Μetallica

θα έλεγα περισσότερο το κομμάτι το ίδιο ανεβαίνει επίπεδο επειδή έμαθε σε κόσμο το μεταλ, όχι τόσο ο δίσκος. Όπως και να χει τεράστιο παράσημο για τους Μεηντεν

Η ιστορία για το μπλακ αλμπουμ έχει γραφτεί προ πολλού. Οι Μεταλλικα ακούστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνεπώς και το μεταλ. Και χωρίς να γνωρίζω αφού τότε γεννήθηκα, μάλλον “απενοχοποιήθηκε” κιόλας

1 Like

Και σου δίνει καρδούλα ο @pantelis79 που μας έχει φλομώσει στο παράπονο αλλά αν του πούμε κάτι για τις κολλημένες απόψεις του , προσπερνάει τα σχόλια .

Επίσης όπως λες υπάρχουν πολλοί αψεγάδιαστοι δίσκοι και το Black Album είναι ένας από αυτούς . Συμφωνώ απόλυτα .

ΥΓ. Αμέσως να θιχτείς. Μην μου ξαναπείς όμως για ιππικό ή γιατί κάποιος όταν θα αναφέρει κάτι για τους Metallica σε άλλο thread έρχονται παιδιά και τους υπερασπιζονται. :stuck_out_tongue:

1 Like

Δε θίγομαι. Δεν ξέρω πως περνάει αυτό στον γραπτό λόγο . Καμία σχέση πάντως

1 Like

Έβγαλα γλώσσα στο τέλος . Οπότε μάλλον δεν το πολύ πιστεύω. Ελπίζω να σου ξεκαθάρισα τι εννοούσα με την αναφορά μου σε άλλες δουλειές . Τυχαία τα παραδείγματα αλλά ταυτόχρονα είναι και φρέσκα σχόλια οπότε θεώρησα ότι μπορούμε να συννενοηθουμε καλύτερα .

Η αξία του Black album έχει αποδειχτεί και πέρα από την όποια υποκειμενικοτητα μας , με πάρα πολλούς τρόπους .

1 Like
2 Likes

https://www.google.gr/search?q=poll+worst+track+in+black+album&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=MmByWduaIcbHXpOWgcgM

τα δύο πρώτα αποτελέσματα

https://www.thetoptens.com/songs-metallica-black-album/

Bitch, please.

Ξέρεις πως δουλεύει το Google . Οπότε είναι αυτά που βγαίνουν στο ΔΙΚΟ σου search .

Κολληματιες οι υπόλοιποι αλλά και εσύ είσαι μέγας αδερφάκι μου (δώσε καρδούλες ρε σε όλους , ναουμε ) .

Τι έχουμε εδώ τώρα? Black Album VS Master of Puppets? Εγώ ψηφίζω Black Album πάντως. Είναι ο δίσκος που έβαλε το heavy metal στα σαλόνια όλων των σπιτιών. To MOΡ δεν το έκανε αυτό. Μιλάμε για 2 τέλειους δίσκους αλλά προσωπικά θεωρώ το Black Album καλύτερο και μουσικά αρτιότερο.

Επιπλέον όταν ένα κομμάτι μαθαίνει το metal στο ευρύ κοινό τα εύσημα τα παίρνει το κομμάτι αλλά κατ’ επέκταση και ο ίδιος ο δίσκος. Δηλαδή το Black Album είναι αυτό που έβαλε το heavy metal σε όλα τα σαλόνια. Ασχέτως ότι αυτό το χρωστάει σε 2 τραγούδια το Nothing Else Matters και το Unforgiven.

Υ/Γ: Βρείτε άλλες 2 δισκάρες να συγκρίνουμε. Πχ Somewhere In Time VS Seventh Son of a Seventh Son. Προσωπικά ψηφίζω Somewhere. Σε αυτό το φόρουμ πεθαίνουμε για versus άλλωστε!

4 Likes

Σε αυτό το φόρουμ πεθαίνουμε για τα κολλήματα μας . Ακούς Παντελο;

De Mysteriis Dom Sathanas VS Land of the Free :stuck_out_tongue_winking_eye:

Τέλος…Μόνο Παντέλος:laughing:

1 Like

Δηλαδή επειδή έβαλε το metal στα σαλόνια είναι καλύτερος δίσκος από Master και Ride ? Σημαντικότερος μπορεί να είναι , καλύτερος δύσκολα.

1 Like

Μονο που το σημαντικοτερος ειναι αντικειμενικο (κι αυτο αναλογα τις παραμετρους που θετεις) ενω το καλυτερος ειναι 100% υποκειμενικο. Ουτε καν 99%. Αυτο που για σενα ειναι καλυτερο δυσκολα, για αλλους μπορει να ειναι αυτονοητο, και το αντιθετο.

Για μενα ας πουμε τα RTL - MOP - AJFA - TBA ειναι ισαξια και ολα ισα με τη λεξη “αψεγαδιαστο”.

1 Like

Πάντως το σκάλωμα έχει ως εξής . Αυτός που θεωρεί άψογο το Black Album δεν θεωρεί ότι το MOP δεν είναι επίσης άψογο .

Απλά κάποιοι που θεωρούν το MOP άψογο για να το επιβεβαιώσουν , όταν μπαίνει στην κουβέντα το Black Album προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι υποδεέστερο με διαφορά “στοιχεία” που ισχύουν μόνο για τους ίδιους ( θα μπορούσαν να το κάνουν και με άλλα πχ σε σύγκριση με το RTL ή και το AJFA) .

Καλά σε forum γράφουμε ο καθένας λέει την υποκειμενική άποψη του.Το επιχείρημα με τα σαλόνια δεν στέκει στο ‘καλύτερος’.

Από εκεί και πέρα προφανώς και όλα είναι δισκάρες.Ride και Master τα βάζω πιο πάνω απλά γιατί δεν έχουν ούτε περιττό δευτερόλεπτο μέσα ενώ στα άλλα δύο υπάρχουν μερικές διάρκειες που τις βρίσκω ‘τσιμπημένες’ χωρίς ιδιαίτερο λόγο (πχ to live is to die)

1 Like

Ναι και ξαναλεω, εσυ μπορεις να βρισκεις περιττα δευτερολεπτα στο AJFA και στο TBA, και οχι στο RTL και το MOP, αλλα εγω δεν εχω ακριβως την ιδια αποψη, και πολυς κοσμος επισης συμφωνει μαζι μου, οπως και μαζι σου, οπως και πολυς κοσμος εχει τη δικη του αποψη, που διαφερει και απο των δυο μας.

Για μενα ας πουμε το AJFA ειναι ανωτερος δισκος απο τα αλλα 3, εστω κι αν ειναι κατα ελαχιστα ανωτερος. Ουτε καν η χρηση επιχειρηματων οπως αυτο για τα περιττα δευτερολεπτα ειναι αντικειμενικη. Μπορω ας πουμε να σου πω οτι το Justice εχει 8 τελεια τραγουδια, και 1 τραγουδι (Beholder) το οποιο εμενα μου φαινεται λιγο κατωτερο απο τα υπολοιπα. Και μπορω ταυτοχρονα να σου πω οτι το Master δεν εχει ουτε ενα τραγουδι που να υστερει. Παρολα αυτα, θεωρω το Justice καλυτερο αλμπουμ. Γιατι? Γιατι απλα βρισκω οτι τα τραγουδια που εχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ ειναι καλυτερα απο τα τραγουδια του Master, ειτε υπαρχει μεσα το Beholder ειτε οχι. Κοινως, ακομα κι αν ειχε βγει το Justice με 8 τραγουδια, θα το προτιμουσα απο το Master.

O καθενας μας χρησιμοποιει διαφορετικα κριτηρια για την αξιολογηση δισκων, και για μενα ενα απο τα σημαντικοτερα κριτηρια ειναι η αντοχη στο χρονο και το ποσες φορες θα ακουσω ενα δισκο. Το Justice ΟΠΟΤΕ και να το βαλω να το ακουσω, γουσταρω. Το Master… οχι. Υπαρχουν μερες που δεν ψηνομαι πολυ να το ακουσω.

Αυτο με τα περιττα δευτερολεπτα και τραγουδια εμενα μου φαινεται εντελως ανουσιο παντως σε οποιαδηποτε κουβεντα, δε μπορεις να ποσοτικοποιησεις ετσι τη μουσικη λες και μιλας για efficiency rating και αλλα ακυρα τετοια. Η μουσικη ειναι απλα τι σε ανεβαζει να ακους περισσοτερο, με τον εναν ή με τον αλλον τροπο.

1 Like

Κάνετε ένα λάθος όμως στο επιχείρημα για τα σαλόνια (θεωρώ και θα προσπαθήσω να το αποδείξω παρακάτω). Το ΤΒΑ ακολούθησε μία πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει από το MoP. Οι Metallica δεν έγιναν γνωστοί στα πέρατα του κόσμου με το Enter Sandman, αλλά με το Οne.
Δεν έπαιξαν μπροστά στα δεκάδες χιλιάδες πρώτη φορά στη Μόσχα, αλλά στην περιοδεία με τον Ozzy (που σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών του χώρου βλ. Mick Wall, πολλοί -ίσως η πλειοψηφία- πήγαιναν στα στάδια για αυτούς και όχι για τον madman).

To ΤΒΑ πούλησε περίπου 600.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και το MoP 300.000. Δε μιλάμε για συνταρακτικές διαφορές. Το AJFA πούλησε σε 4 μήνες (μέχρι το τέλος του 1988 δηλαδή) σχεδόν 2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για σταδιακή άνοδο και όχι εκτόξευση.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως το ΜοΡ Ήταν το άλμπουμ με το οποίο έκαναν το breakthrough, παρά το ότι δεν είχε airplay στο ραδιόφωνο ή videoclip στο Mtv (γνωστή η ιστορία που λάμβανε το MTV χιλιάδες τηλεφωνήματα να παίξει Metallica και δεν είχε κλιπ τους) ή ήταν λιγότερο “εμπορικό” και πιο “ακραίο” από το ΤΒΑ.
Πολλοί το παραγνωρίζουν γιατί το ΤΒΑ έπιασε τρελά νούμερα, αλλά θεωρώ λάθος να λέγεται πως ήταν το άλμπουμ που τους άλλαξε status ή έβαλε το Metal στα σαλόνια (αυτό για μένα το έκανε το One και η τεράστια δύναμη της εικόνας και του MTV τότε -ανάλογη ιστορία είναι και το Αppetite).

2 Likes

Χμμμ το One τους έκανε ευρύτερα γνωστούς αλλά το black album τους έβαλε στα σαλόνια, τους έδωσε Grammy και όλα τα άλλα που ξέρουμε. Θεωρώ ότι εμπορικά κυρίως τους άλλαξε status δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία περί τούτου. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το black album είναι ο δίσκος που ακόμα και σήμερα πουλάει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Άρα ναι πριν υπήρχε μια σταδιακή άνοδος αλλά το black album είναι ο δίσκος εκτόξευση, το άπιαστο όνειρο της οποιαδήποτε ροκ μπάντας σε όλα τα επίπεδα.

1 Like

Το πρώτο άλμπουμ που έκανε μεγάλα νούμερα ήταν το MoP, το πρώτο άλμπουμ που έκανε πραγματικά τρελές πωλήσεις ήταν το AJFA. Πλατινένιο σε ελάχιστες βδομάδες, τοπ-10 στο Billboard κλπ κλπ.

Για εμένα είναι ανακριβές να λέγεται πως το ΤΒΑ ήταν αυτό που τους έκανε γνωστούς ή τους άλλαξε status. Αντιγράφω από wiki:

Although Metallica’s music was considered unappealing for mainstream radio, …And Justice for All became the first underground metal album to achieve chart success in the US.
According to MTV’s Chris Harris, “helped cement [Metallica’s] status as a rock and roll force to be reckoned with”.
According to Billboard, …And Justice for All found the band evolving into arena headliners, as “One”, accompanied by the group’s first music video, garnered significant airplay.

Με λίγα λόγια ήταν το άλμπουμ που έγινε πλατινένιο άμεσα, που έγινε τοπ-10 στο Billboard, που τους έκανε Headliners σε αρένες, που τους έδωσε airplay σε MTV και ραδιόφωνο και που ουσιαστικά δημιούργησαν την κατηγορία Hard Rock/Heavy Metal στα Grammy για αυτούς (για την επιτυχία του One δηλαδή) -άσχετα με το φιάσκο με τους Jethro Tull. Το ΤΒΑ απλά συνέχισε στην ίδια τροχιά.

black album

Certifications[edit]
Region Certification Certified units/Sales
Argentina (CAPIF)[116] 5× Platinum 300,000^
Australia (ARIA)[117] 12× Platinum 840,000^
Austria (IFPI Austria)[118] 2× Platinum 100,000*
Canada (Music Canada)[119] Diamond 1,000,000^
France (SNEP)[120] Platinum 461,500[121]
Finland (Musiikkituottajat)[122] 2× Platinum 112,856[122]
Germany (BVMI)[123] Platinum 500,000^
Japan (RIAJ)[124] 2× Platinum 400,000^
Italy (FIMI)[125] Platinum 100,000*
Mexico (AMPROFON)[126] Gold 250,000[127]^
Netherlands (NVPI)[128] Platinum 100,000^
New Zealand (RMNZ)[129] 10× Platinum 150,000^
Norway (IFPI Norway)[130] 3× Platinum 150,000*
Poland (ZPAV)[131] Platinum 100,000*
Sweden (GLF)[132] 2× Platinum 200,000^
Switzerland (IFPI Switzerland)[133] 3× Platinum 150,000^
United Kingdom (BPI)[134] 2× Platinum 600.000[135]
United States (RIAA)[136] 16× Platinum 16,594,000[137]

justice:

Certifications[edit]
Region Certification Certified units/Sales
Canada (Music Canada)[63] 3× Platinum 300,000^
Finland (Musiikkituottajat)[64] Platinum 96,051[80]
Germany (BVMI)[65] Platinum 500,000^
United Kingdom (BPI)[66] Gold 100,000^
United States (RIAA)[81] 8× Platinum 8,000,000^

αν αυτή η διαφορά δεν χαρακτηρίζεται ως “εκτόξευση” τότε δεν ξέρω τι μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Σου είπα δεν διαφωνώ ότι υπήρχε σταδιακή άνοδος, αλλά εδώ τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους…

Μπορεί το AJFA να τους έκανε ευρύτερα γνωστούς αλλά με το Black Album τούς έμαθε και ο τελευταίος βοσκός στα κατσικοχώρια της Ευρυτανίας.

Ακόμα και σήμερα αν ρωτήσεις κάποιον που δεν ασχολείται με ροκ και μέταλ μουσική να σου πει ένα τραγούδι των Metallica θα σου πει το Unforgiven και το Nothing Else Matters. Δεν θα σου πει το One.