Μetallica

@drenie Δε χρειάζεται πμ βρε σιγά, συζήτηση κάνουμε, από κοντά από μακριά το ίδιο πρέπει να είναι, thats the point. Όπως και να χει, δε σχολιάζω εσένα, την πικρία μου βγάζω με αυτόν τον τρόπο. Δεν μειώνω κανέναν, αν νιώθετε ότι αποκαλώ βλάκες όσους αρέσει το άλμπουμ δεν φταίω εγώ, δεν είπα ούτε υπονόησα ποτέ κάτι τέτοιο. Μπορώ να το λέω και μεγαλειώδη παπαριά αν σε ενοχλεί το βλάκ άλμπουμ πάντως, όπως και να χει, να σεβαστείς την γνώμη μου όπως σέβομαι και εγώ τη γνώμη του καθένα για οποιοδήποτε άλμπουμ.

Α και επίσης, ΓΙΑ ΜΕΝΑ προκλητικό, για να μην πώ χυδαίο, είναι να βάζεις τα load/reload κλπ πάνω ή δίπλα από το kill em all. Δεν αποκάλεσα παπαριά την άποψη αυτή παρόλαυτα. Άντε λίγο με τον quintom να είπα τπτ παραπάνω.

Μαλακία στη μαλακία, έπεσα στην παγίδα και εγώ. Από την άλλη Fight Fire with Fire :stuck_out_tongue:

Κάποια πράγματα όπως η επιδραστικότητα, η αντοχή στο χρόνο κλπ μπορούν να μετρηθούν για να έχουμε μια κοινή βάση.
Οι πωλήσεις είναι θέμα και συγκυριών. Το Black Album λ.χ. βγήκε σε εποχή που το ΜΤV ήταν στα ντουζένια του, ο μόνος τρόπος να ακούσει κάποιος μια κυκλοφορία ήταν να αγοράσει CD ή βινύλιο, το μεταλ είχε ζήσει τη χρυσή δεκαετία του και διαρκώς έκανε οπαδούς, ήταν δισκάρα κ.ο.κ.
Τώρα και ανάλογη δισκάρα να βγάλουν, καρμπόν σε ποιότητα δε θα πουλήσει ούτε το 1/5.

Από εκεί και μετά η μουσική για τον καθένα είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. ο Jimmy Page πχ θεωρεί το καλύτερο Metallica το St. Anger. Ο Quintom το Load ή το TBΑ. Εγώ πότε το Master, πότε το Ride και πότε το AJFA. Kαι οι 3 δίκιο έχουμε. Έχει να κάνει και με προσωπικά βιώματα και με προτιμήσεις. Όταν άκουσα πρώτη φορά Metallica ήταν με το AJFA. Με σόκαρε. Πως να επαναληφθεί αυτό το συναίσθημα;

Οπότε ναι, αν θέλουμε να κάνουμε κουβέντα βάζουμε το Kill Em All στο πάνω ράφι γιατί γέννησε ολόκληρο ιδίωμα και είχε θρας ύμνους που ακούγονται φρεσκαδούρα μετά από 33 χρόνια.
Αν μιλήσω προσωπικά όμως, δεν το βάζω δίπλα στα 3 επόμενα. Η πρώτη πρόταση είναι όση αντικειμενικότητα χωράει όταν μιλάς για μουσική. Η δεύτερη είναι υποκειμενική άποψη πάνω στην οποία μπορούμε να αναλύουμε ώρες αν η ωμότητα του είναι καλύτερη από τη μελωδικότητα του RTL ή την πολυπλοκότητα του Justice.

Δεν ξερω πως προεκυψε αυτο, αλλα το Metallica δεν το θεωρω για κανενα λογο το καλυτερο τους. Ασχετα αν το θεωρω το καλυτερο αλμπουμ των 90ς. Αλλωστε δεν μου αρεσει να χρησιμοποιω τη λεξη “καλυτερο” για τετοια πραγματα γενικα, ασχετα αν το κανω μια στο τοσο. Υπαρχουν 1000 διαφορετικοι τροποι να αξιολογησει κανεις το ποιο ειναι το “καλυτερο”, και κανενας απο αυτους τους τροπους δεν ειναι αντικειμενικος, ουτε καν εχει δοση αντικειμενικοτητας ή καποια βαση πιο αξιοπιστη απο καποια αλλη. Αυτα ειναι για να κανουν λιστες οι μεταλχαμερακηδες και να βγαζουν τα καλυτερα αλμπουμ του αιωνα που μας περασε.

Το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μου αλμπουμ των Metallica ειναι το Justice διαχρονικα (δηλαδη ειναι στην κορυφη πολυ περισσοτερο καιρο απο οποιοδηποτε αλλο) αλλα εχω περασει και φασεις που το αγαπημενο μου ηταν το Ride και το Load και το Reload, και το Master, και το Metallica.

Το Kill’Em All απο την αλλη, δεν το εχω θεωρησει ουτε για ενα νανοδευτερολεπτο το καλυτερο τους, και ηταν για παντα ο φτωχος συγγενης των μεγαλειων που ακολουθησαν στα ματια μου. Ωραιο αλμπουμακι για την εποχη του, με πολυ μετριο και φλωρικο ηχο, με αμφιλεγομενη ποιοτητα φωνης James, με 2-3 fillers, μια χαρα :sunglasses: Τα Load και Reload τα θεωρω πολλα επιπεδα ανωτερα και μουσικα, και ηχητικα, και συνθετικα. Δε θα μπει για μενα ποτε πανω απο την ιερη τετραδα, ουτε πανω απο τα Load/Reload, αρα ειναι καταδικασμενο να ειναι παντα 7ο ή 8ο. Ξιδακι.

1 Like

Kαι με αυτό ακύρωσες ότι νηφάλιο έγραψες αλλού.

Τις λίστες των μεταλχαμεράκηδων τις αφήνω ασχολίαστες. Τόσα κατάλαβες.

Μισό να φέρω λίγο στο forum τον Τζόνυ τον Ζαζούλα και την Μάρσι τη γυναίκα του, να τους τα ξαναπείς από κοντά και μετά μας ξαναλές αν είναι το κατώτερο άλμπουμ τους…

Το τελευταίο είναι η δική σου σεβαστή άποψη αλλά ο Vic έχει διευκρινήσει πάνω από τρεις φορές εδώ (και δεκάδες αλλού που έχεις διαβάσει) ότι στις λεπτομέρειες δεν παίζει αντικειμενική αλήθεια, παίζει άποψη. Αν τα άλμπουμ είναι και τα 2 δεκάρια, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πεις ότι αυτό είναι πιο δεκάρι από το άλλο, μπορείς να κάνεις κουβέντα, να καβλαντίσεις, να επιχειρηματολογήσεις (και ναι, και τα 5000 το μήνα μέχρι σήμερα, είναι και αυτό ένα επιχείρημα, λέει ότι το Μπλακ Άλμπουμ είναι πιο μαζικής αποδοχής και αρέσει και σε κόσμο εκτός μέταλ, είναι ολοφάνερο).

Δεν είναι συγκυρία οι τρομακτικές πωλήσεις του Alejandro. Και τα Illusions και οι Skid Row και οι Nirvana πέσανε στην ίδια εποχή με τρομακτική προώθηση αλλά δεν πιάσανε τα ίδια λέβελ, κάτι δεν λέει και αυτό;

Από εκεί και πέρα, όσο προσπαθείτε να εφαρμόσετε αυτά που λέω σε δίσκους που είναι όλοι δεκάρια ή τεράστιας αποδοχής (όπως η δισκογραφια Metallica), δεν θα βγει κανένα συμπέρασμα, όπως δεν θα βγει και κανένα συμπέρασμα αν προσπαθείτε να κάνετε το αντίθετο από αυτό που λέω: να βγάλετε δίσκους μέτριους επειδή δεν πούλησαν τρελά. Εγώ λέω ότι ένας δίσκος που μοσχοπουλάει δεκαετίες ΔΕΝ μπορεί να είναι κακός δίσκος. Εσείς το παίρνετε αυτό και λέτε “μα ο τάδε δίσκος δεν πούλησε κερατιάτικα και γαμάει!”, εμ δεν λέω αυτό όμως.

Αυτό κατάλαβες από αυτό που έγραψα ; σόρρυ γιατί μάλλον δεν το έγραψα σωστά ή δεν έχω καταλάβει εγώ τι εννοείς .

Δεν διαφωνώ σε κάτι από αυτά που γράφεις .
Αλήθεια …

Ε, τι εννοούσες όταν έλεγες άρα όσο υπέροχο είναι το Puppets…; Μπορεί να σε παρεξήγησα κι εγώ αλλά φαινόταν σαν να λες ότι κάποιο δικό μου επιχείρημα στηρίζει την άποψη αυτή.

ok ας το διατυπωσω καλυτερα. Το Puppets ειναι υπεροχο ; (ναι δεν μπορουμε να ειμαστε απολυτοι , γιατι υπαρχει το γαμηστερομετρο αλλα για την οικονομια της κουβεντας , νομιζω οτι μπορουμε να συμφωνησουμε σε αυτο). Ειναι υπεροχο.

Το Black album ειναι ; Ειναι. Μπορει φυσικα και εδω να υπαρχουν αποψεις που να λενε το αντιθετο . Ομως αν καταλαβαινω σωστα τα γραφομενα σου , ακομα και αν δεν αρεσει σε καποιους , οι πωλησεις του μετα απο 25 χρονια το κανουν το λιγοτερο, σεβαστο και για αρκετο κοσμο 10αρι . Και να θεωρουν και το Puppets 10 αρι. Δεν τα ξεχωριζω. Νομιζω οτι απλα επιβεβαιωνω την αποψη σου.

Κανενα δεκαρι δεν βαζω πανω απο το αλλο. Αλλες φορες με τρελαινει το sad but true αλλες το damage Inc. Με τις μερες μου , με την φαση μου καθε φορα.

Καταλαβαινω κατι λαθος ;

Και επισης το Kill’em All ηταν τοσο Breakthrough την εποχη που βγηκε που ισοπεδωσε τα παντα. Αν σε καποιον αρεσει περισσοτερο η πιο ολοκληρωμενη - ωριμη πλευρα τους , δεν μπορεις και να του δωσεις αδικο , που στα δικα του αυτια ερχεται λιγο πιο πισω απο τις μεταγενεστες δουλειες τους. Αν ειναι να δωσω ενα προσωπικο παραδειγμα την εποχη που ημουν σχετικα μικρος και ηταν ολα πιο μαγικα , εψαχνα Live εκτελεσεις των κομματιων απο το ντεμπουτο τους, επειδη μου αρεσε περισσοτερο η φωνη του James στα late 80s - αρχες 90s και ο ογκος στις κιθαρες τους. Φυσικα και λατρευα - λατρευω τα τραγουδια του Kill’em All , ηθελα απλα να τα ακουσω πιο “συγχρονα”.

1 Like

Ναι, είναι καλύτερη η διατύπωση “είναι και τα δύο υπέροχα”. Το “όσο - άλλο τόσο” είναι έκφραση σύγκρισης και δεν υπάρχει καμία αντικειμενική ματιά εκεί.

Το αυτό ισχύει και για το Kill em All. Είναι προφανέστατα δεκτές και σεβαστές όλες οι προσωπικές απόψεις - και αυτές ακόμα που τους ακούγεται “φλώρικο” κι ας είναι τρελή ακυρότητα το τελευταίο (είναι το ακριβώς αντίθετο), αν του άλλου του ακούγεται έτσι, δεν θα κάτσω να τον πείσω για το αντίθετο. Επιμένω ότι δεν είναι όλες οι απόψεις το ίδιο έγκυρες, ας αποφασίσει ο καθένας ποιον παίρνει στα σοβαρά και πότε…

Αυτό που μου χτυπάει εμένα όμως είναι μια διατύπωση του στυλ “το Kill Em All είναι ωραίο αλμπουμάκι για την εποχή του” - αυτό δεν λέει “εμένα μου ακούγεται απλώς συμπαθητικό” που είναι σεβαστό, λέει ότι για 1983 είναι συμπαθητικούλι ξέρω γω, σαν λέμε ο Εξορκιστής για 1973 είναι αρκετά τρομακτικός… Γίνεται αντιληπτή η διαφορά και πού σκαλώνω;

Αυτό για έναν δίσκο που συγκλόνισε όλη την μέταλ σκηνή (και την πανκ…) και όρισε πώς θα παίζουν όλοι (από τους Slayer μέχρι τους Forbidden και τους Death), είναι ο πρώτος θρας μέταλ δίσκος (παιδιά, δεν “γέννησε” το ιδίωμα, το ιδίωμα γεννιόταν 2 χρόνια, το Kill Em All είναι ο πρώτος καρπός, η εμπροσθοφυλακή, το πρότυπο), σημαίνει πως κάποιος/κάποιοι υποτιμάνε πάρα πολύ την αντικειμενική αξία του δίσκου και το impact του, δεν την έχουν καταλάβει ενδεχομένως, δεν τους ενδιαφέρει (μεγειά τους).

Σε προσωπικό γαμηστερόμετρο ας πάρει και -500, δεν με μέλλει, δεν με αφορά, δικαίωμα. Σε σοβαρή, “αντικειμενική”, “ακαδημαϊκή” κουβέντα, είναι γελοίο να πάρει κάτω από 10, δεν υπάρχουν πολλά Κιλεμώλς στην ιστορία της μουσικής και φυσικά κανένα reload δεν έχει seek and Destroy, Hit the Lights, Metal Militia, Four Horsemen, Motorbreath ή ένα κομμάτι σαν το Whiplash που έκανε ανθρώπους παγκοσμίως να χέζονται. Για να μην πιάσω το θέμα ένας τέτοιος δίσκος να έχει bass solo και κάνουμε άλλη μια λούπα.

Οι λίστες παρεμπιπτόντως είναι κάτι το υπέροχο και ένας θαυμάσιος τρόπος να ανοίξουν κουβέντες και να καταλάβεις τον απέναντί σου καλύτερα. Δεν είναι μεταλχαμερικό πράγμα, αν είναι δυνατόν. Και η λίστα του καθένα και η τεκμηρίωσή της μαρτυράνε πολλά πράγματα.

Και για να κλείσω με το θέμα Kill Em All / Black Album, παραλληλίζοντας με Quintom / matia σαν τα δύο άκρα:

O Quintom βρίσκει “φλώρικο” το KEA, ο matia βρίσκει βλακώδες το Black album. Σε μια κουβέντα παρεϊστική, χαβαλεδιάρικη που δεν ψάχνει ο ένας να την πει στον άλλον (τεράστια λεπτομέρεια…) και τα δύο είναι σεβαστά, θεμιτά και γαμώ τις φάσεις.

Αν μιλάμε σοβαρά και οι δύο απόψεις δεν στέκουν, είναι προσωπικές καβλάντες, εκτιμήσεις, πειράγματα, κάτι τέτοιο, η αλήθεια μια φορά δεν είναι. Είναι η προσωπική αλήθεια του καθενός - αλλά η προσωπική αλήθεια του καθενός πολύ συχνά τυχαίνει να έχει τσακωθεί με την Αλήθεια. Και δεν λέω εγώ ότι θα σας πω ποια είναι Η Αλήθεια - αλλά μέχρι να ψοφήσω θα επιμείνω ότι και υπαρκτή είναι και προσεγγίσιμη είναι και κάποιοι είναι πιο αρμόδιοι να μιλήσουν για αυτήν.

1 Like

ενταξει τι αλλο να πει καποιος ; Ωραιος Vic . πολυ ωραιος.

ΥΓ εγωισμο εχουμε ολοι και μερικες φορες ξεπερναει την προσωπικητα μας. Αν εχω πει καμια κουβεντα παραπανω και καποιον τον νευριασα, τον εκανα να νιωσει αβολα σορρυ απο μενα και το εννοω. Και οι metallica εινα η μεγαλυτερη αφορμη εδω μεσα για να γινεται μουσικη κουβεντα. Επισης η αποψη μου ειναι οτι η μουσικη (βασικα η καλη μουσικη) υπαρχει για να ενωνει και οχι για να χωριζει ή να γινεται αιτια για διαδικτυακους (και οχι μονο) τσακωμους.

God Bless you All που λεει και ο Οζζαρος.

1 Like

Ισχύουν τα όσα λέει ο Vic αλλά, και πάλι, είναι δύσκολο να περιμένεις από κάποιον που είναι από 15 εώς 35 χρονών να ξέρει τι τράβηξαν οι Metallica για να βγάλουν αυτό το album, ποιος ήταν ο ήχος της εποχής εκείνης, η σκηνή στην Αμερική και τι κυκλοφορούσε παράλληλα. Νομίζω λίγοι έχουν εντρυφήσει τόσο και δε μου φαίνεται παράλογο.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί βρίσκουν το ΚΕΑ κατώτερο των υπολοίπων και δεν μπορούν να του αποδώσουν την ιστορική τιμή που του αναλογεί. Οι πιο πολλοί κρίνουν με βάση τον ήχο και τις συνθέσεις και μην ξεχνάμε ότι ελάχιστοι ξεκίνησαν να ακούν Metallica με πρώτο δίσκο τους το ΚΕΑ.

1 Like

“δεν υπάρχουν πολλά Κιλεμώλς στην ιστορία της μουσικής και φυσικά κανένα reload δεν έχει seek and Destroy” πετυχες διανα, πραγματικά απορώ με το κόλλημα και την επιτυχία αυτού του τραγουδιού, για μένα είναι ο αδύναμος κρίκος του δίσκου και το μόνο που κάμω σκιπ (και χαμετ εχει δηλώσει πως γενικά γελούσε με το τραγούδι αυτό και σιχαινόταν που το παιζαν επι περιοδείας βλακ αλμπουμ για 20 λεπτα, αν δεν κανω λάθος, δεν ειμαι και φανμποϋς).

Kαι ο Hetfiled σιχαινόταν το Escape. Τελικά οι περισσότεροι διαφωνούν με τον James και η Αλήθεια σίγουρα διαφωνεί με τον Kirk, αν και δεν έχω ακούσει ότι δεν του άρεσε το κομμάτι αλλά τα 20 λεπτά που παίζανε με το κοινό. Που και εκεί βλακείες λέει, γαμώ τσι φάσεις ήταν.

Plex, δεν αφορά όμως την Αλήθεια και την Πραγματικότητα ότι ο άλλος βαριέται να μάθει ή ότι αγνοεί τι ήταν το Kill Em All, δεν μπορεί η άποψη ενός τέτοιου ανθρώπου (προφανώς μιλάμε γενικά εδώ, όχι για κάποιον από το φόρουμ) να έχει την ίδια βαρύνουσα σημασία με κάποιον που το 1983 ήταν χωμένος στην μέταλ σκηνή. Πώς θα γίνει τώρα; Δεν του απαγορεύει κανείς να πιστεύει ότι είναι αδύναμος δίσκος και ακόμη περισσότερο να μην του αρέσει. Από εκεί μέχρι να εξισώσουμε την άποψή του με κάποιου που τα έζησε ή κάποιον που ασχολήθηκε και ξέρει τι ήταν το Kill Em All, όχι, για μένα είναι απαράδεκτο και άχρηστο και δεν καταλαβαίνω καν την λογική του να το κάνεις.

Βασικά το Nevermind πούλησε διπλάσια από το Black Album. Τα Illusions ήταν 2 και δεν πούλησαν άσχημα, 7 φορές πλατινένια έκαστο. Ήταν η εποχή που το ροκ/μεταλ πουλούσε πιο πολύ από ποτέ.
Αλλά δεν έγραψα πως είναι αποκλειστικά θέμα συγκυριών είπα πως είναι ΚΑΙ συγκυριών. Οι Metallica έχτιζαν σε εμπορικότητα από το Puppets. Και πήγαν σε άλλο επίπεδο με το One.

Βαλε ενα ζευγαρι καλα ακουστικα, βαλε σε τερμα ενταση οποιο τραγουδι θελεις απο το Kill’Em All, κανε λιγο headbanging, και μετα βαλε στα καπακια στην ιδια ενταση (τερμα δηλαδη) το For Whom The Bell Tolls, ή το The Thing That Should Not Be ή το Blackened, ή το Sad But True και μετα ελα πες μου αν ειναι “φλωρικος” ο ηχος του Kill Em All σε σχεση με τα επομενα ή οχι. Αντε γιατι πολλα μας τα πες.

Να επιμεινεις οσο θελεις, Αληθεια στην τεχνη δεν υπαρχει, δε πα να κανεις 46 σεντονια και 34 blog posts για αυτο μεχρι να πεισεις 7 δισεκατομμυρια κοσμο. Γελαω ισχυρα με το “αρμοδιοι” στην τεχνη. Ειναι απιστευτα αστειο.

Κανενας δε βαριεται τιποτα, εισαι αλλου για αλλου. Το ποσες ωρες εχω περασει απο τη ζωη μου διαβαζοντας για την ιστορια των Metallica και ακουγοντας το Kill’Em All μπορει να συγκριθει μονο με το ποσες ωρες περνας καθε μερα για να πεισεις τον κοσμο γυρω σου οτι η αποψη σου (ή εστω η αποψη καποιων αλλων πιο “αρμοδιων”) ειναι σημαντικοτερη απο την αποψη αυτων με τους οποιους ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ διαφωνεις. Γενικα προσπαθησε αν θελεις να μην εισαι τοσο ελιτιστης. Τουλαχιστον κρατα λιγο τα προσχηματα αν γινεται, δε μπορει να δηλωνεις τοσο εξωφθαλμα οτι δε μετρανε το ιδιο ολες οι αποψεις και οτι μαλιστα ειναι απαραδεκτο και αχρηστο και παραλογο το να τολμησει κανεις να εξισωνει ολες τις αποψεις, ανεξαρτητα απο το πως αυτες θα διατυπωθουν. Η μονη κριση που μπορει κανεις να κανει πανω σε αποψεις για υποκειμενικα θεματα, ειναι το πως αυτες θα διατυπωθουν, με ποια επιχειρηματα, και με τι τροπο.

Απο κει και περα, συγγνωμη κιολας, αλλα δε θα σου ζητησω την αδεια για να εκφραστω για τον οποιονδηποτε δισκο οπως γουσταρω, και επειδη εχεις μια μεγαλη ευαισθησια εσυ με το Kill Em All, δε σημαινει οτι θα πρεπει να κατσουμε να προσεξουμε μηπως σε αναστατωσουμε. Οπως ειπα και πριν, ξιδακι. Και βαλε να ακουσεις ξανα τραγουδια απο τα επομενα αλμπουμ για να καταλαβεις τι σημαινει HEAVY.

Γελοιο ειναι να δηλωνει κανεις οτι υπαρχει αντικειμενικη ακαδημαικη κουβεντα, και οτι μαλιστα δε γινεται να του βαλεις κατω απο 10 σε μια τετοια κουβεντα. Α επισης πριν το ξεχασω, το Pulling Teeth θα ηταν ωραιο σε ενα σολο δισκο του Burton ισως, στον συγκεκριμενο δισκο ειναι skip ευκολακι εδω και 15 χρονια, αν οχι παραπανω. Πραγματικα ΚΑΚΟ κομματι.

Κανενας δεν αμφισβητει την ιστορικη τιμη που του αναλογει. Και οσοι εχουν περασει χρονια και χρονια ακουγοντας Metallica τα εκτιμουν ολα αυτα και τα ξερουν. Το οτι διαφωνειτε με καποιον για τη ΜΟΥΣΙΚΗ σε ενα δισκο δε σας δινει το δικαιωμα να σνομπαρετε ετσι την αποψη καποιου αλλου (ασε με εμενα, εγω δε νοιαζομαι για τετοια πραγματα :stuck_out_tongue_winking_eye:) αυτοματα ως “οχι ολοκληρωμενη και σφαιρικη” επειδη δε βγαζει νοημα στο μυαλο σας. Ο ηχος και οι συνθεσεις στο Kill Em All για μενα προσωπικα (και για παρα πολυ κοσμο) ειναι αρκετα κατωτερα απο οτι στα επομενα 3 (αν οχι 4,5,6) αλμπουμ. Αυτο δεν εχει καμια σχεση με ιστορικη τιμη και αξια του δισκου.

:poop:

Προσπαθείς να κάνεις αυτό που τόση ώρα κατηγορείς τον Vic. Τι πραγματικά δλδ?