεί και πέρα άνωθεν λέω γιατί ΕΓΩ πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής προσέγγισης. Το να μου απαντήσεις “αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτσι”, που είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείς συχνά παρεμπιπτόντως, δεν βοηθάει την κουβέντα, δεν λέει κάτι, δεν αντικρούει κανένα επιχείρημα, απλά δηλώνεις ότι δεν πιστεύεις εσύ αντίστοιχα αυτό που πιστεύω εγώ, fair enough - αλλά αν θες να πεις κάτι πέραν ότι δεν πείστηκες, πες και γιατί. Το να εξηγείς σε κάποιον που μόνος του χρησιμοποιεί το “για μένα” ότι δεν είναι η φωνή της Αλήθειας και της Επιστήμης, σε τι ακριβώς βοηθάει την κουβέντα;
Το “όλα είναι υποκειμενικά” δεν είναι επιχείρημα, είναι δόγμα και μάλιστα ένα δόγμα που προσωπικά απορρίπτω εμφατικά (είπα γιατί, παραπάνω από ένα επιχείρημα), θεωρώ ότι έχει μηδενική αξία (εντάξει, κάποιος τύπος θεωρεί καλύτερο Maiden το Virtual XI, χέστηκε το σύμπαν όμως, ειδικά ο πιτσιρικάς που ρωτάει με ποιο Μέηντεν να ξεκινήσει ξέρω γω).
Εγώ λέω ότι ένας δίσκος που πουλάει κερατιάτικα δέκα χρόνια ΔΕΝ μπορώ να πιστέψω ότι είναι κακός δίσκος, απλά αδυνατώ, κάτι υπάρχει εκεί, τέλος. Πες μου γιατί αυτό εσένα δεν σου κάνει ως αντικειμενικός δείκτης (και όχι απόλυτη αλήθεια), μη μου πεις “για σένα” πάλι, τι να το κάνω αυτό;
Και μην προσπερνάτε την τελευταία παράγραφο του κειμένου πάνω. το προσωπικό γαμηστερόμετρο είναι το απόλυτο κριτήριο για κάθε ακροατή, τα “αντικειμενικά” είναι για να συζητάμε και να ψαχνόμαστε και να καβλαντίζουμε, να αξιολογούμε ιστορικά κλπ, όχι για να επιβάλλουμε βαθμολογίες ή ακόμα χειρότερα να υποννοήσουμε ότι “σε όποιον δεν αρέσει το Πάπετς είναι μαλάκας”. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσει όλη η καλή μουσική. Νόμος αυτό. Αλλά από την άλλη, εγώ θα τα χώσω με μεγάλη ευχαρίστηση στον τύπο που θα βγει να πει ότι το Πάπετς είναι μαλακία δίσκος. Να πει ότι δεν του αρέσει, ότι τον ανακατεύει προσωπικά, σεβαστά όλα. Να πεί ότι είναι γενικά μια μαλακία δίσκος, κακή μουσική ή κάτι τέτοιο, όχι, να πάει να γαμηθεί. Θα τον ξεσκίσω και πιστεύω (πάλι) ότι αντικειμενικά έχω κάθε δίκιο με το μέρος μου.