Το ακουσαμε ρε μορτη, υπηρχαν στιγμες που ο Jason τρομαζε να ακολουθησει τους υπολοιπους…και με πενα
Φοβερή εκπομπή του Lars με όλους τους υπόλοιπους για το Master, με πολλές πληροφορίες που ακούω για πρώτη φορά.
Όπως για παράδειγμα ότι το μυθικό μέρος του Cliff στο Orion ήταν αρχικά το φινάλε του Sanitarium. Και πως όλο το Orion ήταν μπάσο, δεν υπήρχε κιθάρα αρχικά. Ούτε του άρεσε πως δεν τον άφησαν οι Kirk-James να κάνει όλες τις αρμονίες στο μπάσο
Ή οτι το Death Metal κούρδισμα ήταν κι αυτό δική του έμπνευση. Θα έχουν βίντεο αύριο απ’ όσο διάβασα, αξίζει να το δει κανείς.
Μη λες τετοια γιατι μερικοι θα εκτεθουν και τους ειχα προειδοποιησει οτι θα συμβει αυτο…
Παρτε και κανα δυο top secret videos…
Ρε έχεις ξεφύγει τελείως. Μας τα έχεις κάνει τσουρέκια με το ότι θα είχε διώξει ο cliff τον Lars , ότι ο cliff τους έλεγε τι να κάνουν , ότι έτσι αλλιώς .
Δεν έχεις διαβάσει καν την βιογραφία του και λες , λες , λες .
Η μπάντα ήταν πάντα μα πάντα ο James και ο Lars. Όταν είσαι σε ένα συγκρότημα ,συμβιβάζεσαι , ακούς και υπολογίζεις και τις γνώμες των άλλων , παίρνεις έμπνευση από τα υπόλοιπα μέλη και βρίσκεις ένα τρόπο να τα ενώσεις και να τα συνδυάσεις όλα .
Τώρα αν σου αρέσει να είσαι σε συννεφάκι καλά κάνεις αλλά μην νομίζεις ότι έχεις και δίκιο .
Τι να μη λεει δηλαδη? Οτι ουσιαστικα αν ο James και ο Lars δεν εκαναν ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ με την μπαντα τους, ολα τα μερη του Κλιφφ θα ηταν διαφορετικα? Και πως ουσιαστικα του ελεγαν τι θελουν απο αυτον και αυτος τα εκανε? Ναι, οντως, θα εκτεθει πολυς κοσμος…
Ποσο μ αρεσει να σας μπριζωνω, ποσο…
Δεν είπαν αυτό.
Ίσα-ισα που σε κάποια φάση λέει ο Κερκ ότι μέρος όσων ηχογράφησε τελικά στο Orion ήταν ένα δικό του riff και ο Κλιφ του είπε ‘sorry’ και γελάνε οι άλλοι δύο και λένε sorry. Period. Typical Cliff. Με λίγα λόγια είπαν πως όχι απλά επηρέασε τον ήχο με τις αρμονιες, τα ακουστικά μέρη κλπ αλλά πως είχε πολύ ισχυρή άποψη για τον ήχο κ πως θέλει να ακούγονται που μόνο μετά από προσπάθεια έφεραν σε συγκερασμο. Δεν το είπαν με αρνητική χροιά, του επλεκαν το εγκωμιο.
Ο Λαρς πχ είπε ότι είχε πολύ δομημενη, NWOBHM προσέγγιση με 3λεπτα τραγούδια κλπ και ο Κλιφ εντελώς ‘chaotic’ εννοώντας ουσιαστικά ότι το αποτέλεσμα ήταν ισορροπημένο.
Ανέφεραν πχ τις επιρροές του από REM (τους τότε REM) κ είπαν πως έφερε μια ιδέα με 3 διαφορετικές αρμονιες ταυτόχρονα που δε μπορούσαν να υλοποιησουν.
Και ο ρόλος του Κερκ ήταν τεράστιος, δε μιλάμε για μπάντα των 2, αλλά των τεσσάρων τότε. Αυτό εξ έλαβα εγω.
Μίλησε και ο James αρκετά για τους στίχους, γενικά πολύ ωραία εκπομπή
Μη τους το χαλας ρε συ, ειπαμε ο James κι ο Lars ηταν…
για τους στιχους υπαρχει διαθεσιμη συνεντευξη στο site τους.
Αυτο οπως το λες ειναι . οι 2 αφησαν για πρωτη φορα τους αλλους 2 ελευθερους και να φερνει ο καθενας νεες ιδεες . Τους προλαβε ο θανατος και αυτες οι ισορροπιες δεν εμειναν για πολυ.
Καλα κανουν και πλεκουν το εγκωμιο του Cliff. Εκεινος λειπει . Θα ηταν τερμα ψωνιστικο αν ελεγαν τι ωραια που τα εκαναν οι ιδιοι . Ειδικα μετα απο τοσα χρονια που επιτελους μιλανε ανοιχτα για τον Cliff αλλα και για τους εαυτους τους.
@NK_10 το εχεις κουρασει παρα πολυ. Κανε στον εαυτο σου μια χαρη , πηγαινε να παρεις το βιβλιο του McIver για να σταματησεις αυτο το αστοχο troll που κανεις.
αφου δεν λεει οτι θα τον εδιωχνε ο cliff , μαλακιες λεει.
Δε νομίζω πως ισχύει ότι τους άφησαν πρώτη φορά, άλλωστε ο Cliff είχε πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στο RTL.
Αν ακούσεις τη συνέντευξη θα δεις πως ο James και ο Lars λένε πως ο ένας είχε πολύ NWOBHM επιρροές, ο άλλος NWOBHM και punk (τους GBH τους ανέφερε 2-3 φορές) και ο Cliff και δευτερευοντως ο Κερκ από punk μέχρι Bowie και REM.
Αν ήταν μπάντα των 2 θα ηχουσαν πιο κοντά στο Kill em All. Το what if δεν το ξέρει κανείς, αυτό που λένε είναι ότι στους Metallica του Puppets ο ήχος ήταν αποτέλεσμα ισορροπίας μεταξύ των τεσσάρων.
μονος σου τα λες. στο Ride εφερε ο καθενας ιδεες που ειχαν απο πριν .
Στο Master δουλεψαν πρωτη φορα ως ομαδα. Το εχουν πει πολλες φορες αυτο.
Οτι ηταν μπαντα των 2 μην το παιρνεις ως απολυτο . Αλλα αυτοι οι 2 ηταν-ειναι οι ιθυνοντες.
Αν αυτο αλλαζε μετα το 86 , ειναι πολυ πιθανο , αλλα και παλι κανεις δεν το ξερει.
Το “αυτοι οι δυο” φανηκε περισσοτερο στα 90’s και ειδικα σε Load/Reload
Φάνηκε σε όλες τις κυκλοφορίες από την πρώτη κιόλας μέρα που έχουν σε όλα τα κομμάτια εχουν credits οι Hetfield/Ulrich ( εκτός από το motorbreath και το anesthesia που είναι σόλο ).
Πάλι τα ίδια;
Εγώ τάσσομαι με Αλεχάντρο και NK_10 και έχω διαβάσει και τα βιβλία και απ’όλα!
Καλά το ξέρουμε και το δικό σου το φανμποηλικι ! Τώρα θα σε μάθουμε
Και ο αλεξ τα έχει διαβάσει και εσύ . Πουθενά δεν λέει ότι ήταν σε θέση αρχηγού ο Cliff.
Ότι ήταν σπουδαίος και ξεχωριστός λένε . Το οποίο είναι μεγάλη αλήθεια .
Απλά είναι ο μόνος που λείπει και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με εκείνους που είναι κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια .
Δεν θέλω να μειώσω τη αξία του Cliff , είμαι ο τελευταίος που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο . Απλά τα πράγματα είναι συνδυαστικά . Αν για σένα τον NK έχει μεγαλύτερη αξία το έργο που άφησε ο Cliff , οκ. Απλά δεν είναι και η απόλυτη αλήθεια .
Είναι σαν να μην βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα.
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός και να μην προκαλέσω εντάσεις, ειδικά σε σένα που ξέρεις ότι με τον καιρό σου έχω και ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία . Ορίστε πάρε και μαντήλι για τα σάλια μου και μια καρδούλα .
Σε επίπεδο μπάντας οι 2 ήταν οι αρχηγοί. Ξεκάθαρα. Σε επίπεδο δημιουργικότητας ήταν τουλάχιστον στο ίδιο λέβελ με αυτούς και ίσως και παραπάνω σε θέματα ψαρώματος και καινοτομίας και πλουραλισμού. Δεν είναι άσπρα και μαύρα τα πράγματα, είναι πιο πολύπλοκη και σύνθετη η πραγματικότητα.
Αγάπη μόνο σε όλους. Κάπως να κάνουμε και ένα τσούγκρισμα μπύρας στο rockwave καθώς φαίνεται θα είμαστε αρκετοί
Για μένα το νέο στοιχειο εδώ ήταν η καλώς εννοούμενη ξεροκεφαλιά του Cliff τον οποιο προσπαθούσαν να πείσουν οι αρχηγοί να προσθέσουν στοιχεια -πχ κιθάρα στο Orion- παρα το αντίθετο.
Έως τώρα ξέραμε την επιρροή του αλλα λιγότερο -έως καθόλου- το παραπάνω στοιχειο.
Και δε θεωρώ τυχαίο πως και ο Lars ανέφερε κάτι αντίστοιχο περί I and we. Ότι δηλαδή ο Cliff έρχονταν με ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα περί ήχου και οι υπόλοιποι τον έπειθαν να το προσαρμόσει.
Και αυτό ισχύει . Ήταν εκείνος ο διαφορετικός τύπος . Εκείνος που έδωσε στην τότε μπάντα το κάτι παραπάνω .
Ακριβώς αυτό λέω @Vic ότι δεν είναι άσπρα και μαύρα.
Μουσικά ο cliff ήταν αλλού και λίγο πιο αυτόνομος.
Εκείνος ήταν στην πόλη του ( και για αυτό ήταν και στο ίδιο δωμάτιο με τον Kirk που ήταν και αυτός από το SF) Οι άλλοι έμειναν αλλού αφού ήταν από το LA.
Σε αποφάσεις όμως ήταν λίγο αλλιώς τα πράγματα . Δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω τέτοιες εικόνες πέρα από τα προφανή δηλαδή .
Αυτό το team work που είχαν , εμένα με καλύπτει .